Търси

Елеазар: Бог е в целостта и Единството на нещата - винаги Тоталност, а не разделение (ВИДЕО+пълен текст)

Още по темата ...
Елеазар

Елеазар: Светът е произлязъл от Живота. Животът е произлязъл от Музиката. Музиката е произлязла от Радостта на Бога

Виж повече

Елеазар Хараш: Тоталното Доверие - това е Бог в нас! (ИНТЕРВЮ)

Виж повече
Елеазар

Елеазар: Думата Път означава Дълбини, а очистването е позволение след време да влезнеш в тези Дълбини (ВИДЕО+пълен текст)

Виж повече
31.10.2022 г.
5111
Добавена от: Борислав Борисов
Подкрепям Портал 12! Портал 12 е алтернативна медия. Подкрепете ни за повече материали, видео и лекции! Виж повече

Здравейте, Елеазар Хараш. В интервюто днес темата ни е за Бог и потънкости, свързани с Бога.

Така. За Бог и за потънкостите.

 

Ако Адам не беше сгрешил, той никога нямаше да се събуди за развитие и израстване в Бога. Ако не беше Грехопадението, това щеше да означава, че Бог е жесток. Атлантите казват, в тази връзка, че Грехопадението е велик дар за завръщане в Орела. Те не го осъждат. Бог не е наказал Адам, а го е тласнал в развитието. Всичко това е замисъл на Бога, дълбока осмисленост. Адам е изпратен да се учи и след време да стане Син, да стане Христос. Исус това е човечеството, хората, които са изгубили в този свят. Христос е пробуденото съзнание. Това е пробуждането, завръщането. Василид казва: Бог е безкрайно неописуем. Учителят потвърждава: Никога не разглеждайте Бог като материално същество. От никаква гледна точка! Той даже на високо ниво, според Тот, даже не е Дух. Обаче, за да бъде достъпен, Той е станал Дух, станал е Любов.

 

Незнанието е началото на Мистичния Път към Бога.

 

Бог е допуснал Луцифер като малкото зло, необходимото зло. Без Луцифер хората щяха да минат от частичен мрак в пълен мрак. Животът на Земята е забрава на Бога.

Щом тук в този свят си с Бога, това е мярка, и в другия свят ще бъдеш с Бога. Тук се решава, не да чакаш бъдеще или да вярваш. Искам да ти кажа, че хората на вярата много от тях ще бъдат съкрушени. Законът гласи, че религия без Любов е секта. Вярвай си колкото искаш. Мярката е имаш ли Любов!

 

Връзката с Бога е в изключително тънката енергия и е връзка в Любовта.

 

При голяма концентрация всичко спира да съществува и остава само Бог. Затова е важно да сме много концентрирани в Бога, както са суфите. Един миг да загубиш - казват суфите - ти си секта вече, ти си сектант.

 

Вие в предходни наши интервюта сте казвали, че Бог е и далеч, и близо. Сега казахте, че Земята е място на забрава на Бога, но именно тук задачата ни е да си спомним.

Точно това е. Това са Учениците. Това са тези, които се събуждат. Аз вчера загатнах, че Ученик означава способността да учиш, да възприемаш правилно, да различаваш.

 

А когато казахте, че без Грехопадението Пътя не би бил възможен, означава ли, че заедно с Грехопадението на човек се дарява Свободата, за да може той да докаже в тази свобода, именно, истинския си стремеж и завръщане към Бог с Любов?

Свободата е дадена, аз съм го кавал, за да избереш Бог твърдо. Тогава Бог ще стане твоята Свобода по правилния начин.

 

В тази връзка, се сещам за Единството. Понеже Бялото братство след време ще бъде атакувано… и сега не е разбрано, и ако не са едни неща, които Учителят казва за Второто пришествие… Учителят казва, че няма да стане, както го мислят Църквите, учените. Обаче аз съм в едно такова положение… Знаеш за Раби Шимон бар Йохай, когато в пещерата е получил откровение за Зохар, Книгата на Сиянието, за тайните на Бога, много дълбока… Казал е: Горко ми, ако кажа истината и горко ми, ако не я кажа. Обаче една част трябва да се каже, защото те не могат да тълкуват - Църквите. Не знаят какво ще стане. Нещата са съвсем други и ако ги изнесем… Но искам да кажа, единството в Братството в момента, тези които обичат Учителя, тотално трябва да си подадат ръка, защото после ще стане късно. Оскърбят ли Учителя… В момента ние, всички които обичат Учителя…

Освен това, те трябва да обичат и другите учения, защото Любовта… Един чист човек, той като прегърне едно дърво, той го прегръща цялото, с всички клони - всички религии. Всички религии са от Бога, без изключение. Всички учения и всяко Свещено писание е от Бога. И в момента, в който ти разделяш, а пък говориш, че разговаряш с Бог - няма как да разговаряш с Бог.

Бог не е тази религия или онази религия. Той е Цялост. Той е Тоталност. Той е всичко. Включително и злото като друга тайна религия, която ще пресъздаде Доброто. Т.е. Грехопадението ще пресъздаде човека на високо ниво и чрез тази Любов към Бога, която ще стане Свобода, нали… И това е целта на Бога, да из… той ще стане по-.... Бог го прави Грехопадението. Бог го извисява. Бог израства в човека. Въпросът е да сме в единство с Бога.

Следващата ни книга е Свещено единство с Бога. Което за Братството е така задължително. Но то е въобще между хората, то е нещо тотално.

 

Това прегръщане на това дърво, братско, бих го нарекъл…

Това е Дървото на живота, то е Цялото.

 

Няма значение, че някои клони са много млади, крехки, зелени, други са изсъхнали и ще паднат - те пък ще дадат огън. В крайна сметка, наистина ние трябва да прегърнем това Единство.

Боре, Бог е Тотална Неделимост. Никаква двойственост. Всичко е Той. Но ти, ако гледаш през ключалка, нали знаеш какво ще видиш?! Трябва да имаш обхват. Той идва от Любовта. Няма друго, което да ти даде широк обхват.

 

Когато човек реално се срещне с Бога, той се променя и започва да израства в друга посока, а Истината го освобождава от обикновеното съзнание.

 

Бог в теб е по-силен от всички изкушения. Някои мислят, че изкушенията са силни. Детска игра са. Въпросът е каква ти е нагласата.

 

Бог е Неизречен в Своята Неизреченост. Той е Цял.

 

Желайте само това, което Бог желае и ще се устроите. Той желае нещо изначално, което го има в теб. Тогава ще видиш как съвпада Неговата Свобода с твоята - но когато станеш изначален.

 

Преди малко споделихте за Зохар и за това, че някои неща хем трябва да бъдат споделени, хем не може. Ако бъдат загатнати, не е ли това начина определени души, които имат пламтящ стремеж и будност да доловят какво всъщност…

Да кажем, плюс-минус 70% от Истината смятам да изнеса. Това, че ще се засегнат някои… Знаеш, някой са ни кръстили сатанисти. Да са живи и здрави. Ние ще ги обичаме тайно. Други може да ни нарекат ангели - пак не са прави. Нашият път е по-дълбок и от ангели, и от дяволи. Ще изнесем нещо, но най-дълбокото не може да се каже, защото ще бъде голямо съкрушение за вярващи, които са религиозни.

Религия без Любов ти казах, нали… Няма вярващи, трябва да си истинен, за да си Цял. Не може да си религиозен. Трябва да си влязъл в Любовта. Любовта пък да те е въвела в Истината, което е мярка.

 

Бог може да се намери, но при едно условие - ако заложиш живота си. Щом търсиш Бог честно, Бог воюва за теб на всички фронтове, на всички измерения.

 

Постоянството е абсолютния закон за вселяване в Бога. Не говорим само за молитва. Говорим за начин на мислене, начин на живот, за скрити намерения.

 

Бог е най-могъщата динамична сила и Той е източникът на всички сили.

 

Няма как да има друго учение извън Бога. Няма как да има Втори. Индианската Библия е страхотна. Има неща за Нищото, които… Заратустра, персийската Библия, е страхотна, макар че има хиляди страници изгорени. Всичко е Велико Единство. При едно условие може да го разбереш. Ако проучваш другите религии тотално с Любов, тотално приемане. Когато тотално приемеш едно нещо, ще го разбереш тотално и цялостно. Малко да не го приемеш, подхождаш критически, учиш вече друго нещо. Вече Го няма Бог - ти учиш, но без Бога. Няма нищо да научиш. Затова е толкова важно тотално да приемеш.

