Търси

Елеазар: Клетките на очите са свързани с материята на светлината. Тази материя я няма в този свят

Още по темата ...
Елеазар

Елеазар: Доверието е едновременно завръщане в Невидимото и символично завръщане в Любовта

Виж повече
Бялото Братство

Елеазар Хараш: Черното Братство работи с ума и въображението. Бялото Братство работи с волята и Духа (ЛЕКЦИЯ)

Виж повече

Елеазар Хараш: Неизвестната Библия и Втория Прастарец (ИНТЕРВЮ)

Виж повече
04.04.2023 г.
5383
Добавена от: Борислав Борисов
Подкрепям Портал 12! Портал 12 е алтернативна медия. Подкрепете ни за повече материали, видео и лекции! Виж повече
В човешкото око и лице са съхранени информации за бъдещи събития. Силата на погледа е сила на Духа. Научи са да разбираш погледа - вътре в него говорят духове и дават своите знаци. Празнотата в очите е свързана със злото в човека. Ако светлината в очите е по-голяма, това означава, че доброто има надмощие над злото. Когато хората наблюдават най-различни неща, те гледат с чужди очи, защото нямат контрол над погледа, няма го господаря - Духът. Затова са необходими много упражнения в концентрация.

Колко дълбоко те гледат очите, които те обичат - това са очите на Бога. Тук има особен лъч, който излиза от Духа.
Понякога срещаш един човек за първи път и веднага разбираш, че сте отдавна познати. Очните мускули се концентрират на определен фокус - това е живата геометрия. Така Бог подрежда чертите и ти разбираш, че го познаваш. Бог влиза в лицето и очите на човека и ти го познаваш.

Учителят казва: Малките грешки са по-опасни, защото не се виждат.


Третото Око е свързано с волята, затова то надминава ума. За да постигнеш Третото Око, трябва да откриеш Огъня в себе си. Това изисква фино съзнание. Окото на човека е чистото съзнание. Чистото съзнание е абсолютно виждане - то е Първично. Духът отразява чистото знание вътре в Третото Око. Третото Око се постига чрез контрол. Само чрез контрол се надраства процесът мислене. Лоши очи означава неустроен вътрешен живот. Третото Око е духовната същност на нещата: в Духа се прониква само с Дух. Третото Око вижда пътя на преобразяването - причината се превръща в следствие и чрез следствието Третото Око може да види причините на нещата.

Учителят казва: Човек може да бъде господар на причините.

Скрити неща има само при отсъствие на светлина. Окото може да бъде ключ на висшата енергия, а също и на най-различни други енергии. Но каквито и влияния и внушения да излъчват хората, една развита воля е свободна от влияния. Волята кара всички други сили да променят своето направление, включително и кармата.

Да загубиш очите си, това е да загубиш будността си - това е пътят към смъртта, защото само будният е господар на злото. Будният воюва чрез Духа. Въображението създава тревоги и опасности, а волята ги премахва.
Как е създадено окото? - По повика на сродството. Всички атоми се покоряват на силата на мисълта. Повикът на Словото е могъщ. Сродството е от света на единството.

Когато очите ви болят, Учителят казва: Разтривайте слепоочните области или костта зад ушите.

Учителят казва: Днес очите на човека са резултат от минал живот. Тепърва той трябва да живее чист и светъл живот.
Когато станеш от сън, първо погледни красивото, създадено от Бога. Когато срещнеш човек, потърси нещо красиво в него. Когато станеш мъдрец и възлюбиш човека, тогава ще видиш лошото в него и ще знаеш как да му помогнеш.
Много неща са скрити в душата на човека, но очите не могат още да проникнат там. Душата има голяма дълбочина, за която се иска много светлина. Възстановяването на Окото е свързано с възстановяването на Първичното съзнание.
Будност означава пълно изчезване на света (ума).

Истинското Око има взаимоотношение с висшия свят и по-висшите степени на Духа. Клетките на очите са свързани с материята на светлината. Тази материя я няма в този свят. Тя е изключително подвижна и може да изразява съчетанията на светлината, най-различните идеи на Духа. Третото Око съхранява в себе си висшата окултна динамика. Чистотата е, която образува Окото отвътре (Бога отвътре).

Чрез Третото Око се вижда как Духът се носи вечно над еволюцията. Това, което е над еволюцията, струи с Божествена (освободена) енергия. Ако знаеш как да прегърнеш Бога, се скриваш от разсейващите неща на ежедневието и света - това е въпрос на Божественост. Чистият получава вътрешни методи за еволюция чрез Третото Око и духовна сила, с която се изкачва над света. Чрез тази сила в Третото Око се произвежда духовна светлина, с която се влиза в Реалността.

