Търси

Ивалин Иванов: С болестите душата показва на човек, че се отклонява от пътя, който е избрала

Още по темата ...
бременност - зачатие - душа

Ивалин Иванов: Привличането на чиста душа започва още с пожелаването й преди да бъде зачената

Виж повече
аюрведа

Д-р Атанас Михайлов: Хомеопатията и Аюрведа са алтернативата на ваксините (ИНТЕРВЮ)

Виж повече

Аюрведа - хранене, млечни продукти и живот на село

Виж повече
Емрах и Реджи Якъбови

Емрах и Реджи Якъбови: В трудностите e скрито велико благословение (ИНТЕРВЮ)

Виж повече
10.03.2021 г.
22170
Подкрепям Портал 12! Портал 12 е алтернативна медия. Подкрепете ни за повече материали, видео и лекции! Виж повече

Ивалин, какво според Аюрведа трябва да предприемем най-напред, когато разберем, че имаме Ковид-19, как да се погрижим за здравето си?Много ефикасен метод и помощ за лечение са инхалациите със сода и с лайка, които е добре да се правят по няколко пъти на ден. Масажират се гърдите със загряващи мехлеми с камфор, който действа изключително добре и убива микробите. Тук изобщо не говорим за вирусите, защото вирусите не са добре изследвани и познати дори на модерната медицина. В Аюрведа за вируси изобщо не се споменава. Говори се за бацили, за микроби и за бактерии, което е едно и също нещо. С вирусите нещата са много спорни – все още не може да се разбере какви са вирусите, кой ги образува, как се разпространяват – живи ли са или не. Така че много често наличието на вирус в тестовете, които се правят, не означава нищо. Може човек да е с позитивен тест и да не развива симптоми, друг път човек, който има симптоми и е в тежко състояние, няма наличие на вирус. Всичко зависи от имунната система, а тя е свръхинтелигентна и знае точно, кога и как да се разболее.

Много е важно хората да не се стряскат и притесняват. Много хора са боледували от коронавирус преди години и имат антитела, а сега има излишна истерия. Някои минават през заболяването съвсем леко, други изобщо не разбират, че преминават през него и имат съвсем незначителни симптоми. А тези, които имат по-тежки симптоми, е добре да знаят, че най-успешно лекуват естествените методи, които са работили и са се доказали хиляди години. Не е задължително лечението да минава болнично, с антибиотици и тежки химически лекарства. Те обикновено не лекуват самото заболяване, а само подобряват симптоматиката. Организмът си преминава през заболяването така или иначе. Както гласи една стара поговорка – с лекарства боледуваме 14 дена, без лекарства две седмици. Хората много се стряскат, когато чуят, че имат двустранна бронхопневмония и изпадат в шок. А това е нещо нормално и то се случва периодично. Разбира се – опасно е за възрастни и болни хора, при които имунната система е на предела на силите си. При тях вирусни, бактериални инфекции и пневмонии могат да доведат до фатален край, но исторически погледнато е така, откакто свят светува. Болните и старите хора имат най-големи шансове да преминат на следващото ниво – да си отидат от този свят по време на пролетните и есенните грипни епидемии, а те често са свързани с пневмонии. В Аюрведа е записано, че човек идва на земята с треска и с треска си отиваме, тъй като има родилна и предсмъртна треска, когато душата се подготвя да се отдели от тялото. Така че това са естествени процеси, които не могат да се предотвратят нито с ваксини, нито с антибиотици, нито със болници. Когато на рентгеновите снимки се вижда образуването на матово стъкло или кристализиране, това всъщност са естествени процеси, чрез които белите дробове се изчистват. Ние нямаме друг механизъм, чрез който белите дробове да се чистят, особено от нещата, които са навлезли надълбоко в органа. Бронхиалните заболявания са естественият начин, чрез който тялото периодично изчиства дробовете. Затова се препоръчват методите, които се използват от хилядолетия – с приемането на голямо количество чайове и течности, инхалации, масажи и разтривки. Така полека лека започва изчистване, отхрачване и разтваряне на натрупаните вещества. Те може да са от тютюнопушене, но най-често са от мръсния въздух в големите градове. И за да излязат от организма тези отрови, се налага периодично на 3-4 години човек да преживява по-сериозни болести.

Тялото много внимателно подбира кога да се разболее. Затова много хора се разболяха в началото на пандемията още декември 2019 г. и януари 2020 г. Според имунната система и възможностите на тялото при някои се случи пролетта, при други есента. И с малки изключения през другите сезони, защото тогава тези бактерии и причинителите на бронхиалните инфекции нямат подходяща среда да се развиват.

Как да се храним по време на Ковид-19?

