Търси

Женски кръг на фестивала Събуди се ще работи жените да дадат възход на скритата си сила (ИНТЕРВЮ)

Още по темата ...
Събиди се

Фестивалът Събуди се! По-пъстър и експериментиращ от всякога (ПРОГРАМА)

Виж повече
Росица Божкова

Росица Божкова: Целта на живота е да разкрием кодът на Душата (ВИДЕО+ текст | Събуди се 2021)

Виж повече
03.07.2022 г.
2738
Добавена от: Таня Борисова
Подкрепям Портал 12! Портал 12 е алтернативна медия. Подкрепете ни за повече материали, видео и лекции! Виж повече
На фестивала Събуди се, “Пазителките на живота”  организират специална женска зона, в която жените ще могат да направят своеобразно завръщане към своята женска сила, която днес до голяма степен е подтисната и забравена. Те ще имат възможност да се включат в различни женски практики, за грижа на своите тела, утроби, сърца и Души. Ще бъдат представени и по-физически практики, които помагат на жената да поддържа добър, хормонален баланс и едно добро женско здраве. Не на последно място ще бъдат представени и по-енергийни практики, които да учат една жена, как да работи с женската си енергия.

С Према Дая , една от основателките на платформата “Пазителките на живота”, обединяваща различни жени - лечителки, терапевтки, артистки, преподавателки, които споделят своята мъдрост с останалите жени разговаряме за женската енергия и женствеността като път на израстване:Здравей, Према! Защо наблюдаваме тенденцията много жени да подтискат женствеността си и да искат да я заменят?

За нас, съвременните жени, е изключително важно да се завърнем към своята женска енергия , която е останала забравена и дълбоко потисната. Това се дължи до голяма степен на криворазбраните идеи на феминизма, които са ни убедили, че за да постигнем равни права е нужно да станем еднакви с мъжете.
Така съвременната жена е загубила своята идентичност и се е отказала от своята сила. Наместо това е решила, че за да бъде равна с мъжете, тя трябва да се конкурира с тях, да се състезава с тях, да живее и да се държи като тях.

И заради това, много от съвременните жени се чувстват загубени, усещат, че в живота им липсва удоволствие, блаженство, смисъл и истинско свързване със себе си и с другите. . ние самите сме се превърнали в мъже.

Пътят на женската сила е едно припомняне:

Кои сме ние? От къде идваме и накъде вървим?


От вашата работа и опит, който имате, до какво води най-вече това потискане в здравословен и емоционален план? Какво споделят жените най-често и пред какво те се изправят?

Това потискане има много тежки последици и на физическо и на емоционално ниво.
На физическо ниво, жените най-често се оплакват от хормонален дисбаланс, проблеми с репродуктивната система и също така други заболявания, които са свързани с високи нива на тревожност и на стрес.
На емоционално ниво: Много пъти жените са загубили способността си да се наслаждават от живота, тоест непрекъснато искат да постигат, да се доказват, да успяват и са забравили какво е “да бъдат тук и сега” - без да искат да доказват на някой нещо, ами просто да си позволят да се зарадват на малките неща, да се зарадват на телата си, да се зарадват на взаимоотношенията си, да се зарадват истински на настоящето си, т.к. женският принцип е свързан с това да бъдат тук и сега в настоящето, в блаженство. А Мъжкият Принцип е свързан с това да постигат цели.

Разбира се и двата принципа са ни необходими в живота, както на жените, така и на мъжете, но женският принцип е останал силно обезценен и пренебрегнат в патриархалното общество.

Може би жената днес, подсъзнателно се опитва да компенсира вековете на потисничество и цялостното отричане на женското начало? Но може ли това да бъде нейният път?

Точно така, Таня! В психологията ние наричаме това “механизъм на свръхкомпенсация”. Само, че той отново не е здравословен, защото ние по този начин се доказваме като се опираме и работим изцяло с мъжкият принцип и енергия в нас.

Това не е истинското лечение и интегриране на женският принцип, защото ние трябва да се върнем в мекотата си. И нашата женска мекота и нежност също е огромна сила.

До голяма степен, както ти казах, това подтискане на женствеността, се дължи на криворазбраните идеи на псевдофеминизма.

Той се опитва да превърне жената в един мъж и кара жените да се състезават, да се доказват как могат да живеят в ритъма на мъжете, да пренебрегват собствените си тела, собствените си цикли, да пренебрегват женската душевност за да бъдат “равни” на мъжете.

