Търси

Елеазар Хараш: Ашшера е част от Древната и Бездънна сила на Любовта (ИНТЕРВЮ)

Още по темата ...
Елеазар Хараш

Голгота е Шепотът на Тайната Истина на Бога. Тук Бог посочва ясно Пътя към себе си, както беше и на кладите

Виж повече
Ехнатон

Ехнатон е затворил очите си за света, поглеждайки навътре в Безкрая на Единството

Виж повече
Даскалос

Кой е Даскалос и защо неговото учение - Търсачи на Истината, е свързано с Древен Египет и Ехнатон?

Виж повече
15.06.2024 г.
2132
Добавена от: Борислав Борисов
Подкрепям Портал 12! Портал 12 е алтернативна медия. Подкрепете ни за повече материали, видео и лекции! Виж повече
Здравейте Учителю на Скритото Познание. Темата, която сте ни подготвили днес.... е?
Значи, днес ще говорим за Ашера. Нарекъл съм я - Страшното Съвършенство - Прастарицата. Постепенно ще стане въпрос за... какво същество е...

Ще си позволя в самото начало да разкрия, макар, че напоследък все повече си мисля, че Учението трябва да е херметично, макар, че когато 2016 година направихме първото интервю, говорех, че не трябва да бъде херметично, но последните месеци все повече си мисля, че трябва да бъде херметично...
Значи, Мистичните Души вече стават хиляди, и заради тях е цялата работа, а не... другите и те ще разберат нещо, но вече са отворени вратите, Душите имат така, широко скроени са, разбират все повече неща и за това.

И за тях ще кажа това...., че когато Вие казахте, че интервюто ще е за Ашера, аз много се изненадах, защото даже проверих вчера в един от тефтерите, на 4 Юни 2021г. около 5ч. сутринта, съм се събудил с това Име, без да знам какво е. С тази разлика, че с две "Ш"-та. АшшеРа, знаем, че от окултната наука, от вас, че Аша означава Истината, а Ра означава Слънцето. Означава ли, че това е Слънчевата Истина?
Ами даже и от това е нещо повече, много.. така.. виж сега. Казва: Любовта е по-древна от Бога. Любовта няма начало - Бог има. Съществувай с Любов, без храмове, защото ще опетниш Любовта - външните църкви. Когато Любовта е била, е нямало храмове и църкви, нямало е вселена, Любовта е била единствения Храм, само тя може да направи Храм.
Ашера е същество от Мистерията. Тя има скрит и незнаен опит, в Мистерията на Абсолюта. Тя е нещо над чистотата. Ашера означава - Изливащата Сияние. Казва: Аз съм неродена в родеността, и незнайна в знайното. Ашера е Праобраз на Изида и на много подобни, от нея чак и Бог и боговете са се страхували. Те са знаели, че тя е по-древна, и необикновена Прадуша, наричали са я - Великоскритата. Ашера била особено слизане от Бездната на Абсолюта, и сам Бог е бил изумен. За нея Атлантските жреци казват: Без нея, Безкраят обеднявал. Значи, какви неща вкарва в пространството, като присъствие, като излъчване, като Древност.

Според Тот: Ашера е част от Древната и Бездънна сила на Любовта - на Прадушата. Която ако се роди като сияеща душа, ще смути боговете, защото те не са готови за такава висота, говорим за не-падналите богове. Не са готови за такава висота на Любовта, дори и не-падналите Богове. Ашера диша Мистерия, Тя е Древно Божество, а не богиня, Тя е Древно излъчена от Прасъществото. Той Абсолютът й е дал частица от себе си. Тя е отломък от Древната сърцевина на Абсолюта. Това означава, че е била много вътре в Него, в Сърцето му - не на Бога. Казва: Видяла съм неща, които боговете не са виждали, защото в Мистерията има завеса. Казва: Аз съм част от неизречената Мистерия - нямам история. Всичко, което име история е слязло.

