Търси

Елеазар Хараш: Божествената Любов я познават смирените (ВИДЕО)

Още по темата ...
въпроси Елеазар

24 въпроси на зрители към Елеазар Хараш (ПЪЛЕН ТЕКСТ+ВИДЕО)

Виж повече
Елеазар Хараш: Самадхи е даряване на Дух, осъзнатост, блаженство и вдъхновение

Елеазар Хараш: Самадхи е даряване на Дух, осъзнатост, блаженство и вдъхновение

Виж повече
Мълчанието е самодисциплина, това е наука и път към висшата Тишина (ВИДЕО)

Мълчанието е самодисциплина, това е наука и път към висшата Тишина (ВИДЕО)

Виж повече
Елеазар Хараш

Елеазар Хараш: Който има Любов, внася значение във всички неща (ВИДЕО)

Виж повече
08.01.2021 г.
6355
Добавена от: Борислав Борисов
Подкрепям Портал 12! Портал 12 е алтернативна медия. Подкрепете ни за повече материали, видео и лекции! Виж повече
Откровения за Божията Любов + формули за помагане на близки

Здравейте, Елеазар Хараш, продължаваме днес с поредицата Откровения. И така с радост в сърцето очаквам да чуя кое избрахте?

Значи.., Откровения за Божията Любов.
Преди да почна - това интервю е от две части - така ги правим вече заради Откровенията и за тез, които ценят Пътят си към Бога. И ще кажа много важни неща днеска  и за търсачите.
Въпросът..., понеже е свързано с Любовта - въпросът за приближаването до Учителя никога не е въпрос на знания и на разбиране, а въпрос на Доверие и Любов.
Имаш ли Доверие и Любов наистина се приближаваш. Имаш ли знания, разбиране, информация - това е друга пътека.
Откровения за Божията Любов:
В Любовта към Бога се съдържат всичките десет Божи Заповеди. - Имаш ли Любов към Бога, заповедите си отиват.
Очите на Любовта са Вратата към друга Вселена. Любящите Души разговарят чрез излъчвания. - Така е особено висшите светове…
Само Божествената Любов вижда, човешката е сляпа. Само Божествената Любов умее да наблюдава нещата, много дълбоко.
Когато мъжът обича Истински жената, той намира Бог в себе си. - Един Метод, истински.
Любовта е Начало, което няма начало. Тези, които са запомнили Любовта са станали делфини. Тез, които са забравили Любовта са станали акули. Това са хем символи, хем…
Божествената Любов я познават смирените.  - Много важна Мярка.
Онова, което Любовта Дълбоко желае ще го постигнеш. - Всеки ще го постигне, но трябва да умее да чака.
Сродната Душа е Точният Образ на Твоята Първична Жажда.
Любовта към Бога създава - ето виж кви неща:
Смирение, Покой, Търпение, Дисциплина. Мъдростта идва по-късно.

Без Свещена и Божествена Любов никой не може да разбере своя път. - Някой мислят, че с Библията и с Корана могат - не, друга мярка. Не могат да разберат своята Дълбочина, своята Тайна.
Истинската Любов поглъща материята и Вселената - Мярка за Истинската Любов - поглъща материята и Вселената. - Погледни Лао Дзъ, Ал Халладж, Ал Хадир и т.н. 

Между другото, сещам се - Ал Халладж казва: “Аз нямам сърце - Бог бие в него” - следващият път: Велики Посветени - той е. Какви неща е казал, ще видиш. Тука само се сещам малко. Казва “Ако Бог беше поселил греха в Христос, Христос щеше да сгреши.” - страшни неща казва. 
За Луцифер - другият път, щото не...смятай, къде посяга той нали. И на Боговете - “ако беше вселил в тях грях, също щяха да сгрешат”. Но казва: “Бог е извадил греха от Христос и затова Христос не може да греши.” - много тънки неща казва тоз Посветен. 
Между другото, само щи кажа, че в себе си, в моите архиви вътре, имам към 800 такива Учители и Посветени - знайни и незнайни - включително и архивите на Атлантида. Почнал съм такава книга. Много силно почно - спря, щот сега много задачи имам, но това са Посветени - нямат нищо общо със святост и грях. - Ще стане после въпрос, и за други посветени. 
Светостта е светлият ум, грехът е тъмният ум - и двете са отклонения, нали. Не са Безкрая, не са Древният Път. Те са светли вериги, тъмни вериги - Далече от Истината. Ще стане въпрос. Да?

При 800 Учители - говорим, че..
Посветени, посветени.

...всичките са проявени тук на Земята..?
Били са. - Някои са, работят във вътрешни светове - Старци. Има Старци, които не са слизали никога тука - всякакви нива такива, нали.