По време на всяко заболяване храненето трябва да се намалява до минимум и винаги с топли, течни храни. Не се препоръчват тежки ястия като меса, сладкиши, торти, пасти. Не е задължително да правите гладуване или да се храните вегански, всеки според неговите нужди, но храненето трябва да е минимално. Имайте предвид, че дори някои вегетариански храни са много тежки. Гъбите например са силно противопоказни, тъй като са много трудни за храносмилане. В общия случай гъбите са забранени по време на заболявания. Хубаво е да се приемат качествени мазнини като гии, за да има вътрешна лубрикация и отделителната система да работи на максимални обороти. Много важно е и изпотяването, затова пийте чайове, затопляйте тялото си чрез загряващи масажи. Чрез потта се изкарват много от отровите, които не могат да се изкарат по друг начин. 

Може ли Аюрведа да бъде алтернатива на ваксините?

Знанието на Аюрведа коренно си противоречи с теорията за ваксините. Имунната система не работи по начина, по който ни се вменява. Определянето на имунната система като нещо, което е като празен лист хартия, който може да се допълва с определени болести, е твърде опростено и неправилно. Имунната ни система си идва заредена с достатъчно информация от родителите и от родовата памет – родовата памет, която е вградена в ДНК-то на човека от хилядолетия от предците му, които са живели по тази земя.

В Аюрведа имунитетът се изгражда чрез здрав начин на живот, тоест човек да живее спокойно, по-умерено, природосъобразно, да живее на чисто място, да вдишва чист въздух, да пие чиста вода, да се храни със здрава и чиста храна, приготвена от него и любимите му хора, които да зареждат храната с любов и здраве. Това определя силния имунитет. Свръхпазенето води до лош имунитет.

Има стара българска поговорка – „Много баби – хилаво дете!“. Известно е, че който се пази твърде много, става болнав и кекав. Малко като го духне вятъра и му протича носа и е болен.

Имунитетът се изгражда в ранните детски години, когато децата трябва да се оставят да играят в пръстта, да тичат на воля боси и голи сред природата, както на тях им е добре. Кръвта на малките върви няколко пъти по-бързо, отколкото на възрастния човек. Това, че на възрастния му е студено, не означава, че на детето му е студено. Ако на мен ми е студено и замръзвам, не значи че трябва да се навличат три чифта чорапи и по две якета на детето, за да не се разболее.

Именно когато се разболее и се остави да си преболедува без химия, то да си създава имунитет – така се прави силна имунна система. Когато детето свикне на парно и постоянни градуси, да е обгрижвано и изнежвано и не му се оставя никаква възможност да играе, да бърка в пръстта, да си ближе пръстите и да бъде едно с природата, такова дете става болнаво. Особено когато се разчита на изкуствени серуми, витамини и ваксини да му създават някакъв имунитет. Изпрати детето да бере шипки на поляната през зимата, когато е студено – да се прибере със сополки, със зачервени бузи, да е набрало и да се е наяло с шипки и цялото оцапано в тях. Така се вземат витамини и това е истинският имунитет, всичко останало са измишльотини с цел продажба.

Как се обърнахте към това древно знание?

Със семейството ми стигнахме до Аюрведа по пътя на неволята. Първо търсехме отговори на въпросите си в модерната медицина и в науката, но не получихме задоволителни. Често дори беше откровено грешно. Живеехме в Америка и имахме някои здравословни проблеми. Потърсихме помощ от модерната медицина в прекрасна болница от мрамор и гранит, във фоайето на която имаше триметрова статуя на Исус Христос и Дева Мария, ескалатори и последна дума на техниката във всичко, което си помислите, доктори и сестри – изключително любезни и приятни. Разбира се, и сметките, които получаваш после, са колосални, но това не ме притесни. Притесни ме това, че нямаше полза от помощта им. Имах ежедневно кръвотечение от носа, задъхвах се да кача стълбите до втория етаж, имах бодежи в областта на сърцето и не се чувствах добре, но след всички тестове, които ми направиха, ми казаха, че аз съм един здрав, млад мъж и ми няма нищо.

В търсенето на истината един ден попаднахме на мъдрост, която Учителя Петър Дънов е казал – „Търсете истината във възможно най-старите написани текстове, защото те са с най-малко промени и най-малко грешки“. Така естествено стигнахме до мъдростта на Аюрведа, защото тя е най-старото запазено знание. Там има най-малко промени, нанесени от доценти, професори и всякакви други.