Обикновените очи са извън Духа. Те са слепи за Истините на реалния свят. Те нямат духовна сила. Тя е отнета от тяхната неразумност. Всичко неразумно отнема сили и енергия. Неразумният няма Око да съзнава Истината. Нечистият не може да общува с Истината. Нечистите се откъсват от възхода на живота, от еволюцията. Те са пленени от злото и неговите недостатъци. Невежеството е убиецът на живота.

Светът на Бога е свят на волята.


Третото Око разкрива тайните на живота. Чрез него окултният ученик се движи по сигурни пътища в невидимия свят. Бог е познаваем чрез чистото сърце и видим за Третото Око и Сахасрара чакра. Чрез чистото сърце и Третото Око се влиза във вечността, но пълнотата на живота се изразява в Сахасрара чакра (Самадхи).

Чистото сърце може да слуша вътрешно. Чистото Око може веднага да улови излъчената Истина. Сърцето може да се превърне в Ухо - целият можеш да станеш слух (определена степен на вибрация). Казано е: Слухът е успехът. Слухът е единството с Бога, а единството унищожава всички проблеми и препятствия. Словото влиза в слуха и унищожава всички трудности. Духът влиза със своята сила и висша енергия.

Кое е най-важното нещо, което Окото трябва да види? - Себе си и огненото кръщение. Който не приеме огненото кръщение, не може да бъде приет в светлината. Огънят дава най-бързите методи за еволюция (пречистване). Той твори могъществото на Духа. Окото трябва да види Огъня в себе си.

Формула: „Господи, научи ме да Те открия в себе си“.


Във висшите сфери няма достъп за тези, които не познават тайните на Огъня. Огненият свят се открива на Третото Око, т.е. на чистото съзнание, огненото съзнание. В него има абсолютно единство. Динамиката на Третото Око е чисто огнен процес - това е явление на превъзходство над тъмните сили. Това е явление на светлината.

Мислите и чувствата ти могат да те измамят, но Третото Око - никога. Условието е, че Любовта трябва да е по-голяма от всички изпитания. Само чрез тази Любов ти си въоръжен с Огъня.

Когато си се отдал на Бога, Той ще ти даде специално Божествено Око, с което да виждаш нещата ясно, от мистичен ъгъл - това е погледът на Бога. Чрез този поглед се развива диамантената воля. Волята черпи сили само от чистия живот. Така в ученика се увеличава Любовта и проблемите намаляват.

Очите са създадени с определена цел: да намерят светлината и с нея да видят Бога. Третото Око е велик метод за мощна окултна еволюция. То ясно показва пътя на ученика.

Интензивният Огън на Третото Око побеждава всички видове трептения, всички видове сили на света. Този интензивен Огън е Бог в действие - той е стихията на трептенията. Ето защо Третото Око е господар на тревогите и проблемите - защото е врата за могъща енергия на волята. Третото Око е велик център на волята.

Елеазар Хараш

Препоръчани книги:

Борислав Борисов
Борислав Борисов
Борислав Борисов е автор на текстови материали, видео репортажи и интервюта в Портал12. Работи в сферата на медиите от 2004-а година. Създател на едни от първите големи новинарски онлайн платформи в България, сега собственост на водещи медийни групи.

Роден в Търговище, завършил престижната Езикова гимназия в Ловеч, учил Аграрна икономика в Свищов, работил в редица страни на запад и у нас, главно в сферата на агробизнеса, медиите и сигурността ( анализатор в B2 Security - продоволствена сигурност, противодействие трафика на хора, регионално развитие и политики на Балканите, антитероризъм), основател на Асоциация на българските села.

Борислав Борисов е последовател на духовните и езотерични учения от 19-и век, като сред любимите му автори са Морис Метерлинк, Рудолф Щайнер, Райнер Мария Рилке и др.  Отдаден на изучаването и въвеждането в потънкостите в Учението на Учителя Беинса Дуно (Петър Дънов), както и на школите на Брат Михаил - Омраам (Михаил Иванов) и Елеазар Хараш.

Изследовател на алтернативните методи в психологията, парапсихологията и квантовата медицина.  За контакти: borislav@portal12.bg 
Елеазар Хараш
Елеазар Хараш
Елеазар Хараш е един от най-емблематичните представители на чистата духовност в нашето съвремие. Около 40 години изнася лекции в сферата на духовното развитие и себепознанието. Словото му се отличава с особена чистота, дълбочина и свобода.