И някои хора могат да кажат: такова голямо число, а пък днешната ни цивилизация е в упадък - ясен е. Те са спасили души, които вече не са на Земята ли?
При такива Същества и техни Ученици, думата за спасение не стои, и за възкресение - това са бедни неща, но ще чуеш даже после...и тука има някои важни неща.
Истинската Любов е Чувство на Бога, а не на човека.
Любов, която идва от Бога е Блага и Благословена. Любов, която идва от другаде е имитация.
Любовта е Чисто движение към Бога, а не към себе си.
Ако не можеш да запълниш себе си с Любов и Божественост, тъмни сили ще заемат тяхното място. - Или едното е пълно, или другото.
Трябва да знаеш кога да излъчваш Любов и кога да приемаш.
Учителя казва: Да любиш, значи да съградиш в Душата си Храм, в Който Бог да обитава - няма нищо общо с каменните храмове.
Постоянната Любов е най-голямата Подкрепа към един човек. - Постоянната мисъл - Буда го нарича: “Постоянната мисъл”.
Любовта дава Душа, Мъдростта дава Дух. Душата вижда, когато е в Любовта, а не в петте чувства.
Любовта казва: Не отивай на Кладата преди да си видял Бога - но Тя си подготвя своите. 
Имаш ли Любов, правото е винаги на твоя страна - Примерно, имаш някакви проблеми, неща нали - ако ти имаш правото... - Човекът на правото не се защитава с някакви факти, с...той знае, че Правдата е на негова страна. - Пуща Тайните Формули и Бог Разрешава. - Той няма идея за защита или да…
Любовта те променя, защото прониква най-дълбоко. И затова Тя те води в Друг Път.
Любимият човек те води към Тайната на Бога и към Тайната на Произхода - Там е Взаимно, но...
Човек може да бъде погребан, но Любовта никога. 
Любимото Същество, ако го наблюдаваш внимателно, е по-дълбоко и от съдбата и от света.
Истинската Любов твори Нов Смисъл. - Примерно, бил си Посветен, няма никакво значение. Сега трябва отново да станеш Посветен - на друго ниво, в друго измерение, иначе оставаш, тръгваш…
Това е един въпрос, върху който много хора казват: Ами ние, човешкият живот е толкова кратък, постигаме някакво развитие, пробуждане - степени и след това идва смъртта. И на следващият живот булото на Забравата пресича. Обяснете как се съхраняват съществените неща, които са постигнати в предходното прераждане и че всъщност реално я няма тази загуба, за която хората се опасяват, че каквото и да постигнат, че губят всичко.
Значи, първо – животът не е кратък. За разумният винаги ще му стигне времето. За неразумният и дълъг да е живота, все едно. Посветеният, той е в постоянна будност и той продължава с тази будност и осъзнатост и горе, и после пак слиза. И затова Буда, другият път ще говорим за него - значи това е такова Същество - за него е най-важно Чистото Съзнание и Осъзнаването. Всички други практики увисват, нали?

Забележи, той е влязъл, защо... - хиляди години няма да бъде разбран от умствените хора, Буда. Значи, той влязъл толкоз Дълбоко Навътре - първо унищожил нисшата природа, после е сразил висшата (висшото “аз” )- няма святост и грях. Влязъл е в Безкрая, в Нищото, Нирвана. И затуй не може да бъде разбран. И богословите нещо говорят за него, те няма к`во да кажат, щото те не могат да усетят Аромата на Безкрая на Буда. - Освен туй Буда даже не е от Боговете - от Божествата, има тънка разлика - много високо ниво, нещо което е изключително. Но Той е друга тема за другия път. 
Учителят казва: Познавай Любовта, с която Любящият те оживява.

Който е видял Истинската Любов, той е изоставил света - Мярка. Такъв човек пак живее в света, но по законите на Духа.
Учителят казва: Любовта е слънчева енергия, а обичта е земна. Нашите въпроси се решават, казва Учителя, когато ни посети Любов с Голяма Интензивност - Истинската Любов е много Динамична - Божия Динамика, нали. Там нищо не може да устои. - Така става между другото и Лечението на Шаманите. Аз го наричам - енергия Цунами - вряща, кипяща енергия - Когато трябва тя се задвижва нали.
Само в Божествената Любов има Развитие. Само в Истинската Любов към Бог се случва преобразяването. Истинската Любов това е Неговата Същност, Неговата Наситеност - ти без Бога няма как да влезеш в Истинската Любов, нали ако я търсиш. Иначе ще я търсиш хиляди години.
Когато някой истински те възлюби, възлюбил те е Бог - Мярка.
Да обичаш един човек - виж какво казва Учителя - да узнаеш... значи да узнаеш какво Бог иска да направиш за него - Кое е най-доброто?
Който е познал Истинската Любов не може да Я изрече - аз тука правя жалки опити, но...както и да е.
Да действаш с Любов е по-дълбоко от резултатите. - какви резултати ще имаш, какви дарби ще имаш - това са сенки, това са отклонения.
Там където няма Любов, всички усилия са напразни. Може да се трудиш, да четеш, да правиш някакви практики и дишания... Любовта не е дишане. 
Любовта е Бог.
Любовта, това е Желанието на Бога да ни даде Себе Си - Безпределното.
Любовта води към Дълбините на най-Великият Опит. Това е Мистичният Опит - не религиозният - това е Мистичният Опит, защото Тя е Общение с Бога. Любовта това е Вибриращият Бог.
Дълбините на океана, казват Мъдреците, са нищо пред Дълбините на Любовта. - Директно казано: океана е плитък, нали.
Знанието е нищо пред Любовта. Има само едно Чудо - Буда го е казал - Истинската Любов. - Някои търсят чудеса, нали. Един поискал Буда да му направи чудо. И казал: направи чудо - “Няма чудо, аз съм чудото”.
Любовта е най-Красивата Неопределеност. Чрез Любовта се навлиза в Живота на Бога.
Злото се побеждава с вихъра на Любовта.

