Търси

Житният режим на Учителя Петър Дънов през 2021 съвпада със силно енергийни дни

Още по темата ...
Таня Грандева

Д-р Таня Грандева: Да се слееш с природата е равно на изцеление

Виж повече
житен режим

Житният режим дава обновяване на нашето тяло и дух само в Пътя на Чистотата

Виж повече
Иван Андонов: Същността на Житния режим е пост на мисли, чувства и дела

Иван Андонов: Същността на Житния режим е пост на мисли, чувства и дела

Виж повече
Житен режим

Житният режим - възможност за пълно обновяване на нашето тяло и дух

Виж повече
08.01.2021 г.
72827
Подкрепям Портал 12! Портал 12 е алтернативна медия. Подкрепете ни за повече материали, видео и лекции! Виж повече

Житният режим на Учителя Петър Дънов ( Беинса Дуно) добива все по-голяма популярност. Тази година той ще се проведе от 1 до 10 февруари. Той ще се проведе в изключителни дни, при необичайно планетно струпване в знака Водолей. Подобно е имало през 1962 г. Следващото  ще бъде отново през 2080 г.

Нека напомним, че житният режим не е рецепта само за подмладяване и пречистване на организма. Това е моментът, в който можем да осъществим връзка и на трите нива - духовно, ангелско и физическо и това да ни извиси и обнови цялостно. Не приемайте житния режим просто като начин за разтоварване на тялото, защото той не е диета.

Най-добре е да спазим и начина, по който Учителят е извършвал житния режим, а именно в тайнство и уединение. По този начин вие ще извършите пост на ума, тялото и сърцето, и така ще имате възможност да придобиете необходимите качества и  Добродетели, към които се стремите.

Как протича житния режим?

Д-р Светла Балтова, обаче разглежда как житният режим  влияние върху психиката. Тя споделя:

Храната е наркотик. Тя води до пристрастяване, така както алкохолът и цигарите.  Наричат зависимостта от храна болестта на 21 век. Проблемът е емоционален. Житният режим, при който човек е поставен на ограничено хранене в течение на 10 дни, включващ жито, орехи, мед и ябълки, го откъсва от тази зависимост. 
В началото се преживява лечебна криза, обикновено на втория - третия ден. След това с всеки ден стоте грама жито ви се струват напълно достатъчни. Ние имаме необходимост да се храним, но ни е нужна много по-малко храна ежедневно употребяваната. По време на режима намаленото количество храна се компенсира от увеличено приемане на вода и съзнателно дишане. Дишането е процес, който се извършва с цялото тяло и ако правим осъзнато дихателни упражнения, ще се уверим в това. Енергията  не се добива от физическата храна сама по себе си, тя идва от нещо друго, което приемаме с храната, и което е така наречената прана или диханието на Бога и Великата природа. Идва и чрез водата и въздуха, и в крайна сметка от Слънцето. Нали житото е узрявало под въздействието на слънчевите лъчи, както и ябълките, а медът представлява една от най-магическите субстанции, дадени на човека. Той е кондензирана слънчева енергия. 

Според Учителя и в различните плодове е кондензирана светлина със специфична вибрация, която определя цвета им. 
А орехите са образ на мозъка на човека, съхранен в черепната кутия.

И след като човек премине през критичните първи дни на режима, усеща как мозъкът му започва да работи много по-добре, Умът  му се избистря. Сигурно мнозина, които са практикували житния режим, ще потвърдят яснотата на мислите която придобиват; повишената работоспособност; изчистването от паразитните мисли, страхове, черногледство. Човек е много повече в „будно съзнание”. 

Учителя казва нещо, което се отнася към анатомията на мозъка:

 „Пирамидалните клетки в мозъка имат крачка, и когато мисълта е хармонична, крачката им се допират едно до друго. Когато паметта на човека отслабва, мислите му постепенно започват да се губят. Причината за това се дължи на натрупването на голямо количество млечна киселина в мозъка. Млечната киселина действа върху пирамидалните клетки на мозъка, вследствие на което крачката им се свиват и те се упояват. За да възстановите паметта си, вие трябва да освободите мозъка от натрупаната в него млечна киселина. Как ще се освободите? С пречистване на мозъка, на кръвта в целия организъм. Това пречистване се постига с промяна на храната, с чисти мисли, чувства и постъпки Когато човек е бодър, отпочинал, пирамидалните клетки в мозъка са в нормално положение: една до друга, допрени с крачката си. Щом се натрупа много млечна киселина в мозъка, пирамидалните клетки изгубват първото си положение, вследствие на което човек изпитва умора, сънливост и заспива.”