Науката се прави от кариеристи и хора, на които им се плаща, за да нагодят определена наука за определена цел. Всяко финансиране идва от бизнеса и от политиката. Има, разбира се, научни и медицински работници, водени от любовта към човека и човечеството да достигнат до нови открития и методи, но те не получават обществено признание и тяхното знание не се появява на бял свят. Признават се само политически правилните към момента. Когато осъзнае това, човек започва да търси истината в друг тип знание, което е работило и се е доказало с хилядолетия. Нещо, което работи, няма нужда от обяснение, защото това се нарича аксиома и с приема за вярно дори в математиката. Много от принципите и работата в Аюрведа са в духовното и астралното ниво. За тях обяснение в науката няма. Квантовата физика има някакви заченки за обяснение на някои от феномените в Аюрведа. 

От Америка сте избрали да се върнете в България, в село Малоградец, как се промени животът ви на село?
 

За нас животът на село е единствения възможен избор. Човек като погледне с ум и със сърце към начина на живот, който иска да води ще разбере, че единственият възможен вариант е на село. Трудният момент винаги е как да се прехранва, особено, ако е свикнал да живее на заплата. Заплатата е нещо, на което нашите деди не са разчитали. Изкарвали са парите си по простичък начин. Разчитали са на труда си, на уменията си – кой каквото може, изкарвали са по пазари кошници, бъчви, зеленчуци и т.н. според сезона и уменията.
Така сме и ние със семейството ми – нашите души са дошли тук, за да преживеят разнообразни преживявания. „Домът на Аюрведа“, който създадохме е нещо много важно за нас, но аз се занимавам и с дърводелство, и с музика като хоби. Имаме множество различни занимания и професии. Когато човек има желание, той учи постоянно нови неща и се развива. Аз усещам в моята душа непрестанна нужда за развитие. От десетина години се уча да свиря на кавал и на гайда като духовна практика, като нещо, което ме свързва с предците ми и с българският ми корен.

Какво представлява Аюрведа за тези, които не са запознати с тази наука?

Аюрведа е най-старото запазено знание за това как да живеем. В нея са включени знания от медицината, как да се лекуваме, кое в живота ни носи здраве и кое болест, как да се обличаме, каква е ролята на мъжа и жената, знания за душата – защо идваме на земята, защо се раждаме мъж или жена и каква е нуждата на душата да преживее определена опитност. Понятието за душа и за прераждане изначално са дошли от Аюрведа. В будизма и други религии са взаимствали от знанието на Аюрведа. В тази древна наука са включени и знания за ароматерапията, миризмите и маслата, които лекуват, цветотерапията, както и хомеопатията – как се приготвят лекарства. Аюрведа е един наръчник по живеене. В учебник написан от големия учител по Аюрведа Сушута Самита преди повече от 3 хиляди години са описани хирургични операции и пластична операция направена на една от индийските принцеси, която имала изгаряния по лицето. Той й присажда на лицето кожа от вътрешната част на бедрото и това се случва преди 3 хиляди години. В учебниците отпреди 3 хиляди години е записано, че хирурзите и медицинските работници трябва да носят светли, синьо-зелени премени, с които да лекуват и успокояват пациентите. 90% от хирургичните инструменти нарисувани в този учебник – скалпели, щипки и т.н. се използват и днес в модерната хирургия.

Какво казва ведическата философия за душата?

Основната, безсмъртната, неделимата част от живота е душата. Не човекът идва да преживее душевна опитност, а душата идва на земята, за да преживее материална опитност. Така че всеки човек има възможност да преживее страданията си по един по-духовно извисен начин.


Бедите не са нещастия, те са съзнателен избор, който душата е направила преди да дойде на земята. Всяка беда, и всяка болест, която ни сполетява е с причина. Причината е или първоизбрана от душата като част от преживяванията, които тя иска да придобие, или човека се е отклонил от пътя на душата със собствената си воля и душата му подсказва, че трябва да се промени. Ако не се промени, болестите идват и те се наричат болести на душата. Не е задължително те да са душевни или психически болести. Понякога те са телесни болести, с които душата показва, че човек се отклонява от пътя, от нуждите, които душата има, заради които тя е дошла на земята.

Много хора не разбират, че идването на земята не е просто едно щракване с пръсти и вдигане на ръка в час – „искам да сляза долу на земята“. За да слезе на земята душата работи доста време. В другия свят откъдето идват душите също има работа. Там нещата са справедливи и чисти и душата трябва да си изработи, да си заслужи едно такова посещение на земята. Посещението на земята е голяма привилегия. Сега живеем във време на исторически прецедент, в който има над 7 милиарда души, които са едновременно на земята. Това никога преди не се е случвало, като обикновено са били между един и три милиарда. Преди се е чакало много повече, но и сега трябва да заслужиш, за да слезеш тук. Когато слиза на земята душата подписва договор – какво иска да преживее на базата на предишната си опитност от минали животи. Това е като компютърна игра, която си изиграл по един начин, а сега искаш да научиш нещо друго и ново. Именно с тази опитност и с предварителни договори душата слиза на земята. Избира си в какво семейство и с какви родители да е. Много често именно най-големите душмани в живота на човек, които най-лошо се отнасят с него са избрани като учители от него. Той е сключил договор с тях, защото те са му близки души горе в духовния свят. Именно тези преживявания са нужни на душата и заради това тя ги допуска.