Като лектор и писател изнася квинтесенцията на всички световни учения и значими мъдреци, обединявайки чистата духовност на цивилизациите и техните Учители от древността до днес. В лекциите си поставя мост между всички древни учения и религии, като премахва разделението, омразата, междуособиците и показва тънката връзка в основата на всяко учение. Основните принципи в изнасяните лекции от Елеазар Хараш са: Любовта, Мъдростта, Истината, които съграждат главната посока в развитието на всяка душа.

Важна особеност в дейността на Елеазар Хараш е тази, че по отношение на своите последователи и ученици той не прави формално обединение в организация, структура или каквато и да е външна обществена, социална или религиозна форма. Напротив – налице е свобода и непривързаност. Елеазар Хараш изнася в лекции, книги и видео интервюта, всичко необходимо за персоналното духовно развитие на всеки човек, без да го поставя в условия на каквато и да е зависимост. Многократно казва, че в духовното развитие се върви самостоятелно, чрез воля и по свобода. Всички негови лекции са безплатни, а в ежедневието си работи, потопен в дълбини за всяка нова книга, предстояща лекция или видео интервю.

„Любовта ти дава живот, Мъдростта – светлина, Истината те дарява със свобода. Затова Учението е универсално и това е нашата свещена троица – Любов, Мъдрост, Истина. Отнема недостатъците, слабостите. В това учение не можеш да мразиш, да критикуваш, да завиждаш, да боледуваш. Нямаш проблеми. Имаш задачи. Дава нещо универсално, което не се обяснява, а се чувства. Дава възможност да познаеш онази част от себе си, онази пълнота в живота, която е изгубена още в рая. Изгонени от рая – изгнание означава изгубената пълнота и Учението я връща. Но трябва да се отдадеш много искрено, предано.“

 
 • Главното ударение на това учение – е в чистотата, тя е външна, вътрешна и мистична.
 • Другото ударение е в смирението и всеобхватната мъдрост.
 • Чистотата трябва да бъде явна и тайна, скромна и тиха, а смирението трябва да бъде без показ.
 • В това учение са важни малките постоянни усилия – те са безусловни.
 • Мъдростта е всеобща.
 • Това е учение за чистия път към Бога.

За истинските ученици, Елеазар Хараш казва няколко основни принципи:
 • Който е въвлечен в света, не е ученик. Ученикът ражда хармония от себе си, а не от другите.
 • Човекът се учи, но не се развива. Само ученикът се развива.
 • Ученикът не се бори със ситуациите – той ги преодолява.
 • Ученикът знае, че любовта към Истината го освобождава от борбата за оцеляване.
 • Ученикът всякога съхранява Любовта, защото знае, че само чрез нея възприема Бога правилно.
 • В смирението на ученика е скрит силен огън. Ученикът живее в потока на Бога. Той е сключил свещен съюз с Тишината.
 • Ученикът има свещен говор. Той има чист и динамичен покой.
 • Ученикът всякога съхранява своята чистота, за да може да има висше ръководство.
 • Ученикът е владетел на себе си и затова обстоятелствата не го владеят.
 • Никога не нарушавай своята безкрайност.
 • Ако изгубиш опората на живота си, придобий увереност.
 • Човекът е красив, когато е създал Безкрая в себе си.
 • Поставяме на първо място Бог в живота си, а после себе си.
 • Ученикът всякога избягва злословия и многословия. Ученикът много бди над думите, вършителите на кармата.
 • Ученикът знае, че тайната на живота е в това, че има само Едно Действащо Същество.
 • Ученикът познава намерението като тайна енергия на собствената си същност.
 • Ученикът познава свещеното Слово и свещеното Слово го познава.
 • Ученикът носи в себе си силата, която може да изменя пространството. Разбира се това става насаме, между него и Бога, във взаимно съгласие.

„Аз съм благодарен, че имам такива ученици, които видях, и за които Учителя ми каза, че са определени.
Аз наблюдавам от много време тяхната работа – мога само да кажа, че е нещо изключително да познаваш истински ученици на Учителя – скромни, тихи, могъщи – ежедневно и съзнателно работещи върху себе си – бих казал – те са една светеща тишина. С тях ще образуваме ядрото на България, с тях ще работим и в бъдещето, защото Учителя иска могъщи ученици – надрастнали изкушенията на живота, победили напълно змията в себе си, господари на себе си и на своята съдба...познаващи същността на учението...чиито символ е диамантената воля. Няма време за поздрави и външна култура, няма време за излишни въпроси, няма време за отпускане и отлагане...няма време за баби в окултизма. Сега е огнено време, огнен цикъл, сега е време, в което се изработва могъществото на ученика и неговото изключително смирение, което е висок връх."
 


