Търси

Елеазар: Знанието няма връзка с дълбочината на човека. Сатана дава знание, Бог дава Любов

Още по темата ...
Елеазар

Елеазар Хараш: През Новата година не трупай знания, а Дух и Истина

Виж повече
смирените

Елеазар Хараш: Божествената Любов я познават смирените (ВИДЕО)

Виж повече
свръсъзнание

Елеазар: На хората им трябва свръхсъзнание

Виж повече
Елеазар

Елеазар: Да вярваш в Бога, означава да се превърнеш в Светлина, а не просто да си човек (ВИДЕО)

Виж повече
19.01.2021 г.
6754
Добавена от: Борислав Борисов
Подкрепям Портал 12! Портал 12 е алтернативна медия. Подкрепете ни за повече материали, видео и лекции! Виж повече
Който не обича Истината, става знаещ. Една от диагнозите - много знания, много информация. Знаещият знае, но не вижда. Той е свързан с дървото за познанието на доброто и злото, т.е. нереалното дърво, за което Бог е казал, че носи смърт.

Именно знанието е невежеството на знаещия. Бог го оставя да знае. Казва: Ще го оставим, защото той много знае, сам да си решава проблемите - но знанието увеличава проблемите.

Навън знание - това е знаещият човек - а отвътре невежество. Това е неговата характеристика. Отвънка знание, съвети и т.н., отвътре - невежество. Знанието няма връзка с дълбочината на човека. Знаещият е неуравновесен, фалшив, избухлив и т.н., защото знанието е нещо, което изхожда от ума. Умът дава знания на хората, т.е. Сатана дава знание, а Бог дава Любов.

Сатана дава знание и много съвети. Учителят казва, че Сатана много знае, обаче е нещастен. Знаещият е неуравновесен. Какво искам да кажа? - Представете си махалото, което се люлее, това е умът - постоянно изпада в крайности. Наляво и надясно, т.е. или много яде, или голям пост прави, но не може да яде с мярка, винаги пътува в крайност. И или иска да се самоубие, или е много привързан към живота и държи много на живота и все изпада в крайности. Когато махалото спре, това означава, че умът е овладян, по средата - равновесието. Знаещият няма такова качество. Докато има ум, той ще пътува в едната крайност и в другата. Днеска е весел, утре е отчаян, времето се променя постоянно.

Знанието създава в човека една измислена реалност, той почва да си въобразява. Окултната наука казва, че ти не си създаден да създаваш нова реалност, ти си създаден, за да откриеш реалността в себе си, в своята дълбочина. Именно от любовта към Истината ще дойде постепенно откровението на реалността.

Именно любовта към Истината, а не знанията, води човека до откровенията на реалността. 

Какъв е подходът на будния човек? Будният човек е отворен не за знания, а за Истината. Ето вижте една разлика. Спящият човек се интересува от знания, от съвети, от рецепти и т.н., той не се интересува от Истината. Той иска да оздравее, после може да живее още 20 години глупав живот, но за него е важно здравето, защото то ще му осигури глупостта. Но това е друг момент.

Няма значение в кое учение си, ако обичаш Истината. Решаващото е в Истината. Това важи и за Любовта. Няма значение дали си женен или не, а дали имаш свещена любов. Ако нямаш любов, пак е все едно дали си женен или не, това се нарича брак. Знаете думата брак какво означава. Знаещите често критикуват посветените и пробудените, те си позволяват, без да имат мярката. Те изхождат от трето и четвърто тяло, което значи пълна слепота, даже и за най-елементарни неща. Всяка тяхна критика е писане на карма на своя гръб, те си пишат така кармата.

Ще дам един пример с Кришнамурти. Един последовател на Кришнамурти 20 години чел книгите му, възхищавал се, вдъхновявал се и един път се случило така: в самолета, Кришнамурти пътува за едно място, където трябва да изнася лекция, и този негов последовател от 20 години, който много го обичал и го ценял, много се вдъхновявал, се случило да пътува до него и наблюдава, че Кришнамурти чете детективски роман, криминален роман. И казва: Как може да следвам този човек 20 години, кой ме обърка в този път, какво да правя, обърках си пътя...?!...- Край. И той вече тръгва по друг път, изпуска развитието си и всичко, защото не може да разбере нещо елементарно. Кришнамурти не чете криминален роман, той го държи в ръцвете си, но чете Корана. Т.е. за посветения, за пробудения каквото и да чете, всичко за него е свещено. Обаче спящият вижда външните неща и не може да разбере елементарното, че вътре нещата са съвсем други.

