Търси

Житният режим помага на човек да изправи връзката си с Бога

Още по темата ...
Житен Режим

Житният режим на Учителя Петър Дънов през 2021 съвпада със силно енергийни дни

Виж повече
житен режим

Житният режим дава обновяване на нашето тяло и дух само в Пътя на Чистотата

Виж повече

Лечителят Володя Коцев: При първи признаци на разболяване започнете разтоварване на имунната система

Виж повече
Таня Грандева

Д-р Таня Грандева: Да се слееш с природата е равно на изцеление

Виж повече
27.01.2021 г.
7405
Подкрепям Портал 12! Портал 12 е алтернативна медия. Подкрепете ни за повече материали, видео и лекции! Виж повече
10-те дни в лечебницата на природата, трябва да са придружени с искрени молитви
Житният режим се прави през месец февруари, когато Слънцето е в знака Водолей, който е символ на чистотата и любовта и на силите на новата епоха на Водолея. Режимът започва след разсипа на Луната, когато има най-благоприятни условия за лекуване и чистене. 

Потърсихме Стефан Калайджиев от Културна асоциация Беинса Дуно, за да ни разкаже за духовната страна на режима. През последните години постът на Учителя се възприема повече като диета, а не като практика за постигане на добродетели: смирение, кротост, въздържание, милосърдие, благост, търпение.

Г-н Калайджиев, в предварителния разговор по телефона ми казахте, че в момента не храненето е важно за нас българите, че трябва да работим на друго ниво?
Разбира се – всички диети и хранителни режими са свързани най-вече с оцеляването. Много българи се хвалят именно с това, че са шампиони по оцеляване. Въпросът е дали са добри в оцеляването не само във физически, но и в духовен план. Най-важното нещо, за което трябва да мисли българинът е своята душа. Пожелаваме си често „живот и здраве”, но ако те не са свързани с разума и с духовното развитие на човека, с мисълта за спасяването на душата, то е безсмислено и води до големи противоречия в живота на човека. Да не забравяме, че от духовното здраве, произлиза и физическото. Не може само с грижа за храненето на физически план, със здравословни храни, нито пък само с житен режим. Всички тези неща са само условия, за да може да се променят нещата и човек да започне да се стреми към духовно развитие. 

Към какви добродетели трябва да се стремим и към какво да насочим мислите си през 10-те дни в лечебницата на природата?
Добре е човек да се стреми да почисти в себе си вътрешните си тела. Забележете, човечеството няма култура за собственото си тяло и все още медицината спори дали съществува енергийното тяло. Макар вече да е доказано, че душата има тежест. Но какво знаем ние за тази душа? Нищо не знаем. Следователно остава да сведем глави и да бъдем по-снизходителни, по-смирени, да спрем да се налагаме в неразумността си.

През 10-те дни на житен режим е добре хората да насочват вниманието към това, че са носители на една душа и да осъзнаят, че първата им основна задача в тоя живот е как да осъществят връзката с душата си.


Ако човек не направи тази връзка, значи не е направил нищо в сегашното си прераждане и когато си отива от тоя свят ще научи, че го очаква поредното ново прераждане, с нови изпити. Защо е дошъл на тази земя и как де се грижи за душата си – върху това трябва да се съсредоточим по време на житното пречистване, това е смисълът.

Относно приемането на житото няма единен модел, защото житният режим на един човек, който работи пред компютъра може да се спазва по един начин, а житният режим на един човек, който работи в строителна бригада е друг. Всичко трябва да бъде съобразено с ежедневието и задачите на човек, защото лесно е да се прави житен режим, когато работиш на топличко вкъщи, но има и такива, които мръзнат по спирките и дишат мръсния въздух. Реалността е много груба и спрямо тази реалност старите правила не винаги са подходящи.

Навремето житният режим е даден от Учителя след като е виждал, че положението при неговите тогавашни последователи е доста трагично. Знам, че отначало го е давал на младите, а после започва да се разпространява. Ето, че сто години по-късно е на път да се превърне в мода. Няма нищо лошо, но нека хората да знаят, че режимът трябва да е придружен с молитви и в тия молитви трябва да са много искрени. Да влязат във вътрешната си стаичка и да се научат да разговарят със себе си.

