Търси

Емоционална интелигентност - как да се предпазим от нея и защо злото се храни с умствени игри?

Още по темата ...
Омраам

Омраам: Интелектуалните знания не могат да променят характера, защото не засягат дълбоко човешката същност

Виж повече
05.10.2022 г.
9151
Добавена от: Борислав Борисов
Подкрепям Портал 12! Портал 12 е алтернативна медия. Подкрепете ни за повече материали, видео и лекции! Виж повече
"Емоционална интелигентност" - две много силни думи, когато се говори за психология, егоизъм и объркани понятия. Защо тези две думи са силни? Защото всяка поотделно може да подведе човек и да го срине в истинско падение и разруха на съзнанието, а когато са обединени - там вече злото може да се разгърне бавно, тихо, подмолно и да дълбае в човека своя погром. 

В началото да разгледаме какво казва окултната мъдрост кратко и ясно за думата "емоция/емоции":
 • Емоциите са изкривена енергия
 • Емоциите са господство на нисшия астрал
 • Емоцията е символ на зависимост
 • Емоцията е падение, метод на енергийно изтощение
 • Емоциите са игрите на неовладяния ум - неговите пакости
 • Емоциите не позволяват вземане на истински и истинни решения
 • Емоциите не позволяват реална молитва
 • Емоциите са пречка пред истинска духовна реализация
 • Емоциите усилват илюзиите и не позволяват будност
 • Емоциите никога не дават спокойствие и покой
 • Емоциите винаги пропадат, защото имат ограничени цели
 • Емоциите в социален план означават - приключване на развитието
 • Емоцията значи, че си уловен
 • В положителните емоции няма положителност – те не са духовни

Какво е от своя страна интелектът, най-накратко, ясно и обобщено?...:
 • Интелектът е единственото успешно творение на дявола в тази Божествена вселена. Замислете се, дали не е така?..Ако имате Сърце и Слух..., за вас ще е ясно.

Бог е Любов и за Него е казано, че Бог е Любов, а не знание, не интелигентност или интелект. Интелектът винаги се бори, винаги се съпротивлява.

Съчетани емоция + интелигентност, всъщност съставят едно от най-опасните неща, с които умът може да се заиграе. И съвсем не е случайно, че на запад толкова много се толерира разпространението на модерното течение на т.нар. "емоционална интелигентност". Говори се в "Емоционалната интелигентност", че не трябва емоциите да ти пречат на интелигентността, а истината е, че трябва да се освободиш и от двете. Този подход от едно зло към друго зло е капан, в който можеш да застоиш, да се объркаш, а и да спреш развитието си. Разбира се този капан е украсен с толкова много "научни" доказателства!...А всъщност истинните неща в този свят никога не се нуждаят от доказателства. Само невежеството иска да му се доказва, а Мъдростта и Истината, както и Любовта - никога не се нуждаят от доказателства. (ако се нуждаят - значи не са те)

И емоциите и интелигентността обичат най-много от всичко умствените игри и дългите философствания, особено, когато към тях са прибавени "научни" доказателства. Всички тези празнословия, които поражда т.нар. емоционална интелигентност не са нищо друго освен храна за психическите паразити. Целта на паразитите е хората да имат все по-големи емоции, все по-големи желания, все по-големи зависимости. Празнословието за тях е цяло царство - в него те растат и се размножават, особено при разпалени разговори и дълги разисквания

Наскоро някакъв човек, който издавал книги, бил ги раздавал безплатно (практика, подобна на американските секти; в раздаването има фина форма на насилие, когато не е 100% анонимно и не е единствено пред Бога; иначе и ние раздаваме, но никога не го афишираме: разликата!), имал някакъв бизнес..., се обади и каза: "Дай да разискваме учението на Учителя. Ела, да се видим, да седнем, да имаме няколко часа... да разискваме какво е говорил в беседите." Как е възможно да разискваш Словото на Всемиров Учител? Живата Вода се приема, там не питаш, там не умуваш. Като отидеш на извора, разискваш ли?... Но умът - той обича тези игри; за него те са ежедневни забавления и пълнеж, когато е загубено Същественото. Ето тук със сигурност можем да кажем, че това е човек на емоционалната интелигентност. Той е чел много, знае много, иска да разисква, иска да разнищва.

В тази връзка Елеазар Хараш казва: "Който няма будност се изгубва в знанието. Mного чете..., много прераждания..., много интелигентност..., и понякога не може да се справи с нещо елементарно....". И трябва да помним винаги, че ако не си преживял Любовта цялата ти философия е едно празнословие.

В книгата Емоционална интелигентност, американският автор Даниел Голман казва: 
"Съществуват безброй пътища към успеха." - Нима успехът е цел? И кой успех? - Това са фалшиви и паразитни понятия, които правят човека роб. Елеазар казва: "Успеха е разрушил много хора. Успехи и неуспехи, това са закони на ума, а себепознанието е Духовен Закон. Умът се държи здраво за успеха, но не се държи за Истината."

