Търси

Елеазар Хараш: Сфинксът е послание от Атлантида, пренесено в Египет (ВИДЕО)

Още по темата ...
Градът на Златните Порти

Каква е връзката между Варна и Градът на Златните Порти? (ВИДЕО)

Виж повече
Дамян Попхристов

Дамян Попхристов: Каква е връзката между богомилите, Орфей, траките и Египет? (ВИДЕО+ТЕКСТ)

Виж повече
27.11.2021 г.
14449
Подкрепям Портал 12! Портал 12 е алтернативна медия. Подкрепете ни за повече материали, видео и лекции! Виж повече
Лекция на Елеазар Хараш: ШЕШЕТ АНХ - СФИНКСЪТ

Сфинксът е атлантска тайна. В това каменно същество наистина има велика тайна, защото в него е заключено живо същество. Това същество е един от Нетерите, свръхестествено и всепроникващо за тези, които направят контакт с него. Той се е пожертвал и се е сродил с материята, за да предаде древно послание. Сфинксът е универсално послание, което е секрет на Атлантида и продължава да се предава. Посланието е, че ние непременно ще възкръснем. Никой няма избор, никой не може да се спаси от това, въпросът е само във времето, но и времето е илюзия. Но все пак то съществува по някакъв начин като един поток.

Шешет анх, или Сфинксът, показва, че човек не принадлежи на този изменчив свят, а принадлежи на вечността по простата причина, че в нас самите живее Нетер, т.е. самият Бог. Ние нямаме никакъв избор, понеже Бог живее тайно в нас. Това означава, че смъртта е голяма илюзия. Учителят казва, че това е най–голямата лъжа, внесена в света, че има смърт. Смърт няма, това са го разбрали даже и децата. След време ще ви разкажа за английските некролози – това са най–красивите некролози, които съм срещал в света. Те са подигравка не само със смъртта, но даже и с живота, защото в живота наистина има една скрита игра.

Шешет анх, или Сфинксът, е послание на атлантските жреци. То е едно загатване, едно напомняне за славата на древния човек, който е бил Нетер, т.е. Бог. Това е послание на посланията. Това означава, че твоята душа не може да умре, защото ти просто си вечен. Нищо не може да се направи по въпроса, просто не можеш да умреш. Ето защо
е казано: “Познай себе си”. Казано е така: “Познай себе си, о, смъртний, който не си смъртен”.

Учителят казва, че смъртта е голям театър. Умрелият имитира, че е умрял, другите имитират, че плачат и му дават цветя, когато пък въобще не му трябват цветя, но друг път ако трябва, ще говорим повече за смъртта. “…Който не си смъртен, защото в тебе живее Този, Който е вечен.”Защо ви разказвам тези неща? Защото като изключим Учителя и Духа, Египет е моята родина. Не се чувствам българин, макар че от друга страна се чувствам, но всички народи са ограничения. Затова си позволявам по–често да ви говоря за Египет. Много от нещата няма да ги намерите в книгите. Това са мои медитации с Учителя, макар че ползвам буквално (не преносно, а буквално) хиляди източници и оттам намирам зрънца. Затова от време навреме ще ви говоря за Египет. Но ако Учителят ми каже да не ви говоря, да не се окаже, че съм привързан, ще прекъсна, но ще имаме поне няколко лекции.

Тот казва: “Всеки, който е докоснат от тайната на Сфинкса, придобива магически възход”. Ако с това същество, скрития Нетер в Сфинкса, ако някой направи връзка, ако съумее продължително да има свещено отношение, в един момент се явява запалката. Това същество ще го докосне, даже се знае неговото име, това е друг въпрос. То ще го докосне и човек навлиза във вечен магически възход. Няма значение дали насреща му се явяват препятствия, смъртта или някакво друго прераждане: възходът е вечен. Шешет анх, или Сфинксът, изразява съвършено безстрастие към човешките съдби исуета, към всички превратности, защото той умее да чака. Влъвското си тяло той символизира могъщ звяр, но в главата си той символизира древния Разум. Това е нещо, което превъзхожда и звяра, и човека. Именно това загатване няма нищо общо с Хеопс, на египетски Хуфу, тъй като фараоните малко или много са паднали, слезли надолу от жреците, и никога такова велико нещо не може да бъде посветено на някакъв фараон; превъзхожда и звяра, и човека. Сфинксът няма никакво ухо за земната суета.