При житния режим е необходим и „режим” на мислите и чувствата, т.е. както Учителя препоръчва, да бъдем в радостно настроение, бодри и весели.


Това се постига по-лесно във втората част на режима, когато наистина отлаганията на млечна киселина, както и полуорганичните утайки по кръвоносните съдове и около ставите доста са се стопили. 
Бих препоръчала да си водите дневник за всеки ден от режима, защото вероятно ще ви дойдат прозрения за бъдещи дейности и решения на настоящите проблеми и задачи. 

На първи февруари, когато режимът започва,  пет планети, освен Слънцето, са във Водолей, а Луната е в знака на чистотата  - Дева. А на 10-ти, когато той завършва, във Водолей са влезли и Венера и Луната.Такова струпване на седем светила във Водолей е знаменателно и бележи една стъпка напред към ерата на Водолея на обществен план и една крачка нагоре в еволюцията на всеки човек, който върви осъзнато в Пътя, предначертан му от Бога.

автор: д-р Светла Балтова
 

Препоръчани книги:

Д-р Светла Балтова
Д-р Светла Балтова
Д-р Светла Балтова е холистичен терапевт, астролог и отдаден изследовател на учението на Петър Дънов. Тя е учител по паневритмия и един от забележителните автори на книги свързани с Учението на Бялото братство в България.

След като дълги години е практикувала в сферата на  конвенционалната медицина, тя се отдава на алтернативна медицина.
Светла Балтова владее метода за лечение с цветните есенции на д-р Бах, антропософска и холистична медицина, астропсихология и медицинска астрология.
Преподава паневритмия като провежда ежегодно курсове от 1997 г. в България, а от 2000г. в чужбина: в Австрия, Холандия, Финландия, Германия, Щвейцария, Италия, Гърция, Бразилия, САЩ, Израел.

 

"Душата е нещо, което не се вижда и много хора се питат дали има душа...но тя се проявява чрез мислите, чувствата и действията ни. Ако душата не се вижда, то пък тялото е нещо много осезаемо, и то показва какво става в душата ни. То е нашият най-добър съветник. Защото когато ние се завкостеняваме и влизаме в някакви модели - мисловни или емоционални, съответно точно определена част от тялото ни започва да дава сигнали (чрез болести), че нещо не е наред. "

 

"Учителят казва, че ако ние с волята си не можем да овладеем тялото, то просто нямаме воля. Тялото според духовната наука е създадено от душата и от Духът ни. По тялото, което сега имаме, можем да съдим каква работа сме извършили преди, в предишните си прераждания.", споделя д-р Балтова."Науката за неделимостта на душата и тялото, или за неделимостта на мислите и чувствата и физическото им проявление - това е много древна наука. Тя е била забравена в епохата на материализма, когато е било отделено физическото от духовното; осезаемото от неосезаемото. Сега тази наука се възвръща, нарича се психобиология. Тя показва как определени органи и системи от тялото как точно реагират при определени мисловни или емоционални модели. Това е развито и в антропософската медицина на Рудолф Щайнер. Към тези неща многократно насочва вниманието ни и Учителя Беинса Дуно, който говори за това кои части на тялото с какви процеси или с какви добродетели са свързани."'Свързани публикации

астрологична прогноза 2021
01.12.2020 г.
28531

Светла Балтова:Съвпадът на Юпитер и Сатурн на 21 декември отваря нова порта за човечеството (ВИДЕО)

Съвпадът на Юпитер и Сатурн в първия градус на Водолей на 21 декември – денят на зимното слънцестоене бележи нов етап в еволюцията на човешкото съзнание, необходима за епохата на Водолей. Същият съвпад според духовни посветени като Рудолф Щайнер се е явил при раждането на Исус като Витлеемската звезда и е отбелязал Новото Начало.
Виж повече
житен режим 2020
09.02.2020 г.
7273
1

Житният режим 2020 - посветен на Духовното пробуждане на българския народ

Тази година Житният режим даден от Учителя Беинса Дуно започва на 12 ти февруари и ще бъде посветен за  "Духовно пробуждане и повдигане на българския народ". Това внася допълнителен смисъл и посока за прилагането му.
Виж повече
Дар Лимец
07.01.2017 г.
2941

Започна записването за получаване на Дар Лимец за Колективния житен режим

Житният режим през тази година започва на 15 февруари (сряда) и продължава в 10 дневен пост, когато Слънцето е влязло в знака на Водолея. Вече няколко години от Дар Лимец организират записване и раздаване на лимец за Колективния житен режим.
Виж повече
Коментари 0

За да коментирате, е нужно да влезете

Спонсори на Портал 12