Тя самата Ашера е много, много, много оградена.
Ще видиш после, жреците са... където се каже Ашера, знае се, че там някаква могъща сила пребивава и те използват нейното Име за защита много жреци. Наричали са я Древноподобната. Тя е същество от скрития свят и тя казва: Много пъти съм овладявала злото, и един път съм го унищожавала тотално, и външно и вътрешно и без карма. Забележи, става въпрос за силен демон, който е пожелал да обсеби Любовта. И тя казала: Това зло, не беше виждало такава Стихия, съставена от мълния и Истина. То не е знаело с кого се сблъсква въобще, и от тогава боговете ме заобикалят, и тя казва само: "О, демоне, аз съм Ашера". И след време, Атлантските жреци ползвали тази формула, този ключ и казвали: Аз съм Ашера - и всичко се очиствало пространството. Сега ще говорим за нейната Мъдрост.Къде е живял Бог в Древността? В Сърцевината на Абсолюта, в Неговия замисъл, дълго време е стоял там. Без Любовта, какво щеше да бъде Бог, и какво щеше да представлява... Величествена и Изначална Любов е създала Бога и за това в Любовта, Бог чува себе си, вижда себе си, усеща себе си. Мистерията е Абсолютна Любов, а не Божия Любов. Вътре в самият Абсолют - няма Бог. Върховният Абсолют е сам в себе си, Той никога е нямал начало, нито край. Някога в древността, три божества се опитаха да познаят Абсолюта - не богове, това е скрито от историята. Три божества се опитаха да познаят Абсолюта и умряха. Те бяха изтрити и в Акаша. Към Бог можеш да искаш Единство, Любов, но не и познаване. Но Той не може, Той не позволява.

Абсолютът превъзхожда началото, наречено Бог, наречено Слово. Човекът на Истинската Любов е Извисен Храм, а не Слово - Словото е само последствие. Който е видял Бога, няма отрицателни качества - те се изтриват, навлиза в Нищото. Който е видял Абсолюта, няма и положителни качества - той е отвъд, той е част от Мистерията на Нищото, която е отвъд. Казва: Никое пророчество не докосва Абсолюта. Бог е предопределен от Абсолюта. Бог е в Божията Воля, а Абсолютът е в Абсолютната Воля. Има тайни, които само Абсолюта ги знае, а не Бог. Истината е пазителят на Истината казва: Истината дава поглед в Истината - вътре в Истината. Ако Любовта не беше създадена, абсолютното зло щеше да съществува. Погледът на Любовта е отвъд безкрая. Любовта е произлязла от Сияние, а не от светлина. Любовта е по-дълбока от всяко чисто действие. Тя го надминава. Много подобни и Учителя е казал. Любовта е тайна по-дълбока от Бога. Самата Любов не се нуждае от чудо. Ако Бог реши да направи чудо, Той ще се провали пред мен. Забележи какво казва: Ако Бог реши да направи чудо, Той ще се провали пред мен. И Той го знае - Тя познава Бога. Да.

Като споменахте Учителя. Учителя присъства ли понякога на интервютата?
Винаги присъства, и ако трябва да кажем, що е Учителя? Той е Древната Пълнота, Древния Замисъл, Върховното Нищо. Казва директно в една от книгите си, в Изгревите спомените: Аз съм от Съвършените. Казва, Христос не е. Но това, такива неща избягвам обикновено да кажа, защото те, да не се смутят хората. Христос ще стане Старец, Той е тръгнал по този път, Учителя още като е роден е Древен, и правим сега биография за скритата биография на Учителя, няма такива дипломи, Николаевка и каква, Древен Дух и дипломи... нещо съвсем друго правим за Него, Дълбоко.

Той често казва, особено на тези събори, на Веригата, както се наричат, че Христос присъства.
Много същества присъстват да го слушат, и се чудят, това Слово, как така е смляно и направено достъпно за всички. Всички могат да го разберат, и светли и тъмни сили могат - само трябва да поискат.

И Той с една невероятна, превъзхождаща всичко Любов, дори не превъзмогва, Той просто остава във висините на всички обвинения и лъжесвидетелства срещу Него.
Точно за това, не можеш да защитаваш Учителя. Значи, Той е Истината - какво ще защитаваш? Нали, няма как да го защитаваш. Ако един човек познава Истината, той познава и Правдата. Как може да се защитава? Ако вземе да се защитава, значи не е прав. Той е... И Учителя е нещо по-дълбоко от чудото. Като питали Буда да направи чудо: Не. Казал: Аз съм чудото. Той превъзхожда...