Древните познават Любовта. И така - слушай сега да видиш:
 1. За Лао Дзъ - Любовта е Древен Покой
 2. За Мохамед - Любовта е Абсолютна Покорност
 3. За Христос - Любовта е Пълно Самоотдаване и Жертва
 4. За Буда - Любовта е Бездънна Пустота и Безкрайност - няма святост тука
 5. За Мелхиседек - Любовта е Мистерия
 6. За Тот - Любовта е Върховният Замисъл, Върховният План
 7. За Ал Халладж - Любовта е Пълно Изчезване - без остатък
 8. За Заратустра - Любовта е Безконечно Добро, нарича Го Безконечно Благо
 9. За Чуан Дзъ - Любовта е Постоянна Неизразима Радост
 10. За Василид - ще говорим после за... Това е сирийски монах. Виж какво казва само: “Моят Дух е по-Дълбок от цялата история на света.” - казва: “Аз съм от Бездната, не от вселената” - накрая завършваме с него. Живял е втори век. Изгорени книги - около три и половина. Много от изгорените му книги ги прочетох с Метод на Учителя, нали. Горили са го, щото е Наука за Бездната. Светците са се уплашили от него - нарекли го прекален светец и са искали да се измъкнат с такава една хитрост, която не върви при...както и да е.
 11. За Василид - Любовта е Необятно Откровение
 12. За Учителя - Любовта е Непознаваемо Съвършенство
 13. За Боян Мага - Любовта е Потайно Благоговение
 14. За Поп Богомил - Любовта е Непрестанен Устрем

Грехопадението и злото, това е Скритата Воля на Бога и това е Неговата Скрита Любов, и Тя ще очисти всичко. Защото има Само Един Действащ - Това е Скритият Бог в Действие.
Когато говорим за Ал Халладж, там щи обясня - той е страшен - велик Посветен, нали?
Каза: Бог е Създал от Своята Тайна Грехопадението и греха. Той го ръководи във всичките му тънкости. Луцифер хабер няма и Сатана за какво става въпрос. И който, казва Ал Халладж, може да преодолей таз Тайна - щото Тя е Божия Тайна - това означава, който се освободи от греха, той надраства една Божия Тайна и влиза в Мистерията на Живота. - Нещо изключително е Ал Халладж, Нещо смайващо, но...той е другият път. - 
...Един Действащ, това е Скритият Бог в Действие, защото всички Събития са Негови - Той ги създава, Той ги изпреварва, Той ги предхожда. - Затова ако живееш в Бога...и аз много са радвам, ти одена каза нещо красиво за хирурзите: ако искаш го сподели или…

Да, просто преди седмица от Германия се обадиха зрители, които гледат интервютата и лекциите Портал12. Даже имаше една много интересна случка: в много напрегната ситуация - те са българи, хирурзи, които работят в Германия - тежък случай на операционната маса, суматоха. Пълно спокойствие запазва, нали хирурга - българина. И след време когато го питат: абе, какви успокоителни вземаш?
...германка някаква.
 
Да, от колежките му - германка: какви успокоителни вземаш и ние да вземаме такива. Той естествено така.., обменихме по телефона. 
Да, много хубаво. Да, ти каза, че даже и хирурзи в Англия и в Пирогов нали, вкарват формули да лекуват хората, което е...аз такова нещо не очаквах.

Аз бях впечатлен от това и от друг разказ - и в Пирогов също, където в болничните стаи на мониторите гледат лекциите и интервютата и как самият лекар казва: “Господи, всели се в моите ръце, за да дойде изцелението” - да се справи с операцията и така нататък - което е…
Много, много тънка радост е туй да…

Да, Самият Той движи всички събития, защото всичко е от Него и в Него - Чрез Него Е, в Него Е и всичко е заради Него и това е Скритата Блага Вест. Няма по-голяма Вест от Таз, че Той Работи Навсякъде и за всичко. И Той ще Разреши всичко, нали.

Когато казахте, че Грехопадението е Божия Замисъл и човек ако го надрасне,
...надраства Негова Тайна - сама Тайна на Бога.

...че след това може да навлезе в Мистерията на Живота. Но в такъв случай можем да кажем, че самото Грехопадение е една Защита на тази Мистерия?
Да, да, то предпазва от голямо пропадане нали и туй надрастване, тези усилия, и посветени, на тях е позволено - те пак с Бога Заедно, нали. И след време ще има Спасение Абсолютно за всички, без изключения. Значи, Бог ще срази Цялата таз Тайна - част от Себе Си - Сатанинското зло и ще спаси всичките хора. Абсолюта ще Спаси Съществата от Древното Зло. Значи, Бог има Божествена Любов на високо ниво, Абсолюта има Абсолютна Любов. - Но като му дойде времето там...те са други категории.

