Търси

Жени Костадинова: Днес напористо и осъзнато се смесват истина и лъжа – и става полуфабрикат

Още по темата ...
Ванга - Рупите

Ванга: Може да се живее без тяло, само с личност и енергия

Виж повече
Вера Кочовска Лечителка

Вера Кочовска: На тоя свят важното е да оставиш, не да отнесеш

Виж повече
планета Земя - Крайни времена

Природните катаклизми са необратими и носят очистване

Виж повече

Христо Нанев: Животът на пророкът и мъченик - Дядо Влайчо (ИНТЕРВЮ)

Виж повече
10.05.2021 г.
4668
Подкрепям Портал 12! Портал 12 е алтернативна медия. Подкрепете ни за повече материали, видео и лекции! Виж повечеЖени, напоследък много се пише за пророчествата на Ванга, но сякаш повечето са измислици, единствено с цел продажба, как да отсяваме истината от евтината сензация?


Много пъти съм отговаряла на този почти задължителен въпрос, когато става дума за Ванга. Истината за Ванга и нейните пророчества остана записана в немалко книги, които са наистина автентични: на проф. Димитър Филипов, на Бойка Цветкова, на Красимира Стоянова, моите… Има и много книги, които са пълни измислици като съновник и рецептурник на Ванга, а това, което се публикува в мрежите е много разнородно. Повече от 80 процента е измислица и сензация: например, всичко, което уж Ванга била казала за тази или следващата година, е пълна лъжа. 

За да отговоря кратко, ще кажа следното: истинските послания на Ванга са в няколко документални филма и книги. Те съхраниха автентичното. Болшинството твърдения са спекулации.  Всеки човек би могъл да открие истинската Ванга чрез интуицията си и благодарение на чистотата на своята душа. Това е критерият. 

Можем ли да развиваме интуицията си и чувствителността си към истината?

Аз без да знам, че ще ми бъде зададен този въпрос, му отговорих току-що. Да, можем! И разковничето е в чистотата на душата: човек, който е чист по съвест, мисли, чувства и дела, няма как да не открие истината.

А днес повече от всякога е трудно истината да се отсее, понеже напористо и осъзнато се смесват истина и лъжа – и става полуфабрикат. Това е основно средство на информационната война – да омесва истинно и фалшиво, да заблуждава, да държи хората неспокойни, нащрек: постоянно да се питат това, което ни казват тук, какво е?


Едните ще викат: това са конспирации, а другите: абе, има истина в това. И така, хората се настройват едни срещу други, това води до напрежение, разделение и омраза. И целта на тъмните сили е постигната. 

Казвала ли е или намеквала ли е пророчицата нещо за пандемията, която промени света?Не съм попадала на такова нейно твърдение. Нито за годината с петте „двойки“ (22.02.2020), нито че ще има световен проблем с някаква зараза. Тя е казвала пред близките си, че: „Много нови и незнайни болести ще се явят. Хората ще падат по улиците без да са боледували и без видима причина. Повечето нови болести ще са свързани с мозъка, и с кожата – ще има много нелечими алергии“. Казва това във връзка с въпрос, който й задават – ще се намери ли лекарство против рак и СПИН. Да, отговаря Ванга, ще се намери, българин ще участва в откритието на средството, което ще лекува рака. Но ще се появят много по-страшни от тези болести.“ И пояснява, че това ще се случи, заради неразумното отношение на хората към Природата, неуважението им към живота като Божий дар, своеволията и алчността.

„Вие си играете безразборно с Природата, но тя ще ви накаже, твърди Ванга. – Природата е Бог, тя търпи, търпи, но в един момент ще отговори заради посегателствата към нея.“


И сега виждаме, че това се случва: чудовищни опити се правят, смесват се гени, клонират се животни и хора, вървим към биороботите и киборгите. Всичко това няма да остане ненаказано. 
 
Много автори се занимават с пророчицата, но вие сте най-безпристрастният и задълбочен неин изследовател, какъв е вътрешният импулс, от който се водите докато пишете за тази феноменална българка?

Преди всичко отговорност! Още през 1997 г., когато тръгнах по този път – да пиша за Ванга и да се опитам да посъбера нейните истинни прозрения, спомените на хората за нея – докато са все още пресни в паметта им, си дадох дума, че ще подходя като учените: ще търся истината от и за Ванга. Защото тя беше легенда – а аз исках да узная наистина ли Ванга е голям пророк, който ни е бил даден на нас, българите, или славата й е плод на митовете. 

