Търси

Елеазар Хараш: Ново виждане, ново обновяване, нови откровения. Новото е в Любовта!

Още по темата ...
изново

Учителя: Вие трябва да започнете живота си изново

Виж повече
Гносис

Елеазар: Гносисът е чисто Духовно знание, то идва чрез Откровение от Бога (ВИДЕО+ ПЪЛЕН ТЕКСТ)

Виж повече
Елеазар

Елеазар: Истинските Мигове зреят в Тишина и чакат своето време (ВИДЕО+ПЪЛЕН ТЕКСТ)

Виж повече
29.12.2022 г.
5115
Подкрепям Портал 12! Портал 12 е алтернативна медия. Подкрепете ни за повече материали, видео и лекции! Виж повече
Животът изисква отново да станеш Истинен.

Нула часа означава повик към новото. Нула часа е мястото на тайната, мястото на неподвижността.
В нула часа умът е максимално отстранен. Има тишина във вибрациите, която много помага на ученика в неговата работа. Нулата символизира центъра на кръга. Когато дойдеш на това място, не ти трябват никакви мисли и чувства, защото нулата прекъсва всякакво движение на живота и разкрива Духа в нова степен, в ново измерение. Нулата също символизира голямото изпитание на живота. В това изпитание на живота мислите и чувствата се разтварят напълно и се явява един нов живот, но в място, което не е известно на ума.

За думата нула:
Буквата Н символизира свещения мост, свещения подход. В думата нула буквата Н е насочена към буквата У.
Буквата У е буквата на Учителя, която е едновременно и Небитието, Пустотата, Нищото. Но за тези, които нямат подход, Небитието за тях е бездна, голяма опасност. Ако имаш свещен подход към буквата У, тогава минаваш през
Небитието, което те отправя към буквата Л.
Според Учителя буквата Л символизира високия връх. Любовта е високият връх на живота. Когато любовта дойде в твоя живот, след нея се явява буквата А (говорим за думата нула).
Буквата А символизира вечно новото начало, новото раждане, новия подход, новото посвещение. Тогава винаги в душата се явява нова светлина, ново виждане, нов подход. Всичко това е скрито в тайната на нулата.
Светлината на виждането винаги идва след любовта. Това означава, че нулата показва пътя на твоя живот.

Обобщение:
Нулата показва свещения подход към всички неща. Буквата Н - това е, което прокарва моста /вие знаете, Учителят казва за двете успоредни линии и една пресичаща, която е моста, от единия бряг до другия - това е мостът - т.е. от битието до Небитието. Тези силови линии не са случайни на нито една буква/. Значи, свещеният подход към всички неща - това е подходът, който прокарва моста. После се явява Небитието, т.е. Учителя, който ще те въведе в Нищото, в дълбочината на живота, където се разкрива Любовта. Учителят е голямо Нищо, дълбокото, ученикът е малкото нищо. Тези неща трябва да се обединят. после се разкрива любовта, защото тя е произлязла от Нищото и само там може да бъде разбрана. Нищото е вечна мистерия - Ново виждане, ново обновяване, нови откровения.

Когато си си посветил живота на Истината, тогава Откровението е започнало да пътува към тебе. За да излезе от този свят, човекът се нуждае от Откровение – но той трябва да стане достоен. Гносисът може да обитава само в много чиста сфера – в Божествената Любов на човека. Когато Гносисът проникне в човека, явява се Посвещението, а с това се случва коренно изменение на състоянието на съзнанието. Тогава съзнанието става Храм на Бога.

Мъчението и страданието работят за идването на светлината. На окултен език това означава новото небе. А идването на новата земя означава идването на новото поведение на човека, това е символът на новата земя.

Любовта създава нов живот и новото, истинското знание. То е истинско, защото неговите корени са в любовта. Само човекът на любовта може да има истинско ръководство, знаещият няма ръководство. Ето защо знаещият изгубва своя ум.

Ще ви кажа една идея: Ученикът трябва да се подготвя за такива интензивни страдания и преживявания, които змията не може да издържи. Това е пътят към новото раждане, пътят към промяната. Значи, ученикът трябва да създаде условия за промяна в себе си, за да може Духът в определения час да го посети, иначе четенето, лекциите и т.н. ще се обезсмислят. От всички лекции, които досега съм ви говорил, едно нещо трябва да разберете: Тези, които вярват в мене, няма много да им помогна, разликата е много деликатна. Тези, които ми се доверяват, тези, които напълно ме уповават, с тях ще направим съвсем друга връзка. Тези, които ми вярват, с тях ще скъсам връзката, друг път ще обясня какво искам да кажа, защото е много сложно, но същевременно е много ясно.