Човек много късно разбира, че знанието е слепота, след много страдания, понеже човек е привързан, самият ум, това е качество на ума, умът се привързва към знанията. Това е целта на страданията...Учителят казва: "Философията не може да помогне"..., страданията работят много по-точно, те ще изместят знанията, но много трудно. Много страдания, мнгоо страдания, докато накрая човек стане смирен и каже: "Аз нищо не знам".

Знанията са от дървото на смъртта. Именно затова беше казано: "Ако ядете от това дърво, ще умрете". Значи ако се привържете към знанията, ще умрете. Именно това е методът на ума. Умът ти дава много знания, много желания, много капани. Много знания означава много капани и много желания.

Любовта ти дава будност, а будността ти дава прозрение в желанията, прозрение отвътре. Затова Учителят казва, че знанията не са важни, но в тях има нещо, което трябва да го изтръгнете. Трябва да умеете да изтръгнете от знанията живота, който е скрит в тях. Самите знания не ви трябват, но животът, който е скрит в тях, трябва да умееш да го изтръгнеш. Както един цигулар умее да изтръгне хубава музика от струните.

Ако си в знанията, ти си в ума; ако си в ума, ти си във времето и настроенията, и в ограниченията. Щом си в ума ще имаш достатъчно ограничения, проблеми и настроения, но няма да имаш вечното състояние.

Ако си в душата, ти си във вечността, защото любовта е създадена за вечността. Тя ще служи във вечността и затова е важно ученикът да се научи да живее в своята душа. Ако си в душата, ти си във вечността. Любовта е създадена за вечността и вечността също е създадена за нея, за да може тя да служи.

Ако си в Духа, това е вече друг въпрос. Тук не си при себепознанието, а тук вече си при своя Учител, защото връзката с Учителя става с Духа. Ти си вече при Истината. 

Присъствието на знанията е присъствието на смъртта в човека, те може да са много хубави, много приятни, даже от тях да произлизат и някои изгоди, обаче ти си в смъртта. Присъствието на любовта е вече друг въпрос. Присъствието на любовта в тебе, това е присъствието на рая. Ти си в живия живот, това е животът на душата. 

Присъствието на Истината е Духът в човека, това е наречено "Царството Божие". Присъствието на Истината - това е равнозначно на Духа в човека.


Елеазар Хараш - лекция "Знаещите хора", държана на 6-и Ноември 2001-а година

 

Препоръчани книги:

Борислав Борисов
Борислав Борисов
Борислав Борисов е автор на текстови материали, видео репортажи и интервюта в Портал12. Работи в сферата на медиите от 2004-а година. Създател на едни от първите големи новинарски онлайн платформи в България, сега собственост на водещи медийни групи.

Роден в Търговище, завършил престижната Езикова гимназия в Ловеч, учил Аграрна икономика в Свищов, работил в редица страни на запад и у нас, главно в сферата на агробизнеса, медиите и сигурността ( анализатор в B2 Security - продоволствена сигурност, противодействие трафика на хора, регионално развитие и политики на Балканите, антитероризъм), основател на Асоциация на българските села.

Борислав Борисов е последовател на духовните и езотерични учения от 19-и век, като сред любимите му автори са Морис Метерлинк, Рудолф Щайнер, Райнер Мария Рилке и др.  Отдаден на изучаването и въвеждането в потънкостите в Учението на Учителя Беинса Дуно (Петър Дънов), както и на школите на Брат Михаил - Омраам (Михаил Иванов) и Елеазар Хараш.

Изследовател на алтернативните методи в психологията, парапсихологията и квантовата медицина.  За контакти: borislav@portal12.bg 
Елеазар Хараш
Елеазар Хараш
Елеазар Хараш е един от най-емблематичните представители на чистата духовност в нашето съвремие. Около 40 години изнася лекции в сферата на духовното развитие и себепознанието. Словото му се отличава с особена чистота, дълбочина и свобода.

Като лектор и писател изнася квинтесенцията на всички световни учения и значими мъдреци, обединявайки чистата духовност на цивилизациите и техните Учители от древността до днес. В лекциите си поставя мост между всички древни учения и религии, като премахва разделението, омразата, междуособиците и показва тънката връзка в основата на всяко учение. Основните принципи в изнасяните лекции от Елеазар Хараш са: Любовта, Мъдростта, Истината, които съграждат главната посока в развитието на всяка душа.

Важна особеност в дейността на Елеазар Хараш е тази, че по отношение на своите последователи и ученици той не прави формално обединение в организация, структура или каквато и да е външна обществена, социална или религиозна форма. Напротив – налице е свобода и непривързаност. Елеазар Хараш изнася в лекции, книги и видео интервюта, всичко необходимо за персоналното духовно развитие на всеки човек, без да го поставя в условия на каквато и да е зависимост. Многократно казва, че в духовното развитие се върви самостоятелно, чрез воля и по свобода. Всички негови лекции са безплатни, а в ежедневието си работи, потопен в дълбини за всяка нова книга, предстояща лекция или видео интервю.