Тази необикновена душа е била натоварена с тежка, но благородна мисия да помага на хората в много тежки и трудни моменти. Ванга е дар за България, както и Стойна Преподобна, Слава Севрюкова, брат Влайчо. Учителя Петър Дънов е преголям дар – това е отделна тема. Аз имам вътрешно чувство за истинност, за правда – още от дете.

Прозорливостта е крачка към ясновиждането – има духовно пораснали хора, които развиват тези качества, без да имат кармичната задача на Големите. Тези качества са отработени от душата, от нейния стремеж към Истината, по пътя им към Любовта и Мъдростта.

И те помагат много за вътрешния мир на човека, затова каквото и да се случва отвън, да запазват спокойствие и да знаят, че има кой да се грижи за всичко на този свят. Бог е отговорът. 

С какво Ви промени Ванга?

Научи ме да съм и по-смирена. Невъзможно е, ако с душата си, воден от най-чисти намерения, изучаваш живота на такъв необикновен човек и пророк, да не се промениш. Изумявах се от силата на нейната психика, на душата й, да понесе цялото това човешко, а и не само, страдание. На майчиното й отношение към всички хора – добри, лоши, тя не ги дели. Силно ме впечатли и това как намира подход към всеки, как щади хората, казвайки им нещо с риск да си кажат „Ванга не ми позна“, но да съхрани психиката на човека, спестявайки му истината, която би била за него непоносима в този момент.

Ванга ми се отрази като духовна школа, в която служех – служа и досега. А за да си ученик, за да служиш на Цялото, не може да не си смирен, търпелив, постоянно буден и стремящ се към Божествения идеал, към съвършенството.


Благодарна съм й. Така, както в душата си благодаря на всички мои духовни учители – Беинса Дуно, Толстой, Казандзакис, Джубран Халил, Махатма Ганди и пр.   

Кои са най-ценните човешки добродетели на Ванга?

Търпението – да изслушаш всеки, да понесеш чуждите и собствените си несгоди. Отдадеността й на хората – да искаш всеки миг да помогнеш. Легнала е например да си почине следобед, но усеща, че отвън плачат родители, чието дете е на смъртен одър. Тя ги вика и казва какво да направят, връща им надеждата и ги отпраща благодарни, изпълнени с вяра. Скромността – Ванга живее първоначално в къща в Петрич, построена от мъжа й, на два етажа с малка градинка. Но последните 20 години от живота си избира да живее в Рупите, където навремето е било голо дере. Заживява там първоначално в нещо като барака – временна постройка. После я пригаждат така, че да има и санитарен възел, и тя остава там до последните си дни.

Ванга дари на държавата си цялото си градско наследство – къщата и всичко в нея. А със спестените от даренията на хората пари, построи храм. Нищо не пожела за себе си тази свята жена. Пари и материални неща изобщо не са я блазнели.


И още: тя има дълбоко чувство за  справедливост, за саможертва, за служене на другите, знае как да порицае сгрешилия пътя, и как да насърчи вървящия към Бога.  

Каква е магията, с която тя е променяла хората към по-добро?

Нарича се вяра. Ванга обръща към вярата хиляди, десетки хиляди хора. Когато шокирани от способностите й: да предсказва, да помага за лечение, да насочва към точния лекар за конкретния човек, да говори с любимите но вече мъртви хора на посетителите й… Това преобръща мирогледа на толкова много хора! Чрез силите и способностите на Ванга, които са необичайни, хората „си спомнят“, че има и друг свят – духовен, че има Бог, чиято воля е неоспорима, че на този свят трябва да си преди всичко човечен, благ, добър. „За какво са ви иманетата и богатствата, като няма в домовете ви обич и мир?, изплаква Ванга. –  Огън да ги гори къщите, ако в тях не царува Бога и любовта!“ В книгите ми много хора разказват как Ванга ги е обърнала към православната вяра и е изменила изцяло съдбата им.

Успяхме ли да прозрем коя беше Ванга и какво ни донесе, сякаш тепърва ще я откриваме и проумяваме?

Някои успяхме. Други – не. Трети, по-младите, които само са чували за нея, може би тепърва ще я откриват и проумяват. Аз общувам с много млади хора, с деца – покрай Къщата на куклите, която създадох. И понеже там съм подредила всичките си книги за Ванга, портрета й, нарисуван от Лили Димкова за мен, на посетителите им прави впечатление това и питат: защо Ванга присъства така в тази Къща. Когато въпросите задават деца, се радвам много – явно от близки, от родители, те са чули нещо за нея и знаят, че е била сляпа и предсказвала на хората какво ще им се случи.