С жито или с лимец е добре да се прави режимът, този въпрос все още не е ясен за много хора?
Последните изследвания доказаха, че житен режим с грухано жито е противопоказен. Най-добре е да се прави с древната българска пшеница – лимец. Ако няма лимец, може и със спелта, която всъщност е модифициран лимец. Проверявайте дали лимецът е истински. Върху истинското зърно от лимец не трябва да има браздичка. То трябва да прилича на космически кораб – гладко от всички страни. Първоначалната древна пшеница не подлежи на никакво ГМО, но въпреки това спелтата много често минава за лимец по българските магазини като я наричат двузърнест лимец. Истинският лимец е еднозърнест.

Сварен ли да е лимецът или суров, накиснат от вечерта?
Нека всеки да спазва моделите, които го устройват. Ако човек е зле със зъбите няма смисъл да го поема сурово, без да е сдъвкано. При по-възрастните братя и сестри, на които зъбите им не са в добро състояние, може дори лимецът да се блендира, например с една ябълка, след като престои от предната вечер във вода. Така може да се изпие като фреш. Това е прекрасна възможност за по-възрастните хора. Разбира се най-добре е да се спазва правилото на Учителя и да се дъвче.

Много хора започнаха да възприемат житния режим като диета...
Да, казват „аз направих житен режим и издържах толкова и толкова дни на гладуване” и прочие. Режимът е просто условие за генералното – да се изправи връзката към Бога. Добре е хората да знаят, че житният режим се дава на хора, които се стремят към духовно усъвършенстване и развитие и не трябва да му се прикачват етикети. Това е практика, която помага на човека да изправи връзката си с генералната първопричина – Създателя.

По време на тези десет дни се създават условия човек да очисти своята „къща” и да направи по-добра връзка със себе си, с вътрешната си същност. Житният режим е една необходимост, но не бива да се превръща в генерална цел и да се издига на пиедестал.  Ако този режим не е свързан с вътрешния житен режим – човек да поочисти мислите и постъпките си отвътре, то остава само на физически план и е безсмислено.


Става една диета, която отново ще направи човека силен да прави поредните нови немирства. 

Какво е необходимо, за да се случи промяната и възможна ли е тя, след като днес никой не казва й дума за съвест, благородство, саможертва?
 Точно такива книги трябва да се издават в момента на тема - какво да се прави, за да променим себе си и как да опазим света около нас. За съжаление такива книги не се допускат, създадено е мислене, че това е инакомислие, че е конспирация, непроверени неща. Това са неудобни истини. Някои стигат до там да питат – „ама може ли да докажете, какво е мнението на науката по този въпрос?” Коя наука? Тая наука, която създаде атомната бомба или тая наука, която сега създаде поредните нови измишльотини с ваксинирането на човечеството. Ваксината, която се създава сега е сатанинска. Тя прекъсва връзката на човека с душата.

Какво представлява българинът? Войводстване, неуважение помежду си, тотално неизслушване, агресия, разделение. Не може да се случи промяната докато действаме и живеем без солидарност.

Крайно време е българите да започнат да мислят за общото пространство, да започнат да се припознават като част от общото в България. Това е проверката за тях. Да осъзнаят, че сме един колективен организъм. Единение.


И не може някой да казва „Аз съм при Бога, другите не ме интересуват къде са”. Това е невъзможно. Трябва да разберат кои са най-близките им приятели, братя. Определено не са тези, които им дават пари от Запад. Българството и славянството са два съседни огромни ръкава на древната арийска култура и раса. Ако това не се разбере и българите продължават да застават срещу своите братя, то те ще вървят срещу самите себе си.

Защо не можем да се обединим около нищо?
Защото не можем да разберем, че всеки един от нас, всеки българин има своя задача, мисия, която трябва да изпълни. Всяка задача, всяка нация си има свой водач – архангел и той не може да й помага, ако народа се раздвоява. Тогава той дава възможност на чистачите да си свършат работата и да покажат на морето от хора кой е истинският път. Така по време на страданията хората разбират посоката към Бога.
Има един перфектен документ, послание оставено ни от Учителя – „Призвание към народа ми български”, който българите не искат да чуят. Самите последователи на учителя също не го дооценяват. По точното му заглавие е – „Призвание към народа ми – български синове на семейството славянско”. Дадено е на 8 октомври 1898 г. Тогава ангел Елохил предава на Петър Дънов пророческо послание, адресирано до българския народ. То му е дадено свише и в него е заложен пътят на България, макар никъде да не се говори за него. Последният път, когато беше издадено беше заедно с една молитва на Учителя от 1900 г., която също се крие и не се оценява. Така че още веднъж ще кажа на всички, които са се запътили да правят житен режим. Молитвата на Учителя е вълшебна, публикувана е от Вергилий Кръстев в томовете му и се казва „Молитва за българския народ”. Обърнете внимание на глаголите и на всяка дума, с която Учителя си служи в нея.

