Търси

Елеазар: Водата е създадена за възраждане на духовността в човека и тя погубва всеки, който има лошо отношение към нея

Още по темата ...
Елеазар

Елеазар: Бог е в целостта и Единството на нещата - винаги Тоталност, а не разделение (ВИДЕО+пълен текст)

Виж повече
Веселин Орешков пробуждане

Веселин Орешков: Днес светът има спешна нужда от пробуждане на съзнанието (ЛЕКЦИЯ - пълен текст)

Виж повече
квантово заплитане

Алтернативни физици посочват, че мозъците ни използват квантови изчисления, свързани с етера и съзнанието

Виж повече
22.11.2022 г.
17723
Подкрепям Портал 12! Портал 12 е алтернативна медия. Подкрепете ни за повече материали, видео и лекции! Виж повече
Нун е египетска дума и има много значения, това е събирателна дума. В същността си това означава вода, ще говорим за тайнството на водата. Дали това ще е вода в реката, в океана, в морето, в дъжда, в снега, това е все Нун, все вода.
Учителят казва, че водата не се състои от кислород и водород. Те са само проводници, но не са вода, те са нещо странично. Във водата има трети елемент, който учените не го знаят, реално и буквално. Аз съм изучавал начина на мислене на почти всички нобелисти. Те са много далече от мъдростта, макар че някога едва-едва я докосват. Те не знаят този трети елемент. На мен ми отне много време да го открия, но това е друг въпрос. Днес ще говорим за същността на водата.

Водата е част от енергията на Нетера, т.е. част от енергията на Бога. Чистата Нун, т.е. чистата вода идва от дълбините на Бога. Това означава, че чистата вода носи в себе си правилната енергия. Ето защо лечителят Петър Димков припоръчва дъждовната, пречистена вода. След време ще говорим повече по този въпрос, тук искам само да загатна защо тази вода е много важна за човека, както и изворната вода, както и осветената вода, защото тя е свързана с неговия правилен път и неговата мисия.

Накратко: Тя се издига от океаните във вид на капки, които се извисяват много нагоре, през небето. Там ги посреща мълнията и ги пресича, и внася в тях много силна енергия. Именно тази енергия му трябва на човека, но тази вода трябва да се пречисти, ще говорим друг път по-специално. Чистата енергия носи в себе си идеята на Бога, идеята на правилното развитие. Тази вода, наречена Нун е създадена от Нетер Нетеру, на египетски означава Върховният или Абсолюта. Тази вода е създадена в състояние на съвършена възприемчивост. Това означава следното: водата е жива същност, жива енергия и тя наистина символизира живота.

Освен това нещо много важно: водата има памет. Като пътуват във вселената, капките проучват всички светове и приемат всичко. Ако имате едно шише във стаята си и наоколо има съответна музика, водата я попива. Когато пиете тази вода, идеите от тази музика влизат във вашата кръв и стават начин на мислене. Затова после ще говорим и за осветената вода. Нечистата вода има в себе си друга памет. Тя съдържа информация от Дървото за познание на доброто и злото.

Затова Учителят е карал учениците дълго време да пътуват, километри наред да ходят за чиста вода. Защото чистата вода има информация, която произлиза от Дървото на живота. Това е друго дърво, съвсем друг път. Има памет в себе си, има древно знание складирано, което постепенно разкрива тайните на Дървото на живота.
Водата записва всичко в себе си, докато най-чистата и дестилирана вода, и изворната вода, това са капките на мъдростта. Те познават смисъла на живота и могат да го внесат в човека. Те могат да му дадат истинско виждане, понеже човекът се състои от вода – 60, 70, 80% човекът е вода, и в костите, даже в зъбите му има вода. Ако човек пие тази чиста вода и я осветява и пречиства, тази вода в него ще му даде много ясен и дълбок поглед за смисъла на живота. Въобще водата е дълбока тема, ще ви изнеса няколко лекции, но след време съм решил да подготвим една по-голяма книга в тази връзка.