Най-умствените хора, да не кажа философите, щото нали ни... гледаме да страним от тези неща, казват: “Добре, Защо Му е трябвало на Абсолюта или на Бога да се задвижи всичко това, да се завърти цялото това…”?
Не важат такива въпроси. Той Действа без да се съобразява. Той Знае защо ги прави нещата. Тоз човек, който пита означава...факта, че пита няма да разбере. Ако умееше как да не пита, щеше да стане.
Така, ние вървим към Безкрая, защото Вечността също е бедна. - това е Василид нали...И защото сме в Ръцете на Велик Бог и Величествена Любов. Това е Велик Замисъл и тука нямаме никакъв Избор и е много хубаво, че нямаме избор и че Той движи всичко.
Това ми разкрива Бог, това видяха очите ми, защото Бог ми даде Своя Поглед.
Казват Мъдреците: Аз лично нямам свой поглед - и аз нямам нали. Искам да кажа: Ако ти обичаш Бога, Бог ще се превърне в твоя Истински Опит. Ти може да трупаш някакъв човешки опит - това е...нищо.
Злото и Грехопадението само по себе си са една дълбока безпомощност в Могъщите Ръце на Бога. - Те мислят, че злото е силно. Сатана изглежда силен, нали - това е само Частица от Могъществото на Бога, Който е Отзад, нали. Няма как да има сила, но изглежда за земни...както вируса изглежда силен. Значи, злото, вируса и така нататъка, и Сатана, никога не представляват враг в Ръцете на Бога. Никога не са били, те не могат да бъдат враг и няма как да бъдат, щото Бог няма врагове в тяхно лице, нали - никога не е бил.

А, може ли отклоненият човек от Пътя да бъде враг?
Не, щото той се е отклонил, за да може след време да намери Правия Път. И той няма да има избор, така че отклонението е в Плана да намери след време Правия Път - не може да отиде много настрани.

Така, да не го разберат като оправдание?
Не, не. Значи, когато Буда е говорил Истината, Той не държи да го разберат. Той трябва да изнесе Истината - който трябва ще чуе.
Всички ще бъдат Спасени от Грехопадението - пак ще го повторя - И след време всички ще бъдат Спасени от Древното Зло, защото Силата е само Негова. Древното Зло също е безпомощно в Ръцете на Абсолюта. Иначе, Голямо зло - така изглежда, нали.
Ще обясня:
Каква е последната съдба и участ на Грехопадението и на злото? Последната съдба и участ, включително и Сатана - Завръщане в Бога. Никакъв шанс за…
Ал Халладж казва: обаче,  Сатана ще стане Луцифер на високо ниво, ще получи - Дар - нови Тайни от Бога - от Самият Бог, понеже Той се е пожертвал нали. Участва - приел е. Не е искал, щото е било тежко, но после разбрал, че Бог е по-Дълбок.
Аз по-рано ви попитах, той хем глупав въпрос хем забранен, за смисъла: Защо Абсолюта е трябвало да направи всичко, но може би едно от нещата е да се Обогати Самия Себе Си чрез този целокупен Опит на всички милиарди същества?..
Луцифер - същества... ще се обогатят, Бог не. 
Бог Е - Буда казва: Бог е Постоянно Съвършен - но другите, Той иска да ги Обогати и затова всичко това е дадено, включително и Древното зло. И там ще има Обогатяване.
Значи, след като е направил таз жертва Луцифер, той ще се завърне в Бога. Как?...след много дълъг и труден път ще се завърне. Тоест ще е свършил страшна работа - той ще погребе човешкото добро и ще създаде истинското добро. Ще се върне  - защо? Защото той е работил за осъществяването на истинското добро. А това е много трудна работа - и за Луцифер, защото има хора, които...Сатана се чуди - такова зло правят, че той не го знай. Разбираш ли? - по-голямо от неговото, по-коварно.  
Самият човек е станал дявол и в известен смисъл демон и може да направи, които са...учудва дявола.
Това означава, че злото в дълбокото не съществува. То присъства като влияние. Примерно, даже в ангелският свят го няма - тоз беден свят. Той го няма в Божествения свят и в Дълбокото въобще - няма, но като влияние, като идея на Бога и като Замисъл то трябва да работи, нали. Както и тоз вирус, който е... мравка.
Значи, то работи като слуга това влияние, като инструмент, защото има Замисъл на Бога и няма значение дали одобряваш. Някой път може да те заплаши чрез човек, който изглежда, че е много силен, нали.
И ако ти го погледнеш, нали...– имах един такъв. Преди години, смяташе се за Бог - Отец и така ма гледаше много опасно, с тез очи урочасващите. Каза: “От днес нататък ти забранявам лекциите” - и викам: “Лекциите продължават” и после взехме за друго нещо да говорим. - изглежда…
Имах случай: един мъж в един влак, когато ходех на времето в ученическите години да крия книгите там в едно село Венчан, то отдав...няма значение. И така, застана над мене - влака беше празен, аз си четях нещо. И така много тежки, коварни очи, урочасващи и аз го погледнах, наведох се и пуснах формули и знам, че ще изчезне. Няма, то е...въпросът е да не се поддадеш никога на влиянието. Бог в нас не се поддава на влияние. И затова е важно да търсим Бога. Затуй после ще дам много важни формули, хората да помагат на своите близки, даже и на деца.
Значи...Всичко изпълнява Замисъла на Всемогъщият Бог и Неговата Величествена Любов.

Значи, запомни! - в Дълбините на Бога, злото е абсолютно несъществуващо. Там съществува само Бог и Великата Му Любов и Неговия Замисъл. 
А в това сътворение и Грехопадение Замисъла е друг - израстване, възвисяване, завръщане. Това означава, че това Грехопадение изглежда на зло и сякаш е зло, сякаш съществува, нали. И за много хора, ако ги питаш - “да, аз го виждам, мога да го пипна” - нищо не може да пипне. - Също тоз нищожен вирус, нали. Но това е така, защото човек е изгубил “Божественият си Поглед”, изгубил е “Очите на Бога” - и той вместо да вижда Бог навсякъде, той вижда другото. А друго няма!
И Буда казва: “за съжаление  този, който има двойнствен поглед в света” - който има двойственост - такъв човек е за съжаление, щото всичко е Едно, Тотално Цяло. Но хората са го разделили на: Бог, на дявол, и в църквите още си.., и на ум, на сърце и на т.н. - изгубена е Божествената Любов. 
В тази Истинска Любов няма нищо сътворено. Бог е Тази Велика Любов и Тя е Всеобхватния Му Замисъл.
Ние в момента сме в Бога, не сме в сътворението, не сме в света, не сме в бедната Вселена - в Него сме. Да?