Тот казва: ”Животът, това е време, дадено ти, за да станеш Нетер, Божествена същност”.
Зад Сфинкса е скрито божество, което се е пожертвало. Неговото име на египетски е ХЕРУ ХУТ, това е неговото древно име, името на неговия Дух. Той се е слял с идеята за Сфинкса, за да може посланието да е живо за тези, които са пробудени. Той е станал същевременно древен наблюдател на всичко, което сеслучва вцялата човешка история. И той знае нейните тайни, както и самият Тот. Те знаят истинската, тайната история на човечеството.

Сфинксът е послание от Атлантида, пренесено в Египет. Пренесено послание означава още съхра- нено послание. След като пробудените атланти раз- брали, че Атлантида ще бъде потопена, защото те винаги получават знаци за това, видели едно място, което щяло да оцелее. Едно малко островче и това било новоизбраното място на Сфинкса. Наистина тази скала и това малко островче останали недокоснати. Сфинксът е една нерушима връзка между външното човечество и Нетерите, боговете. И затова той е трябвало да бъде съхранен. Макар че са се опитвали много пъти силите на Сет, на тъмнината, които са се превърнали във врагове, във вражески стихии, да го затрупат, имам предвид тайните на пясъка: когато много песъчинки тръгнат на война, в някои времена са успели да го затрупат донякъде, но после Сфинксът отново е бил разчистван. Това е друга тема, цяла история за пясъка и как той може да се превърне в най–опасния враг. Той е потопявал цели градове и същества.

За спящите хора Сфинксът не е послание, а някаква архитектура и забавления, някакви изчисления и някакви загатвания. Но Сфинксът е завет, послание за завръщане в началото, в древния произход, за който Библията казва: Богове сте. Това е нашият произход, нямаме нищо общо с маймуната. И Сфинксът го доказва.

Сфинксът е най–древното послание. То се е намирало в центъра на Атлантида. А когато едно послание се намира вцентъра, това означава, че тое от самия Бог, Върховния Бог. Това означава, че това послание е абсолютно божествено.
Новата страна на Атлантида – Кеми, другото име на Египет – е трябвало да има главен символ. И те отново го построили чрез мистериите на хекау, тайната на свещените думи. Няма никакви релси, камъни, мъкнати на гръб, с кранове и т.н., не съществуват такива глупости.

Тот казва: ”Мистериите са построили Сфинкса и пирамидите” и обяснява що е мистерия: “Там, където на едно място са събрани боговете, там са мистериите. Там е най–великата енергия.”

Сфинксът символизира изначалното послание. Именно затова погледът му винаги трябва да гледа към Истината, откъдето изгрява Слънцето, откъдето изгрява Истината. Всеки човек трябва да гледа в тази посока, това е другото послание. А до него трябвало да има храмове, посветени на Слънцето, така както е било и в самата Атлантида, по повелението на главния цар, който се е наричал Атлант. Както ви казах, Тот е негов внук. Сфинксът отразява още нещо: дълбокото спокойствие на Нетера, дълбокия покой на Бога. Бог умее спокойно да чака, докато хората станат богове, за Него времето е без значение.

Препоръчани книги:

Елеазар Хараш
Елеазар Хараш
Елеазар Хараш е един от най-емблематичните представители на чистата духовност в нашето съвремие. Около 40 години изнася лекции в сферата на духовното развитие и себепознанието. Словото му се отличава с особена чистота, дълбочина и свобода.

Като лектор и писател изнася квинтесенцията на всички световни учения и значими мъдреци, обединявайки чистата духовност на цивилизациите и техните Учители от древността до днес. В лекциите си поставя мост между всички древни учения и религии, като премахва разделението, омразата, междуособиците и показва тънката връзка в основата на всяко учение. Основните принципи в изнасяните лекции от Елеазар Хараш са: Любовта, Мъдростта, Истината, които съграждат главната посока в развитието на всяка душа.

