Търси

Елеазар: Етерното сърце внася светлината на Христос в човешкото съзнание

Още по темата ...
aum

Елеазар: Първият звук беше АУМ. Всички букви полетяха във всички посоки и изпълниха тайнствено вселената и Безкрая

Виж повече
Елеазар Хараш

Елеазар Хараш - 10 важни правила за ученика в Пътя към Истината (ВИДЕО+ПЪЛЕН ТЕКСТ)

Виж повече
29.07.2022 г.
4879
Добавена от: Борислав Борисов
Подкрепям Портал 12! Портал 12 е алтернативна медия. Подкрепете ни за повече материали, видео и лекции! Виж повече
ЕТЕРНИЯТ СВЯТ
(лекция на Елеазар Хараш )

Исус Христос е светлина, която е проявление на етерния свят. Това също означава, че Второто пришествие е идване на етерния Христос. Когато ангелите се разкриват на един човек, това е разкриване също на етерния свят. А славата, за която се говори в Библията, това е лъчезарността на етерния свят.

Във вътрешността на сърцето има една много силна етерна област. И според окултната наука, ако сърцето на човека е пречистено, той постига виждане чрез сърцето. Когато говоря за виждане и за виделина, има голяма разлика между виделината и светлината, така, както има голяма разлика между будността и разбирането. В следваща лекция ще обясня, че разбирането е много по-висока степен от будността.

Вярата не е нищо друго, освен дълбоко виждане чрез сърцето, чрез етерното сърце. Чрез етерното сърце това виждане внася светлината на Христос в човешкото съзнание. Дълбоко в това незнайно и невидимо сърце на човека, се крие етерната сила на душата. В дълбочината на етерното сърце душата застава лице в лице с космическите сили на Бога. В дълбочината на това сърце се намира и сияе вечността. Точно тук се намира първичното слово. В това свещено слово се намират всички науки. Това слово е всеобщият език, наречен ватански, същият този език в Библията е наречен “И Словото беше Бог”.

Етерният свят е най-дълбокото място в душата на ученика и чрез този свещен етер душата отново става властна над своята небесна свобода.

Другият важен момент е следният: Който намери и познае Христос преди смъртта си, той след смъртта си се намира в етерния свят. А който не намери Христос преди смъртта си, той се намира в тъмнина, защото Христос е светлината и в този, и в онзи свят.

Всичко, което е в човека, се е родило от етерния свят, т.е. от една по-вътрешна и духовна вселена. Етерното слово е небесното око за всички светове. Докато обикновеното око, според окултната наука, е пламък замръзнал; това важи и за обикновеното сърце, затова това сърце не дава плодове.

Как може ученикът да се домогне до своето етерно сърце? Ще обясня накратко:Когато Духът го няма, ти трябва да проявиш своето разбиране, своята любов. Това разбиране и тази любов трябва да са духовни. Учителят обяснява това така:Когато любовта я няма, ти трябва да постъпиш пак по закона на любовта. Значи, когато любовта не те е посетила, ти, сам по себе си трябва да постъпиш пак така, както е по закона на любовта. И Учителят казва, че точно това е истинската постъпка:не когато дойде любовта, да постъпиш по нейния закон, защото тогава е лесно,а когато я няма. А когато Духът дойде в твоето разбиране, тогава ти трябва да се слееш с неговото разбиране. И тогава трябва да проявиш не своята, а Неговата любов.

Когато Духът го няма, ти трябва да имаш свое евангелие и своя пълнота. А когато той дойде, тогава ти ще бъдеш готов и твоята пълнота ще се обогати. Тогава твоето евангелие ще се превърне в мъдрост. Когато Духът го няма, ти си изгревът сам за себе си. А когато той дойде, ти си вече в нова степен на изгрева.

Бог вечно идва в душата с нов изгрев и накрая, в деня на големия изгрев, когато се загледаш в себе си, ти ще се загледаш в тайната, която си самият ти. Това е тайната на мистичното оживяване. И тогава думата предан става разбираема. Предан, значи достоен за преданието, достоен за тайното поучение отвътре, поучението на етерния свят, което носи Първородната светлина.

Учителят казва:Това, което ви говоря, не е абсолютната истина; абсолютната истина се предава в мълчанието. (Тъй като често се говори, че някои живеят в настоящето, някои живеят в бъдещето, някои в миналото, но Учителят казва нещо по-дълбоко, което ще ви се обясни само по вътрешен път, аз ще го загатна, без да го коментирам: Истинският окултен ученик не живее нито в миналото, нито в настоящето, нито в бъдещето – той живее в разбирането.Не в будността, а в разбирането. Будността е само път към истинкото разбиране на дълбоките неща).