Да, аз съм ви много благодарен, че преди няколко интервюта казахте мисълта, че “Земята е окачена на Нищото
...Библията - Йов

И от тогава, така често го казвам и на други хора, като ми говорят обикновено за някакви ежедневни проблеми. Казвам им: “Замисли сe, в момента Земята е окачена на Нищото” - отделно пък, че се движи с 240 хил км/сек.
Да. Бог си го е казал в Йов: “Земята е окачена на Нищото” - Една от следващите книги е “Афоризми за Нищото” - Да.
Грехопадението е прекрасно - мъдреците казват и Атлантите, заради Извисяването, заради Предизвикателството. 
Значи, Ал Халладж казва: Светецът и грешникът са на погрешен път. Светецът понеже не е минал през интимния живот и сексуалната любов - правилно - те са подтиснали повечето. Грешникът пък има неправилен опит. И двамата не могат да помогнат на хората, щото нямат това преживяване - влизане в Съкровената Интимност - и двамата са безпомощни и нещастни. 

И Ал Халладж казва: “Едно от най-лошите неща на земята, най-голямото пропадане, това е щастливият човек” - значи, това е...ще говорим и затуй. Друго е да минеш през опит и да подадеш Ръка и да му кажеш методите - те някой път се дават скрито.

Значи, Грехопадението е прекрасно, поради Извисяването. Голгота е прекрасна също поради Извисяването. Кладите са чудни, заради Извисяването. След Извисяването Грехопадението отпада и от Грехопадението хората - виж защо го използва Бог - ще влязат в Нова Степен на Развитие, друго Измерение, нали.
Ангелите са лишени от това. Затуй говорим, че ги съжалявам. Те не могат да влязат. Ангелът си остава ангел - бедна история. 

Оказва се
Няма Дух.

...така, че... Да, оказва се така, че в момента и през всичките времена, даже и извън времето, Бог винаги има Доверие към Душите, а пък самите Души не връщат…
особено мнение.

...Да, с особено мнение.
Ами, Боре, Бог има постоянна Любов към Душите и това е най-хубавото. Това означава, че всичко ще бъде Спасено. И даже няма да те пита когато дойде часът на Спасението.
Значи, ангелите са лишени от това - те нямат Грехопадението и не могат да се извисят в Бога, освен само ако - има, изключения правят тези ангели, които са били хора, щото има много ангели, които са били хора. Те имат един по-друг опит, защото те са участвали вътре в човека и познават Грехопадението и имат такъв опит. И в опита на човека могат да му разкрият нови тънкости - има големи тънкости на сразяване на изкушенията, от всякакъв род. 
Значи, още преди години знаех, че всички изкушения мога да ги сразя с Тоз Таен Метод, Който когато му дойде времето и на когото ще бъде казано - не е за масово, нали... както и да е.
И така, Луцифер е Сияещото Проклятие на Бога - забележи! - Сияещо, не човешко, нали. Ако беше човешко - остай. Това е Проклятие на Бога - Сияещо, Действащият Замисъл на Бога, на Единствения. Защото Луцифер е Част от Неговият План и от Неговата Любов.
Виж какво казва Учителя: “Ние сега изживяваме кармата на една стара, изгубена, погребана Вселена” - остатъци има от нея, разрушена. - и още казва: “В този най-голям безпорядък, казва Учителя, или хаос, както го наричат, седи Най-Големия Порядък.” - 
Същото казва Лао Дзъ: Порядъка е тука, защото Дао е тука, Бог е в тебе, но ти виждаш погрешно - виждаш света и безпорядъка, щот ти си на погрешно място. Ти си в ума и в сътворение. Значи, най-Големият Порядък. И този Хаос от бедствие, казва Учителя, ще очисти света от всички грехове, докато се разбере, че Всичко е Един Замисъл - със закъснение някои ще го разберат, но Той си работи- И казва Учителя: Когато неразумният човек вижда около себе си пълен безпорядък, той се намира в закона на ума - под закона на Разрушението и казва - тежък е моят живот. Когато Мъдрецът се намери под влияние на този закон - безпорядъка, той не се обезсърчава, той вижда настъпващият Ред и Порядък - друг Поглед. И той започва усилено да работи - да поставя всяко нещо на своето място. Това значи Мъдрец. Той от Безпорядъка създава Ред и Порядък - Естествено. 
Следователно порядъка за Мъдреца е безпорядък за глупеца, казва Учителя. И безпорядъка за глупеца е порядък за Мъдреца. И така, глупеца представя закона, който разхвърля нещата, а Мъдреца е закона, който Нарежда нещата. 
Такава е Любовта - Бог е Любов!