Аз се сещам че Учителя казва, че, когато говорите за Правдата, че истинския ученик няма нужда да се оправдава, защото ако се оправдава, това означава, че той не вярва в силата на Любовта на своя Учител.
Да, но красивото е да бъдеш приет от Учителя си, повикан. Край, вече каквито и събития...
Значи казва: Аз съм родена преди всички чудеса взети заедно. Кое чудо може да надмине Любовта, казва? Няма такова чудо! Видях в Древността, могъщи черни ветрове - духове. Те се насочиха срещу Любовта и се разтопиха. Древната Любов е Върховно, Сияйно място, където влезе тя, от Храм нагоре. В Съвършеното ядро на Любовта, може да влезе само Любовта. Любовта е Древноизвираща сила от Праизточника. Нашия произход е Любовта. Любовта е слязла в света, за да се познае нейната Непознаваемост - да се сближат хората. Човекът на Любовта открива безкраят в себе си. Коя религия и кое писание е по-дълбоко от Любовта? Да.

А, когато преди няколко интервюта говорихте за светлината на Христос, че когато Той е участвал в древната война е загубил част от светлината си. Кой е законът според който тази светлина ще му бъде възстановена от Отец? Законът за жертвата ли е или е друг закон?
Закона за това, че участва чрез Любовта. Бог винаги там, където се влага Любов, Той после я повишава, издига на високо ниво, после тя тръгва към Абсолюта - основния закон е Любов, защото без Любовта, жертва няма.

При Учителя имало ли е случай, в който Той да изгуби част от светлината си?
Ами според мен, не, защото има нещо от Древността Му, което е много дълбоко, много, изначално няма как. Участвал е в древната война също, но като излъчване.

Тоест можем да кажем, че Той е като неизчерпаем Извор в такъв случай?
Всички Старци. Всички Старци. Любовта е Бездна от Нищото, защото тя поглъща всички светове. Само когато си погълнат от Любовта, ще разбереш част от нейната Мистерия. Произходът е Мистерия - Безначалие. Тогава е бил само Той - Върховният, Абсолютът и Бог го е нямало, нито богове, нищо. И за това никой не знае Произхода - нямало е Име. Съществувала е Велика Забуленост. Една малка част от Върховния е излязла навън, и тогава се е случило първото вътрешно състояние - Искрите и Мистерията. Тези Искри са съдържали всичко в себе си - Бог, божества, богове, дух, човек, а в най-дълбоката си част, те съдържали в себе си, само Абсолюта и Изначалното Нищо. Виж какви неща знае тя, но тя е от е от този свят. Изначалното Нищо, което е било Първородната Пречиста Пълнота, която е нямала нужда от Бога и от сътворения - колко е Дълбока. За това такива същества вървят към Абсолюта и Учителя. В това Изначално Прасъстояние, в тази Древност е бил само Той, Върховният - без Име, нямало е кой да го произнесе, защото е бил само Той. Нямало е е Слово, и за това Той е бил Безименен, Древен, Съвършен, преди всяко начало, защото е бил Безначален - пълна Мистериозност. Всичко е съществувало дълбоко в Неговото Несъществуване, дълбоко в недрата му е било всичко - Изначалните Искри, Бог, боговете, духовете и всички са чакали своето безвремие, и всичко е живяло в Мистерия. В тази Древност е съществувала само една неизразима Мистерия, която ще остане необяснима за всички времена, което и Учителя го казва. Той е Древна, Безименна и Неизречима Мистерия, без слова, без писания, без религия, без нужда от отвращения и отрицания, без добро и зло, но вътре в Дълбината на тази Мистерия, греело нещо Първородно и ослепително, особен Древен Прапламък, който по-късно слязъл надолу в безкрая, и огрявал всичко като Слънце. Минали милиарди години, този Прапламък, слязъл надолу с името Любов - тогава му е било чак дадено. И тогава и сега тази Любов е необяснима, защото тя е преди световете. Любовта е Изначална, а не духовна, и за това е Мистерия. Мистиците живеят в Любовта без да я познават. Те живеят в нейната кристална вода в Праизвора, в нейната Незнайност живеят. А тези, които я познават - я изгубват. Тази Върховна Прасъщност - мислят си, че я познават. В тази Върховна Прасъщност, тази Върховна, е създала Любовта, за да бъде тя опора и мярка за всичко, и така, Той е излъчил част от себе си, и е създал Бога, и е вложил тази мярка, която щяла да бъде важна за всички същества в техния Велик Път към Бога и към Него самият - Върховната Мистерия.