Водата записва в себе си всякакви енергии, всякакви мисли и ги съхранява. Чрез формула, внесена във водата, водата става Храм, т.е. място, където Бог присъства. Аз съм ви дал формулата и пак ще я повторя: взимате си малък пластмасов съд с любим цвят, който ще ползвате само за тази вода, не за други неща, само за тази вода. Изсипвате малко вода в него и си потопявате пръстите. Връхната фаланга, която има най-силна енергия, трябва да бъде потопена. Учителят казва, че най-силната енергия на човека се излъчва от ръцете и от очите. Концентрирате ръцете и очите във водата и казвате формулата: Господи, всели се във водата и направи я свята. Около една минута концентрация, без да мислите за нищо друго. И после с тези духовни капки напръсквате всички ъгли. Духовете не могат да понасят тази древна вода, която е символ на живота, символ на развитието. Защо ъглите? Защото там се спотайват не само буболечки, но и астрални същества, особено в кухнята. Ако оставяте вечер нечисти чинии, там не идват само буболечки. Там идват астрални същества, които заразяват енергетиката на стаята. Това е друга тема, за която друг път ще говоря.

Когато напръсквате тази стая, избирате си едно любимо число, първо, десето, аз съм си избрал 24-то число всеки месец, посветено на 24-те Старци. Когато напръсквате, вие правите изключителна хигиена на дома. Тези духове бягат като подгонени, все едно че ги стрелят. Защото водата наистина е жива и тя предава това, което е написано в нея. Пак казвам, Бог присъства в тази вода, когато тя е намагнетизирана със Словото. Тя приема в себе си напълно Словото.
Водата е създадена да очиства пътя към Бога. Ето защо водата в древен Египет се е смятала за нещо свещено. Осветената вода отстранява всички враждебни енергии, защото тя е канал на Нетера, на Бога. Бог тече в тази вода, в осветената вода. Когато Бог потече, когато ги опръскате с тази вода, тези духове бягат. Осветената вода е най-чистият образ на Божествената енергия.

Защо водата ни очиства? Вие знаете, когато човек се изкъпе, дори и в морето, водата му отнема психическите тревоги и враждебните енергии, и човек се чувства олекнал. Да , водата наистина разтоварва. Тя си има мисия да разтоварва човека, да го очиства и да го води по пътя към Нетера, т.е. по пътя към Бога.

Водата ни очиства, за да вземаме все по-правилни решения в живота, това е нейна друга задача. Това постоянно очистване ни води до все по-правилни решения в живота. Водата запомня това, което е вложено в нея. Затова такива формули са много важни. Водата отнема от човека всичко тъмно, чуждо и негативно, т.е. това, което му пречи да живее разумно.

Водата приобщава човека към Божествения живот. В Нун, във водата има скрито тайно, закодирано знание за Бога, говоря за чистата вода. Учителят нарича това третият елемент във водата. На едно място казва кой е той: това е Любовта.

Петър Димков, лечителят казва: Това, което лекува във водата не е водата, а това, което е истинската вода, което няма елементи. Никакви минерали, соли кислород, никакви елементи – именно това лекува човека. Въпросът е човек да се домогне до тази вода. Това е третият елемент.

Чистата вода съдържа в себе си най-древното знание. Тя подхранва цялата вселена и всички същества. И ангелите и серафимите имат в себе си вода, но това е духовна, жива вода. Те са успяли по пътя на земната вода да я трансформират, да разберат Любовта и да я превърнат в Жива Вода. Това знание за водата е свързано с Дървото на живота, а това означава познаване на Любовта. По друг начин казано, във водата е скрита тайна, която е свързана с постижението на Бога, това е нейната най-голяма тайна. Тя води до същността на живота, до постижението на Бога.
Според Тот водата те очиства, за да намериш своята цел в живота. Водата е одушевена. И самият човек в основата си е вода. Той е произлязъл от нея и ще се завърне в нея. Водата, която човек има в себе си трябва да се освети, за да може той да вижда замисъла на Бога.