Ти ако приемеш врага, Боре, ти го обезсилваш, ти го сразяваш, защото вече Бог… Ти ако приемеш тотално смъртта, ти ставаш осъзнат и смъртта става на нищо. Въпросът е да приемеш осъзнато смъртта. Защото тя не съществува по начало. Даже на дълбоко ниво няма какво да приемаш. Тя си е илюзия. Умът е илюзия. Тялото е илюзия. Даже Лао Дзъ пък къде е стигнал… Той се е отказал от Душата си. Влязъл е в Мистерията. На ниско ниво е слязъл. Придобил е и Душа, и тяло, но иначе там изобщо не може да се говори за думата възкресение. При Буда може да се говори, частично. Буда е постигнал… учение за Свободата - Брахман, Великия Дух, тотална Свобода, освобождение. При Лао Дзъ няма нито възкресение, нито преображения. Това е Свръхсъвършенството на Дао. Кой ще се преобразява?! Това е такива нива… Божество. Разбира се, няма да смущаваме… Много неща ще си ги кажем насаме.

 

Учителят казва: Дай Любовта си на Бога и никога няма да си разочарован.

Бог се ражда, когато повярваш тотално в Него. Умът изчезва само при Тоталност. Иначе умът е, който прави паразитите, двойствеността, раздвояванията, съмненията. Съмнението е демон. Даже не е дявол, опасно нещо е. Един подход само - Тоталност. И Бог действа.

Абсолютната вяра на човека - казва Учителят - това е властта на Бог вътре в него. Това вече е вярата, която е станала тотално доверие. Тази власт е универсална.

 

И тази Тоталност е при всички условия? Дори да си губещ, дори да заложиш абсолютно всичко…?

Той тоталният човек не държи, както самураите и нинджите, непременно да победи. Той е тотален, защото е преодолял Смъртта. А дали ще победи или няма да победи… Единият от тях ще победи, но въпросът е, че в Тоталността действа Бог и ти ставаш все по-осъзнат, а когато не си тотален, за какво ти е печалбата?! От тази печалба оглупяват хората.

 

Няма никакво значение, че външно може да изглеждаш сразен, губещ, убит дори?

Ако Бог те е сразил, Той иска да направиш едни поуки, да израстнеш заедно с Него и да тръгнеш по един път, който на победителя няма да се даде.

 

Въобще, Бог създава… Примерно, всички пастори, свещеници, подобни, не ги е създал Бог. Забрави! Помагат им ангели, техни желания, помагат им архангели, Бели братя, невидими напреднали, невидими изостанали, дяволи. Те не могат да различават по някой път кой им говори. Когато Бог създава, Той не създава такива неща. Той създава истинния човек. Това създава Той, защото Той е истинския Творец, а другите вървят по един забавен път, който може да се окаже хиляди години. Да си въобразяваш, че си проповедник, че даже не можеш да кажеш някой път… казваш нещо от Библията и мислиш, че е правилно. И понеже нямаш измеренията, защото дълбоките неща са пето и шесто измерение, няма как да влезеш с такова съзнание, което не обхваща всички религии. Няма как да влезеш. Не може да припариш дори.

Всички условия са в тоталното доверие. Тоталното доверие в нас, това е Бог в нас. То е Негово. В абсолютното доверие слиза Неговата абсолютна сила.

 

Учителят казва: Бог е жив закон, а не някакви видения. Преди всяко начало е била великата скритост на Бога. Заблужденията какво са? - Същества, отделени от Бога. Затова те са в безпорядък. Тези хора, които са в безпорядък, ако влезнат в един уреден свят, нищо не ги ползва. Просто те са зле. Настрадин Ходжа е десет пъти по-уреден. Ако трябва, после ще каже, някои неща.

Заблужденията на хората са поради връзката с тези същества от стари цивилизации, изпъдени, и защото тези хора също са се отделили от Бога. Те си остават заблудени и в другия свят. Има заблудени и в този свят. Това са сродни души, ако искаш да знаеш какво е сродни души (смее се).

Световете, които са без Бог не се възраждат. Те само умират, чакат нови прераждания, а долу се учат и докъдето стигнат с ученето.

 

Любовта и Истината служат само на Бог.

 

Истинската Любов е даряване. Бог ти дарява Себе Си. За да има истинска Любов, Той трябва да е вътре. Не можеш да я измислиш. Не може да я искаш. Бог трябва да участва.

 

Всеки Учител, Мъдрец и посветен е идея на Бога. Той не е личност. Той е станал част от Нищото. Точно затова Бог го ръководи. Понеже той е нищ, дълбоко нищ и смирен. Смирението, само ще ти кажа, е няколко степени над Светлината. А Нищото… Няма да казвам… Това е нещо, което… Тези които се правят на смирени в Църквите… Сега… На няколко милиона има няколко, които са почти смирени. За тази мярка ти говоря. Но… И само там можеш да разбереш тайните на Бога. Но Бог много трябва да те е смачквал със специални стратегии, да си видял колко си безпомощен, да си осъзнат колко си безпомощен, когато си силен да осъзнаеш, че Той действа, когато си слаб… Защото Бог е и слабост. Всичко е Той. Той е Тотална Цялост. Слаб, силен, все е Той. Въпросът е да разбереш, че…

 

Без Любов към Бог и Истината, никакви условия няма за реално развитие. Истината не е религия. Казвал съм го: живей в Бога и няма нужда да устройваш живота си. Това не е твоя работа - казва Учителят. Това е работа на Съществата и на Бога.

 

Който е видял Бога, носи в себе си нещо от Нищото. Нищото е тайната на живота. Христос на кръста казва: Само Твоята воля! И Той става Нищо. Виждаш ли подхода?! Подхода на нищия, на смирения - Само Твоята воля. Малко да беше сгрешил - Моята воля. Свърши! Няма как, Той е пробуден.

 

При Душите, въпреки, че мярката е Христос…

Христос, Учителят, Буда, Мелхиседек, Тот - все са мярка.

 

Кое е това, което предхожда като правилен знак, упътващ, че една Душа се приближава към истинското смирение?

Смиреният човек възприема нещата цялостно и в тази Цялост той се домогва до правилното тълкуване, правилното разбиране, което е без примеси.

 

Най-опасното нещо в света са половинчатите неща. Половинчато си отдаден на Бога и при едно изпитание може да се окаже, че нямаш нищо общо. Обаче при Богомилите какво показват кладите? - Тотална отдаденост. Няма в огъня стенания и викане - тотално приемане. И Бог се заражда. Това Бог го прави. Не зависи от други сили. Бог е тайно Инквизицията, защото иска те да се слеят с Него. Той става Единство с тях и те затова издържат. Без Бог не можеш да издържиш не само огъня - и Голгота. Това е замисъл на Бога. Христос не може да избяга от Голгота, както и да иска, защото има само една воля, по-дълбока и от Христос, и от Луцифер.

Велико нещо е Христос. Някой път ще ти разкажа неща, които не ги знаят Църквите. Не само за това, което казва Учителя - 75 милиона пъти смален, за да стане достъпен за хората, да не ги изгори. Говорим за някакъв Древен Огън, който…

 

Значи тази цялост е знакът, че човек навлиза в смирението? Защото там няма критика никаква.

Още нещо ще ти кажа, когато си Цял, няма ум. Умът е Змията, погребан. Умът не обича Целостта, покоя, защото него там го няма, умира. Не обича истинската Любов, там увисва. Не обича дълбокото спокойствие. Не обича Мъдростта и Истината. Не обича тоталното доверие. В тях изчезва, а той иска да живее и да вади енергия. Иска съмнение.

 

Много е опасно, когато проучваш някакви учения без Любов. Ти няма вече как да ги разбереш. Ти вече навлизаш в ума. Умът не ти дава. Обаче ако ги проучваш с Бог. Когато всичко проучваш с Бог, с тайната на Учителя и с Любов. Никакъв предразсъдък и ще раз…

 

Има едни неща за тайните на Нищото, до които даже и гностици едвам са се домогнали. Говорим за индианската Библия.

 

Любовта е придобиване на енергията на Бога и на силата на Бога. Бог има само една книга. Някой мислят, че е Библията. Това е Акаша. Това е неписаното и затова Той може да каже толкова много неща още. Защото Той не е ограничен от Библия, от Коран, от писания. Той е…

 

Троицата при Учителя е Любов, Мъдрост и Истина. Това е Тройцата на високо ниво.

 

Много е важно да споменем, когато става въпрос за Акаша, понеже в днешно време се появяват такива писаници, не мога да ги нарека писания… Всеки ден послания от Учителя. Всеки ден послания от Христос. Даже някои организират всяка седмица курсове за навлизане в Акаша и така нататък. Нека да кажем истината по този въпрос.

Накрая има едно послание от Тот. Има едно тотално послание за всички времена: Завръщане в Нищото. Няма други послания.