Ашера казва: Аз съм същество на Абсолюта. Аз живея и в Бога, и без Бога. Без мен - Бог го няма. Остава само Върховната Свръхреалност, която е родила всичко. И Бог ще се върне някога във Върховното Нищо - Абсолютът. А, Аз съм там от Древността. Любов, която не продължава и след безкрая, казва тя: Не е още Изначалната Любов. Тук не говорим за вечна Любов. Да. Казва. Да. Добре. Само този, който ти дава Любов, е реално даващ. Любовта е Реалност - вселената не е. Ако имаш истинска Любов, ти си по-дълбок и от своите действия. Това го казах: Любовта няма начало - Бог има. Да бъдеш чиста Любов, това е единствения живот. Любовта е по-дълбока от това, което търсиш. Любовта е Учителя на Боговете, на Учителите, на Мъдреците и на Посветените. Любовта е Мистерия, което слиза в Реалността, за да подкрепя Реалността - самата реалност се нуждае от подкрепата на Любовта. Любовта усъвършенства безкраят, и обожава Мистерията. Не е казва кой си, а каква е твоята Безпределност. Целият свят и цялата вселена са само сянка на Любовта. Едно същество с Чиста Древна Любов, може да променя постепенно цели светове. Моята Любов казва е по-дълбока от всяко Божие пророчество. Какво пророчество можеш да кажеш тук пред такава Праматерия, Прасъщество. Любовта е всички Учения, казва. Любовта е моят съюз с Мистерията. Когато някога в Безкрая все още нямаше Любов, Аз бях в Любовта.

Покоят разсича всички мракове. В най-страшната Дълбина на Любовта, даже няма дух и душа, а само Мистерия и бялата точка. Бялата точка е едно от имената на Искрата. В света не се случват събития - случва се само Той. Ако Той позволи, ще го видиш. Ако там работи Любовта - ще го видиш. Аз имам Любов по-дълбока от Бог и от боговете - казва Ашера. Божият замисъл направи Луцифер да бъде неподчинен на Бога, за да се подчинят хората на Бога. Истинското човечество произхожда от Любовта, а не от Адам и Ева. Над това човечество има друго по-дълбоко. Ако ти си в Любовта, щеше да бъдеш в Сърцето на Бога и в Сърцевината на Абсолюта, а не в писанията. В Бог има Любов, а не писания. Христос е Любов, а не религия. Ако Христос беше религия, Той щеше да умре на кръста. Който има Любов е Божествен, а не религиозен. Който е разбрал Любовта е унищожил света и сътвореността. Любовта е по-дълбока от миналото и от историята - Тя е Древност. Кое свещено писание в света, може да се сравни с Любовта? Любовта не е в миналото или в бъдещето - Любовта е в Древната Мистерия. Без Любовта, Словото не може да звучи - то само говори. Любовта дарява Дълбини, а не понятия. Знаеш каква философия и колко неща се говорят. Да.

Ако приемем, че великите Учители, всички озарени от Духът на Истината, проникват като светлина, като вдъхновение, като озарение, като Любов в душите, то Ашера, която казахте, че е в Нищото, тоест в Тоталния потенциал, Тя като какво прониква в световете?
Тя, където се е явявала в Атлантида, а после преданията в Египет продължават.... Тя се явява, така с две думи ако трябва да се каже - Сияещ Гносис. Просто. Да. Няма прозрения тук - няма видения. Тотално, Дълбинно ти го вселява и ти започваш да разбираш вече нещата, които са... ставаш Мистик. Тръгваш в Пътя на Мистиката.

Що за предел трябва да е преминал този, този Благословен човек, то не е човек..., за да получи такъв Мистичен гносис?
Велика Даденост. Велика Даденост, която ще покаже Пътя на много, които търсят - всичко е заради Търсачите. Едно предание на Атлантите казва, че когато един извор видял Ашера, изворът пресъхнал, смутил се, защото разбрал, че нямал какво да даде на Ашера - изворът е същество.. предания. Тя е слизала в Атлантида външно, и в Египет - вътрешно. Казва: Който пие моята Истина, става Истина и се спасява от царството на светлината.