Това етерно и свещено слово е винаги будно, но скрито. Кабалистически това слово е наречено Древното Лице на Бога. Древният е вложил в сърцевината на ватанкия език Своята най-дълбока мъдрост. Ехото на Ватан води душата към Обетованата земя. Тази обетована земя е символ на първичната святост на словото.

Етерният свят може да бъде видян и чрез силата на страданията. Ето защо страданията идват. От друга страна, според окултната наука само в страданието се вижда дълбочината на човека. В тази връзка, само дълбочината на човека може да му даде разбиране за етерния свят. Както и преди ви обяснявах, безсмъртието в Нирвана не е основано на най-дълбоката мъдрост. Истинското безсмъртие не е свързано с будността, а с разбирането. Неразбирането на словото се е превърнало в ад. В случая неразбирането символизира змията и нейното царство.

Неразбирането на Бога се е превърнало в Нирвана, т.е. в една особена утеха, в която липсва истинската мъдрост. Това означава, че разбирането тайната на живота е от друг порядък.

Авир, това е етерът, но думата авир е също и кодово име на светлината, а това означава, че авир е среда, която скрива в себе си светлината. Кабалистически се казва, че силата на разширението произхожда от тайните вътрешни резервоари на авир и скритата светлина, която е вътре в него. Кабала разкрива нещо много важно: Вътре в авир има тайнствени пътеки към Ен соф, към Древния. Ето защо аз, например, много ценя хората, които искат дълбоко да си обяснят нещата, да ги разберат. Но има нещо, което не одобрявам, когато бързат – бързат да ги разберат, бързат да ги постигнат, когато бързат за някакви резултати. Ще обясня мярката, за която говоря: Всяко нещо, което можеш да го обясниш дълбоко и духовно е мярка, че можеш да го постигнеш.

Колкото повече се навлиза във скритата светлина на етера, толкова повече смъртта ще се отдалечава от нас. Илюзията, че има време и пространство е илюзия на сатанинското съзнание, с което човек се е съединил в себе си. Защото това съзнание иска илюзии и предели и ги натрапва на човека. И човек започва да мисли така, защото се е срастнал с това съзнание. Докато човек функционира в царството на Дървото за познаване на доброто и злото, неговото съзнание ще се намира под влиянието на Сатана, а това дърво е низша култура, която подбужда човека към всякаква отрицателна деятелност.

Дълбоката реалност на живота е наречена в Кабала Дървото на живота. Засега ще приемем десетте сефирота, само ще загатна, че има други 16 сефирота с много по-дълбоки качества, но засега не е допуснато за тях да се говори. Да познаеш реално себе си, това значи да се сродиш със собствената си дълбочина и духовност. Само тогава можеш да станеш свободен. Искам само да ви кажа нещо за свободния човек:Свободният човек е добродетелен, не заради общественото мнение, а по свой дълбок вътрешен подтик. Това е така, защото свободата идва от специалното отношение на любовта към истината. Само ще ви загатна, че според Лао Дзъ човек прилича на водата. Той казва:Хората се стремят към върховете, а водата надолу, към низините, към малките неща, към малките постижения, затова водата е господар на живота
Борислав Борисов
Борислав Борисов
Борислав Борисов е автор на текстови материали, видео репортажи и интервюта в Портал12. Работи в сферата на медиите от 2004-а година. Създател на едни от първите големи новинарски онлайн платформи в България, сега собственост на водещи медийни групи.

Роден в Търговище, завършил престижната Езикова гимназия в Ловеч, учил Аграрна икономика в Свищов, работил в редица страни на запад и у нас, главно в сферата на агробизнеса, медиите и сигурността ( анализатор в B2 Security - продоволствена сигурност, противодействие трафика на хора, регионално развитие и политики на Балканите, антитероризъм), основател на Асоциация на българските села.

Борислав Борисов е последовател на духовните и езотерични учения от 19-и век, като сред любимите му автори са Морис Метерлинк, Рудолф Щайнер, Райнер Мария Рилке и др.  Отдаден на изучаването и въвеждането в потънкостите в Учението на Учителя Беинса Дуно (Петър Дънов), както и на школите на Брат Михаил - Омраам (Михаил Иванов) и Елеазар Хараш.

Изследовател на алтернативните методи в психологията, парапсихологията и квантовата медицина.  За контакти: borislav@portal12.bg 
Елеазар Хараш
Елеазар Хараш
Елеазар Хараш е един от най-емблематичните представители на чистата духовност в нашето съвремие. Около 40 години изнася лекции в сферата на духовното развитие и себепознанието. Словото му се отличава с особена чистота, дълбочина и свобода.