Биографични данни:
Елеазар Хараш е творчески псевдоним на Петьо Йорданов, роден във Варна на 29-и януари 1954-а година. Израства в уединение сред семейство на глухонеми. От 8 годишна възраст започва да изучава тайните на природата и да общува активно с невидимия свят. Още като дете е привлечен от невидимото и жаждата за Бога.

Елеазар Хараш е продължител на Учението на Всемировия Учител Беинса Дуно (Петър Дънов), като своеобразно поема щафетата в Учението през 1986-а година от прекия ученик на Учителя – Брат Михаил – Омраам (1900 – 1986).
Елеазар Хараш започва да издава редица книги, както по свои лекции, така и по Словото на Учителя, или както го нарича – Първия Старец от йерархията на 24-мата Старци.

„Името Елеазар Хараш ми е дадено от Учителя през 87-а година, да нося с него отговорност. Дадено е след самадхи, с него нося голяма отговорност. Има две значения, ще кажа само едното: Божествен център."
 
Афоризми от Елеазар Хараш:
 • Чистите действия нямат съдба.
 • Само Любовта лекува, защото е Сила Божия.
 • Бог въоръжава с Любов този, когото иска да съхрани.
 • За да бъде човекът висше същество, той трябва да има воля избрала Бога по свобода и любов.
 • Над всяка практика е чистото сърце, то може да променя събитията.
 • Който е познал себе си, става Изгряващо Слънце в себе си.
 • Силата работи в Тишина.
 • Гласът е загадка. Има гласове, които ни пречистват. Изворът показва, че само това, което е постоянно, е реално.
 • Най-здравословният живот е близост с Бога.
 • Знанията са бреме, Мъдростта е лекота.
 • Истинското образование е да научиш детето да търси Бога цял живот. Детето трябва да търси умението на Словото.
 • Дълбинно Чистото е всякога трудно за разбиране.
 • Овладей себе си, ако искаш да получиш Пътя си.
 • В Любовта е Единението. В Истината е Изчезването.
 • Древността действа с Безмълвие и Безупречност. Древността работи и сега. Тя е тук. Тя е Всеобхватът.
 • Словото превъзхожда всяка наука и религия.
 • Словото отключва световете – измеренията. В Словото е скрит Пътят.


Творчество:
След 1989-а година, Елеазар Хараш продължава изнасянето на лекции, като първоначално това са сбирки в апартаменти и малки зали, в градовете София, Варна, Бургас, Русе, Добрич, Плевен, Шумен, Стара Загора и др. Постепенно започва един процес на поставяне на основите и актуализацията на цялостната визия на всички духовни течения през вековете до днес. Паралелно с това Елеазар Хараш издава книги за духовно развитие. Някои от най-дълбоките са за Христос, автентичното християнство, богомилите, както и множество лекции за Египет, Атлантида, Древна Индия, Учението на толтеките, Мъдростта на индианците, Мъдростта на суфизма, Мъдростта на Лао Дзъ, както и Мъдростта на народите по света.

Една от най-разпространените му книги е „Формулите - свещени ключове“, в която се съдържат 1000 тематични формули за работа със Словото. Най-дълбоките книги на Елеазар Хараш са по темата за Мистериозните Старци.
Освен книги със свои лекции, Елеазар Хараш издава книги на редица мъдреци и мистици. Издава книги на белгийския мистик и драматург, носител на Нобелова награда за литература (1911-а година) – Морис Метерлинк. В серията от книги влизат и книги за Кабала, тайната на числата и множество тематични книги из Словото на Учителя Петър Дънов (Беинса Дуно).

Видео интервюта и лекции:
От 2016-а година Елеазар Хараш започва изнасянето на видео интервюта пред специализирания сайт за духовно развитие и себепознание – Портал12. В поредица от теми, чрез интервютата се навлиза плавно в дълбочината на фундаментални истини и принципи, свързани с осъзнаването, будността и развитието на духовните добродетели и способности. Така от началните и базови теми през 2016-а година, зрителите се потапят до изключително дълбоко Слово, предадено същевременно на разбираем език, едва 3 – 4 години по-късно, разглеждайки ретроспекцията на подбраните теми.

Паралелно с това, Елеазар Хараш продължава да изнася лекции във Варна (и по изключение 2 лекции във Велико Търново (2017 и 2018 година).

Коментари 0

За да коментирате, е нужно да влезете

Спонсори на Портал 12