Като е слизала в Атлантида външно, означава ли, че Тя е раздала правдата заради погрешките на Атлантида.
Не, Тя изнася Истината - Правдата просто я разбираш. Защото без Истината и без такава Любов, няма мярка. А Тя, понеже е високата мярка, Правдата просто се подразбира. Тя каквото и да прави е Правда. Както Старецът на Суфите, както Учителя - каквото и да правят, няма избор. Разумния човек, църковния човек, каквото и да прави, каквито и намерения. Въпросът е да си влязъл в част от Нищото за да разбереш това - от там тръгва всичко. Дори когато след време Бог и боговете изчезнат, виж какво казва: Аз оставам. Това са съществата на Нищото. Тук става въпрос за Страшно Съвършенство, както нарекохме интервюто.

Учителя има подобно изречение.
Има, много. Да. Подготвяме и там бавно, и четвъртия том В Храмът на Учителя, и други неща, особено тази Скритата биография има неща, от които настръхваш, чудехме се, дали да ги оставим. Тя започна много Дълбоко, свръх извисено, после викам абе трябва да стане достъпна - по-надолу, както и да е. Виж сега какво казва: Дори Себе-Познанието е само сянка на Истината, но то е важно начало. Дори, забележи... това мъдреци не могат да го кажат, светци - хич. Просветлени мъдреци. Дори и Покоят се учи от мен, на Безпределие. Дори и Покоят, който е мярка за висшите светове, за извън световете, за великите светове. Ако имам Изначалната Любов, как може Библията да ме учи? Ако тя ме учи, нещо в мен трябва да е умряло. Душата може да се претегли - Любовта не може да се претегли, тя няма тегло, и за това всички я търсят. Без Любовта, кой може да бъде съвършен, кой може да вижда ясно? Казано е, че сте Богове - Ашера го казва. Но, не е казано по-дълбокото - че не сте Богове, а, че сте Мистерия и Божества. Нещата отвъд Библията.

Абсолютът е облякъл Любовта в Мистерия и Неизразимост. Любовта е Незнайно докосване от Древен Свят, и боговете дори не я познават, и за това са паднали в сътвореност. Аз не се уча от писания, а от Истината. Между другото Лао Дзъ, никога няма да седне да чете Библия - Той чете Дао, чете Безкрая и за него правим нещо дълбоко, което след време... Той чете самата Безкрайност - Праизвора.

А има ли Мистични докосвания между Ашера и както казахте Лао Дзъ и други Старци.
Всички, които имат Дълбоко Скрито Сродство - се докосват. Това е закон. Абсолютно всички. И Учители и Старци и някои от Боговете, и някои от Божествата, Ученици - всички, които са тръгнали по този път, те вече са докоснати. Кой въпрос може да оцелее в Изначалната Любов, казва, и какво може да каже въпросът на тази Неродена Мистерия? Тази Изначална Любов, никога не е строила храмове - външни, защото Тя е Единствения Храм. Където е Любовта - всичко е Храм, самият Храм. Тази Изначална Любов е отвъд писания, слово и чистота - Тя тече в Безкрая и в Мистерията, а не в словото. Когато си в тази Любов, всички видения умират, всички пророчества умират, всички писания умират. След време хората ще постигнат това ниво - Учениците, учениците говорим, хората по-късно. Тук в тази Любов има само едно Откровение, и то се решава от Абсолюта. Ако Той ти разкрие частица от себе си, казва: Аз получих тази частица, Първо е Любовта, а после казва е развитието - то е последствие.

Има една Любов, която няма развитие. В духовната и божествената Любов има, но в Абсолютната, в Изначалната Любов няма развитие - Тя действа като Лао Дзъ, Директно Дао. Ако ти имаш, изначалната Любов, няма да четеш писания, а ще четеш в Безкраят и в Мистерията. Това беше така, за нея може да има след време второ, но смятам, че това е да усетят хората, какви Същества съществуват, защото Бог е.. и Абсолютът са създали много такива мистериозни Същества - Мистични Съзнания.

Преди Ашера, преди нея, тя има Мистериозно Същество, което й е прокопало Път, така ли е...?
Преди нея, в смисъл има друго същество....? Винаги има друго. То е пак от Абсолюта, и тук вече, Абсолюта е дал позволението, значи, на всяко нещо има друго нещо по-вътрешно по-дълбоко.

Как ще разтълкувате името Алира?
............... На първо четене, Великата Истина, че ражда от Слънцето, но говорим за вътрешното Слънце, нали. На първо четене. Защото Ал е Велико, "и" - Истината, "Ра"-то си е Слънцето, но при задълбочаване в дълбоки медитации ще излезе...... ще излезе две-три степени по-дълбоко от това.