 

Можем да кажем, че не може да е като гимнастика влизането в Акаша?

То не е упражнение. То е дар от Бога на високи нива и Бог си го прави.

 

Примерно, послание на звездите… Къде, какви звезди?! Звездите ли трябва да влияят в твоя живот или Бог?! Само Бог трябва да влияе в твоя живот.

 

В Бога можеш да растеш само с Принципи. Ще ти кажа какво означава Принцип - сгъстена чистота. Т.е. така си осъзнаваш намеренията и заедно действаш с Бога, че там не може да припари, не дявол, не ангел, не архангел - това е твоят Дух, който е изначален и който в себе си има нещо, което е…

 

На дълбоко ниво какво казват такива като Лао Дзъ и Тот: Ние ще се завърнем в Мистерията. Никакъв Отвъден свят. Никаква Вечност. Ние сме дълбинни същества. Ние сме Мистерия. Ще се завърнем в Есенцията. Ние нямаме избор, но е вече въпрос на осъзнаване, на степени и т.н.

 

Със звездите ли ще се съветваш или с Мъдростта на Бога?! Всички пътища водят до Рим, но Бог не е там. Една поговорка, която…Защото Бог е в Истината. Какво ще прави в Рим?! Какъв Рим?!

 

Не можеш да отричаш Бога и не можеш да го утвърждаваш. Той е преди отричане и преди утвърждаване. Той е Тотален. Той е Мистерия. Ако Той те е докоснал, минаваш с усмивка през кладата. Кладата става шега. Разсичаш я. Това е Любовта. Тук какви цитати?! Каква проповед на кладата?! В огъня има нещо от изначалния Дух и там става пресътворяването. Творението умира. Отвъдният свят умира.

 

Бог говори само с този, който е осъзнат, който е Негов лъч и то много рядко.

 

Ако виждаш навсякъде Бог, само Бог, забележи - тогава злото става мъртво, тотално. Ако виждаш във врага си Бог, в Голгота, в Дявола, ако виждаш Бога, защото там също е скрит Бог. Дяволът не може да действа без Бога, не може да направи крачка. И ако ти имаш това тотално виждане, просто ще виждаш Бог навсякъде. Тогава къде е злото?! Къде е сътворението?!

На едно дълбоко ниво, не искам да ти разказвам Лао Дзъ какво… Няма нито спасители, нито спасени, нито жертви, има само един Бог, който действа на такова дълбоко ниво, че … но не искам да тръгвам в тази посока.

 

Винаги трябва да угаждаш на Бог, а не на хората.

 

Изгубили сме Бог, защото сме искали да му дадем познаваемост. Някои от Църквите мислят, че всеки ден разговарят с Бог. Учителят е казал: Горко ти, ако Бог ти проговори втори път. Горко ти! Бог един път като ти проговори, Той ти променя тотално съдбата. Вторият път вече е опасен знак, защото е на живот и смърт. Когато Бог ти проговори, после идват Висши същества, защото виждат, че Бог ти е проговорил. Може Богове, ангели, дяволи, напреднали, изостанали и всичко може да ти говори, но когато станеш цялостен, тук вече е различаването - дали ти говори умът, дали ти говори дълбоко същество. Ще знаеш някой път дали ти говори Учителят или Бог, или напреднал брат или Бог. Това са вече потънкости.

Така…изгубили сме Бога, защото сме поискали да му дадем познаваемост.

 

Същността на служенето на Бога е Любовта.

 

Бог понякога не ни предпазва от определени страдания, забележи - за да не ни ограби дълбочината. Има страдания, които могат да ти дадат голяма дълбина и ако Той ти ги отнеме, там навътре, нещо ще загубиш. И даже има такива, които помагат, в Църквите, обичат си Христос. Има много такива. Помагат, изцеляват, мислят, че са свършили… Не знаят различаването. Отнели са на човек развитието. Мислят, че Бог го е поискал. Те ще заплатят след време - и болния, и оздравелия. Но това са големи тънкости, в които ако навляза, пак ще засегнем… Даже ще помислят, че ги критикуваме. Капка критика няма. Както и да е.

 

Дълбоко в себе си човек има едно тайно несъществуване - това е вътре в Бога. Духът не съществува. Нашият Дух не съществува. Той е несътворен и затова е богат с Бог, защото не съществува. Иначе значи ограничен, затвор. Човекът е жив, защото Бог е жив в него. Когато Бог е в теб, ти не можеш да мислиш по човешки. На едно друго ниво не можеш да мислиш и духовно, и религиозно. Ти мислиш от Божествено нагоре.

 

Грижи се за Бог и Той ще се грижи за теб.

 

Има дълбок мир в присъствието на Бога. И тогава ти го имаш този мир. Бог ти го дава, защото си в Бога. Няма значение война… Около теб може да… Всякакви трудности. Ти имаш един таен покой и си го знаеш. Бог е с теб. Умира ти скъп човек. Преодоляваш. В тази любов Бог е с теб и затова преодоляваш, затова издържаш. Означава, че Любовта е на твоя страна.

Ако имаш проблеми с работата си, покани Бог в нея. Покани Бог в трудните си обстоятелства, защото обстоятелствата върху теб са действащия Бог. Той иска чрез тях да те научи на нещо и така да се насочиш към Него, че Той да те освободи. Обаче ти да си научен. Казах ти, ученик значи да имаш способност да учиш, да възприемаш дълбоко и правилно.

Бог е по-могъщ от всяка ситуация, от всички обстоятелства. Бог има в Себе Си една върховна способност, която може да направи абсолютно всичко.

 

Бог безконечно превъзхожда съдържанието на думата “съществува” - казват гностиците. Съществува е бедна работа за Бога. Не съществува е по-дълбоко, неограничено. Но пак е ограничение, защото Бог е неведом, над тези неща.

 

Целият живот на човека е очакване на един миг и на една среща с Бога, за която човек трябва да се подготви. Целият живот на човека е този миг, от който да тръгне промяната. Няма значение дали бавно.

 

Бог се е скрил в Себе Си (Исак Лурия, Кабала - голямо нещо), за да даде място на Творението да съществува, но по този начин светът страда от непълнота, от отсъствие на Бога. Понеже съществува света и Бог се е скрил да направи място - всичко е Той.

 

Ако първата цел на човека в живота му не е Бог, той е идолопоклонник. Ако обичаш детето си повече, религията си, професия, живота си, ако цениш - свършено е, ти вече тръгваш с други последствия. Да… Пак ще те намести Бог след време, но ти вече си с погрешна крачка.

Всяко дело, което не е Любов към Бог… Даже дето казва Тот, едно пиене на една глътка вода без Бог е грях. Всяко дело, което е без Бог, вече няма смисъл в него.

Бог е разказвача на всички свещени книги и писания. На всички свещени истории в целия свят.

Ако Любовта ти към самия теб превишава Любовта ти към Бога, ти, със сигурност, ще се провалиш.

 

Няма такава система на образование, която може да промени човека. Само Бог е променящия. Никакво образование - образованието е невежество. Бог е единствения, към който трябва да се насочиш, който прави промяната, но за този който Го е избрал, и разбира се, желателно - осъзнато.

 

Придобиването на чистото Слово, предшества идването на Бога. В най-тежки моменти да не можеш да кажеш критика или лоша дума. Не само да не я изречеш външно, вътрешно да не можеш - трудна задача. Безкритичност - тежка задача. Обаче, тренираш ли, става лесно.

 

Бог се образува в човека чрез чистите качества, но Бог е над чистите качества. Ако се застоиш там и започнеш да си мислиш, че си много добър - тежка работа. Тези качества също са Негови, но Той ги превъзхожда.

 

Любовта към Бог, това е мярката, разрушава сътворението, ума, невежеството. Надминава победи, загуби, успехи. Истинският човек не зависи от успехи и неуспехи. Бог гледа същността ти. Даже постъпките ти нямат голямо значение. Някой път, те може да са лоши, но да изправят един куп същества, даже от задгробния свят. Бог гледа каква е твоята същност и кой действа.

Има едни истории, някой път ще ти ги разкажа, с Ал Хадир, Стареца на суфите, който прави убийства, които са така благословени - възражда се цяла система. Както Моисей, когато убива. Той после намира убития. И Моисей израства, и жената израства, и той израства. Това са едни неща скрити от погледа на света. Изглежда убийство.

Ти може да не убиваш, обаче вътре в себе си… Войната не зависи от оръжията. Войната е в човека. Оръжията… Те са инструменти. Самият човек е станал… Има в него дълбока жестокост. И затова нас в Учението ни изпитват на голямо търпение, голямо постоянство, Любов. Изпитания, изпитания… Да станеш неспособен да мразиш, да критикуваш, да завиждаш, неспособен на жестокост. Това е Любовта. Щом има някъде малка в теб… Щом си готов за Бог да убиваш, ти си вече… Ти си труп. Ти си умрял.