Думата вода е много древна дума, Учителят казва че има древен корен и произлиза от идеята за водачество. Наистина, водата е водач. Тя води човека към своето начало, защото Нун още означава изначалния океан, изначалният хаос, изначалната Бездна или т.н. прапроизхода на човека. Това е по-дълбокото значение на Нун.

Чистата вода ни води към това, което е смисълът на живота, по друг начин – първичното състояние на съзнанието. Това означава да се завърнем в произхода. Водата се намира навсякъде на земята, по земята, под земята и навсякъде. Тя странства навсякъде и запаметява всичко по своя път. Тя е същността на всичко живо, но преди всичко тя е хранител на древния живот, първичния живот, животът на боговете, животът на първата слънчева раса. За съжаление тази вода не се изучава в училищата, а тя е свързана с целия живот, с най-важните неща в живота. Тя е свързана и с човека, и със света, и с цялото му развитие, с всяка негова клетка. Тази клетка задължително трябва да плува в чиста вода, в Жива вода.

Що е клетка? На окултен език това е следното: Клетката е мъдрата и Божествена основа на организма. Това е клетка от окултна гледна точка. Ако в този организъм попада нечиста вода, това води до изкривяване на знанието, изкривяване пътя на човека. защото нечистата вода от една страна отнема енергия, от друга страна разумност. Това става много тихо и постепенно. Докато в чистата вода има мъдрост, при която човек започва да намира своята цел, смисъла на живота и своя истински път.

Чистата вода, според древните египтяни, е носител на духовност, не мисловност. А това означава, че водата е нещо много съществено за връзката на човека с Нетера, с Бога. Водата е създадена за възраждане на духовността в човека и тя погубва всеки, който има лошо отношение към нея. Водата си има и своя отрицателна страна. Т.е който има лошо отношение към духовността, това, което се е случило в Атлантида, специално от расата на туранците. Тези, които нямаха специално отношение към тази вода, постигнаха своята участ от водата. Те нямаха отношение към чистата духовност, тогава водата се организира от невидимия свят, от Бялото братство, от силите, които я направляват. Тази раса беше потопена, водата се превърна в потоп. Това означава, че водата не прощава. Тя е един велик и древен закон. Тя наблюдава всичко и не прощава.

Препоръчани книги:

Елеазар Хараш
Елеазар Хараш
Елеазар Хараш е един от най-емблематичните представители на чистата духовност в нашето съвремие. Около 40 години изнася лекции в сферата на духовното развитие и себепознанието. Словото му се отличава с особена чистота, дълбочина и свобода.

Като лектор и писател изнася квинтесенцията на всички световни учения и значими мъдреци, обединявайки чистата духовност на цивилизациите и техните Учители от древността до днес. В лекциите си поставя мост между всички древни учения и религии, като премахва разделението, омразата, междуособиците и показва тънката връзка в основата на всяко учение. Основните принципи в изнасяните лекции от Елеазар Хараш са: Любовта, Мъдростта, Истината, които съграждат главната посока в развитието на всяка душа.

Важна особеност в дейността на Елеазар Хараш е тази, че по отношение на своите последователи и ученици той не прави формално обединение в организация, структура или каквато и да е външна обществена, социална или религиозна форма. Напротив – налице е свобода и непривързаност. Елеазар Хараш изнася в лекции, книги и видео интервюта, всичко необходимо за персоналното духовно развитие на всеки човек, без да го поставя в условия на каквато и да е зависимост. Многократно казва, че в духовното развитие се върви самостоятелно, чрез воля и по свобода. Всички негови лекции са безплатни, а в ежедневието си работи, потопен в дълбини за всяка нова книга, предстояща лекция или видео интервю.