Благодаря Ви много!......
......но хайде и още един въпрос на финал. Не е ли рисковано да се изнасят такива херметични и дълбоки неща?

Значи, абсолютно съм сигурен, че между 30000 и 70000 същества плюс / минус, има същества, които ще разберат тези неща. В следващо интервю в Древната война и черните Мъдреци, тези същества, трябва да знаят, трябва да чуят. Идват при мен, такива някой път, и така схващат и с малки уточнения разбират - трябва да са изречени тези неща, дошло е времето да се изричат, и за който трябва, не само от този свят, аз ти говоря и за същества от другия свят, които ще влагат правилно в хората, неща.

Е, те, тези слова, ще ги слушат и неродените още....
Да, някои от тях също, хиляди ще ги харесат, защото има нещо отворено, нещо...

Това, нещо като антипод ли е на това, вчера говорих с Кану-Пепси. Той каза: Живеем в последни времена в които, Той така се изрази - Кравата е на единия крак, и сатанизмът се е развихрил, невиждано до момента. Това антиподът ли е, което изнасяте?
Живеем в гъсти времена, защото текат сгъстени карми. И за това Любовта е още по-сгъстена, а от друга страна тече Тайно, Могъщо Благословение на Учителя, за всички Ученици - без изключение. Текат заедно тези неща, и няма противоречие. Всички Ученици, има някои изчисления, ще победят, ще преодолеят - ще стане така, както Учителя иска, защото Той е направил Изчисленията. По-хубаво е, ако много хора станат Ученици, но...

Преди стотина години са го казвали на Учителя: Не можеш ли просто от раз да махнеш обсебващите духове от нас? Обаче Той им е казвал: Насочете вниманието си... Перифразирам: Към Любовта, към Мъдростта, към Истината, защо с една дума, може да го направи, защо?
Може да направи страшни работи, обаче ще ти отнеме нещо от Реалността. Ти трябва да преживееш, да направиш скок, Той да ти усили, твоята... Той ще ти направи твоята реалност - Свръх Реалност, защото Той има какво да ти даде, и тогава вече ти никога няма да... Не могат вече да те владеят - Той тe калява.

И Осъзнаването при Ученикът, трябва да е плод на неговата усърдна воля и отдаденост, преданоотдаденост?
Просто Любов към Учителя и формулите, които, те си правят съединението формулите.

Винаги ще останат неизказани неща. Благодаря Ви.
Винаги остават. Да. Добре...

Борислав Борисов
Борислав Борисов
Борислав Борисов е автор на текстови материали, видео репортажи и интервюта в Портал12. Работи в сферата на медиите от 2004-а година. Създател на едни от първите големи новинарски онлайн платформи в България, сега собственост на водещи медийни групи.

Роден в Търговище, завършил престижната Езикова гимназия в Ловеч, учил Аграрна икономика в Свищов, работил в редица страни на запад и у нас, главно в сферата на агробизнеса, медиите и сигурността ( анализатор в B2 Security - продоволствена сигурност, противодействие трафика на хора, регионално развитие и политики на Балканите, антитероризъм), основател на Асоциация на българските села.

Борислав Борисов е последовател на духовните и езотерични учения от 19-и век, като сред любимите му автори са Морис Метерлинк, Рудолф Щайнер, Райнер Мария Рилке и др.  Отдаден на изучаването и въвеждането в потънкостите в Учението на Учителя Беинса Дуно (Петър Дънов), както и на школите на Брат Михаил - Омраам (Михаил Иванов) и Елеазар Хараш.

Изследовател на алтернативните методи в психологията, парапсихологията и квантовата медицина.  За контакти: borislav@portal12.bg 
Елеазар Хараш
Елеазар Хараш
Елеазар Хараш е един от най-емблематичните представители на чистата духовност в нашето съвремие. Около 40 години изнася лекции в сферата на духовното развитие и себепознанието. Словото му се отличава с особена чистота, дълбочина и свобода.

Като лектор и писател изнася квинтесенцията на всички световни учения и значими мъдреци, обединявайки чистата духовност на цивилизациите и техните Учители от древността до днес. В лекциите си поставя мост между всички древни учения и религии, като премахва разделението, омразата, междуособиците и показва тънката връзка в основата на всяко учение. Основните принципи в изнасяните лекции от Елеазар Хараш са: Любовта, Мъдростта, Истината, които съграждат главната посока в развитието на всяка душа.

