Търси

Елеазар Хараш: Всеки, който обича да наблюдава злото и да казва, че това е зло, той го утвърждава

Още по темата ...
Елеазар

Елеазар: Тези, които не са в Бога, винаги са във фалшивото развитие. Това е войната и разкола. Той се случва в ума (ИНТЕРВЮ)

Виж повече
Emanuel Swedenborg

Емануел Сведенборг: Всеки става изображение на своята Любов ( и в духовния и в материалния свят)

Виж повече
Безкрая

Василид: Гносисът се отличава от вярата, както Духът се отличава от материята

Виж повече
31.03.2022 г.
4849
Добавена от: Борислав Борисов
Подкрепям Портал 12! Портал 12 е алтернативна медия. Подкрепете ни за повече материали, видео и лекции! Виж повече


Учителят казва: "Когато познаеш себе си ще влезеш в едно по-дълбоко незнание - това е правия път."

"Когато любовта в човека е сляпа - за злото (става въпрос за грешките, когато не вижда грешките, нито на хората, нито на света, става въпрос в този смисъл, когато вижда само Божественото, защото любовта никога не е сляпа, това е в друг смисъл) - тогава човека е изпълнен с живот."

Докато всеки, който е прогледнал за света - който обича да наблюдава злото и да казва, че това е зло, той го утвърждава - за външното, той е изгубил нещо много ценно в живота си. Защо? Защото който живее в любовта няма нужда да вижда нещо друго освен Божественото, ръката на Бога - навсякъде.

Защото Любовта живее изцяло в Бога, любовта вижда само Бога, нито света, нито злото, нито недостатъците на хората, нито слабостите. Не се занимава с тях, защото занимаването с тях означава да се оцапаш. Ако дълго време мислиш за недостатъка на един човек, ако години наред повтаряш, че той е лош човек, това ще се отпечата в тебе, малко или много ще бъдеш окалян.

Следващото: стремежа спасява човека от неговите амбиции. Амбициите - това са законите на ума и на егото. Усетите ли, че някъде има амбиции, ще знаете, че това е погрешен път.

Вдъхновението, казва Учителя, спасява човека от стремежите му.
А Покоя - спасява човека от вдъхновението. Става въпрос за най-дълбоката степен на вътрешен покой и сливане с Бога, Универсалното Единство.

Който се е отказал напълно от злото, той е придобил умението да търси Истината. И после казва Учителя: който е придобил умението да търси Истината, той никога няма да я открие. Това е неговата най-голяма награда.
Тука само ще обясня за да не остане в някой смущение. - Той никога няма да я открие и това е неговата най-голяма награда. Това означава преведено по друг начин: който вечно търси Истината, той вечно ще се обожествява. Той ще става все по-божествен на все по-високи нива и това обожествяване няма да има край, пълнотата му ще придобива нова пълнота, нови качества на вдъхновение, на спокойствие, на търпение и на любов, всичко това ще расте. Докато човек ако е спрял да се стреми към Истината, той е вече умрял. Щом няма стремеж, той ходи, вие го виждате, движи се в света, Учителят казва: това са движещи гробове. Такива хора които са спрели да се стремят към Истината са движещи гробове.

”Не съдете за да не бъдете съдени”.


Защо не трябва да съдим? Защо ”не съдете”? - Защото всичко е Бог. Не само злото, не само доброто, не само любовта, не само всичко което се случва, всичко е Бог. И доброто е Бог, и злото е Бог. И злото и доброто Mу служат за определени цели. В Неговите ръце абсолютно всичко е за добро. Ако отричаш нещо, ти отричаш Бога. Отричането е осъждане. Например: не осъждай злото в човека, защото и без това злото е осъдено, но се моли Бог да израсне в този човек. Не осъждай злото в човека, защото и без това то си е осъдено, има си причини за да съществува, но се моли Бог да израсне в този човек. Злото е създадено за да може Бог да израсне в човека, и човек да израсне в Бога. От една страна Бог израства в човека и от друга страна човек израства в Бога.