„Любовта ти дава живот, Мъдростта – светлина, Истината те дарява със свобода. Затова Учението е универсално и това е нашата свещена троица – Любов, Мъдрост, Истина. Отнема недостатъците, слабостите. В това учение не можеш да мразиш, да критикуваш, да завиждаш, да боледуваш. Нямаш проблеми. Имаш задачи. Дава нещо универсално, което не се обяснява, а се чувства. Дава възможност да познаеш онази част от себе си, онази пълнота в живота, която е изгубена още в рая. Изгонени от рая – изгнание означава изгубената пълнота и Учението я връща. Но трябва да се отдадеш много искрено, предано.“

 
 • Главното ударение на това учение – е в чистотата, тя е външна, вътрешна и мистична.
 • Другото ударение е в смирението и всеобхватната мъдрост.
 • Чистотата трябва да бъде явна и тайна, скромна и тиха, а смирението трябва да бъде без показ.
 • В това учение са важни малките постоянни усилия – те са безусловни.
 • Мъдростта е всеобща.
 • Това е учение за чистия път към Бога.

За истинските ученици, Елеазар Хараш казва няколко основни принципи:
 • Който е въвлечен в света, не е ученик. Ученикът ражда хармония от себе си, а не от другите.
 • Човекът се учи, но не се развива. Само ученикът се развива.
 • Ученикът не се бори със ситуациите – той ги преодолява.
 • Ученикът знае, че любовта към Истината го освобождава от борбата за оцеляване.
 • Ученикът всякога съхранява Любовта, защото знае, че само чрез нея възприема Бога правилно.
 • В смирението на ученика е скрит силен огън. Ученикът живее в потока на Бога. Той е сключил свещен съюз с Тишината.
 • Ученикът има свещен говор. Той има чист и динамичен покой.
 • Ученикът всякога съхранява своята чистота, за да може да има висше ръководство.
 • Ученикът е владетел на себе си и затова обстоятелствата не го владеят.
 • Никога не нарушавай своята безкрайност.
 • Ако изгубиш опората на живота си, придобий увереност.
 • Човекът е красив, когато е създал Безкрая в себе си.
 • Поставяме на първо място Бог в живота си, а после себе си.
 • Ученикът всякога избягва злословия и многословия. Ученикът много бди над думите, вършителите на кармата.
 • Ученикът знае, че тайната на живота е в това, че има само Едно Действащо Същество.
 • Ученикът познава намерението като тайна енергия на собствената си същност.
 • Ученикът познава свещеното Слово и свещеното Слово го познава.
 • Ученикът носи в себе си силата, която може да изменя пространството. Разбира се това става насаме, между него и Бога, във взаимно съгласие.

„Аз съм благодарен, че имам такива ученици, които видях, и за които Учителя ми каза, че са определени.
Аз наблюдавам от много време тяхната работа – мога само да кажа, че е нещо изключително да познаваш истински ученици на Учителя – скромни, тихи, могъщи – ежедневно и съзнателно работещи върху себе си – бих казал – те са една светеща тишина. С тях ще образуваме ядрото на България, с тях ще работим и в бъдещето, защото Учителя иска могъщи ученици – надрастнали изкушенията на живота, победили напълно змията в себе си, господари на себе си и на своята съдба...познаващи същността на учението...чиито символ е диамантената воля. Няма време за поздрави и външна култура, няма време за излишни въпроси, няма време за отпускане и отлагане...няма време за баби в окултизма. Сега е огнено време, огнен цикъл, сега е време, в което се изработва могъществото на ученика и неговото изключително смирение, което е висок връх."
 


Биографични данни:
Елеазар Хараш е творчески псевдоним на Петьо Йорданов, роден във Варна на 29-и януари 1954-а година. Израства в уединение сред семейство на глухонеми. От 8 годишна възраст започва да изучава тайните на природата и да общува активно с невидимия свят. Още като дете е привлечен от невидимото и жаждата за Бога.