В книгата, която създава течението "Емоционална интелигентност" пише още:
"Емоциите обогатяват, а всеки модел на ума, който не ги взима под внимание, е изключително беден." Истината обаче е, че емоциите ограбват. Точно обратното от позицията на т.нар. емоционална интелигентност.

Какво четем още в "Емоционална интелигентност"?..:
"Живот без страст би бил сива, неутрална пустиня, откъсната от богатото разнообразие на живота.
Християнският мъдрец и мистик Валентин, казва още през II- век: "Падналата мъдрост е станала знание и страст, защото е изпуснала Любовта и от тук е цялата и трагедия, изпускането на истинската Любов!" От своя страна за пустинята, Елеазар Хараш казва: "Пустинята е Изначалното състояние на Живота. Светът е място за разсъждения; пустинята е място за Дълбини. В пустинята пиеш Мъдрост и Безмълвие, а това е изцеление от сътвореността. Пустинята иска твоята Несътворена Любов. Истинската Любов е тази, която е Несътворена, несподелена." За това гворят (горят) и богомилите и затова умствеността не е разбирала, когато са казвали, че този свят е творение на дявола. Хубаво е да припомним, че той може да е негово творение, но наша задача е да го пресътворим (което никога не може да стане по пътя на емоционалната интелигентност, даже звучи смешно...), защото Елеазар казва: Той е Княз на този свят, но не е Господар. Господар е само Бог. И добавя още:

Който е преживял Истината той има особен израз, той никога не се изказва чрез интелекта, Духът е неговият израз и думите му са Дух, това което е наречено “Дух и Истина” (Йоан 3:5). Само Любовта е в сила и е в състояние да познае Истината. Дървото за познанието на доброто и злото няма никакъв шанс, това са знаещите хора, интелигентните и т.н. Ако те не се откажат от знанията си в името на Любовта, те нямат шанс. Всеки, който използва знанията си, интелекта си без Любов, резултатите му са бавна смърт (понякога и бърза).

Будният е верен на Любовта, а не на логиката и на ума. Будният е любящ, а не даровит.  Будният е блажен, а не даровит. Ето защо много даровити и способни хора са се самоубивали. Mного способни, много даровити, много интелигентни, и продължават да се самоубиват. Да сте чули някога блажен човек да се самоубие? Това е абсолютно невъзможно. Блаженият човек никога не може да се самоубие. Блаженият човек пребивава в покой и дълбочина, не в дарби, не в способности и интелигентност, не в его..., а в покой и дълбочина. Той живее в Любовта. А Любовта съществува за да обожествява и себе си, и другите.

И на финала на тази статия, малко суфи мъдрост за интелигентността. Суфизмът не е интелигентност или менталност. Суфизмът е практичен живот в Бога. Бог явява Себе Си само в такава степен, в каквато търсачът може да издържи Неговото сияние – така казват суфите. Случката:
Настрадин Ходжа се връщал от много празници, гурбети, различни градове и митничарите го знаели като голям търговец, все носел нещо. Чакали го да мине през реката и – проверка. Проверяват го целия и нищо; проверяват магарето, нищо; проверяват сламата, няма нищо пък знаят, че е богат. Къщата му богата, странства на много места по света… След време в един друг град митничарят, който вече бил уволнен, вече нямало значение, среща Настрадин и му казва: Настрадин, вече няма значение, много пъти те хващахме, нищо не намерихме. Кажи ми какво пренасяше? Настрадин казва: Много просто! Магарета! Значи умът, интелектът е толкова сляп, че той може цял ден да преравя, нищо не вижда. Такъв е умът.

Борислав Борисов
Борислав Борисов
Борислав Борисов е автор на текстови материали, видео репортажи и интервюта в Портал12. Работи в сферата на медиите от 2004-а година. Създател на едни от първите големи новинарски онлайн платформи в България, сега собственост на водещи медийни групи.

Роден в Търговище, завършил престижната Езикова гимназия в Ловеч, учил Аграрна икономика в Свищов, работил в редица страни на запад и у нас, главно в сферата на агробизнеса, медиите и сигурността ( анализатор в B2 Security - продоволствена сигурност, противодействие трафика на хора, регионално развитие и политики на Балканите, антитероризъм), основател на Асоциация на българските села.

Борислав Борисов е последовател на духовните и езотерични учения от 19-и век, като сред любимите му автори са Морис Метерлинк, Рудолф Щайнер, Райнер Мария Рилке и др.  Отдаден на изучаването и въвеждането в потънкостите в Учението на Учителя Беинса Дуно (Петър Дънов), както и на школите на Брат Михаил - Омраам (Михаил Иванов) и Елеазар Хараш.

Изследовател на алтернативните методи в психологията, парапсихологията и квантовата медицина.  За контакти: borislav@portal12.bg 

Спонсори на Портал 12