Любовта към Бог разрушава сътворението. Бог е в нас. Той живее за нас. Той умира за нас. Това някой път ние не го виждаме, но Той ги прави тези неща.

 

Дълбокият мир в теб, това е съгласие с Бога.

 

Съмнението в Бог е създало безумието.

 

Само Бог може да ти даде тайни указания за Пътя към Него Самия.

 

Човешката справедливост винаги ще бъде коригирана от Божията.

 

Бог е силата, която помага и поразява.

 

Методът за влизане в Бога е концентрация. Истинска концентрация на Любовта. Това е острието, което прониква в Бога и тогава може да узнаеш най-дълбоки въпроси насаме. Вече преценяваш дали да кажеш, дали… Тази концентрация я прави Самия Бог. Т.е. Той ти позволява да влезеш в Него да ти каже нещо дълбоко.

Имам такива неща за Второто пришествие… Още се чудя дали да изнеса това интервю… като Прасъществото. На кантар е и леко натежава да кажа, защото ще бъде жестоко… Може да има десет човека от Църквите, които да разберат правилното. Един ми стига от тях да разбере. Другите нека критикуват. Критиката… Любовта я прави еликсир.

Ти можеш реално да се концентрираш, ако Бог се концентрира в теб, ако Бог се съедини с теб.

 

Работата за Бога и за Истината е пазител. Това е твоята защита. Няма тука талисмани.

Никакво влияние в света не засяга Бога.

 

Кой е важен - Бог или историята? Говорили сме за историята. Какво искаш да постигнеш - Бог или да станеш жалък историк?!

 

Будността и Мъдростта се ръководят от Бога, а не от звездите, не от историята, не от науката.

 

Мъдростта това е създаване на един чист Път към Бога, чрез Бога - вървят заедно.

 

Само на Любовта е дадено да разбира Бога и Истината. Например, пчелата пие нектара на Бога, а не на цветята - казва Учителя. Нектарът е на Бога. Нещата са на Бога. Всичко е на Бога.

Не превръщай Любовта в мислене, в религия, във философия. Любовта е велика чистота. Любовта е Бог.

 

За да намериш Бога, трябва да заслужиш Бог да те намери. Ти трябва така да го търсиш, че той да каже… Някои суфи, такива като Золайра, казват: Бог няма изход. Такава Любов към Бога! Къде ще отиде Бог като ти го хващаш с ласото на Любовта, а това е Неговият закон?! Оттам не може да избяга. От Нищото не може да избяга - това са негови неща. Това е Сърцето му.

 

Само Любовта разрешава въпроса какво е Бог и какво е Добро. Не винаги споделя, но Тя различава какво е Добро. Аз съм ти казал, има лоши постъпки с много добри последствия и добри постъпки с много лоши последствия. А най-хубаво е, когато има добри постъпки с добри последствия. Мъдреците различават. Светците не. Друг път, това е друга тема.

Светците са положителни, не са в Мъдростта. Проучвал съм кашони светци. Има хубаво нещо в тях. На моменти нещо чистичко. От тях не съм получил Мъдрост. Чел съм Йоан Златоуст и на моменти такива глупости казва…Пак го обичам. Няма критика това като го казвам. Има и хубави неща, които е казал - за смирението. Но те не могат да влязат в Мъдростта, което означава, че никога светецът не може да бъде истински Учител. Защото той самия не е… Той не я е познал. Стигнал е до някъде, обаче не е влязъл в дълбините на Любовта. Това е дълга тема, която ще я избегнем сега.

 

Най-великият дар, който дава Бог е ЗИКР. Постоянно да го помниш, постоянно да се молиш. Защо? - Защото това ще се превърне постепенно в уЕдинение, после в сливане с Него. Всичко ще стане постепенно и правилно.

 

Дай място на Бог в себе си, без да се опитваш да познаваш Бога - правило! И да искаш, не можеш да го познаеш. Кажеш ли: Аз го познавам - ти вече си загазил. Бог има една част в Него, тотално непознаваема. Това е Прасъществото. Няма как да Го познаваш.

 

Има четири степени на Нищото. Кажи.

 

Много хора, когато помислят за смъртта изпитват едно чувство на завладяващ страх. Обаче, когато си помисля за вариант, в който Бог е познаваем, то страхът от смъртта избледнява. В смисъл, това нещо наистина е ужасяващо, ако е познаваемо. Означава ограниченост.

Ако е познаваем, ние ще Го развалим. То е, както когато умът иска приказка с край. Ако е безкрайна приказката, той загива. Умът не обича безкрайните неща, както ти казах - покоя, истинската Любов.

 

Точно Смъртта е Оживяване. Раждането е Умиране. Ние сме започнали да умираме в момента на раждането. Смъртта е Лекотата. Смъртта е Простотата. Обаче хората са я превърнали в страх. А там си в Свободата и там може да действаш на по-дълбоко ниво, по-скрит. Пак може да помагаш. Когато обичаш съществата, продължава… За смъртта може, след време, пак да продължим.

 

Дай място на Бог в себе си без да се опитваш да Го познаваш, защото ще го отдалечиш. Това е обида. Оскърбяваш Бога. Самият Абсолют, Върховния… Бог - казват гностиците и мистиците - Самият Бог не познава Себе Си. Говорим в смисъл на Абсолюта. Защо? - Той няма предели. Първо, Той е създал Безкрая. Безкраят е нещо… Това е Негово излъчване. После, Той е Мистерия, преди Безкрая. Той няма нито начало, нито край. Слязъл е като Начало, условно начало. Това не означава, че е начало. Напротив, Той няма начало. Няма как да има. Затова Той не познава Себе Си, защото Той няма предели. Той е извън Мистерията и когато кажеш, че си го познал става такава… Глупост е слаба дума.

 

Дълбокото Единство е велико непознаване на Бога. Това увеличава степента на Единство с Него.

 

Вие казахте, че има четири степени на Нищото. Бихте ли довършили?

Има четири степени на Нищото, което означава, че в тези степени никой не познава Абсолюта.

Първата степен е Боговете. Те са постигнали една… Чистите, цялостните Богове, изначалните, когато човека… Той е бил Цялостен. Нисшата степен на Нищото.

Второто е Незнайните Старци и Старците въобще, като цяло, защото има и Незнайни, и Старци, и Незнайни Същества. Това е друга степен на Нищото - дълбока.

Третата степен е Божествата. В тях има и Старци, и Божества - най-високата степен на Нищото.

И онази непознатата, тотално… Абсолюта. Там вече е само Той. Никой не може да влезе. Върховният Абсолют ще остане винаги непознаваем, за да има безкрайно развитие. Това е диагнозата, нали?! Иначе това е Първия Прастарец.

 

Наскоро си мислех, във връзка и с изнесеното от Вас в “Тайната на буквите и думите”, че Бог, на български език… че думата Бог е с буквата Б, което е, казвали сте - закон за вътрешно развитие, и не само. Т.е. ние в Бога докато сме, трябва да извървим този път на вътрешно развитие, но в думата Абсолют, там е А-то…

Там е, след време ще ти обясня, в някои степени и Нищото избледнява, Единството избледнява. Няма мерки там. Обаче, когато Той ти се разкрива, тайно познаваш частица от Неговата Мистерия. Частица, защото това е необятна Мистерия. Там трябва да си толкова скромен, защото това е… Върховна Мистерия, Върховна Благодат.

 

Ако имаш дълбока и истинска Любов към Бога, ти си човек на Бога.

Истинската Любов, както ти казах, прегръща всички религии и учения. Не казва Това е Дявол… Даже сектите… Как ще има секта извън Бога?! Ти виждаш ли нещо извън Бога? Може ли да съществува нещо в света или в отвъдния свят, или нещо което е извън Бога и Той да го няма?! Примерно, Дявола прави нещо, или Ангела, и Бог да не знае?! - Няма такова място, където да го няма Бог. Как има тогава секта?! Ти, ако разбереш целостта на Бога, ще отпадне от теб и доброто, и злото, защото истинският Мъдрец не е добър, той е Любов. Той е дълбока Истина. Той не е добро. Доброто е ограни… Той може да прави Добро…

Ти ако си постигнал такова присъствие, ти вече и без да говориш, и да говориш, ти правиш Добро без да искаш, защото Бог действа чрез теб.

 

Искам да Ви запитам… Можем ли да кажем, че Мъдростта като квинтесенция на Истината, в този смисъл, първо, е излъчена от Бог, и понеже сътворените същества не са могли да бъдат… да попиват, Бог затова е излъчил Любовта, която да помага Мъдростта да бъде познаваема?

