Търси

Защо нашите предци почитат огъня чрез Горещниците?

Още по темата ...
бяла дъга

Жени Костадинова: Три дни в Раювци се случваха чудеса, мистерии и велики прояви на Божия Дух (СНИМКИ)

Виж повече
Кои са Космическите йерархии във Вселената?

Кои са Космическите йерархии във Вселената? (СПИСЪК)

Виж повече
феникс - бену Елеазар

Елеазар: Бену е Птица на Преобразяването, а Преобразяването е изкуство на Висшия свят (ВИДЕО)

Виж повече
16.07.2023 г.
3350
Подкрепям Портал 12! Портал 12 е алтернативна медия. Подкрепете ни за повече материали, видео и лекции! Виж повече
По време на горещниците  - 15,16, 17 юли народната вяра почита огнената стихия. За българите слънцето винаги е заемало централно място в тяхните вярвания и ритуали и макар в последните години, да се опитва да се внушава връзката на народната традиция с луната, такава в народния календар присъства само и единствено при наричането на мълчаната вода на празника Водици. Всички останали празници и ритуали са свързани със Слънцето, защото Българите са слънчев народ - народ на Духа! Затова и огънят заема централно място, като извор на живот, раждане, светлина и плодородие. 

Тези три юлски дни - имат и собствени имена, в народния календар. В различни региони на страната се среща да им казват Първи горещняк (Люта, Чуру̀та, Чурулига, Мурулига, Чу̀реци), Втори горещняк, Трети горещняк (Св. Марина, известна още като Св. Марина Огнена).

Защо обаче нашите предци избират точно датите 15,16, 17 юли и ги определят като горещници, за почитане на стихията - огън?

Според древните поверия в тези дни именно се обръщат енергиите и е време да се приеме новият огън в домашното огнище, който да бъде благословен от Бога. Той слиза направо от небето, носен от св. Марина Огнената  и стопанката грижливо го пази да не угасне цяла година, като символ на светлината и живота в дома. 

Именно затова и само веднъж в годината трябвало огънят в огнището да бъде угасен, защото вече е остарял и магическата му сила е изчезнала. Точно по това време на годината, на 15 се гасят всички огнища. Огънят е свят за българина, а в къщата най-свято е огнището, което винаги е разположено на изток или на юг, никога на север или на запад.

През тези три дни нищо не се работи нито на полето, нито вкъщи и всички очаквали слизането на т.нар. жив огън, с неговата нова сила. Този огън се получавал насред село посредством обред, на който втривали силно едно в друго две сухи дървета докато се запалят. От този жив огън взимали всички хора, за да си отнесат по домовете и да запалят огнищата си и да го пазят да не загасне чак до следващите Горещници.

Учителя Бенса Дуно - Петър Дънов казва за огъня:

“Всякой един от  нас да бъде по едно малко огнище, на което Господ да запали огъня на живота, огъня на истината и върху това огнище Той ще бъде олтара, върху който вие ще принесете вашите молитви и те ще бъдат чути и приети.”

Коментари 0

За да коментирате, е нужно да влезете

Спонсори на Портал 12