Търси

Ехнатон е затворил очите си за света, поглеждайки навътре в Безкрая на Единството

Още по темата ...
Аменхотеп IV (Ехнатон)

Аменхотеп IV (Ехнатон): Не роптай против Божието разпределение, а поправи собственото си Сърце

Виж повече
Аменхотеп IV

Аменхотеп IV: Очите Му проникват в тайните на всяко сърце и те остават в паметта Му завинаги

Виж повече
Ехантон

Учителя: Всеки глас, който иде от центъра на Слънцето носи светлина. Да обичаш, значи да влезеш във връзка със Слънцето

Виж повече
04.06.2024 г.
1962
Добавена от: Борислав Борисов
Подкрепям Портал 12! Портал 12 е алтернативна медия. Подкрепете ни за повече материали, видео и лекции! Виж повече
Има и такива места. Места, в които като се потопиш - време няма. Защо? Защото това, което е предадено като идея, като Висок идеал, то е отвъд времето...то е отвъд видимостта - то е частица от Реалността, то е част от изгубеното Царство.

Такова е именно онова високо място в Будапеща, на хълмът Буда - сякаш извън шумотевицата на големия град, сякаш извън илюзията на времето. Именно тук е поставена емблематичната скулптура на Единството на унгарският творец Нандор Вагнер*, който изобразява във вътрешен кръг - Аменхотеп IV ( Ехнатон), Буда, Лао Дзъ, Христос и Авраам ( паднал в поза на преклонение) - всички - в Кръг на Единството с поглед към Центъра. В следващ, външен кръг са добавени и фигурите на Бодхидхарма, св.Франциск от Асизи и Махатма Ганди.Първото нещо, което те пленява е благостта в лицето на Ехнатон - онези затворени очи и безпристрастност към света, които ти напомнят да погледнеш навътре в онзи Безкрай, който е заложен в самият теб. Случайно или не, Вагнер е разположил Ехнатон в дясно от Христос. Цялата магнетичност на скулптурата показва вечният зов на всички Велики Духовни Учители - погледът в Центъра, погледът в Единството. Но за кое Единство говорим? - Онова, което е неизменно, онова, което в своята същност е изтъкано от извечните божествени принципи. 

Прави впечатление, че на мястото на Третото око при Аменхотеп IV е разположен символ, изобразяващ херметичният закон : "Каквото Горе, това и долу..." ( и не само)..., което говори за това, че в последната година от живота си, когато скулптурът е получил посвещение, създавайки тази композиция (1997), той вече е знаел за дълбокото познание и разбирането на взаимовръзките между макрокосмоса и микрокосмоса в Древен Египет.

Скулптурите на Вагнер са като вечни пазители на мъдростта, които ни напомнят, че въпреки различията си, всички сме свързани чрез общата ни духовна Същност. В този кръг на Единство ние намираме утеха и вдъхновение, защото осъзнаваме, че пътят към просветлението и разбирателството е с една обща посока. Това място, където времето сякаш спира, ни приканва да се замислим за нашето собствено пътуване и да намерим вътрешния мир, който е ключът към истинското себепознание и хармония.Учителят Беинса Дуно казва:

"Първоначално е съществувал само един Център, и постепенно са се създавали различните светове, които са се движили около този Център. Духът е Единството, което се проявява във всички хора. Той е едно Цяло, неделимо в себе си и във всички същества, затова трябва да го любим с една и съща Любов. Духът не може да се разделя, той крепи цялото Царство.  Физическият свят се отличава от духовния по това, че в духовния свят всички същества се стремят към един и същ Център, но всяко същество образува за себе си един специфичен център. Следователно този свят е свят на сгъстяване."

Това място, този Кръг на Единството, ни напомня, че въпреки временните илюзии на света, ние сме свързани чрез невидими нишки на Любов и Мъдрост. В тези мигове, застанали пред скулптурите, можем да усетим не само спокойствието на мястото, но и неговата мощ - мощта на идеите, които го изпълват. Тук, на хълма Буда, намираме не просто физическо място, с хора, които се молят и медитират, а символично пространство, където душите ни могат да се свържат с Вечността и Древността. Така, сред тези Велики Учители и техните благи погледи, ние сме приканени да намерим своя собствен Център и да съберем сили за нашето духовно развитие - реално, отоговорно, с практическа Промяна.И нека помним думите на Учителя Беинса Дуно - "Духът е Единството, което се проявява във всички хора." Именно чрез това Единство, чрез Любовта и разбирането, можем да достигнем до истинската си същност и да намерим пътя към изгубеното Царство. Нека това място, този кръг на духовно просветление, бъде вдъхновение за всички, които търсят пътя към себе си и към по-дълбоко разбиране на света и духовността.


*Нандор Вагнер (1922-1997) е унгарски скулптор и художник, чието творчество е дълбоко пропито със символика и духовност. Роден в Оръд, Унгария, Вагнер израства в атмосфера на културно и интелектуално богатство, което формира неговото виждане за изкуството като средство за духовно изразяване и обединение.

Вагнер завършва Художествената академия в Будапеща, след което работи в различни страни, включително Япония, където неговите творби получават международно признание. Той е известен със своята серия скулптури, които включват емблематичната композиция "Кръгът на Единството". Тази скулптура символизира връзката между различните религии и духовни учители като Аменхотеп IV (Ехнатон), Буда, Лао Дзъ, Христос, Авраам, Бодхидхарма, св. Франциск от Асизи и Махатма Ганди.

Основната тема в творчеството на Вагнер е търсенето на духовното единство и разбирателство между различните култури и религии. Чрез своите произведения той предава посланието за мир, хармония и универсалната връзка между всички хора. Вагнер вярва, че изкуството има силата да надхвърля границите на времето и пространството, и да води към по-дълбоко осъзнаване на духовното ядро на човечеството. Неговото наследство остава като вдъхновение за всички, които търсят връзка с по-висшите аспекти на съществуването и стремеж към духовна хармония и обединение.


Борислав Борисов
Борислав Борисов
Борислав Борисов е автор на текстови материали, видео репортажи и интервюта в Портал12. Работи в сферата на медиите от 2004-а година. Създател на едни от първите големи новинарски онлайн платформи в България, сега собственост на водещи медийни групи.

Роден в Търговище, завършил престижната Езикова гимназия в Ловеч, учил Аграрна икономика в Свищов, работил в редица страни на запад и у нас, главно в сферата на агробизнеса, медиите и сигурността ( анализатор в B2 Security - продоволствена сигурност, противодействие трафика на хора, регионално развитие и политики на Балканите, антитероризъм), основател на Асоциация на българските села.

Борислав Борисов е последовател на духовните и езотерични учения от 19-и век, като сред любимите му автори са Морис Метерлинк, Рудолф Щайнер, Райнер Мария Рилке и др.  Отдаден на изучаването и въвеждането в потънкостите в Учението на Учителя Беинса Дуно (Петър Дънов), както и на школите на Брат Михаил - Омраам (Михаил Иванов) и Елеазар Хараш.

Изследовател на алтернативните методи в психологията, парапсихологията и квантовата медицина.  За контакти: borislav@portal12.bg 
Коментари 0

За да коментирате, е нужно да влезете

Спонсори на Портал 12