Има будни хора – и те стават все повече! Има и много спящи – и те ще си останат такива, докато си извървят пътя. Явно с по-бавни крачки. Но рано или късно, всеки – подчертавам всеки човек, всяка душа ще се срещне с Истината, с Бога, и ще осъзнае нищетата си. И ще пожелае да трансформира егото си и да бди над истината и правдата.

Да се стреми към тях – защото няма друг път, ако искаш да се развиваш като човешко – богоподобно същество. И аз казвам това без всякакъв упрек – защото всеки от нас е на съответния етап от своята еволюция: има по-напреднали и по-изостанали. Напредналите  имат свещен дълг да помагат на тези, които вървят по-бавно и повече грешат. Като бях ученичка, ни разделяха чиновете на три редици. В третата бяха най-слабите ученици – мен винаги ме слагаха при тях, а аз с цялото си сърце исках да им помагам. Не че винаги имах търпение, но желание определено имах. 

Какво е казвала тя за Бог?

Ванга казва, че Бог е Един. Може да го наричаме с безброй имена, но той е Един Единствен. „Няма образ – кълбо от свръх ярка светлина е Бог, светлина, която очите ти няма да издържат и душата ти да понесе.“ Тя твърди, че който казва „аз видях Бог, аз имах среща с Бог“, се заблуждава. Защото той образ няма. За Неговия Син – Исус Христос казва, че е носителят на любовта и състраданието. И разказва на свои близки как се е пренесла в онази епоха, когато Христос е бил на Земята и е проповядвал на своите ученици… Вълнува се, когато някой се е върнал от Израел, от светите земи, и й донесъл някакъв дар от там. За Ванга да се движи през времето – напред и назад – е способност, дадена свише.  

А за България и българите?

Много е обичала България и българския народ. Винаги ни е казвала, че ще се спасим, когато се обединим. „Вяра в Бога и единство е нужно на българите, за да подобрят живота си“, са думите й. Казва, че българинът е много трудолюбив и това е една характерна негова положителна черта – дали обаче я съхранихме? Но казва и че е безверник – ето това му пречи да расте по пътя към по-добрия, Божествения живот.

Ванга предрича на България светло бъдеще „един ден“ – тя казва, че големите държави ще признаят и уважават България, защото „много е дала на света и светът ще й даде“.

Винаги подчертава, че е българка, и че българският народ е един от най-древните на земята, както и неговата азбука. Ванга твърди, че Македония не е държава, а географска територия. „Един ден Македония ще се върне при майка България“, са думите й, изречени пред главния прокурор на България Иван Татарчев.  

Вярвате ли че тя е с нас и ни пази от Отвъдното?

Животът в Отвъдното – това не е едно място, там има много иерархии и светове. Ако си спомняте какво Христос казва на последователите си преди да иде на кръста: „отивам при Отца ми, а на Небето има много жилища, отивам да приготвя жилище за вас“. Най-близко до нашия земен свят е астралния – там пребивават повечето души, напуснали земното си тяло. Над него има други светове, в които обитават по-висшите духове.

Аз съм сигурна, че Ванга е някъде там – на по-високо място. И от там също ни помага и пази народа ни. И всички онези души, които са благословени да получават от по-високо измерение закрила.

Тя самата казва на най-близките си, преди да отпътува, че тя ще идва на Рупите и ще бъде до тях, ще присяда на пейката пред малката й къщичка, и винаги ще ги пази – да не се боят и да не плачат за нея. А казвайки го на най-близките си, това се отнася и до всеки, който чувства силна вътрешна връзка с нея. Не случайно Ванга казва: „Да не се карате и да не си завиждате, да не се делите и шпиондисвате, защото всички сте мои деца. Бог ще даде на всекиму, според делата.“  

На едно място Ванга казва, че животът на земята няма да приключи, но ще се видоизмени, какво точно предрича за бъдещето ни?

Да, това са думите й, до които и аз съм стигнала през разказите и спомените на хората. Тя казва на нас българите: „много трудности ще преодолеете, но ще се справите с всичко“. А когато я питат ще има ли Трета световна война, тя казва:

„Не, Трета световна няма да има. Но без война – война ще има. Голи и боси ще ходите, няма да има ни храна, ни осветление, ни отопление. Млякото ще се отрови, земята ще се отрови, водата ще изчезне – ще се появи всичкото заровено в земята злато. Но животът на Земята няма да изчезне. Само ще се видоизмени.“

Говори пред Петър Баков от Петрич и за пътуването на хората до чужди планети, за срещи с други цивилизации, за живот на други места във Вселената…

Много неща, които виждаме, че днес се случват, все повече ни водят към тези нейни думи. Навярно и други неща е предрекла пред някои доверени хора, но те не са стигнали до нас. Просто, защото явно не трябва да ги знаем – за да не губим вярата си, и да не се сриваме духовно. Ванга винаги е пазела вярата, духа и психиката на хората. Тя знае, че има истини, които не трябва да се казват предварително. Всичко – с времето си. Затова и много се е бояла да не изпадне в транс пред непознати хора, че тогава тя няма власт над думите си, над това, което изрича, и може да изуми, да стресира хората. 