Важна особеност в дейността на Елеазар Хараш е тази, че по отношение на своите последователи и ученици той не прави формално обединение в организация, структура или каквато и да е външна обществена, социална или религиозна форма. Напротив – налице е свобода и непривързаност. Елеазар Хараш изнася в лекции, книги и видео интервюта, всичко необходимо за персоналното духовно развитие на всеки човек, без да го поставя в условия на каквато и да е зависимост. Многократно казва, че в духовното развитие се върви самостоятелно, чрез воля и по свобода. Всички негови лекции са безплатни, а в ежедневието си работи, потопен в дълбини за всяка нова книга, предстояща лекция или видео интервю.

„Любовта ти дава живот, Мъдростта – светлина, Истината те дарява със свобода. Затова Учението е универсално и това е нашата свещена троица – Любов, Мъдрост, Истина. Отнема недостатъците, слабостите. В това учение не можеш да мразиш, да критикуваш, да завиждаш, да боледуваш. Нямаш проблеми. Имаш задачи. Дава нещо универсално, което не се обяснява, а се чувства. Дава възможност да познаеш онази част от себе си, онази пълнота в живота, която е изгубена още в рая. Изгонени от рая – изгнание означава изгубената пълнота и Учението я връща. Но трябва да се отдадеш много искрено, предано.“

 
 • Главното ударение на това учение – е в чистотата, тя е външна, вътрешна и мистична.
 • Другото ударение е в смирението и всеобхватната мъдрост.
 • Чистотата трябва да бъде явна и тайна, скромна и тиха, а смирението трябва да бъде без показ.
 • В това учение са важни малките постоянни усилия – те са безусловни.
 • Мъдростта е всеобща.
 • Това е учение за чистия път към Бога.

За истинските ученици, Елеазар Хараш казва няколко основни принципи:
 • Който е въвлечен в света, не е ученик. Ученикът ражда хармония от себе си, а не от другите.
 • Човекът се учи, но не се развива. Само ученикът се развива.
 • Ученикът не се бори със ситуациите – той ги преодолява.
 • Ученикът знае, че любовта към Истината го освобождава от борбата за оцеляване.
 • Ученикът всякога съхранява Любовта, защото знае, че само чрез нея възприема Бога правилно.
 • В смирението на ученика е скрит силен огън. Ученикът живее в потока на Бога. Той е сключил свещен съюз с Тишината.
 • Ученикът има свещен говор. Той има чист и динамичен покой.
 • Ученикът всякога съхранява своята чистота, за да може да има висше ръководство.
 • Ученикът е владетел на себе си и затова обстоятелствата не го владеят.
 • Никога не нарушавай своята безкрайност.
 • Ако изгубиш опората на живота си, придобий увереност.
 • Човекът е красив, когато е създал Безкрая в себе си.
 • Поставяме на първо място Бог в живота си, а после себе си.
 • Ученикът всякога избягва злословия и многословия. Ученикът много бди над думите, вършителите на кармата.
 • Ученикът знае, че тайната на живота е в това, че има само Едно Действащо Същество.
 • Ученикът познава намерението като тайна енергия на собствената си същност.
 • Ученикът познава свещеното Слово и свещеното Слово го познава.
 • Ученикът носи в себе си силата, която може да изменя пространството. Разбира се това става насаме, между него и Бога, във взаимно съгласие.

„Аз съм благодарен, че имам такива ученици, които видях, и за които Учителя ми каза, че са определени.
Аз наблюдавам от много време тяхната работа – мога само да кажа, че е нещо изключително да познаваш истински ученици на Учителя – скромни, тихи, могъщи – ежедневно и съзнателно работещи върху себе си – бих казал – те са една светеща тишина. С тях ще образуваме ядрото на България, с тях ще работим и в бъдещето, защото Учителя иска могъщи ученици – надрастнали изкушенията на живота, победили напълно змията в себе си, господари на себе си и на своята съдба...познаващи същността на учението...чиито символ е диамантената воля. Няма време за поздрави и външна култура, няма време за излишни въпроси, няма време за отпускане и отлагане...няма време за баби в окултизма. Сега е огнено време, огнен цикъл, сега е време, в което се изработва могъществото на ученика и неговото изключително смирение, което е висок връх."
 