Мъдростта не е първична. Първично е Нищото. Мъдрост без Нищо и без Цялост… Първо е Върховното Нищо, Върховната Мистерия като излъчване, и после вече е Истината.

 

Само едно уточнение заради хората, заради душите, да е максимално разбираемо, многократно сме говорили за Нищото, това е Великата Пълнота, но изключваме сътвореността?

Човек в сътворението може да е Велика Пълнота, както са суфите, както е Ал Халладж: Аз съм Истината - едно от най-дълбоките изказвания в света, което е смутило и суфи, и… Обаче Бог в него се произнася. Той е постигнал. Той е от хиляди години Преданост.

 

И когато казвате Нищото, това е Великата Пълнота, но без сътворените светове или и с тях?

Той живее в сътворението, но той живее като несътворен, както е Лао Дзъ и Христос. Те не живеят като сътворени същества. Те живеят в своето светлинно тяло, а онова е привидно. Затова има спорове, руските академици и учени, за Лао Дзъ, реален ли е. Той е над-реален. Той влиза в реалността като идея, но той надминава тази реалност, тази действителност, защото е Свръхсъщност. Той е по-реален, отколкото ти си мислиш, но понеже ти нямаш обхват, започваш да мислиш Този дали е измислен образ?

 

Какво ще излезе… Значи Нищото е Велика Пълнота, която единствено изключва ума, умствените процеси, това ли е?

Умът, сърцето, волята, тялото, сътворението, несътворението - това е отвъдна пълнота, която… това е изначалното, Пра-древното състояние. Там няма как да искаш Рай, защото ако искаш Рай, ще искаш и Ад. Няма противоположности. Няма двойственост. Тотална не-двойственост.

 

И Абсолютът е излъчил първо тази Тоталност - Нищото, а след това вече…

Да, другите неща. И всеки йерархично, постепенно си върви към…

 

Ако обичаш реално Бога, ще обичаш абсолютно всички религии. Включително и нисшите религии. Ти ако обичаш Бога какво ще се страхуваш от сектата?! Тя е в ръцете на Бога. Там има същества да си изплащат тъмните прераждания и Бог ги е събрал сродно. Няма място, където да не е Бог.

Който не обича другите религии, забележи…ще се сблъска с Бога. Много скъпо ще плати, който не обича всички религии. Защото Бог, наистина, е във всичко.

 

Любовта към Бог трябва да е по-дълбока и от живота, и от смъртта.

Атлантите казват: Който е видял Орела вече не принадлежи на този свят. Той може да си е в тяло, да се разхожда. Както хората си мислят, че Учителя е обикновен човек. В Братството нали знаеш случката? Видели го как излязъл през стените. Видели едни неща дето… Но Той Учителят е над тези неща, защото те са пак странични. Учителят може да прави възкресение на трупове, колкото си искаш, но е казал: Тука ще се съберат хора… Ще отворят кръчми… Ще стане едно… Разбираш ли?! Той вижда… Но Той е направил такова събуждане и възкресение на ученици. Любов към учащи… тези, които се учат.

 

Можеш да Го търсиш хиляди години, но само Любовта Го открива. …за Бога. Иначе все търсиш.

Любовта не е търсене - казва Учителят - а живо Единство. Ето пак Целостта.

 

Бог е върховното лекарство, но ако потече в нас, ако реши да потече. Всяко друго лекарство е второстепенно.

 

Чистото и топло чувство е лицето на Душата и скритостта на Бога. Говорим за Любовта. Но горко му на този, който злоупотребява с това чувство и с тази Любов.

 

Само Единствения Бог е можещото действие. Няма никой друг. Това го казва Дионисий. Изключителен мистик и гностик, скрит между християните. Приятел на апостол Павел. Единственият, който има можещо действие. Затова ти казах преди време, ако Христос иска да излекува някого, а Бог не иска, или ако Учителят иска да излекува някого, а Бог не иска, или ако Мелхиседек иска да излекува, а Бог не иска, никой нищо не може да направи.

Това не означава, че Тях ги понижаваме. Напротив, в случая Ги извисявам, защото Те са постигнали такова единство, че когато Бог каже нещо, Те са просто заедно. Просто, Твоята воля, защото няма друга воля. Те са постигнали и Бог може да прави с тях… Да създава цели цивилизации, светове на високи нива, което ще стане след време.

 

Само Бог може да запълни празнотата в нас, защото Бог е Пълнотата.

 

Там където Бог се оттегля, работи хаоса. Затова работи хаоса - да се възстанови Бог. Затова хаосът е красив.

В момента всичките вируси… Могат да дойдат и други… Добре дошли! Бог иска израстване. Ти трябва да го разбереш. Какво си се вгледал в тези вируси, в тази война и в тази политика, която е безкрайно невежество?!

Ошо казва: Политикът, той въобще няма способност да обича. Но ние ще ги приемем каквито са.

Сещам се като попитали Настрадин Ходжа какво е щастие. Казал: Щастие е, ако Бог ми даде голямо богатство и блаженство, а на жена ми голяма бедност и нещастие. Иска да каже политикът как мисли. Страшен е Настрадин Ходжа.

 

Една наша лекторка, д-р Светла Балтова, казва, че другата година, 23-та, е под знака на Хаоса и хората се плашат.

Красота… Знакът на възраждането. Ти и ако сега не се възродиш, ако не хванеш хаоса да го впрегнеш… Защото хаосът е детска игра. Там е скрит Бог.

 

Хаосът, на практика, поражда условия за промени.

Лао Дзъ казва, че хаосът е скрит ред, но ние не можем да го видим.

Имах приятел, един доктор, който на земята всичко - дискове, лекарства, книги. Страшна бъркотия. И когато той открие нещо се радва, защото прави откритие. Иначе не може да направи. Като открие нещо, което да ми даде да го купя и… радост. Хаосът е на място в случая. Викам: Защо не подредиш? - Не искам. Така ми е…

 

А можем ли да кажем също, че хаосът е пренареждане?

Да. Хаосът е малко опасен, когато влезе в ума, но когато ти си Дух и Душа, когато имаш Любов към Бога, ти даже не го забелязваш. Ти като имаш Любов към Бога, ти си в Бога и започва Той да ти дава своя поглед, да виждаш, че даже няма и хаос. Обаче изглежда, че има, понеже тук виденията са… и особено тези, които говорят за видения… истинското видение е когато изчезнат виденията. Оставаш само ти и Бог и Бог в теб вижда. Щом ти виждаш някакъв обект. Примерно, красив Учител. Нещо. Знак, че не си в Бога. Ти и той - няма я Тоталната Цялост и Единство, няма я Пълнотата. За какво видение говориш?! Но когато Той е в теб, а Мъдреца различава, Той вижда. Знаеш, че тогава си видял чрез Него, защото Той е Единствения Виждащ, ние не сме.

 

Когато Бог ти е дал дълбока скръб, Той иска да я превърнеш в прозрение, в еликсир, а не да критикуваш: Защо ми дойде това до главата?!

 

Тази сутрин, съвсем случайно, като станах, от рафта се бутна, почти падна, една книга. Антикварна някаква. Беше прашасала даже. Изпитах едно такова чувство да й отдам уважение, да я разгърна. Отварям на едно изречение, което беше…, някой преди това го е подчертал в книгата, изречението беше: По пътят към Истината не трябва да се страхуваш от никакво зло и трябва да приемаш с радост всякакви страдания. Мисля, че автор беше Чарлз Ледбитър.

Да. По Пътя на Истината, когато си избрал честно Истината, няма как да има зло, защото Той вече… Бог те е повел към Себе Си. Това е Негово решение, след като ти си търсил Истината известно време. Той те е чакал без да ти помага. Някой път може да минат векове. В момента, в който си тръгнал на този Път, Той вече е с теб и е свършен факт. И вече всичко е подаръци. И трудностите, и… просто…

Който искрено търси Истината, ще намери Бог, защото Бог е Истина, не е религия. Бог е Търсача. Значи Бог в нас търси, Бог в нас намира Себе Си и ние трябва да сме в това Единство.

Бог може да Го намериш, ако Го търсиш цялостно. Няма тука половинчато търсене, защото ще намериш познатия Бог и… отиде.

 

Всичко направено с Любов е капитал в Бога.

 

Ако Бог те обича, Той ти разкрива смисъла, който е Самия Бог. Но Той е Реалност и над смисъла.