Какво значение има огънят наричан агни в Аюрведа?
И петте елемента имат голямо значение – етер, въздух, огън, вода и земя. Те изграждат материята и именно чрез елементите вода, огън и земя се проявява материалната част защото етерът и въздухът са повече въздушни и духовни. Оттам надолу вече слизаме към огън, вода и земя – елементите, които образуват материята. Огънят е елементът, който ни дава заряда, той ни е нужен сутрин да се събуждаме, той ни кара да стремим към някаква цел. Огънят ни кара да си търсим човек, сродна душа в живота. Огънят е причина да имаме его, огънят е и нужният елемент от който се прераждат исканията и желанията на човека в нещо ново. Той може да бъде разрушителен, но може да бъде и съзидателен, когато го насочи правилно.  Както Жар-птицата възкръсва от огъна, така и от силата на огъня могат да се родят много хубави и добри неща. Именно непримиримостта на Левски и неговият силен огън е довел до заразяването на толкова много хора с родолюбие и с желание за освобождение на нашата мила родина.

Погрешни ли са представите ни за щастие днес?

В Аюрведа има основен закон, в който се казва, че здравето и щастието са лична отговорност - тоест никой не може да те направи здрав и никой не може да те направи щастлив. Това са неща, които зависят само от тебе. Погледнато така – да, погрешни са представите ни за щастие, защото ние търсим щастието в материални придобивки или в одобрението на други хора спрямо нас. 

Когато човек търси щастието в себе си, е  благодарен за всеки нов ден и всяка сутрин се събужда и си казва – „Благодаря, щастлив съм, че пак съм тук, ще направя възможно най-доброто от днешния ден, който ми е подарък.“


Тогава щастието идва от малките неща и човек ги цени. Левски е имал изключително беден живот, изпълнен с трудности и болести, но винаги е бил усмихнат и е пеел, радвал се е на малките неща. Вярвам, че такъв тип манталитет трябва да търсим и правим възможен да се случва в нас и в децата ни. Само такъв начин на приемане на света би ни дал възможност да сме щастливи с малките неща, за да преследваме големите.

Как се приготвя маслото гии?

Сложете 1 кг висококачествено, неосолено краве масло, най-добре домашно, в тенджера с дебело дъно и гответе на слаб огън, без да покривате с капак. Докато се готви, гито ще започне да се пени, а на дъното ще се образуват малки топчета от отделящия се белтък. Разбърквайте го често, тъй като може лесно да загори. След известно време ще се избистри и ще придобие приятен кехлибарен цвят. Течността ще спре да бълбука и това е знак, че е готово. Оставете да се поохлади леко и го прецедете в стъклен съд. Белтъците, които останат в цедката, могат да се смесят с малко кафява захар и да се хапнат като десерт. От 1 кг масло се получава към 800 мл гии. Гии може да се съхранява в кухненския шкаф, когато е добре затворено и няма нужда да се държи в хладилник. С времето подобрява качествата си и практически няма срок на годност. Гии е силно сатвична храна и е подходяща за ежедневна употреба. Тъй като то не променя свойствата си при нагряване, това го прави идеална мазнина за всякакъв тип готвене.

ЗА НЕГО

А.П. Ивалин Иванов е специалист, практикуващ Аюрведа. Завършил е интензивно, целодневно обучение и клас за напреднали (Advanced Diploma in Ayurveda) в колежа по Аюрведа в Австралия с проф. Джейсън Чандлър. Практикува класическа Аюрведа повече от 14 години. Заедно  със съпругата си основават “Домът на Аюрведа” в китното българско селце Малоградец, разположено в полите на Стара Планина. Казва, че всеки, отворен към света на древното познание и мъдрост, може да се почувства по-добре и да постигне както телесно, така и духовно здраве.

Препоръчани книги:

Драгомира Иванова
Драгомира Иванова
Драгомира Иванова е журналистка. Завършила е Българска филология в СУ „Св. Климент Охридски“. Пише статии в печатни и интернет издания, свързани с духовното развитие.  Вярва, че мисията ѝ е да е полезна с тях. Стреми се да развива духовното в себе си и да има хармонични отношения. В словото на Учителя Петър Дънов намира отговорите за живота.
Коментари 0

За да коментирате, е нужно да влезете

Спонсори на Портал 12