Съществува, казва Учителя, само Една Воля. Съществува само Бог. Злото е слуга, то работи за бъдещото добро. Това е неговата мисия. То работи за бъдещото добро. В Библията се казва в Исая - Сам Бог казва: ”Аз творя тъмнината, правя мир, творя и зло”. Той сам го казва в Библията, Аз творя тъмнината. Той после прави мира, Той после твори и зло. Примерно: Той пороби България. Той изпрати богомилите да донесат новата Истина, после Той ги гонеше, после Той пороби България, и после Той я освободи.

 ”Аз Господ Съм Който правя всичко това”, и доброто и злото, всичко е в Негови ръце. И така: злото е скрития Бог, доброто е явния Бог. Не казвай, че лявата ръка е лоша. И двете ръце ще ти трябват, затова не осъждай и не казвай, че едната ръка е хубава а другата е лоша. Ако злото работи за пробуждането на хората, то ще се превърне в добро. То наистина работи за пробуждането. Тогава, след като ние сме станали истински добри, след като то си е изпълнило задачата и ние сме станали истински добри, от тази гледна точка можем ли да кажем, че злото е било зло? Когато извървим един път ще разберем мисията на злото, до тогава няма да можем да разберем. Но все пак някой хора и от сега разбират. Това означава, че злото в крайна сметка не е зло. Именно затова не трябва да го осъждаме. Осъждането е зло. Злото не е зло, но осъждането е вече зло.

Ти можеш да мислиш, че нещо е лошо, но ти не знаеш Божият замисъл. А той е всякога по-дълбок от твоето бедно мислене и от твоите мнения - става въпрос за бедното мислене на четвъртото тяло. То раздава мнения, обаче няма мъдрост. Злото, казва Учителя, е тайна на Бога. Чрез злото, той ще направи хората дълбоки, истински и добри, добри във вечния смисъл на думата. Това е мисията на злото - дълбоки, истински и добри във вечния смисъл на думата. Злото е скрития Бог Който работи за истинското добро, доброто което е в друго качество, не обикновеното добро, човешкото, защото Лао Дзъ казва, че човеколюбието е донесло много страдания на хората. Именно това е човешкото добро, човеколюбието. Скритият Бог работи в злото. И злото пак повтарям, всякога си остава слуга на Божия замисъл.

Елеазар Хараш
Борислав Борисов
Борислав Борисов
Борислав Борисов е автор на текстови материали, видео репортажи и интервюта в Портал12. Работи в сферата на медиите от 2004-а година. Създател на едни от първите големи новинарски онлайн платформи в България, сега собственост на водещи медийни групи.

Роден в Търговище, завършил престижната Езикова гимназия в Ловеч, учил Аграрна икономика в Свищов, работил в редица страни на запад и у нас, главно в сферата на агробизнеса, медиите и сигурността ( анализатор в B2 Security - продоволствена сигурност, противодействие трафика на хора, регионално развитие и политики на Балканите, антитероризъм), основател на Асоциация на българските села.

Борислав Борисов е последовател на духовните и езотерични учения от 19-и век, като сред любимите му автори са Морис Метерлинк, Рудолф Щайнер, Райнер Мария Рилке и др.  Отдаден на изучаването и въвеждането в потънкостите в Учението на Учителя Беинса Дуно (Петър Дънов), както и на школите на Брат Михаил - Омраам (Михаил Иванов) и Елеазар Хараш.

Изследовател на алтернативните методи в психологията, парапсихологията и квантовата медицина.  За контакти: borislav@portal12.bg 
Елеазар Хараш
Елеазар Хараш
Елеазар Хараш е един от най-емблематичните представители на чистата духовност в нашето съвремие. Около 40 години изнася лекции в сферата на духовното развитие и себепознанието. Словото му се отличава с особена чистота, дълбочина и свобода.

Като лектор и писател изнася квинтесенцията на всички световни учения и значими мъдреци, обединявайки чистата духовност на цивилизациите и техните Учители от древността до днес. В лекциите си поставя мост между всички древни учения и религии, като премахва разделението, омразата, междуособиците и показва тънката връзка в основата на всяко учение. Основните принципи в изнасяните лекции от Елеазар Хараш са: Любовта, Мъдростта, Истината, които съграждат главната посока в развитието на всяка душа.