Злото е станало зло, за да изпълнява Божията Воля. Той го е направил, за да изпълнява...А и Майстер Екхарт казва: Сатана не е станал зло по своя воля. Има по-Дълбока Воля от него - това е Волята на Бога. 
Ще обясня: Божията Воля е по-Дълбока от всички правилни неща на човека.
Те са...ще видиш какво казва Бодхидхарма - много хора, които правят добрини, така ще бъдат наказани, защото Добро е само това, което Бог е Благословил, Което Той го Иска от тебе. - Щом не ти иска доброто, там ще бъдеш сразен. - Безпощаден е Бодхидхарма. Ще говорим за тез Велики Посветени. 

Значи, ще го повторя: Божията Воля е по-Дълбока от всички правилни неща на човека, защото Божията Воля изхожда от Любовта, а не от човешки съображения. Тя е по-Дълбока, Истинна, Тя е Мярка.
Бог преобрази Луцифер в Сатана за Своята Всеобща Воля, което е План на Любовта. А кой те пита дали одобряваш Плана на Бога или не.  Защо има Луцифер? И защо и как действа? - А той е имал хиляди години  херувимска Любов към Бога, на високо ниво - той затуй е избран. Ако беше един беден ангел, той не може да свърши работа на Бога.  Това е Херувим  с...изтеглен от Херувимите - като съвсем друг опит - някой път Бог изтегля така ангели и архангели и им дава по-висока еволюция - Боян Мага е Архангел нали и Поп Богомил. Те са изтеглени и затова не са разбрани, но който трябва ги разбира. 

Така, значи, той е изтеглен с таз Голяма Херувимска Любов към Бога и затова той е приел тежката си участ. Той е разбрал...е трябвало, малко... Бог трябвало да го убеждава, щото като му предлага да стане “Мрак”, той се вцепенява горкия, нали. Обаче после разбира, че Бог има по-Дълбок Замисъл от всичко, и почва да разбира, че таз Тъмна Участ след време ще бъде Бъдеща Светлина на Високи нива, включително и за него. Стократно ще му върне Бог. Зради изпълнението...той избрал таз тъмна участ - тежка, много тежка. Заради изпълнението на тази толкова Дълбока Воля и Любов, и Луцифер е поставил тази Воля - Божия по-високо от себе си, защото е разбрал, че Тя Е Скрита Любов и е по-Мъдра от всичко. Луцифер е приел да стане Сатана и да се слее със Замисъла на Бога - освен това той е нямал избор - това е друга тема нали, това е друг въпрос.
 
Така, Бог не е Добра Воля, Бог Е Вселюбяща Воля - разликата е огромна. Бог Е Всемъдра Воля и Велик Замисъл - Слава на Бога, че е така…
И ще завърша с малко формули. Нарекох ги: Важни неща - към таз тема. 
Значи, формули за наши близки хора - особено вечер, особено като спят, нали.
Едната е:
Да повтаряш: “Бог е с тебе” - към определената Душа. Да му изпращаш в третото око, в сърцето - “Бог е с тебе”
Друга важна:
Господи, направи брат - еди кой си / сестра еди коя си  - силна в живота. -  не да избегне трудностите и страданията. Направи - сестра, която се сещаш - силна в живота, да преодолява, да израства.


Другата:
Господи, Излей Себе Си в сестра еди коя си / в брат еди кой си…
Другата:
Господи, научи сестра еди коя си / или брат еди кой си да преодолее тази трудност, тази тревожност.
Следващата:
Господи, научи ме на правилната Молитва /или на Истинската Молитва - което си избереш, на някой чов…
Другата: 
Господи, научи ме да правя истинското добро. - То е различаването, нали.
И последната, елементарна и  простичка, ама важна:
Господи, научи ме да си лягам с Тебе и да ставам с Тебе. - Прекрасна!
Скоро... - детска е, красива е...туй е първата част, Боре.
А, в една от вашите лекции си спомням, я завършвате с изречението: “Бог е Любов и Любовта е Бог”
Да. Ама тази, хем за деца, хем за възрастни, нали - “да си лягам с Теб”  - И много е хубаво да ставаш сутрин с чувство за Бог и да лягаш с Него. Аз си го правя от години, то е станало естествено. И даже мисля, че и аз нямам избор.
Благодаря ви.
Да.

Борислав Борисов
Борислав Борисов
Борислав Борисов е автор на текстови материали, видео репортажи и интервюта в Портал12. Работи в сферата на медиите от 2004-а година. Създател на едни от първите големи новинарски онлайн платформи в България, сега собственост на водещи медийни групи.

Роден в Търговище, завършил престижната Езикова гимназия в Ловеч, учил Аграрна икономика в Свищов, работил в редица страни на запад и у нас, главно в сферата на агробизнеса, медиите и сигурността ( анализатор в B2 Security - продоволствена сигурност, противодействие трафика на хора, регионално развитие и политики на Балканите, антитероризъм), основател на Асоциация на българските села.

Борислав Борисов е последовател на духовните и езотерични учения от 19-и век, като сред любимите му автори са Морис Метерлинк, Рудолф Щайнер, Райнер Мария Рилке и др.  Отдаден на изучаването и въвеждането в потънкостите в Учението на Учителя Беинса Дуно (Петър Дънов), както и на школите на Брат Михаил - Омраам (Михаил Иванов) и Елеазар Хараш.

Изследовател на алтернативните методи в психологията, парапсихологията и квантовата медицина.  За контакти: borislav@portal12.bg 
Елеазар Хараш
Елеазар Хараш
Елеазар Хараш е един от най-емблематичните представители на чистата духовност в нашето съвремие. Около 40 години изнася лекции в сферата на духовното развитие и себепознанието. Словото му се отличава с особена чистота, дълбочина и свобода.