Коя според вас е най-голямата защита за човека, къде трябва да са фокусирани нашите мисли и емоции?

Вярата. Да не забравяме, че сме деца на Един Небесен Баща, който се грижи за всичко и всеки. Че косъм няма да падне от главите ни без Неговата воля. Ако човек е осъзнал връзката си със своето истинско свещено Начало, той има защита. Ако не е – не знам как би бил спокоен и центриран в този врящ като в казан с катран свят. Както казва Ванга: „На безверника не можеш да му помогнеш. Без вяра при мен да не идвате, защото не аз – Бог е който ви помага чрез мен.“ Другото, което е изключително важно, за да запази човек вътрешния си мир и да не се поддава на внушенията на злото, които изобилстват сега, е молитвата. Дълбоката, честна и чиста молитва. „Четете Библията, там всичко е казано.“ „Дънов е Истината. Четете Дънов! Той е светец!“ – това са два много ценни завета от Ванга. Има и много други, но ние тези да спазим, ще живеем наистина по-спокойно и мирно. Сещам се често и за заръката й:

„Не искайте много! Не можете да му платите цената.“ И това: „Не съдете! Само Бог има право да съди.“ „Не се бойте от смъртта – смъртта не е страшна. Тя е като красива жена, дошла да ви съпроводи в другия свят.“

И още: „На всеки е определено точно колко да бъде на Земята. Не се плашете от смъртта – и не я мислете, защото тя не е ваша работа. Дойде ли смъртта, и ангел Господен да слезе на Земята, няма да ви спаси от нея.“

Пророчицата Ванга става част от вашата съдба, написала сте осем книги за нея, каква беше мисията на тази жена,  посветила живота си на болките на хората?

Да дава надежда и вяра в Бога. Да обръща хората към вътрешния им свят. Да ни смирява и подтиква към добри мисли и постъпки. Ванга носеше християнска душа, силно вярваща е била в Бог и е обърнала към вярата много хора – десетки истории съм описала в книгите си като пример за това. В онези силно атеистични години тя, като пратеник на Светлите сили, призоваваше дръзко и смело (макар че това е можело да й коства концлагер, изселване – и е имало такива ситуации в живота й, но са се разминали) българите да не губят своята християнска вяра. 

„Без вяра човек е само кръв, а после – дявол”, казва често тя.

И знаем: много болки е попила душата й, на стотици хиляди хора е помогнала със съвет в труден житейски момент.  В последните й думи, запечатани на видео, преди да постъпи в болница Лозенец, малко преди да почине, Ванга отново призовава: Да не се мразим, да не си завиждаме, да не интригантстваме, да не бъдем лоши. Напротив: да си помагаме, да сме мили един с друг (т.е. да имаме милост), и да вярваме в Бог. „Всичко ще се оправи, лошото минава вече. Идва мир!”, успокоява ни тя. И се моли: „Да даде Господ милост на този народ и добри дни...”

Съвременната наука в състояние ли е да обясни феномена Ванга докрай?

Тя дори не направи опит, камо ли да я обясни. В книгата ми „Дарбата на Ванга” опитах да събера хипотези на учени за нейния феномен, имаше интересни гледни точки, особено на физика доц. Йордан Георгиев, който от години работи в Германия и Холандия. Не изключвам това науката един ден да стигне до задълбочен анализ на явлението ясновидство, но то съвсем не изчерпва явлението Ванга. Хора с подобни уникални дарби винаги е имало и вероятно ще има, вероятно и днес ги има. Но всеки е несравним и напълно индивидуален. Дарбите на Ванга поставят много въпроси, допускат различни хипотези, но всичко все още е неясно като отговор. И Ванга си остава мистерия.

В една ваша статия пишете за духовното раждане – моментът, в който Ванга получава просветление за мисията си на Земята. Кога е този сакрален момент?