 

Мога да ти кажа много дълбоки неща за Библията и за Христос. Подготвил съм. Христос е изключително Същество. Не е Мъдрец, не е учен, не е някакъв религиозен. Той е Любов и от Любовта тръгва към дълбоките нива. Тогава вече, чрез Христос, защото ние сме единни, някога сме били Единство като Богове, като Синове и Той е наш брат, наш сроден, не ни е чужд. Той никога не ни е бил чужд. Аз имам редовна връзка с Него. Кратка. Една концентрирана молитва. Това е друга тема. Той знае Любовта ми към него. И аз я знам… И няма нужда да показвам на хората: Вижте. Няма такова нещо. Напротив, обратно - скрито.

 

Змията долу е Тъмнина, но горе в Бога, във висшата чакра, тя е Прасветлина. И все е Бог. Отдолу-нагоре.

 

Послушанието в Бога е нашето освобождение. Обаче истинското послушание Христос го показа. Отново, Боре, стигаме до послушание до смърт. Т.е. цялостно послушание. Тука няма 99% вяра - тотално! И тогава Бог може да действа. Бог може да действа само в Нищото, само в Целостта, само в Пълнотата и в Покоя - там няма никакъв ум. Искаш - не искаш, ти си в един дълбинен Покой, който отдавна е над света и над другия свят и така нататъка.

 

Лекува само Бог. Не съществуват лекари на дълбоко ниво. Те са само инструменти или осъзнати служители (вече има такива лекари… И в Германия имаме такива, и в Пирогов… които разбраха и Парацелз и т.н.).

 

Бог иска много да се молим и много да мислим за Него. Да не бързаме за резултати.

 

Другата опасност за хората е, когато се смятат за съществуващи - само Бог съществува в нас и в момента е голям капан да кажеш: Аз съществувам. Там ония философ, нали… Мисля, следователно съществувам. Друг казва: Съществувам, мислете му. Има и такива. Както и да е.

Само Бог е съществуващ. Нашият живот не е наш и смъртта не е наша. Смъртта е Негова.

 

Ние сме излъченост?

Сътворението е излъченост. Вселената е излъченост. Ние сме над тези неща. Истината е зад Вселената.

 

Ще ти кажа, даже посветените, Учителите и Мъдреците не могат да предадат Истината пряко на учениците си, но могат да покажат посоката, да ти отворят вратата, да ти направят загатване, от което ти сам да усетиш, да разбереш. Те не могат да ти я предадат пряко, защото нямат право. Но някой път Бог може.. Както има богомил ръкополага друг богомил и му предава Истината, но това е защото Бог е поискал това, а не че този богомил иска. Бог го прави.

 

Кармичното виждане е умствено. То е без Бога и то не е реално. То е развалено и заради това не е мярка. Гледай чрез Бога, а не чрез себе си, не чрез ума си.

 

В Бога всички религии са една религия. Извън Бога религиите са много, множество, различни, хиляди, защото умът е сляп. И тези нисшите в религиите, там са споровете. Ако Христос, Тот, Мелхиседек, Учителят, Буда се срещнат, дълбоко ще се прегърнат. Там е Тотален Бог, Единен, на такова високо ниво. А на ниските нива ще има спорове кой е най-правия, кой клон е най - това е трагедията на света…няма я Целостта.

 

Въпросът не е в религията. Въпросът е в чистотата, защото Бог е в чистотата, а не в религията. Ал Халладж казва: Не цапайте чистотата с религия. Чистотата е в Бога, а тя на друго ниво съдържа изначалното. Вече, когато започне да се превръща в Любов… Чистотата още не е Любов, може да си чист и да не си приет за Пътя на Мъдростта. Но когато вървиш по пътя на Любовта, чистотата е важна, но Любовта е съществена. Това е разликата. И тогава вече ти, навлизайки в Любовта, ще разбереш дълбоките неща и потънкости на Бога.

 

Бог е Истината, но света не е готов за Истината. Той не може да я понесе.

 

Тайната на живота е да избереш най-важното нещо - Бог.

 

Тот казва: Не чакай Бога, а Го създавай все повече в себе си. Не Го чакай, създай Го и тогава ще Го видиш. Няма тука в бъде… говорим за осъзнатост.

 

Любовта към Бога е Велик Път, но първо, Тя е изпитание, катаклизъм, разпятие и чак тогава възкресение и свобода. Такъв е подхода на Бога и на Любовта. Не може да няма сътресение, обаче после… Кладите… Такава е Любовта. Тя трябва да те провери в дълбините наистина ли обичаш Бог или си въобразяваш… на кладата. Има двама богомили се отказват на кладата. Това е скрито от историята. Просто се отказват. Изведнъж страха… Нещо липсвало е в чистотата и в Любовта им. Не са били Цялостни. Обичали са пак Бога. В друго прераждане ще се коригират. Бог пак ще ги постави на клада. Ще ги подготви по-хубаво. Божия работа.

 

Бог е Велико Нищо. Мястото, в което всичко си отдъхва, даже и Боговете и Слънцата. Забележи! Само Бог може да ни насити с истинска Любов, но това е над всички практики.

 

Това, което разбирам, казва един мъдрец, ме радва. Това, което не разбирам, ме очарова. Това, което никога няма да разбера, ме изумява. Това е Мистерията.

 

Атлантите казват: Ти произлизаш от това, на което се прекланяш. Това, на което дълбоко се… това е твоят произход - Орела. Това е Мистерията, на дълбокото ниво. Т.е. ако се прекланяш на Орела, на Великата Мистерия, означава, че от Нея си излязъл. Ако се прекланяш на един идол… Обаче и там има изключения. Бог може да те накара да обичаш идола и оттам да тръгне твоето…, ако си искрен.

 

Бог не е тази или онази религия - Той е всички религии тотално, цялостно. Бог не е това или онова Слънце - Той е всички Слънца. Бог е Тоталност, Цялост.

Някой казва: Аз съм будист, християнин, мюсюлманин. Въпросът пред Бога е ти чиста същност ли си, Любов ли си - другото е илюзия.

Някой казва: Аз съм вярващ. Смешно е. Мога да ти го докажа, но не искам цяла лекция да правим. Дяволите и демоните имат страшна вяра. На живот и смърт някои от тях. Страшна вяра… Пълнота ти говоря… като сила, до крайност. Умира с глупостта си и вярва докрай. После ще стане обратно вярващ. Ще стане дълбок вярващ. И това няма да му помогне. Пътят на Любовта е друг. Исках да ти кажа каква вяра има. Имат вяра страшна, нямат Любов. Там са слепи в Любовта. Ученикът трябва да постигне тази Любов. И Тот го казва: Защото вярващите ще бъдат поразени от Страшния съд. Вяра, която не е станала Любов, това е секта.

 

Само Любовта е същностна. Човекът на истинската Любов прегръща всички религии, както ти казах, всичките клони. Той не дели клоните, защото Дървото на живота е цяло.

Бог е в целостта и единството на нещата. Винаги Тоталност, а не разделение.

Съединението прави силата… Чух един афоризъм: Съединението прави безсилието. Сега в момента е… Защото как ще събереш ти Егото?! Бог може в бъдеще. Тези Егота като ги смачка Бог, като ги направи еликсири и след време ще се прегърнат. Ще му отнеме… И на Бог му е трудно да работи с такива същества. Ще ги чака. Но Той има голямо търпение.

 

Заради това, това мото, още по времето на Учителя, Той го е коригирал по правилния начин.

Да. Сега Истината не е нито ф…(факти)

Няма избрани народи. Има определени хора…

Кое е хубавото, което е направил Христос и Учителя?! - Той превръща учениците в Душа. Не в ум, а в Душа и в Дух. И Христос. Умовете се овладяват постепенно чрез качества и отпадат, и стават Души. Душата има Любов. Тя ще познае Бога и в най-лошите неща, и в най-хубавите, защото има Любов - Бог е там.

Другите хора, които нямат Учители, ще останат умствени. Ще си въобразяват, че напредват. Ще четат. Ще четат и Библии. Няма да Ги разбират. Ще си въобразяват, че са авторитети. Това е друга беля.

 

Онази тиха, скрита от погледа на света работа на истинските ученици, всъщност е хубаво да е така скрита и да няма излаз на повърхността, защото по този начин бива съхранявана и от друга страна, дава основата към това смирение, за което говорихте в началото.

Ако пчелата не работеше с Любов, и в тайна, и в мълчание, и в тъмнината, нямаше да създаде мед, а кой знае какво чудо щеше да стане. Но понеже тя е обучена… Уединение - у Единният. Бог е тайният Учител на пчелата от хиляди години. Това е Школа. Аз нали съм ти казвал - мъдрецът и светецът не могат да направят мед. Ядат го на готово.

 

Идеята ми беше, че същинската работа за Бога, тя винаги е тиха…

Ти не държиш да те одобряват.