Също така искам да кажа, че макар ние жените да носим огромна колективна болка от всичко, което се е случвало векове наред на нашите предшественички и от цялото потисничество на жената дори днес, мъжете също са били жертва на патриархалното общество и то не по-малко от нас.

Когато работим по един осъзнат начин с женствеността, ние разбираме, че не е необходимо да се състезаваме и да доказваме с тях, а просто трябва да се допълваме.

Работата с женската енергия не значи отричане на мъжката. Напротив , стремим се към свещения съюз на тези два принципа в нас .

Тук идваме и до страховете на жените, че ако развиват и проявяват своята женска енергия, те стават слаби и беззащитни. Какво всъщност се случва, когато жената поддържа своята женска енергия и се грижи за нея?

Когато жената развива своята женска енергия, жената истински стъпва в своята сила. И тогава тя не е нужно непрекъснато да се бори с живота, може просто да привлича онова, от което има потребност.
Тъй като ние жените сме магнетични, използвайки нашата женска енергия, ние с много голяма лекота може да манифестираме нашите намерения и да живеем нашата мисия.

Когато ние сме изцяло в своята мъжка енергия, това води до едно огромно изтощение на физическо ниво и също така на емоционално ниво. И много често жените губят смисъла “защо са тук” и губят удоволствието от живота, т.к. постоянно искат да постигат още и още и още, и никога не е достатъчно. Така те влизат в този цикъл на вечно незадоволения ум.


А когато жените работят с женската си енергия, преди всичко, те се научават да са Благодарни, за това, което имат и да могат да му се насладят, да могат да са щастливи с малките неща и да им се радват истински.

Откъде трябва да се започне една жена, която иска да излезе от този цикъл на незадоволения ум, както ти го наричаш, за да трансформира това състояние на празнота, незадоволеност и отчаяние? Какви са практиките, разбира се, които могат да й помогнат?

Има много различни практики за работа с женската енергия и женските кръгове, които организираме също са посветени на това.

Аз винаги казвам на една жена, че ако трябва да избере една единствена практика, която да прави за пробуждане на женската енергия и премахване на блокажите, които я спират, то това трябва да е съзнателното отношение към нашите женски цикли.

И като казвам цикли имам предвид както месечния цикъл, така и големите цикли в живота на жената, които са “първата менструация, загубата на девствеността, бременността, раждането, кърменето, менопаузата” .

Това са едни големи портали, през които ако ние преминем съзнателно, можем да разгърнем тяхната дарба и да разгърнем пълния си женски потенциал.


И тези “Портали на Сила”, както аз ги наричам, са големите инициации в женската мъдрост.
Неслучайно още древността жените са преминавали през тях, придружени от други вещи жени, които са им предавали цялото това познание как да работим с енергията си и да разбираме телата си.
А ние сме загубили това и много често ние не можем да се докоснем до дарбата, която носят те, защото преминаваме несъзнателно през тях.

Също така, изключително важно е, една жена да се свързва със своя менструален цикъл и със своята цикличност като с нещо Свещено. Това за мен е огромно лечение - жените да спрем да виждаме своята менструация като едно проклятие и да осъзнаем, че нашата менструация е един свещен дар. Чрез нея ние можем да пречистваме както телата си, така и да пречистваме негативни емоции, да пускаме токсични отношения. Изобщо, женският цикъл и съзнателното отношение към менструацията крие огромен потенциал за лечение.

Той повтаря и природния цикъл, в който живеем. Това означава ли, че жената като създаваща и творяща е призвана да го пресъздава?

Да, това е цикълът всъщност на цялата Вселена. Това е цикълът на Земята, цикълът на Луната. И ние, жените, също сме циклични създания.

Аз обичам да го описвам така:

Жените сме като една спирала, която се вие и мени , докато мъжете са като един светлинен лъч, който върви направо и е пробивен.Много често, когато жените пренебрегваме своята природа и се опитваме да следваме модела на мъжете, ние се изморяваме и разболяваме.


Това го виждаме навсякъде- много съвременни жени не уважават своите женски цикли. Опитват се да работят наравно с мъжете без да си дават време, пространство по време на менструация, да си починат, да се презаредят, да погледнат навътре. И това води до огромно изтощение на физическо ниво и на емоционално ниво, т.к. се опитваме да следваме ритъм, който не е наш.

А когато една жена е осъзната, тя знае как всяка седмица нейното тяло има различни нужди, нейните емоции и потребности се менят и тя знае истински да слуша тялото си, утробата си и сърцето си.