„Любовта ти дава живот, Мъдростта – светлина, Истината те дарява със свобода. Затова Учението е универсално и това е нашата свещена троица – Любов, Мъдрост, Истина. Отнема недостатъците, слабостите. В това учение не можеш да мразиш, да критикуваш, да завиждаш, да боледуваш. Нямаш проблеми. Имаш задачи. Дава нещо универсално, което не се обяснява, а се чувства. Дава възможност да познаеш онази част от себе си, онази пълнота в живота, която е изгубена още в рая. Изгонени от рая – изгнание означава изгубената пълнота и Учението я връща. Но трябва да се отдадеш много искрено, предано.“

 
 • Главното ударение на това учение – е в чистотата, тя е външна, вътрешна и мистична.
 • Другото ударение е в смирението и всеобхватната мъдрост.
 • Чистотата трябва да бъде явна и тайна, скромна и тиха, а смирението трябва да бъде без показ.
 • В това учение са важни малките постоянни усилия – те са безусловни.
 • Мъдростта е всеобща.
 • Това е учение за чистия път към Бога.

За истинските ученици, Елеазар Хараш казва няколко основни принципи:
 • Който е въвлечен в света, не е ученик. Ученикът ражда хармония от себе си, а не от другите.
 • Човекът се учи, но не се развива. Само ученикът се развива.
 • Ученикът не се бори със ситуациите – той ги преодолява.
 • Ученикът знае, че любовта към Истината го освобождава от борбата за оцеляване.
 • Ученикът всякога съхранява Любовта, защото знае, че само чрез нея възприема Бога правилно.
 • В смирението на ученика е скрит силен огън. Ученикът живее в потока на Бога. Той е сключил свещен съюз с Тишината.
 • Ученикът има свещен говор. Той има чист и динамичен покой.
 • Ученикът всякога съхранява своята чистота, за да може да има висше ръководство.
 • Ученикът е владетел на себе си и затова обстоятелствата не го владеят.
 • Никога не нарушавай своята безкрайност.
 • Ако изгубиш опората на живота си, придобий увереност.
 • Човекът е красив, когато е създал Безкрая в себе си.
 • Поставяме на първо място Бог в живота си, а после себе си.
 • Ученикът всякога избягва злословия и многословия. Ученикът много бди над думите, вършителите на кармата.
 • Ученикът знае, че тайната на живота е в това, че има само Едно Действащо Същество.
 • Ученикът познава намерението като тайна енергия на собствената си същност.
 • Ученикът познава свещеното Слово и свещеното Слово го познава.
 • Ученикът носи в себе си силата, която може да изменя пространството. Разбира се това става насаме, между него и Бога, във взаимно съгласие.

„Аз съм благодарен, че имам такива ученици, които видях, и за които Учителя ми каза, че са определени.
Аз наблюдавам от много време тяхната работа – мога само да кажа, че е нещо изключително да познаваш истински ученици на Учителя – скромни, тихи, могъщи – ежедневно и съзнателно работещи върху себе си – бих казал – те са една светеща тишина. С тях ще образуваме ядрото на България, с тях ще работим и в бъдещето, защото Учителя иска могъщи ученици – надрастнали изкушенията на живота, победили напълно змията в себе си, господари на себе си и на своята съдба...познаващи същността на учението...чиито символ е диамантената воля. Няма време за поздрави и външна култура, няма време за излишни въпроси, няма време за отпускане и отлагане...няма време за баби в окултизма. Сега е огнено време, огнен цикъл, сега е време, в което се изработва могъществото на ученика и неговото изключително смирение, което е висок връх."
 


Биографични данни:
Елеазар Хараш е творчески псевдоним на Петьо Йорданов, роден във Варна на 29-и януари 1954-а година. Израства в уединение сред семейство на глухонеми. От 8 годишна възраст започва да изучава тайните на природата и да общува активно с невидимия свят. Още като дете е привлечен от невидимото и жаждата за Бога.

Елеазар Хараш е продължител на Учението на Всемировия Учител Беинса Дуно (Петър Дънов), като своеобразно поема щафетата в Учението през 1986-а година от прекия ученик на Учителя – Брат Михаил – Омраам (1900 – 1986).
Елеазар Хараш започва да издава редица книги, както по свои лекции, така и по Словото на Учителя, или както го нарича – Първия Старец от йерархията на 24-мата Старци.

„Името Елеазар Хараш ми е дадено от Учителя през 87-а година, да нося с него отговорност. Дадено е след самадхи, с него нося голяма отговорност. Има две значения, ще кажа само едното: Божествен център."
 