Важна особеност в дейността на Елеазар Хараш е тази, че по отношение на своите последователи и ученици той не прави формално обединение в организация, структура или каквато и да е външна обществена, социална или религиозна форма. Напротив – налице е свобода и непривързаност. Елеазар Хараш изнася в лекции, книги и видео интервюта, всичко необходимо за персоналното духовно развитие на всеки човек, без да го поставя в условия на каквато и да е зависимост. Многократно казва, че в духовното развитие се върви самостоятелно, чрез воля и по свобода. Всички негови лекции са безплатни, а в ежедневието си работи, потопен в дълбини за всяка нова книга, предстояща лекция или видео интервю.

„Любовта ти дава живот, Мъдростта – светлина, Истината те дарява със свобода. Затова Учението е универсално и това е нашата свещена троица – Любов, Мъдрост, Истина. Отнема недостатъците, слабостите. В това учение не можеш да мразиш, да критикуваш, да завиждаш, да боледуваш. Нямаш проблеми. Имаш задачи. Дава нещо универсално, което не се обяснява, а се чувства. Дава възможност да познаеш онази част от себе си, онази пълнота в живота, която е изгубена още в рая. Изгонени от рая – изгнание означава изгубената пълнота и Учението я връща. Но трябва да се отдадеш много искрено, предано.“

 
 • Главното ударение на това учение – е в чистотата, тя е външна, вътрешна и мистична.
 • Другото ударение е в смирението и всеобхватната мъдрост.
 • Чистотата трябва да бъде явна и тайна, скромна и тиха, а смирението трябва да бъде без показ.
 • В това учение са важни малките постоянни усилия – те са безусловни.
 • Мъдростта е всеобща.
 • Това е учение за чистия път към Бога.

За истинските ученици, Елеазар Хараш казва няколко основни принципи:
 • Който е въвлечен в света, не е ученик. Ученикът ражда хармония от себе си, а не от другите.
 • Човекът се учи, но не се развива. Само ученикът се развива.
 • Ученикът не се бори със ситуациите – той ги преодолява.
 • Ученикът знае, че любовта към Истината го освобождава от борбата за оцеляване.
 • Ученикът всякога съхранява Любовта, защото знае, че само чрез нея възприема Бога правилно.
 • В смирението на ученика е скрит силен огън. Ученикът живее в потока на Бога. Той е сключил свещен съюз с Тишината.
 • Ученикът има свещен говор. Той има чист и динамичен покой.
 • Ученикът всякога съхранява своята чистота, за да може да има висше ръководство.
 • Ученикът е владетел на себе си и затова обстоятелствата не го владеят.
 • Никога не нарушавай своята безкрайност.
 • Ако изгубиш опората на живота си, придобий увереност.
 • Човекът е красив, когато е създал Безкрая в себе си.
 • Поставяме на първо място Бог в живота си, а после себе си.
 • Ученикът всякога избягва злословия и многословия. Ученикът много бди над думите, вършителите на кармата.
 • Ученикът знае, че тайната на живота е в това, че има само Едно Действащо Същество.
 • Ученикът познава намерението като тайна енергия на собствената си същност.
 • Ученикът познава свещеното Слово и свещеното Слово го познава.
 • Ученикът носи в себе си силата, която може да изменя пространството. Разбира се това става насаме, между него и Бога, във взаимно съгласие.

„Аз съм благодарен, че имам такива ученици, които видях, и за които Учителя ми каза, че са определени.
Аз наблюдавам от много време тяхната работа – мога само да кажа, че е нещо изключително да познаваш истински ученици на Учителя – скромни, тихи, могъщи – ежедневно и съзнателно работещи върху себе си – бих казал – те са една светеща тишина. С тях ще образуваме ядрото на България, с тях ще работим и в бъдещето, защото Учителя иска могъщи ученици – надрастнали изкушенията на живота, победили напълно змията в себе си, господари на себе си и на своята съдба...познаващи същността на учението...чиито символ е диамантената воля. Няма време за поздрави и външна култура, няма време за излишни въпроси, няма време за отпускане и отлагане...няма време за баби в окултизма. Сега е огнено време, огнен цикъл, сега е време, в което се изработва могъществото на ученика и неговото изключително смирение, което е висок връх."
 