Като лектор и писател изнася квинтесенцията на всички световни учения и значими мъдреци, обединявайки чистата духовност на цивилизациите и техните Учители от древността до днес. В лекциите си поставя мост между всички древни учения и религии, като премахва разделението, омразата, междуособиците и показва тънката връзка в основата на всяко учение. Основните принципи в изнасяните лекции от Елеазар Хараш са: Любовта, Мъдростта, Истината, които съграждат главната посока в развитието на всяка душа.

Важна особеност в дейността на Елеазар Хараш е тази, че по отношение на своите последователи и ученици той не прави формално обединение в организация, структура или каквато и да е външна обществена, социална или религиозна форма. Напротив – налице е свобода и непривързаност. Елеазар Хараш изнася в лекции, книги и видео интервюта, всичко необходимо за персоналното духовно развитие на всеки човек, без да го поставя в условия на каквато и да е зависимост. Многократно казва, че в духовното развитие се върви самостоятелно, чрез воля и по свобода. Всички негови лекции са безплатни, а в ежедневието си работи, потопен в дълбини за всяка нова книга, предстояща лекция или видео интервю.

„Любовта ти дава живот, Мъдростта – светлина, Истината те дарява със свобода. Затова Учението е универсално и това е нашата свещена троица – Любов, Мъдрост, Истина. Отнема недостатъците, слабостите. В това учение не можеш да мразиш, да критикуваш, да завиждаш, да боледуваш. Нямаш проблеми. Имаш задачи. Дава нещо универсално, което не се обяснява, а се чувства. Дава възможност да познаеш онази част от себе си, онази пълнота в живота, която е изгубена още в рая. Изгонени от рая – изгнание означава изгубената пълнота и Учението я връща. Но трябва да се отдадеш много искрено, предано.“

 
 • Главното ударение на това учение – е в чистотата, тя е външна, вътрешна и мистична.
 • Другото ударение е в смирението и всеобхватната мъдрост.
 • Чистотата трябва да бъде явна и тайна, скромна и тиха, а смирението трябва да бъде без показ.
 • В това учение са важни малките постоянни усилия – те са безусловни.
 • Мъдростта е всеобща.
 • Това е учение за чистия път към Бога.

За истинските ученици, Елеазар Хараш казва няколко основни принципи:
 • Който е въвлечен в света, не е ученик. Ученикът ражда хармония от себе си, а не от другите.
 • Човекът се учи, но не се развива. Само ученикът се развива.
 • Ученикът не се бори със ситуациите – той ги преодолява.
 • Ученикът знае, че любовта към Истината го освобождава от борбата за оцеляване.
 • Ученикът всякога съхранява Любовта, защото знае, че само чрез нея възприема Бога правилно.
 • В смирението на ученика е скрит силен огън. Ученикът живее в потока на Бога. Той е сключил свещен съюз с Тишината.
 • Ученикът има свещен говор. Той има чист и динамичен покой.
 • Ученикът всякога съхранява своята чистота, за да може да има висше ръководство.
 • Ученикът е владетел на себе си и затова обстоятелствата не го владеят.
 • Никога не нарушавай своята безкрайност.
 • Ако изгубиш опората на живота си, придобий увереност.
 • Човекът е красив, когато е създал Безкрая в себе си.
 • Поставяме на първо място Бог в живота си, а после себе си.
 • Ученикът всякога избягва злословия и многословия. Ученикът много бди над думите, вършителите на кармата.
 • Ученикът знае, че тайната на живота е в това, че има само Едно Действащо Същество.
 • Ученикът познава намерението като тайна енергия на собствената си същност.
 • Ученикът познава свещеното Слово и свещеното Слово го познава.
 • Ученикът носи в себе си силата, която може да изменя пространството. Разбира се това става насаме, между него и Бога, във взаимно съгласие.

„Аз съм благодарен, че имам такива ученици, които видях, и за които Учителя ми каза, че са определени.
Аз наблюдавам от много време тяхната работа – мога само да кажа, че е нещо изключително да познаваш истински ученици на Учителя – скромни, тихи, могъщи – ежедневно и съзнателно работещи върху себе си – бих казал – те са една светеща тишина. С тях ще образуваме ядрото на България, с тях ще работим и в бъдещето, защото Учителя иска могъщи ученици – надрастнали изкушенията на живота, победили напълно змията в себе си, господари на себе си и на своята съдба...познаващи същността на учението...чиито символ е диамантената воля. Няма време за поздрави и външна култура, няма време за излишни въпроси, няма време за отпускане и отлагане...няма време за баби в окултизма. Сега е огнено време, огнен цикъл, сега е време, в което се изработва могъществото на ученика и неговото изключително смирение, което е висок връх."
 


Биографични данни:
Елеазар Хараш е творчески псевдоним на Петьо Йорданов, роден във Варна на 29-и януари 1954-а година. Израства в уединение сред семейство на глухонеми. От 8 годишна възраст започва да изучава тайните на природата и да общува активно с невидимия свят. Още като дете е привлечен от невидимото и жаждата за Бога.

Елеазар Хараш е продължител на Учението на Всемировия Учител Беинса Дуно (Петър Дънов), като своеобразно поема щафетата в Учението през 1986-а година от прекия ученик на Учителя – Брат Михаил – Омраам (1900 – 1986).
Елеазар Хараш започва да издава редица книги, както по свои лекции, така и по Словото на Учителя, или както го нарича – Първия Старец от йерархията на 24-мата Старци.