Важна особеност в дейността на Елеазар Хараш е тази, че по отношение на своите последователи и ученици той не прави формално обединение в организация, структура или каквато и да е външна обществена, социална или религиозна форма. Напротив – налице е свобода и непривързаност. Елеазар Хараш изнася в лекции, книги и видео интервюта, всичко необходимо за персоналното духовно развитие на всеки човек, без да го поставя в условия на каквато и да е зависимост. Многократно казва, че в духовното развитие се върви самостоятелно, чрез воля и по свобода. Всички негови лекции са безплатни, а в ежедневието си работи, потопен в дълбини за всяка нова книга, предстояща лекция или видео интервю.

„Любовта ти дава живот, Мъдростта – светлина, Истината те дарява със свобода. Затова Учението е универсално и това е нашата свещена троица – Любов, Мъдрост, Истина. Отнема недостатъците, слабостите. В това учение не можеш да мразиш, да критикуваш, да завиждаш, да боледуваш. Нямаш проблеми. Имаш задачи. Дава нещо универсално, което не се обяснява, а се чувства. Дава възможност да познаеш онази част от себе си, онази пълнота в живота, която е изгубена още в рая. Изгонени от рая – изгнание означава изгубената пълнота и Учението я връща. Но трябва да се отдадеш много искрено, предано.“

 
 • Главното ударение на това учение – е в чистотата, тя е външна, вътрешна и мистична.
 • Другото ударение е в смирението и всеобхватната мъдрост.
 • Чистотата трябва да бъде явна и тайна, скромна и тиха, а смирението трябва да бъде без показ.
 • В това учение са важни малките постоянни усилия – те са безусловни.
 • Мъдростта е всеобща.
 • Това е учение за чистия път към Бога.

За истинските ученици, Елеазар Хараш казва няколко основни принципи:
 • Който е въвлечен в света, не е ученик. Ученикът ражда хармония от себе си, а не от другите.
 • Човекът се учи, но не се развива. Само ученикът се развива.
 • Ученикът не се бори със ситуациите – той ги преодолява.
 • Ученикът знае, че любовта към Истината го освобождава от борбата за оцеляване.
 • Ученикът всякога съхранява Любовта, защото знае, че само чрез нея възприема Бога правилно.
 • В смирението на ученика е скрит силен огън. Ученикът живее в потока на Бога. Той е сключил свещен съюз с Тишината.
 • Ученикът има свещен говор. Той има чист и динамичен покой.
 • Ученикът всякога съхранява своята чистота, за да може да има висше ръководство.
 • Ученикът е владетел на себе си и затова обстоятелствата не го владеят.
 • Никога не нарушавай своята безкрайност.
 • Ако изгубиш опората на живота си, придобий увереност.
 • Човекът е красив, когато е създал Безкрая в себе си.
 • Поставяме на първо място Бог в живота си, а после себе си.
 • Ученикът всякога избягва злословия и многословия. Ученикът много бди над думите, вършителите на кармата.
 • Ученикът знае, че тайната на живота е в това, че има само Едно Действащо Същество.
 • Ученикът познава намерението като тайна енергия на собствената си същност.
 • Ученикът познава свещеното Слово и свещеното Слово го познава.
 • Ученикът носи в себе си силата, която може да изменя пространството. Разбира се това става насаме, между него и Бога, във взаимно съгласие.

„Аз съм благодарен, че имам такива ученици, които видях, и за които Учителя ми каза, че са определени.
Аз наблюдавам от много време тяхната работа – мога само да кажа, че е нещо изключително да познаваш истински ученици на Учителя – скромни, тихи, могъщи – ежедневно и съзнателно работещи върху себе си – бих казал – те са една светеща тишина. С тях ще образуваме ядрото на България, с тях ще работим и в бъдещето, защото Учителя иска могъщи ученици – надрастнали изкушенията на живота, победили напълно змията в себе си, господари на себе си и на своята съдба...познаващи същността на учението...чиито символ е диамантената воля. Няма време за поздрави и външна култура, няма време за излишни въпроси, няма време за отпускане и отлагане...няма време за баби в окултизма. Сега е огнено време, огнен цикъл, сега е време, в което се изработва могъществото на ученика и неговото изключително смирение, което е висок връх."
 