Като лектор и писател изнася квинтесенцията на всички световни учения и значими мъдреци, обединявайки чистата духовност на цивилизациите и техните Учители от древността до днес. В лекциите си поставя мост между всички древни учения и религии, като премахва разделението, омразата, междуособиците и показва тънката връзка в основата на всяко учение. Основните принципи в изнасяните лекции от Елеазар Хараш са: Любовта, Мъдростта, Истината, които съграждат главната посока в развитието на всяка душа.

Важна особеност в дейността на Елеазар Хараш е тази, че по отношение на своите последователи и ученици той не прави формално обединение в организация, структура или каквато и да е външна обществена, социална или религиозна форма. Напротив – налице е свобода и непривързаност. Елеазар Хараш изнася в лекции, книги и видео интервюта, всичко необходимо за персоналното духовно развитие на всеки човек, без да го поставя в условия на каквато и да е зависимост. Многократно казва, че в духовното развитие се върви самостоятелно, чрез воля и по свобода. Всички негови лекции са безплатни, а в ежедневието си работи, потопен в дълбини за всяка нова книга, предстояща лекция или видео интервю.

„Любовта ти дава живот, Мъдростта – светлина, Истината те дарява със свобода. Затова Учението е универсално и това е нашата свещена троица – Любов, Мъдрост, Истина. Отнема недостатъците, слабостите. В това учение не можеш да мразиш, да критикуваш, да завиждаш, да боледуваш. Нямаш проблеми. Имаш задачи. Дава нещо универсално, което не се обяснява, а се чувства. Дава възможност да познаеш онази част от себе си, онази пълнота в живота, която е изгубена още в рая. Изгонени от рая – изгнание означава изгубената пълнота и Учението я връща. Но трябва да се отдадеш много искрено, предано.“

 
 • Главното ударение на това учение – е в чистотата, тя е външна, вътрешна и мистична.
 • Другото ударение е в смирението и всеобхватната мъдрост.
 • Чистотата трябва да бъде явна и тайна, скромна и тиха, а смирението трябва да бъде без показ.
 • В това учение са важни малките постоянни усилия – те са безусловни.
 • Мъдростта е всеобща.
 • Това е учение за чистия път към Бога.

За истинските ученици, Елеазар Хараш казва няколко основни принципи:
 • Който е въвлечен в света, не е ученик. Ученикът ражда хармония от себе си, а не от другите.
 • Човекът се учи, но не се развива. Само ученикът се развива.
 • Ученикът не се бори със ситуациите – той ги преодолява.
 • Ученикът знае, че любовта към Истината го освобождава от борбата за оцеляване.
 • Ученикът всякога съхранява Любовта, защото знае, че само чрез нея възприема Бога правилно.
 • В смирението на ученика е скрит силен огън. Ученикът живее в потока на Бога. Той е сключил свещен съюз с Тишината.
 • Ученикът има свещен говор. Той има чист и динамичен покой.
 • Ученикът всякога съхранява своята чистота, за да може да има висше ръководство.
 • Ученикът е владетел на себе си и затова обстоятелствата не го владеят.
 • Никога не нарушавай своята безкрайност.
 • Ако изгубиш опората на живота си, придобий увереност.
 • Човекът е красив, когато е създал Безкрая в себе си.
 • Поставяме на първо място Бог в живота си, а после себе си.
 • Ученикът всякога избягва злословия и многословия. Ученикът много бди над думите, вършителите на кармата.
 • Ученикът знае, че тайната на живота е в това, че има само Едно Действащо Същество.
 • Ученикът познава намерението като тайна енергия на собствената си същност.
 • Ученикът познава свещеното Слово и свещеното Слово го познава.
 • Ученикът носи в себе си силата, която може да изменя пространството. Разбира се това става насаме, между него и Бога, във взаимно съгласие.

„Аз съм благодарен, че имам такива ученици, които видях, и за които Учителя ми каза, че са определени.
Аз наблюдавам от много време тяхната работа – мога само да кажа, че е нещо изключително да познаваш истински ученици на Учителя – скромни, тихи, могъщи – ежедневно и съзнателно работещи върху себе си – бих казал – те са една светеща тишина. С тях ще образуваме ядрото на България, с тях ще работим и в бъдещето, защото Учителя иска могъщи ученици – надрастнали изкушенията на живота, победили напълно змията в себе си, господари на себе си и на своята съдба...познаващи същността на учението...чиито символ е диамантената воля. Няма време за поздрави и външна култура, няма време за излишни въпроси, няма време за отпускане и отлагане...няма време за баби в окултизма. Сега е огнено време, огнен цикъл, сега е време, в което се изработва могъществото на ученика и неговото изключително смирение, което е висок връх."
 