Ванга получава откровение за своето дело на 6 април 1941 г. Тогава й се явява, по думите й, Св. Йоан Златоуст и той й казва, че е пратен от Небето да й извести, че е избрана да предсказва и помага на хората, защото скоро ще настъпят трудни времена, войни. Може да се приеме, че оттогава е нейното духовно раждане. Макар че с ясновидска дарба тя се сдобива, след като е била носена във въздуха от необичайно силен ураган, била е на 12 години, и после ослепява. От 1941 г. до 1996 г., когато си замина от този свят – това са 55 години, посветени в помощ на хората. На нас, българите, най-вече. 

От книгите ви става известно, че пророчицата е правила с кукла древен ритуал за измолване на дете? 

В книгите си съм описала подробно този древен обред за измолване на рожба, който Ванга прилага на бездетни семейства. Обикновено това са жени, при които проблемът е по-скоро психичен. Тя освобождава напрежението в психиката от незачеването чрез своята молитва. Вероятно има и друг отговор, но той остава загадка. Много семейства след нейната молитва са станали щастливи родители, а Ванга е кръстила децата им. Но и на много е помогнала, като ги е насочила към конкретен лекар, болница, санаториум, които да посетят. Тя казва, че не на всеки се дава да бъде родител. Ако има обременена родова карма, или друга причина, тя не може да помогне. 


Жени Костадинова е родена на 7 април 1971 г. в гр. Карнобат.  През 1994 г. завършва магистратура по философия в СУ „Климент Охридски”. От 1992 г. до 2009 г. работи като журналист във в. „Седмичен Труд”. Автор е на документални книги за пророчицата Ванга, сред които „Пророчествата на Ванга” (2006), „Тайната на Ванга – учени разгадават феномена на сляпата пророчица” (2009),  „Ванга Пророчицата” с предговор от акад. Светлин Русев (2011). Книгите й са преведени на английски, руски, испански, румънски, латвийски език. 

Жени Костадинова е автор на поетичните книги: „Съчки за огън” (2002), „17 цвята любов” (2007), „Сладко от смокини” (2008), „Черна котка, мак червен“ (2016), „Маара“ (Литературен кръг „Смисъл“, 2020). Член е на Съюза на българските писатели в секция Поезия от 2007 г. Печелила е първи и специални награди в национални литературни конкурси. Нейни стихотворения са публикувани в ежедневници, списания за литература,  поетични антологии, сайтове. Многократно е гостувала в предаванията „Преди обед” , „Денят започва с култура” , „История бг” , „Арт ефир” и др. 

През 2012 г. Жени Костадинова основава галерията с музей „Арт-Къща Куклите”, която се превръща в център за изкуства, творчество и духовност, насочен основно към децата. През 2013 г. по нейна инициатива и с нейни средства стартира Националния детски конкурс за приложно и литературно творчество „Виж моя ангел”, в който  ежегодно участват стотици деца от цяла България.

Препоръчани книги:

Драгомира Иванова
Драгомира Иванова
Драгомира Иванова е журналистка. Завършила е Българска филология в СУ „Св. Климент Охридски“. Пише статии в печатни и интернет издания, свързани с духовното развитие.  Вярва, че мисията ѝ е да е полезна с тях. Стреми се да развива духовното в себе си и да има хармонични отношения. В словото на Учителя Петър Дънов намира отговорите за живота.
Жени Костадинова
Жени Костадинова
Жени Костадинова е поет, творец, автор и един от най-отдадените и запалени изследователи на пророчицата Ванга. Издава серия от книги посветени на живота и заветите ѝ, преведени на различни езици.

Жени Костадинова основава галерията с музей „Арт-Къща Куклите” в София, която се превръща в значим център за изкуство, творчество и духовност, насочен основно към децата.Член е на Съюза на българските писатели от 2007 г.

Обичам работата си, защото е творческа и хуманна. Радвам се да давам на хората думите и посланията си, да ги вдъхновявам чрез творчество и красота, чрез опита си и като 25-годишен изследовател на голямата пророчица Ванга. Обожавам книгите и искам да предам и на другите любовта към четенето и творчеството – самата аз правя кукли повече от 20 години.

Има будни хора – и те стават все повече! Има и много спящи – и те ще си останат такива, докато си извървят пътя. Явно с по-бавни крачки. Но рано или късно, всеки – подчертавам всеки човек, всяка душа ще се срещне с Истината, с Бога, и ще осъзнае нищетата си. И ще пожелае да трансформира егото си и да бди над истината и правдата.

 

„Не искайте много! Не можете да му платите цената.“ И това: „Не съдете! Само Бог има право да съди.“ „Не се бойте от смъртта – смъртта не е страшна. Тя е като красива жена, дошла да ви съпроводи в другия свят.“
 
Коментари 0

За да коментирате, е нужно да влезете

Спонсори на Портал 12