Биографични данни:
Елеазар Хараш е творчески псевдоним на Петьо Йорданов, роден във Варна на 29-и януари 1954-а година. Израства в уединение сред семейство на глухонеми. От 8 годишна възраст започва да изучава тайните на природата и да общува активно с невидимия свят. Още като дете е привлечен от невидимото и жаждата за Бога.

Елеазар Хараш е продължител на Учението на Всемировия Учител Беинса Дуно (Петър Дънов), като своеобразно поема щафетата в Учението през 1986-а година от прекия ученик на Учителя – Брат Михаил – Омраам (1900 – 1986).
Елеазар Хараш започва да издава редица книги, както по свои лекции, така и по Словото на Учителя, или както го нарича – Първия Старец от йерархията на 24-мата Старци.

„Името Елеазар Хараш ми е дадено от Учителя през 87-а година, да нося с него отговорност. Дадено е след самадхи, с него нося голяма отговорност. Има две значения, ще кажа само едното: Божествен център."
 
Афоризми от Елеазар Хараш:
 • Чистите действия нямат съдба.
 • Само Любовта лекува, защото е Сила Божия.
 • Бог въоръжава с Любов този, когото иска да съхрани.
 • За да бъде човекът висше същество, той трябва да има воля избрала Бога по свобода и любов.
 • Над всяка практика е чистото сърце, то може да променя събитията.
 • Който е познал себе си, става Изгряващо Слънце в себе си.
 • Силата работи в Тишина.
 • Гласът е загадка. Има гласове, които ни пречистват. Изворът показва, че само това, което е постоянно, е реално.
 • Най-здравословният живот е близост с Бога.
 • Знанията са бреме, Мъдростта е лекота.
 • Истинското образование е да научиш детето да търси Бога цял живот. Детето трябва да търси умението на Словото.
 • Дълбинно Чистото е всякога трудно за разбиране.
 • Овладей себе си, ако искаш да получиш Пътя си.
 • В Любовта е Единението. В Истината е Изчезването.
 • Древността действа с Безмълвие и Безупречност. Древността работи и сега. Тя е тук. Тя е Всеобхватът.
 • Словото превъзхожда всяка наука и религия.
 • Словото отключва световете – измеренията. В Словото е скрит Пътят.


Творчество:
След 1989-а година, Елеазар Хараш продължава изнасянето на лекции, като първоначално това са сбирки в апартаменти и малки зали, в градовете София, Варна, Бургас, Русе, Добрич, Плевен, Шумен, Стара Загора и др. Постепенно започва един процес на поставяне на основите и актуализацията на цялостната визия на всички духовни течения през вековете до днес. Паралелно с това Елеазар Хараш издава книги за духовно развитие. Някои от най-дълбоките са за Христос, автентичното християнство, богомилите, както и множество лекции за Египет, Атлантида, Древна Индия, Учението на толтеките, Мъдростта на индианците, Мъдростта на суфизма, Мъдростта на Лао Дзъ, както и Мъдростта на народите по света.

Една от най-разпространените му книги е „Формулите - свещени ключове“, в която се съдържат 1000 тематични формули за работа със Словото. Най-дълбоките книги на Елеазар Хараш са по темата за Мистериозните Старци.
Освен книги със свои лекции, Елеазар Хараш издава книги на редица мъдреци и мистици. Издава книги на белгийския мистик и драматург, носител на Нобелова награда за литература (1911-а година) – Морис Метерлинк. В серията от книги влизат и книги за Кабала, тайната на числата и множество тематични книги из Словото на Учителя Петър Дънов (Беинса Дуно).

Видео интервюта и лекции:
От 2016-а година Елеазар Хараш започва изнасянето на видео интервюта пред специализирания сайт за духовно развитие и себепознание – Портал12. В поредица от теми, чрез интервютата се навлиза плавно в дълбочината на фундаментални истини и принципи, свързани с осъзнаването, будността и развитието на духовните добродетели и способности. Така от началните и базови теми през 2016-а година, зрителите се потапят до изключително дълбоко Слово, предадено същевременно на разбираем език, едва 3 – 4 години по-късно, разглеждайки ретроспекцията на подбраните теми.

Паралелно с това, Елеазар Хараш продължава да изнася лекции във Варна (и по изключение 2 лекции във Велико Търново (2017 и 2018 година).

Коментари 0

За да коментирате, е нужно да влезете

Спонсори на Портал 12