Тези дето ме критикуват - еликсир е. Тези дето ме хвалят - еликсир е. Но и двете са странични неща. Вървиш ли по този Път на чистата същност… Не каква религия имаш, имаш ли чиста същност. Това е Дзен. Дзен държи на същността. Дзен не те пита каква религия си.

 

Защото скоро някакъв човек от това външното Братство каза: Ние трябва да излъчим новите политици. И си викам, как може такова нещо да каже, а уж чете 30 години Учителя.

Не гласувам за политиката, защото искам мъдра власт. Откъде ще дойде мъдра власт като Мъдреца… това е рядко явление. Един Мъдрец се равнява най-малко на хиляда светци, ако те въобще го разберат.

 

Трябва да кажем, че истинските Ученици не трябва да бъдат угнетени, заради това че външният свят изглежда несправедлив и неустроен или пък че няма гласност на Истината дори, от което и да е учение. Защото, реално, същинската работа се върши на един друг, духовен план.

Истинският Ученик няма време да мисли за това кой го критикува, кой го хвали, кой държи на него. Той държи на Бога.

Един суфи държи на Бога и смята, че малко отделеност и вече е секта. Той е така погълнат… Какво значение има, че някой те хвали или те одобрява. Ти си вече в Бога и знаеш от кого си одобрен, но не държиш на това, защото то е естествена Любов.

 

Дали молитвата е на романски, на български, на турски или на английски, важното е, че ако Бог се всели, тя става стихия.

Даже някой път Бог лекува и няма нужда от твоята вяра. Той те лекува и при невежество, ако е определено, ако има такава карма или ако Той знае, че после ти ще станеш Ученик.

Някои вярващи смятат, напълно погрешно, те не могат да различават, че трябва само да вярват. Има такива, които вярват и Бог не ги лекува, защото има дълбоки причини. Друг път, без да вярва… Това е Божията ръка. Тя е по-дълбока от тези наши смешни…

 

Когато Словото е влияние, То е Бог в действие.

 

Без благословение, няма усърдни молитви. Ти трябва да умееш да чакаш. Голямо търпение се иска.

 

Чудото - това е сгъстена Реалност на Словото. Бог решава кога Словото да действа Свръхестествено. Дали има посредници, дали няма, дали ще е чрез някаква животинка, чрез човек, просто е без значение. Всичко е инструменти на Бога. Един скъпоценен камък да докоснеш или една картина и може да те изцели. Въпрос на подход. Въпрос на начин.

Сгъстяването на Словото, на чистото Слово, оформя Бога отвътре.

Силното и сгъстено Слово, това е Божие излияние.

Чудото - това е Бог, когато е докоснал Словото. Мярката.

 

Словото е воюващият Бог за теб, затова познай Словото като Самия Бог.

Тези формули, тези древни думи, свещени, които вкарваме, това е все насищане, което ликвидира многобройни наши прераждания и ни води. И затова познай Словото като Самият Бог.

 

Ако Словото е с теб, не се безпокой дори и да ти е тежко. Бог е Словото, което работи за теб. Това е знак. Тези думи, формули, те показват какво те чака, какъв е замисъла за теб. Тава е Бог в теб, в твоя живот.

 

В Словото познаваме Бога, защото Словото е секрет на Бога, изгубения ключ. Това е могъща тайна Божия. То е създало Боговете. Всичко.

 

Чрез Словото Бог ти дарява Себе Си. Забележи какъв жест!

Словото създава Бога. Само преданите Го получават на дълбоко ниво.

Бог работи в постоянството.

Той е образувателят на Словото в нас. Ние може да мисли, че избираме определени древни думи. Не! Един избира едни, друг - други, друг - по-други. То е спецификата на човека.

 

Словото е метод на Бога. Висша сила и дейност на Бога. С едно Слово, Той променя съдби. Влезе ли, няма значение безбожник, грешник, светец - променя съдби.

 

Няма препятствие срещу Словото, което е Бог, но понякога се иска от нас голямо търпение. Не всичко става бързо.

 

Словото е Господарят в цялото творение - и във Вселената и извън.

Словото е Устроителят на нещата.

 

Тот казва: Най-великият дар е, когато Бог се е споделил в теб. И казва: Когато не търсиш само Бога, Бог те убива, за да не пилееш живота си. Защото ставаш прекалено разпръснат, разсеян в земни неща, второстепени проблеми, ти не знаеш, че Бог решава проблемите.

 

Който е заслужил да познае Истината, Бог го повежда към Себе Си.

 

Тот казва: Нищото е последното пророчество. Това е самия Древен Живот в Нетер Нетеро, Върховния. Това е Мистерията, която е преди Живота и Смъртта. Няма друго пророчество.

 

Как реагират съществата от другите йерархии при изричането на тези древни думи и формули?

Има Същества, които са сродни в тези думи, дълбоко живеят в тях и ние постепенно ги събуждаме и след време, те знаят кога да ни възпламенят в Бога.

Примерно, като станат 2 милиона или пък 3 хиляди. Някой път ти идват едни дълбоки прозрения, думата те осветява по особен начин, намесата на това Същество. Ако получиш пълно осветяване и дълбини на думите, това е вече Бог. Това Същество има някаква цялост, но на по-ниско ниво. Пак ще ти е блажено, дълбоко, но Бог ще те преизпълни.

 

Ние изпращаме тази душевна, чистосърдечна енергия към Бога.

Стараем се. По някой път е механично.

 

Имаме ли помагачи от напреднали същества в този процес?

Много Същества, които от карми, от минали животи, видими и невидими, ни помагат, дават ни тези думи не случайно. Някой път може да кажеш на един човек една дума, на друг друга, на друг: Ето ти в тази книга, извади си. И те му подбират.

По закона, някакво сродство става с тази дума и с този Дух, който е вътре. Но това са все висши Същества - Свещените думи.

Имам за Хекау, според Египетската магия, Древните думи какво означават. Специално ще говорим за думите и за Древните думи.

 

Вие казахте, че чистотата не е достатъчна. В предишни лекции сте казвали, че будността също не е достатъчна, а трябва да има Любов, натрупване на Любовта. Това натрупване на Любовта ли образува очите, които да видят Бога?

Чистотата е само подготовка. Будността, трезвостта са само подготовка и атлантите казват: Ако останеш на ниво будност, ще изпуснеш Мъдростта. Може да помислиш, че си авторитет. Може да помислиш, че си ясновидец. Може да си помислиш, че си знаещ, обикновено. Трябва да надрас… Да използваш будността, не да се откажеш от нея. Да я надраснеш, за да влезеш в Мъдростта. После Мъдростта ще ти даде различаване за всички тези… Защото Мъдростта може да дойде, само когато е напоена с Любов. Иначе това е някаква псевдо-мъдрост.

 

Тогава всъщност се отваря истинския поглед към Бога?

Да. Тогава вече говорим за Мъдрост.

 

Много Ви благодаря!

И аз.

 

Препоръчани книги:

Борислав Борисов
Борислав Борисов
Борислав Борисов е автор на текстови материали, видео репортажи и интервюта в Портал12. Работи в сферата на медиите от 2004-а година. Създател на едни от първите големи новинарски онлайн платформи в България, сега собственост на водещи медийни групи.

Роден в Търговище, завършил престижната Езикова гимназия в Ловеч, учил Аграрна икономика в Свищов, работил в редица страни на запад и у нас, главно в сферата на агробизнеса, медиите и сигурността ( анализатор в B2 Security - продоволствена сигурност, противодействие трафика на хора, регионално развитие и политики на Балканите, антитероризъм), основател на Асоциация на българските села.

Борислав Борисов е последовател на духовните и езотерични учения от 19-и век, като сред любимите му автори са Морис Метерлинк, Рудолф Щайнер, Райнер Мария Рилке и др.  Отдаден на изучаването и въвеждането в потънкостите в Учението на Учителя Беинса Дуно (Петър Дънов), както и на школите на Брат Михаил - Омраам (Михаил Иванов) и Елеазар Хараш.

Изследовател на алтернативните методи в психологията, парапсихологията и квантовата медицина.  За контакти: borislav@portal12.bg 
Елеазар Хараш
Елеазар Хараш
Елеазар Хараш е един от най-емблематичните представители на чистата духовност в нашето съвремие. Около 40 години изнася лекции в сферата на духовното развитие и себепознанието. Словото му се отличава с особена чистота, дълбочина и свобода.

Като лектор и писател изнася квинтесенцията на всички световни учения и значими мъдреци, обединявайки чистата духовност на цивилизациите и техните Учители от древността до днес. В лекциите си поставя мост между всички древни учения и религии, като премахва разделението, омразата, междуособиците и показва тънката връзка в основата на всяко учение. Основните принципи в изнасяните лекции от Елеазар Хараш са: Любовта, Мъдростта, Истината, които съграждат главната посока в развитието на всяка душа.