Афоризми от Елеазар Хараш:
 • Чистите действия нямат съдба.
 • Само Любовта лекува, защото е Сила Божия.
 • Бог въоръжава с Любов този, когото иска да съхрани.
 • За да бъде човекът висше същество, той трябва да има воля избрала Бога по свобода и любов.
 • Над всяка практика е чистото сърце, то може да променя събитията.
 • Който е познал себе си, става Изгряващо Слънце в себе си.
 • Силата работи в Тишина.
 • Гласът е загадка. Има гласове, които ни пречистват. Изворът показва, че само това, което е постоянно, е реално.
 • Най-здравословният живот е близост с Бога.
 • Знанията са бреме, Мъдростта е лекота.
 • Истинското образование е да научиш детето да търси Бога цял живот. Детето трябва да търси умението на Словото.
 • Дълбинно Чистото е всякога трудно за разбиране.
 • Овладей себе си, ако искаш да получиш Пътя си.
 • В Любовта е Единението. В Истината е Изчезването.
 • Древността действа с Безмълвие и Безупречност. Древността работи и сега. Тя е тук. Тя е Всеобхватът.
 • Словото превъзхожда всяка наука и религия.
 • Словото отключва световете – измеренията. В Словото е скрит Пътят.


Творчество:
След 1989-а година, Елеазар Хараш продължава изнасянето на лекции, като първоначално това са сбирки в апартаменти и малки зали, в градовете София, Варна, Бургас, Русе, Добрич, Плевен, Шумен, Стара Загора и др. Постепенно започва един процес на поставяне на основите и актуализацията на цялостната визия на всички духовни течения през вековете до днес. Паралелно с това Елеазар Хараш издава книги за духовно развитие. Някои от най-дълбоките са за Христос, автентичното християнство, богомилите, както и множество лекции за Египет, Атлантида, Древна Индия, Учението на толтеките, Мъдростта на индианците, Мъдростта на суфизма, Мъдростта на Лао Дзъ, както и Мъдростта на народите по света.

Една от най-разпространените му книги е „Формулите - свещени ключове“, в която се съдържат 1000 тематични формули за работа със Словото. Най-дълбоките книги на Елеазар Хараш са по темата за Мистериозните Старци.
Освен книги със свои лекции, Елеазар Хараш издава книги на редица мъдреци и мистици. Издава книги на белгийския мистик и драматург, носител на Нобелова награда за литература (1911-а година) – Морис Метерлинк. В серията от книги влизат и книги за Кабала, тайната на числата и множество тематични книги из Словото на Учителя Петър Дънов (Беинса Дуно).

Видео интервюта и лекции:
От 2016-а година Елеазар Хараш започва изнасянето на видео интервюта пред специализирания сайт за духовно развитие и себепознание – Портал12. В поредица от теми, чрез интервютата се навлиза плавно в дълбочината на фундаментални истини и принципи, свързани с осъзнаването, будността и развитието на духовните добродетели и способности. Така от началните и базови теми през 2016-а година, зрителите се потапят до изключително дълбоко Слово, предадено същевременно на разбираем език, едва 3 – 4 години по-късно, разглеждайки ретроспекцията на подбраните теми.

Паралелно с това, Елеазар Хараш продължава да изнася лекции във Варна (и по изключение 2 лекции във Велико Търново (2017 и 2018 година).

Свързани публикации

Елеазар
06.11.2020 г.
4961

Елеазар Хараш: В Неизреченото се намират най-красивите и изящни мисли (ВИДЕО)

Бог превъзхожда Словото. Първо е била Неизречеността. И в Древният свят хората са били светлинни тела без материя, много дълбоки същества. Обмяната е била Тишина и Любов, и Безкрайност. Никаква нужда от Слово.
Виж повече
Елеазар за Любовта
15.11.2020 г.
3680

Елеазар: Истинската Любов е събиране на две сродства в Една Изначална Тоталност (ВИДЕО)

Тука говорим за дълбоки неща. Тука външността става среща на вътрешността и вътрешността засиява. Това е Древната Небесна наука за Любовта - Висша Тантра, щото има и нисша тантра. Всичко това е Част от Древната Любов на Бога, защото само Той може да Излива Небеса от една Душа в друга
Виж повече
среща с Бога
23.10.2020 г.
6306

Срещата между душата и Бога се осъществява извън живота, извън смъртта

Това означава, че за Бог можеш да кажеш някои неща, но когато стигнеш до Неведомото, там дори и дълбокото ти мълчание, дори да е мълчание на Посветен, то също е бедно. Това е извън пределите. Нищо не можеш да кажеш - нито с твоя говор, нито с твоето мълчание.
Виж повече
Коментари 0

За да коментирате, е нужно да влезете

Спонсори на Портал 12