„Името Елеазар Хараш ми е дадено от Учителя през 87-а година, да нося с него отговорност. Дадено е след самадхи, с него нося голяма отговорност. Има две значения, ще кажа само едното: Божествен център."
 
Афоризми от Елеазар Хараш:
 • Чистите действия нямат съдба.
 • Само Любовта лекува, защото е Сила Божия.
 • Бог въоръжава с Любов този, когото иска да съхрани.
 • За да бъде човекът висше същество, той трябва да има воля избрала Бога по свобода и любов.
 • Над всяка практика е чистото сърце, то може да променя събитията.
 • Който е познал себе си, става Изгряващо Слънце в себе си.
 • Силата работи в Тишина.
 • Гласът е загадка. Има гласове, които ни пречистват. Изворът показва, че само това, което е постоянно, е реално.
 • Най-здравословният живот е близост с Бога.
 • Знанията са бреме, Мъдростта е лекота.
 • Истинското образование е да научиш детето да търси Бога цял живот. Детето трябва да търси умението на Словото.
 • Дълбинно Чистото е всякога трудно за разбиране.
 • Овладей себе си, ако искаш да получиш Пътя си.
 • В Любовта е Единението. В Истината е Изчезването.
 • Древността действа с Безмълвие и Безупречност. Древността работи и сега. Тя е тук. Тя е Всеобхватът.
 • Словото превъзхожда всяка наука и религия.
 • Словото отключва световете – измеренията. В Словото е скрит Пътят.


Творчество:
След 1989-а година, Елеазар Хараш продължава изнасянето на лекции, като първоначално това са сбирки в апартаменти и малки зали, в градовете София, Варна, Бургас, Русе, Добрич, Плевен, Шумен, Стара Загора и др. Постепенно започва един процес на поставяне на основите и актуализацията на цялостната визия на всички духовни течения през вековете до днес. Паралелно с това Елеазар Хараш издава книги за духовно развитие. Някои от най-дълбоките са за Христос, автентичното християнство, богомилите, както и множество лекции за Египет, Атлантида, Древна Индия, Учението на толтеките, Мъдростта на индианците, Мъдростта на суфизма, Мъдростта на Лао Дзъ, както и Мъдростта на народите по света.

Една от най-разпространените му книги е „Формулите - свещени ключове“, в която се съдържат 1000 тематични формули за работа със Словото. Най-дълбоките книги на Елеазар Хараш са по темата за Мистериозните Старци.
Освен книги със свои лекции, Елеазар Хараш издава книги на редица мъдреци и мистици. Издава книги на белгийския мистик и драматург, носител на Нобелова награда за литература (1911-а година) – Морис Метерлинк. В серията от книги влизат и книги за Кабала, тайната на числата и множество тематични книги из Словото на Учителя Петър Дънов (Беинса Дуно).

Видео интервюта и лекции:
От 2016-а година Елеазар Хараш започва изнасянето на видео интервюта пред специализирания сайт за духовно развитие и себепознание – Портал12. В поредица от теми, чрез интервютата се навлиза плавно в дълбочината на фундаментални истини и принципи, свързани с осъзнаването, будността и развитието на духовните добродетели и способности. Така от началните и базови теми през 2016-а година, зрителите се потапят до изключително дълбоко Слово, предадено същевременно на разбираем език, едва 3 – 4 години по-късно, разглеждайки ретроспекцията на подбраните теми.

Паралелно с това, Елеазар Хараш продължава да изнася лекции във Варна (и по изключение 2 лекции във Велико Търново (2017 и 2018 година).

Свързани публикации

Елеазар Хараш
26.02.2017 г.
4244
1

Елеазар Хараш: Истинските сълзи са за братството, за изпуснатия Бог, за изпуснатата Истина

В традиционния ден за прошка, нека да се замислим върху няколко изречения, които са през по-дълбоката призма на визията за личностно и духовно развитие. Морис Метерлинк казва: "сълзите трябва да станат духовни, невидими", а също: „Душите се срещат само в чистотата“.
Виж повече
Елеазар Хараш за взаимотношенията между мъжа и жената и любовта | © 2016 Портал12
26.11.2016 г.
8440
2

Елеазар Хараш - Интервю за Любовта и връзките между хората (ВИДЕО)

Жената е древен пламък от Любов, слязъл от великият разум. Когато този пламък е слязъл надолу, се е превърнал в Жена. Жената е друго име на душата Богиня. Жената е трепет от древният огън, от самият Бог. ИЗначалната Жена е създадена като безкраен възторг.
Виж повече
Елеазар Хараш
17.09.2016 г.
47529

Елеазар Хараш: Всеки човек се ражда там, където може да научи уроци, които ще го спасят след време (ВИДЕО)

Каква е разликата между човека и маймуната? Кое е първото - яйцето или кокошката? От къде идват делфините и къде отиват след смъртта си? Какво символизира какавидата и пеперудата? Какво се крие зад тайнството на пчелите и създаването на пчелен мед? Коя е причината соколът да не може да достигне Боговете? Какво символизира вълкът? Как котката може да спаси човек от самоубийство? Защо недоволните хора се прераждат в магарета?
Виж повече
Коментари 0

За да коментирате, е нужно да влезете

Спонсори на Портал 12