Важно е новото разбиране на любовта, защото това разбиране се превръща във врата, през която ти трябва да минеш, за да влезеш в космическия живот. Любовта е в досег с вечно новата сила на Бога и че да познаеш любовта, това значи да влезеш в ново развитие, независимо от това, дали живееш в мрак. Защото, една от малките тайни на живота е, че мракът може да бъде източник на светлина. Но тук е необходима Божествена любов. Само чрез нея ти можеш да извлечеш силата и енергията, която е скрита под символа на мрака.

В тази връзка другят важен момент е следния: Ако имаш Божествена любов, Духът ще сподели тайните си с тебе. Но ако нямаш Божествена любов, тогава какво ще стане? Когато нямаш любов и навлезеш в мрака, (в случая под мрака разбирам нещастията, страданията, мъките и т.н.), тогава ще се мъчиш, а това означава, че който се мъчи, това е белег, знак, той изживява своята неразумност от миналото и настоящето. Той изживява своето време, своето ограничено съзнание. Учителят казва: За да победиш времето, трябва да възприемеш живота. Или:Щом си във времето, не си възприел живота.

Някои се оплакват с тежка карма или планетни влияния, но няма оправдания. Учителят казва един важен закон: Всички планетни влияния се подчиняват на пробуденото съзнание. Няма значение дали влиянията са тежки или съвсем тежки, те нямат значение. Този закон е много дълбок, в следващи лекции ще се спра на него с кратък коментар, за да видите как пробуденото съзнание може и най-тежките планетни влияния да превръща в изгреви за ново разбиране.

Стремежът към Истината, т.е. към новото, е зараждане на Свещения огън в човека, който се справя с всички сили в света. Казано по друг начин Любовта в човека е Огън, който постоянно грее, Кундалини е с него. Обаче, ако човек изгуби този свещен Огън в себе си, тогава и парното и много печки да го греят вече всичко е изгубено, това са привидни неща, които няма да помогнат. Когато ученикът остава да живее в третото си и четвъртото си тяло (третото тяло, това е астралният свят, свързан със сърцето и има две посоки: едната посока е чистото сърце, другата посока е нечистото), ако разбира се той не ги облагородява, ако те не са пречистени, това означава, че той още живее със старите си възгледи. Значи докато ученикът живее в тези тела (трето и четвърто тяло), това означава, че той живее със стари възгледи и стари методи: цитира Учителя, играе хубава паневритмия, хубави движения, пее... Даже познавам такава сестра, идваше в София на лекциите ми. “Аз, казва, мога да пея като ангел”. Казвам: “Добре, попей на лекцията.” Попя и избяга. Няма значение. По нататък ще говорим и за най-малката гордост, която дава големи отклонения.

Затова Учителят казва много просто: Новото е в Любовта. Забележете колко е просто. Това означава в петото тяло, а това е висшата душа. Понеже е много просто казано е трудно да бъде разбрано, но все пак този, който има стремеж към истинска Любов, той вече ще я постигне, а тук между вас има и такива, и се радвам, че толкова години говоря и разбраха някои важни неща, и постигнаха. Тези хора ще станат повече.

Когато ученикът влезе в петото тяло и преживее първото Самадхи, той става абсолютно неспособен и за най-малкото зло. Независимо дали му правят бели, пакости, човек става абсолютно неспособен и за най-малкото зло. Просто вече няма такава способност. Това е истинската култура, която обожествява човека.

Елеазар Хараш
Елеазар Хараш
Елеазар Хараш
Елеазар Хараш е един от най-емблематичните представители на чистата духовност в нашето съвремие. Около 40 години изнася лекции в сферата на духовното развитие и себепознанието. Словото му се отличава с особена чистота, дълбочина и свобода.

Като лектор и писател изнася квинтесенцията на всички световни учения и значими мъдреци, обединявайки чистата духовност на цивилизациите и техните Учители от древността до днес. В лекциите си поставя мост между всички древни учения и религии, като премахва разделението, омразата, междуособиците и показва тънката връзка в основата на всяко учение. Основните принципи в изнасяните лекции от Елеазар Хараш са: Любовта, Мъдростта, Истината, които съграждат главната посока в развитието на всяка душа.