Биографични данни:
Елеазар Хараш е творчески псевдоним на Петьо Йорданов, роден във Варна на 29-и януари 1954-а година. Израства в уединение сред семейство на глухонеми. От 8 годишна възраст започва да изучава тайните на природата и да общува активно с невидимия свят. Още като дете е привлечен от невидимото и жаждата за Бога.

Елеазар Хараш е продължител на Учението на Всемировия Учител Беинса Дуно (Петър Дънов), като своеобразно поема щафетата в Учението през 1986-а година от прекия ученик на Учителя – Брат Михаил – Омраам (1900 – 1986).
Елеазар Хараш започва да издава редица книги, както по свои лекции, така и по Словото на Учителя, или както го нарича – Първия Старец от йерархията на 24-мата Старци.

„Името Елеазар Хараш ми е дадено от Учителя през 87-а година, да нося с него отговорност. Дадено е след самадхи, с него нося голяма отговорност. Има две значения, ще кажа само едното: Божествен център."
 
Афоризми от Елеазар Хараш:
 • Чистите действия нямат съдба.
 • Само Любовта лекува, защото е Сила Божия.
 • Бог въоръжава с Любов този, когото иска да съхрани.
 • За да бъде човекът висше същество, той трябва да има воля избрала Бога по свобода и любов.
 • Над всяка практика е чистото сърце, то може да променя събитията.
 • Който е познал себе си, става Изгряващо Слънце в себе си.
 • Силата работи в Тишина.
 • Гласът е загадка. Има гласове, които ни пречистват. Изворът показва, че само това, което е постоянно, е реално.
 • Най-здравословният живот е близост с Бога.
 • Знанията са бреме, Мъдростта е лекота.
 • Истинското образование е да научиш детето да търси Бога цял живот. Детето трябва да търси умението на Словото.
 • Дълбинно Чистото е всякога трудно за разбиране.
 • Овладей себе си, ако искаш да получиш Пътя си.
 • В Любовта е Единението. В Истината е Изчезването.
 • Древността действа с Безмълвие и Безупречност. Древността работи и сега. Тя е тук. Тя е Всеобхватът.
 • Словото превъзхожда всяка наука и религия.
 • Словото отключва световете – измеренията. В Словото е скрит Пътят.


Творчество:
След 1989-а година, Елеазар Хараш продължава изнасянето на лекции, като първоначално това са сбирки в апартаменти и малки зали, в градовете София, Варна, Бургас, Русе, Добрич, Плевен, Шумен, Стара Загора и др. Постепенно започва един процес на поставяне на основите и актуализацията на цялостната визия на всички духовни течения през вековете до днес. Паралелно с това Елеазар Хараш издава книги за духовно развитие. Някои от най-дълбоките са за Христос, автентичното християнство, богомилите, както и множество лекции за Египет, Атлантида, Древна Индия, Учението на толтеките, Мъдростта на индианците, Мъдростта на суфизма, Мъдростта на Лао Дзъ, както и Мъдростта на народите по света.

Една от най-разпространените му книги е „Формулите - свещени ключове“, в която се съдържат 1000 тематични формули за работа със Словото. Най-дълбоките книги на Елеазар Хараш са по темата за Мистериозните Старци.
Освен книги със свои лекции, Елеазар Хараш издава книги на редица мъдреци и мистици. Издава книги на белгийския мистик и драматург, носител на Нобелова награда за литература (1911-а година) – Морис Метерлинк. В серията от книги влизат и книги за Кабала, тайната на числата и множество тематични книги из Словото на Учителя Петър Дънов (Беинса Дуно).

Видео интервюта и лекции:
От 2016-а година Елеазар Хараш започва изнасянето на видео интервюта пред специализирания сайт за духовно развитие и себепознание – Портал12. В поредица от теми, чрез интервютата се навлиза плавно в дълбочината на фундаментални истини и принципи, свързани с осъзнаването, будността и развитието на духовните добродетели и способности. Така от началните и базови теми през 2016-а година, зрителите се потапят до изключително дълбоко Слово, предадено същевременно на разбираем език, едва 3 – 4 години по-късно, разглеждайки ретроспекцията на подбраните теми.

Паралелно с това, Елеазар Хараш продължава да изнася лекции във Варна (и по изключение 2 лекции във Велико Търново (2017 и 2018 година).

Коментари 0

За да коментирате, е нужно да влезете

Спонсори на Портал 12