Елеазар Хараш е продължител на Учението на Всемировия Учител Беинса Дуно (Петър Дънов), като своеобразно поема щафетата в Учението през 1986-а година от прекия ученик на Учителя – Брат Михаил – Омраам (1900 – 1986).
Елеазар Хараш започва да издава редица книги, както по свои лекции, така и по Словото на Учителя, или както го нарича – Първия Старец от йерархията на 24-мата Старци.

„Името Елеазар Хараш ми е дадено от Учителя през 87-а година, да нося с него отговорност. Дадено е след самадхи, с него нося голяма отговорност. Има две значения, ще кажа само едното: Божествен център."
 
Афоризми от Елеазар Хараш:
 • Чистите действия нямат съдба.
 • Само Любовта лекува, защото е Сила Божия.
 • Бог въоръжава с Любов този, когото иска да съхрани.
 • За да бъде човекът висше същество, той трябва да има воля избрала Бога по свобода и любов.
 • Над всяка практика е чистото сърце, то може да променя събитията.
 • Който е познал себе си, става Изгряващо Слънце в себе си.
 • Силата работи в Тишина.
 • Гласът е загадка. Има гласове, които ни пречистват. Изворът показва, че само това, което е постоянно, е реално.
 • Най-здравословният живот е близост с Бога.
 • Знанията са бреме, Мъдростта е лекота.
 • Истинското образование е да научиш детето да търси Бога цял живот. Детето трябва да търси умението на Словото.
 • Дълбинно Чистото е всякога трудно за разбиране.
 • Овладей себе си, ако искаш да получиш Пътя си.
 • В Любовта е Единението. В Истината е Изчезването.
 • Древността действа с Безмълвие и Безупречност. Древността работи и сега. Тя е тук. Тя е Всеобхватът.
 • Словото превъзхожда всяка наука и религия.
 • Словото отключва световете – измеренията. В Словото е скрит Пътят.


Творчество:
След 1989-а година, Елеазар Хараш продължава изнасянето на лекции, като първоначално това са сбирки в апартаменти и малки зали, в градовете София, Варна, Бургас, Русе, Добрич, Плевен, Шумен, Стара Загора и др. Постепенно започва един процес на поставяне на основите и актуализацията на цялостната визия на всички духовни течения през вековете до днес. Паралелно с това Елеазар Хараш издава книги за духовно развитие. Някои от най-дълбоките са за Христос, автентичното християнство, богомилите, както и множество лекции за Египет, Атлантида, Древна Индия, Учението на толтеките, Мъдростта на индианците, Мъдростта на суфизма, Мъдростта на Лао Дзъ, както и Мъдростта на народите по света.

Една от най-разпространените му книги е „Формулите - свещени ключове“, в която се съдържат 1000 тематични формули за работа със Словото. Най-дълбоките книги на Елеазар Хараш са по темата за Мистериозните Старци.
Освен книги със свои лекции, Елеазар Хараш издава книги на редица мъдреци и мистици. Издава книги на белгийския мистик и драматург, носител на Нобелова награда за литература (1911-а година) – Морис Метерлинк. В серията от книги влизат и книги за Кабала, тайната на числата и множество тематични книги из Словото на Учителя Петър Дънов (Беинса Дуно).

Видео интервюта и лекции:
От 2016-а година Елеазар Хараш започва изнасянето на видео интервюта пред специализирания сайт за духовно развитие и себепознание – Портал12. В поредица от теми, чрез интервютата се навлиза плавно в дълбочината на фундаментални истини и принципи, свързани с осъзнаването, будността и развитието на духовните добродетели и способности. Така от началните и базови теми през 2016-а година, зрителите се потапят до изключително дълбоко Слово, предадено същевременно на разбираем език, едва 3 – 4 години по-късно, разглеждайки ретроспекцията на подбраните теми.

Паралелно с това, Елеазар Хараш продължава да изнася лекции във Варна (и по изключение 2 лекции във Велико Търново (2017 и 2018 година).

Спонсори на Портал 12