Биографични данни:
Елеазар Хараш е творчески псевдоним на Петьо Йорданов, роден във Варна на 29-и януари 1954-а година. Израства в уединение сред семейство на глухонеми. От 8 годишна възраст започва да изучава тайните на природата и да общува активно с невидимия свят. Още като дете е привлечен от невидимото и жаждата за Бога.

Елеазар Хараш е продължител на Учението на Всемировия Учител Беинса Дуно (Петър Дънов), като своеобразно поема щафетата в Учението през 1986-а година от прекия ученик на Учителя – Брат Михаил – Омраам (1900 – 1986).
Елеазар Хараш започва да издава редица книги, както по свои лекции, така и по Словото на Учителя, или както го нарича – Първия Старец от йерархията на 24-мата Старци.

„Името Елеазар Хараш ми е дадено от Учителя през 87-а година, да нося с него отговорност. Дадено е след самадхи, с него нося голяма отговорност. Има две значения, ще кажа само едното: Божествен център."
 
Афоризми от Елеазар Хараш:
 • Чистите действия нямат съдба.
 • Само Любовта лекува, защото е Сила Божия.
 • Бог въоръжава с Любов този, когото иска да съхрани.
 • За да бъде човекът висше същество, той трябва да има воля избрала Бога по свобода и любов.
 • Над всяка практика е чистото сърце, то може да променя събитията.
 • Който е познал себе си, става Изгряващо Слънце в себе си.
 • Силата работи в Тишина.
 • Гласът е загадка. Има гласове, които ни пречистват. Изворът показва, че само това, което е постоянно, е реално.
 • Най-здравословният живот е близост с Бога.
 • Знанията са бреме, Мъдростта е лекота.
 • Истинското образование е да научиш детето да търси Бога цял живот. Детето трябва да търси умението на Словото.
 • Дълбинно Чистото е всякога трудно за разбиране.
 • Овладей себе си, ако искаш да получиш Пътя си.
 • В Любовта е Единението. В Истината е Изчезването.
 • Древността действа с Безмълвие и Безупречност. Древността работи и сега. Тя е тук. Тя е Всеобхватът.
 • Словото превъзхожда всяка наука и религия.
 • Словото отключва световете – измеренията. В Словото е скрит Пътят.


Творчество:
След 1989-а година, Елеазар Хараш продължава изнасянето на лекции, като първоначално това са сбирки в апартаменти и малки зали, в градовете София, Варна, Бургас, Русе, Добрич, Плевен, Шумен, Стара Загора и др. Постепенно започва един процес на поставяне на основите и актуализацията на цялостната визия на всички духовни течения през вековете до днес. Паралелно с това Елеазар Хараш издава книги за духовно развитие. Някои от най-дълбоките са за Христос, автентичното християнство, богомилите, както и множество лекции за Египет, Атлантида, Древна Индия, Учението на толтеките, Мъдростта на индианците, Мъдростта на суфизма, Мъдростта на Лао Дзъ, както и Мъдростта на народите по света.

Една от най-разпространените му книги е „Формулите - свещени ключове“, в която се съдържат 1000 тематични формули за работа със Словото. Най-дълбоките книги на Елеазар Хараш са по темата за Мистериозните Старци.
Освен книги със свои лекции, Елеазар Хараш издава книги на редица мъдреци и мистици. Издава книги на белгийския мистик и драматург, носител на Нобелова награда за литература (1911-а година) – Морис Метерлинк. В серията от книги влизат и книги за Кабала, тайната на числата и множество тематични книги из Словото на Учителя Петър Дънов (Беинса Дуно).

Видео интервюта и лекции:
От 2016-а година Елеазар Хараш започва изнасянето на видео интервюта пред специализирания сайт за духовно развитие и себепознание – Портал12. В поредица от теми, чрез интервютата се навлиза плавно в дълбочината на фундаментални истини и принципи, свързани с осъзнаването, будността и развитието на духовните добродетели и способности. Така от началните и базови теми през 2016-а година, зрителите се потапят до изключително дълбоко Слово, предадено същевременно на разбираем език, едва 3 – 4 години по-късно, разглеждайки ретроспекцията на подбраните теми.

Паралелно с това, Елеазар Хараш продължава да изнася лекции във Варна (и по изключение 2 лекции във Велико Търново (2017 и 2018 година).

Спонсори на Портал 12