Какво се казва в посланието?
Понеже и тогава е имало разделение е казано, че трябва да се разпръсне адската омраза между двата братски народа. Самата Преподобна Стойна много след Учителя също казва, че Русия и България са като тялото и душата и те не могат да бъдат разделяни. „На вас ви е дадено, призвани сте да бъдете заедно с тях”.

Българите имат мисия да разпространяват учението на Беинса Дуно

Според Стефан Калайджиев, в момента учението на Беинса Дуна е най-идеалният метод, за да се изправят всички противоречия в човечеството. „Това учение трябва да се разпространява, а една от задачите на българския народ е да го предава на другите народи. Волята на Учителя е съвсем ясно и точно заявена – „Аз ви давам едно учение, вие сте длъжни да го предадете на българския народ, а българският народ е длъжен да го преведе на другите народи”.

Силите на тъмнината съумяха да направят така, че да блокират учението – да е за природосъобразен начин на живот, да има малко шоу-спектакъл с паневритмията, да има малко житен режим... Но това не е главното. Главното е да се обясни, че българите трябва да заемат своята посока, която изначално им е дал Бог и като братя с другите свои съседи – славяните, да разберат, че са в единно семейство и са длъжни да работят за изграждането на основите на новата шеста раса.

МОЛИТВА ЗА БЪЛАРСКИЯ НАРОД
(Дадена от Учителя през 1900 г.)

Към тебе отправям гласа си, Отче Святий и праведний, към Тебе, Който си подарител на всяка благост и милост и Който даваш живот и радост на Твоите деца.
Ти, Който ги избавяш от ръката на техните утеснители и им даваш духовна свобода.
Подари и на мен днес Твоята благодат и ми дай Твоята сила и мъдрост, която да ме ръководи и крепи да върша делото Ти, Отче мой и Господ мой.
Всяко добро давание иде от Тебе – Ти, Който си Виделина на всички, Ти знаеш, че имам нужда от Тебе, благослови ме, просвети ме, освети ме.
Дай да се събуди духът на този народ, да се обърне към тебе и да потърси Твоята помощ.
Господи, Боже мой, избави го от всичките му лоши водители, които го развращават.
Дай му учители и пастири според сърцата си, които да го ръководят в пътя на Истината.
Моля Ти се, отхвърли това бреме, което лежи отгоре ми, Господи, прати повече Виделина в сърцата ни. Научи ни на пътищата Си.
Господи, Ти си чул, че Твоите пастири развращават Твоето паство, Ти си чул, че не ги водят на добри пасища.
Припомни обещанията Си, прати работници в тази Твоя нива; прати мъже избрани и изпитани помежду тоя народ; Господи, избави ги от тая духовна сиромашия.
Господи, посети владиците на този народ и виж що вършат, свести ги, защото са заспали; Ти имаш сила, Ти имаш власт да сториш това, защото чинът е свят.
Господи, Ти си научил що върши държавният глава на този народ, когото по милост си крепил; неговите подвластници всички са се развратили, станали са крадци и разбойници, всички сеят семето на разврат; те ми препятствуват винаги да посея нещо добро.
Господи, низрини ги вкупом, да се свестят и покаят от лошите си пътища.
Господи, да дойде Твоето Царство помежду нас; да се всели Твоят Дух помежду ни; стори ни добро според величието на милостта Си и ни избави зарад Името Си.
Бъди сега благословен Ти от мене, Господи, Царю мой; благословено да е Твоето Име сега и во веки.
Амин.

 
 

Препоръчани книги:

Коментари 0

За да коментирате, е нужно да влезете

Спонсори на Портал 12