Важна особеност в дейността на Елеазар Хараш е тази, че по отношение на своите последователи и ученици той не прави формално обединение в организация, структура или каквато и да е външна обществена, социална или религиозна форма. Напротив – налице е свобода и непривързаност. Елеазар Хараш изнася в лекции, книги и видео интервюта, всичко необходимо за персоналното духовно развитие на всеки човек, без да го поставя в условия на каквато и да е зависимост. Многократно казва, че в духовното развитие се върви самостоятелно, чрез воля и по свобода. Всички негови лекции са безплатни, а в ежедневието си работи, потопен в дълбини за всяка нова книга, предстояща лекция или видео интервю.

„Любовта ти дава живот, Мъдростта – светлина, Истината те дарява със свобода. Затова Учението е универсално и това е нашата свещена троица – Любов, Мъдрост, Истина. Отнема недостатъците, слабостите. В това учение не можеш да мразиш, да критикуваш, да завиждаш, да боледуваш. Нямаш проблеми. Имаш задачи. Дава нещо универсално, което не се обяснява, а се чувства. Дава възможност да познаеш онази част от себе си, онази пълнота в живота, която е изгубена още в рая. Изгонени от рая – изгнание означава изгубената пълнота и Учението я връща. Но трябва да се отдадеш много искрено, предано.“

 
 • Главното ударение на това учение – е в чистотата, тя е външна, вътрешна и мистична.
 • Другото ударение е в смирението и всеобхватната мъдрост.
 • Чистотата трябва да бъде явна и тайна, скромна и тиха, а смирението трябва да бъде без показ.
 • В това учение са важни малките постоянни усилия – те са безусловни.
 • Мъдростта е всеобща.
 • Това е учение за чистия път към Бога.

За истинските ученици, Елеазар Хараш казва няколко основни принципи:
 • Който е въвлечен в света, не е ученик. Ученикът ражда хармония от себе си, а не от другите.
 • Човекът се учи, но не се развива. Само ученикът се развива.
 • Ученикът не се бори със ситуациите – той ги преодолява.
 • Ученикът знае, че любовта към Истината го освобождава от борбата за оцеляване.
 • Ученикът всякога съхранява Любовта, защото знае, че само чрез нея възприема Бога правилно.
 • В смирението на ученика е скрит силен огън. Ученикът живее в потока на Бога. Той е сключил свещен съюз с Тишината.
 • Ученикът има свещен говор. Той има чист и динамичен покой.
 • Ученикът всякога съхранява своята чистота, за да може да има висше ръководство.
 • Ученикът е владетел на себе си и затова обстоятелствата не го владеят.
 • Никога не нарушавай своята безкрайност.
 • Ако изгубиш опората на живота си, придобий увереност.
 • Човекът е красив, когато е създал Безкрая в себе си.
 • Поставяме на първо място Бог в живота си, а после себе си.
 • Ученикът всякога избягва злословия и многословия. Ученикът много бди над думите, вършителите на кармата.
 • Ученикът знае, че тайната на живота е в това, че има само Едно Действащо Същество.
 • Ученикът познава намерението като тайна енергия на собствената си същност.
 • Ученикът познава свещеното Слово и свещеното Слово го познава.
 • Ученикът носи в себе си силата, която може да изменя пространството. Разбира се това става насаме, между него и Бога, във взаимно съгласие.

„Аз съм благодарен, че имам такива ученици, които видях, и за които Учителя ми каза, че са определени.
Аз наблюдавам от много време тяхната работа – мога само да кажа, че е нещо изключително да познаваш истински ученици на Учителя – скромни, тихи, могъщи – ежедневно и съзнателно работещи върху себе си – бих казал – те са една светеща тишина. С тях ще образуваме ядрото на България, с тях ще работим и в бъдещето, защото Учителя иска могъщи ученици – надрастнали изкушенията на живота, победили напълно змията в себе си, господари на себе си и на своята съдба...познаващи същността на учението...чиито символ е диамантената воля. Няма време за поздрави и външна култура, няма време за излишни въпроси, няма време за отпускане и отлагане...няма време за баби в окултизма. Сега е огнено време, огнен цикъл, сега е време, в което се изработва могъществото на ученика и неговото изключително смирение, което е висок връх."
 


Биографични данни:
Елеазар Хараш е творчески псевдоним на Петьо Йорданов, роден във Варна на 29-и януари 1954-а година. Израства в уединение сред семейство на глухонеми. От 8 годишна възраст започва да изучава тайните на природата и да общува активно с невидимия свят. Още като дете е привлечен от невидимото и жаждата за Бога.

Елеазар Хараш е продължител на Учението на Всемировия Учител Беинса Дуно (Петър Дънов), като своеобразно поема щафетата в Учението през 1986-а година от прекия ученик на Учителя – Брат Михаил – Омраам (1900 – 1986).
Елеазар Хараш започва да издава редица книги, както по свои лекции, така и по Словото на Учителя, или както го нарича – Първия Старец от йерархията на 24-мата Старци.

„Името Елеазар Хараш ми е дадено от Учителя през 87-а година, да нося с него отговорност. Дадено е след самадхи, с него нося голяма отговорност. Има две значения, ще кажа само едното: Божествен център."
 
Афоризми от Елеазар Хараш:
 • Чистите действия нямат съдба.
 • Само Любовта лекува, защото е Сила Божия.
 • Бог въоръжава с Любов този, когото иска да съхрани.
 • За да бъде човекът висше същество, той трябва да има воля избрала Бога по свобода и любов.
 • Над всяка практика е чистото сърце, то може да променя събитията.
 • Който е познал себе си, става Изгряващо Слънце в себе си.
 • Силата работи в Тишина.
 • Гласът е загадка. Има гласове, които ни пречистват. Изворът показва, че само това, което е постоянно, е реално.
 • Най-здравословният живот е близост с Бога.
 • Знанията са бреме, Мъдростта е лекота.
 • Истинското образование е да научиш детето да търси Бога цял живот. Детето трябва да търси умението на Словото.
 • Дълбинно Чистото е всякога трудно за разбиране.
 • Овладей себе си, ако искаш да получиш Пътя си.
 • В Любовта е Единението. В Истината е Изчезването.
 • Древността действа с Безмълвие и Безупречност. Древността работи и сега. Тя е тук. Тя е Всеобхватът.
 • Словото превъзхожда всяка наука и религия.
 • Словото отключва световете – измеренията. В Словото е скрит Пътят.


Творчество:
След 1989-а година, Елеазар Хараш продължава изнасянето на лекции, като първоначално това са сбирки в апартаменти и малки зали, в градовете София, Варна, Бургас, Русе, Добрич, Плевен, Шумен, Стара Загора и др. Постепенно започва един процес на поставяне на основите и актуализацията на цялостната визия на всички духовни течения през вековете до днес. Паралелно с това Елеазар Хараш издава книги за духовно развитие. Някои от най-дълбоките са за Христос, автентичното християнство, богомилите, както и множество лекции за Египет, Атлантида, Древна Индия, Учението на толтеките, Мъдростта на индианците, Мъдростта на суфизма, Мъдростта на Лао Дзъ, както и Мъдростта на народите по света.

Една от най-разпространените му книги е „Формулите - свещени ключове“, в която се съдържат 1000 тематични формули за работа със Словото. Най-дълбоките книги на Елеазар Хараш са по темата за Мистериозните Старци.
Освен книги със свои лекции, Елеазар Хараш издава книги на редица мъдреци и мистици. Издава книги на белгийския мистик и драматург, носител на Нобелова награда за литература (1911-а година) – Морис Метерлинк. В серията от книги влизат и книги за Кабала, тайната на числата и множество тематични книги из Словото на Учителя Петър Дънов (Беинса Дуно).

Видео интервюта и лекции:
От 2016-а година Елеазар Хараш започва изнасянето на видео интервюта пред специализирания сайт за духовно развитие и себепознание – Портал12. В поредица от теми, чрез интервютата се навлиза плавно в дълбочината на фундаментални истини и принципи, свързани с осъзнаването, будността и развитието на духовните добродетели и способности. Така от началните и базови теми през 2016-а година, зрителите се потапят до изключително дълбоко Слово, предадено същевременно на разбираем език, едва 3 – 4 години по-късно, разглеждайки ретроспекцията на подбраните теми.

Паралелно с това, Елеазар Хараш продължава да изнася лекции във Варна (и по изключение 2 лекции във Велико Търново (2017 и 2018 година).

Спонсори на Портал 12