Важна особеност в дейността на Елеазар Хараш е тази, че по отношение на своите последователи и ученици той не прави формално обединение в организация, структура или каквато и да е външна обществена, социална или религиозна форма. Напротив – налице е свобода и непривързаност. Елеазар Хараш изнася в лекции, книги и видео интервюта, всичко необходимо за персоналното духовно развитие на всеки човек, без да го поставя в условия на каквато и да е зависимост. Многократно казва, че в духовното развитие се върви самостоятелно, чрез воля и по свобода. Всички негови лекции са безплатни, а в ежедневието си работи, потопен в дълбини за всяка нова книга, предстояща лекция или видео интервю.

„Любовта ти дава живот, Мъдростта – светлина, Истината те дарява със свобода. Затова Учението е универсално и това е нашата свещена троица – Любов, Мъдрост, Истина. Отнема недостатъците, слабостите. В това учение не можеш да мразиш, да критикуваш, да завиждаш, да боледуваш. Нямаш проблеми. Имаш задачи. Дава нещо универсално, което не се обяснява, а се чувства. Дава възможност да познаеш онази част от себе си, онази пълнота в живота, която е изгубена още в рая. Изгонени от рая – изгнание означава изгубената пълнота и Учението я връща. Но трябва да се отдадеш много искрено, предано.“

 
 • Главното ударение на това учение – е в чистотата, тя е външна, вътрешна и мистична.
 • Другото ударение е в смирението и всеобхватната мъдрост.
 • Чистотата трябва да бъде явна и тайна, скромна и тиха, а смирението трябва да бъде без показ.
 • В това учение са важни малките постоянни усилия – те са безусловни.
 • Мъдростта е всеобща.
 • Това е учение за чистия път към Бога.

За истинските ученици, Елеазар Хараш казва няколко основни принципи:
 • Който е въвлечен в света, не е ученик. Ученикът ражда хармония от себе си, а не от другите.
 • Човекът се учи, но не се развива. Само ученикът се развива.
 • Ученикът не се бори със ситуациите – той ги преодолява.
 • Ученикът знае, че любовта към Истината го освобождава от борбата за оцеляване.
 • Ученикът всякога съхранява Любовта, защото знае, че само чрез нея възприема Бога правилно.
 • В смирението на ученика е скрит силен огън. Ученикът живее в потока на Бога. Той е сключил свещен съюз с Тишината.
 • Ученикът има свещен говор. Той има чист и динамичен покой.
 • Ученикът всякога съхранява своята чистота, за да може да има висше ръководство.
 • Ученикът е владетел на себе си и затова обстоятелствата не го владеят.
 • Никога не нарушавай своята безкрайност.
 • Ако изгубиш опората на живота си, придобий увереност.
 • Човекът е красив, когато е създал Безкрая в себе си.
 • Поставяме на първо място Бог в живота си, а после себе си.
 • Ученикът всякога избягва злословия и многословия. Ученикът много бди над думите, вършителите на кармата.
 • Ученикът знае, че тайната на живота е в това, че има само Едно Действащо Същество.
 • Ученикът познава намерението като тайна енергия на собствената си същност.
 • Ученикът познава свещеното Слово и свещеното Слово го познава.
 • Ученикът носи в себе си силата, която може да изменя пространството. Разбира се това става насаме, между него и Бога, във взаимно съгласие.

„Аз съм благодарен, че имам такива ученици, които видях, и за които Учителя ми каза, че са определени.
Аз наблюдавам от много време тяхната работа – мога само да кажа, че е нещо изключително да познаваш истински ученици на Учителя – скромни, тихи, могъщи – ежедневно и съзнателно работещи върху себе си – бих казал – те са една светеща тишина. С тях ще образуваме ядрото на България, с тях ще работим и в бъдещето, защото Учителя иска могъщи ученици – надрастнали изкушенията на живота, победили напълно змията в себе си, господари на себе си и на своята съдба...познаващи същността на учението...чиито символ е диамантената воля. Няма време за поздрави и външна култура, няма време за излишни въпроси, няма време за отпускане и отлагане...няма време за баби в окултизма. Сега е огнено време, огнен цикъл, сега е време, в което се изработва могъществото на ученика и неговото изключително смирение, което е висок връх."
 