Биографични данни:
Елеазар Хараш е творчески псевдоним на Петьо Йорданов, роден във Варна на 29-и януари 1954-а година. Израства в уединение сред семейство на глухонеми. От 8 годишна възраст започва да изучава тайните на природата и да общува активно с невидимия свят. Още като дете е привлечен от невидимото и жаждата за Бога.

Елеазар Хараш е продължител на Учението на Всемировия Учител Беинса Дуно (Петър Дънов), като своеобразно поема щафетата в Учението през 1986-а година от прекия ученик на Учителя – Брат Михаил – Омраам (1900 – 1986).
Елеазар Хараш започва да издава редица книги, както по свои лекции, така и по Словото на Учителя, или както го нарича – Първия Старец от йерархията на 24-мата Старци.

„Името Елеазар Хараш ми е дадено от Учителя през 87-а година, да нося с него отговорност. Дадено е след самадхи, с него нося голяма отговорност. Има две значения, ще кажа само едното: Божествен център."
 
Афоризми от Елеазар Хараш:
 • Чистите действия нямат съдба.
 • Само Любовта лекува, защото е Сила Божия.
 • Бог въоръжава с Любов този, когото иска да съхрани.
 • За да бъде човекът висше същество, той трябва да има воля избрала Бога по свобода и любов.
 • Над всяка практика е чистото сърце, то може да променя събитията.
 • Който е познал себе си, става Изгряващо Слънце в себе си.
 • Силата работи в Тишина.
 • Гласът е загадка. Има гласове, които ни пречистват. Изворът показва, че само това, което е постоянно, е реално.
 • Най-здравословният живот е близост с Бога.
 • Знанията са бреме, Мъдростта е лекота.
 • Истинското образование е да научиш детето да търси Бога цял живот. Детето трябва да търси умението на Словото.
 • Дълбинно Чистото е всякога трудно за разбиране.
 • Овладей себе си, ако искаш да получиш Пътя си.
 • В Любовта е Единението. В Истината е Изчезването.
 • Древността действа с Безмълвие и Безупречност. Древността работи и сега. Тя е тук. Тя е Всеобхватът.
 • Словото превъзхожда всяка наука и религия.
 • Словото отключва световете – измеренията. В Словото е скрит Пътят.


Творчество:
След 1989-а година, Елеазар Хараш продължава изнасянето на лекции, като първоначално това са сбирки в апартаменти и малки зали, в градовете София, Варна, Бургас, Русе, Добрич, Плевен, Шумен, Стара Загора и др. Постепенно започва един процес на поставяне на основите и актуализацията на цялостната визия на всички духовни течения през вековете до днес. Паралелно с това Елеазар Хараш издава книги за духовно развитие. Някои от най-дълбоките са за Христос, автентичното християнство, богомилите, както и множество лекции за Египет, Атлантида, Древна Индия, Учението на толтеките, Мъдростта на индианците, Мъдростта на суфизма, Мъдростта на Лао Дзъ, както и Мъдростта на народите по света.

Една от най-разпространените му книги е „Формулите - свещени ключове“, в която се съдържат 1000 тематични формули за работа със Словото. Най-дълбоките книги на Елеазар Хараш са по темата за Мистериозните Старци.
Освен книги със свои лекции, Елеазар Хараш издава книги на редица мъдреци и мистици. Издава книги на белгийския мистик и драматург, носител на Нобелова награда за литература (1911-а година) – Морис Метерлинк. В серията от книги влизат и книги за Кабала, тайната на числата и множество тематични книги из Словото на Учителя Петър Дънов (Беинса Дуно).

Видео интервюта и лекции:
От 2016-а година Елеазар Хараш започва изнасянето на видео интервюта пред специализирания сайт за духовно развитие и себепознание – Портал12. В поредица от теми, чрез интервютата се навлиза плавно в дълбочината на фундаментални истини и принципи, свързани с осъзнаването, будността и развитието на духовните добродетели и способности. Така от началните и базови теми през 2016-а година, зрителите се потапят до изключително дълбоко Слово, предадено същевременно на разбираем език, едва 3 – 4 години по-късно, разглеждайки ретроспекцията на подбраните теми.

Паралелно с това, Елеазар Хараш продължава да изнася лекции във Варна (и по изключение 2 лекции във Велико Търново (2017 и 2018 година).

Спонсори на Портал 12