Утробата и сърцето са нашите истински центрове на женска сила.


За всички тези неща ще говорите в създадения от вас женски кръг на фестивала “Събуди се”, който предстои да се проведе, следващата седмица. Там за първи път ще има специално обособена женска зона. Разкажи ни малко повече за това и да започнем от тук: Кои сте вие - “пазителките”?Женската зона във фестивал “Събуди се” е един проект на “Пазителките на живота”.
“Пазителките на живота” е платформа, която обединява различни жени, които са лечителки, терапевтки, артистки, преподавателки, така че те да могат да споделят своята мъдрост с останалите жени.
Основателките на “Пазителките на живота” са: Божена Иванова, /Sacred Earth Woman/, Виктория Георгиева - една от организаторките на “Събуди се”, Мила Банкова - консултант по женско здраве към “Нежно Биле”, и аз Prema Daya, като и четирите водим женски практики.

Но, всъщност “Пазителките на живота” сме всички ние. Това е един отворен проект, през който ние каним различни вдъхновяващи жени, за да бъдем заедно и да споделяме тялянтите и знанията си, защото ние осъзнахме, че няма вече време да сме разделени. Колкото повече се обединяваме, толкова по- красива реалност можем да сътворим и толкова повече помагаме и на другите жени и на мъжете.
Това всъщност е голямата идея зад “Пазителките на живота” и зад женската зона на фестивала “Събуди се”, на който сме поканили някои от най-вдъхновяващите за нас преподавателки.

Сподели ни, някои от тях?

Толкова са много , над 20 прекрасни жени. Освен нас четирите някои ат участничсите в тази женска зона са Деви, Силвия Матеева, Симона Димитрова, Лалла Дивина, Диана Антонова, Елена Матеева и много други.

Какво ще могат да преживеят жените в тази женска зона на фестивала “Събуди се”?

Нашата женска зона ще включва различни женски практики, с които да се грижим за своите тела, за своите утроби, сърца и Души. Ще има по-физически практики, които ни помагат да поддържаме хормонален баланс и добро женско здраве, така ще има и по-енергийни практики, които да ни учат как да работим с женската си енергия.

Също така сме предвидили практики, които са посветени изцяло на нашата утроба, който е основният център на женска сила.

Не на последно място ще се проведат практики, които ще ни помагат да се свържем със своят Глас, тъй като много често жените имат блокаж в гърлената чакра.

За нас е много важно да освобождаваме своите Гласове: първо, за да можем ясно да се заявяваме в тоя свят и да се отстояваме, но също така, защото нашият ларинкс има неслучайно същата анатомична форма като нашата утроба и той е много свързан с нея. В момента, в който ние жените се учим да отпускаме Гласа си, също така се учим да отпускаме своята утроба и своето йони.
В зоната “Пазителките на живота”, основната ни цел е, освен цялото лечение, което ще се случи , да можем да се съберем и да сме заедно, като едно женско племе и да празнуваме Живота! Да сме Заедно в практики, в песни, в танци и в блаженство!

Да поканим тогава всички жени, които ще бъдат там на фестивала и тези, които сега могат да намерят вдъхновение и да решат да дойдат във вашата зона, за да преживеете фестивала “Заедно”!

Каним ги на фестивала, а също и на другите проекти, които ще организираме с “Пазителките на живота”, както присъствени, така и онлайн. Ние сме тук за вас, жени!

Повече за Пазителките на живота може да намерите във фейсбук страницата:

https://www.facebook.com/keepers.of.sacred.life/

Фестивалът “Събуди се” ще се проведе от 7 ми до 10 ти юли до гр.Куклун на мястото на Събуди се - Експеримент / Wake Up - Experiment.

Билети за събитието може да намерите тук:

https://wakeup-bg.com/%D0%B1%D0%B8%D0%BB%D0%B5%D1%82%D0%B8/

Таня Борисова
Таня Борисова
Таня Борисова е създател на сайта Портал12. Има дългогодишна практика като журналист и мениджър на медийна група в периода 2007-2016. Работи активно по утвърждаването на Портал12 като алтернативна медия с изконни принципи, ценности и цели за себепознание и чисто духовно развитие.

За запитвания и предложения за заснемане на интервюта с личности, отразяване на семинари, лекции и събития в сферата на себепоизнанието, здравето и духовното развитие, можете да пишете на: tanya@bgmedia.bg 
Коментари 0

За да коментирате, е нужно да влезете

Спонсори на Портал 12