Биографични данни:
Елеазар Хараш е творчески псевдоним на Петьо Йорданов, роден във Варна на 29-и януари 1954-а година. Израства в уединение сред семейство на глухонеми. От 8 годишна възраст започва да изучава тайните на природата и да общува активно с невидимия свят. Още като дете е привлечен от невидимото и жаждата за Бога.

Елеазар Хараш е продължител на Учението на Всемировия Учител Беинса Дуно (Петър Дънов), като своеобразно поема щафетата в Учението през 1986-а година от прекия ученик на Учителя – Брат Михаил – Омраам (1900 – 1986).
Елеазар Хараш започва да издава редица книги, както по свои лекции, така и по Словото на Учителя, или както го нарича – Първия Старец от йерархията на 24-мата Старци.

„Името Елеазар Хараш ми е дадено от Учителя през 87-а година, да нося с него отговорност. Дадено е след самадхи, с него нося голяма отговорност. Има две значения, ще кажа само едното: Божествен център."
 
Афоризми от Елеазар Хараш:
 • Чистите действия нямат съдба.
 • Само Любовта лекува, защото е Сила Божия.
 • Бог въоръжава с Любов този, когото иска да съхрани.
 • За да бъде човекът висше същество, той трябва да има воля избрала Бога по свобода и любов.
 • Над всяка практика е чистото сърце, то може да променя събитията.
 • Който е познал себе си, става Изгряващо Слънце в себе си.
 • Силата работи в Тишина.
 • Гласът е загадка. Има гласове, които ни пречистват. Изворът показва, че само това, което е постоянно, е реално.
 • Най-здравословният живот е близост с Бога.
 • Знанията са бреме, Мъдростта е лекота.
 • Истинското образование е да научиш детето да търси Бога цял живот. Детето трябва да търси умението на Словото.
 • Дълбинно Чистото е всякога трудно за разбиране.
 • Овладей себе си, ако искаш да получиш Пътя си.
 • В Любовта е Единението. В Истината е Изчезването.
 • Древността действа с Безмълвие и Безупречност. Древността работи и сега. Тя е тук. Тя е Всеобхватът.
 • Словото превъзхожда всяка наука и религия.
 • Словото отключва световете – измеренията. В Словото е скрит Пътят.


Творчество:
След 1989-а година, Елеазар Хараш продължава изнасянето на лекции, като първоначално това са сбирки в апартаменти и малки зали, в градовете София, Варна, Бургас, Русе, Добрич, Плевен, Шумен, Стара Загора и др. Постепенно започва един процес на поставяне на основите и актуализацията на цялостната визия на всички духовни течения през вековете до днес. Паралелно с това Елеазар Хараш издава книги за духовно развитие. Някои от най-дълбоките са за Христос, автентичното християнство, богомилите, както и множество лекции за Египет, Атлантида, Древна Индия, Учението на толтеките, Мъдростта на индианците, Мъдростта на суфизма, Мъдростта на Лао Дзъ, както и Мъдростта на народите по света.

Една от най-разпространените му книги е „Формулите - свещени ключове“, в която се съдържат 1000 тематични формули за работа със Словото. Най-дълбоките книги на Елеазар Хараш са по темата за Мистериозните Старци.
Освен книги със свои лекции, Елеазар Хараш издава книги на редица мъдреци и мистици. Издава книги на белгийския мистик и драматург, носител на Нобелова награда за литература (1911-а година) – Морис Метерлинк. В серията от книги влизат и книги за Кабала, тайната на числата и множество тематични книги из Словото на Учителя Петър Дънов (Беинса Дуно).

Видео интервюта и лекции:
От 2016-а година Елеазар Хараш започва изнасянето на видео интервюта пред специализирания сайт за духовно развитие и себепознание – Портал12. В поредица от теми, чрез интервютата се навлиза плавно в дълбочината на фундаментални истини и принципи, свързани с осъзнаването, будността и развитието на духовните добродетели и способности. Така от началните и базови теми през 2016-а година, зрителите се потапят до изключително дълбоко Слово, предадено същевременно на разбираем език, едва 3 – 4 години по-късно, разглеждайки ретроспекцията на подбраните теми.

Паралелно с това, Елеазар Хараш продължава да изнася лекции във Варна (и по изключение 2 лекции във Велико Търново (2017 и 2018 година).

Спонсори на Портал 12