Търси

Екадаши дни 2021 - Време за воля и чисти действия

Още по темата ...
аюрведа

Д-р Атанас Михайлов: Хомеопатията и Аюрведа са алтернативата на ваксините (ИНТЕРВЮ)

Виж повече

Аюрведа - хранене, млечни продукти и живот на село

Виж повече
правила за пост

Учителя Петър Дънов - основни идеи за постенето и храната

Виж повече
Георги Жеков: Постът подобрява здравето, но най-вече отключва духовни качества (ВИДЕО)

Георги Жеков: Постът подобрява здравето, но най-вече отключва духовни качества (ВИДЕО)

Виж повече
08.01.2021 г.
38748
Добавена от: Таня Борисова
Подкрепям Портал 12! Портал 12 е алтернативна медия. Подкрепете ни за повече материали, видео и лекции! Виж повече
Всички древни учения следват ритъма на природата и използват циклите на луната, за пречистващи и медитативни практики, чрез които се грижат за чистотата и вибрациите на своите тела.

Луната има четири фази, като през първата и третата действа върху моретата и океаните като прилив. Същото е влиянието и върху нашето тяло, човек може да абсорбира по-добре храната, да усвоява нужните вещества и да храни по-добре клетките. През втората и четвъртата фаза обаче има отлив. Тогава тялото най-добре се пречиства, отделя токсини. Медитациите съчетани с пост по това време спомагат и за пречистване на астралното тяло.

Екадаши е санскритска дума за числото 11. Екадаши са дните, когато Луната е в 11 - ти лунен ден на намаляваща или нарастваща Луна. Те са изключително силно енергийни дни през месеца, които благоприятстват извършването на разтоварване на организма, чрез пост, молитва и медитация.

Видът на поста определяте вие - въздържане от храна и вода, само на вода, само на сокове или само на плодове. По-важно е да го направите осъзнато, като част от цялостния ви здравословен ритъм на живот. Екадаши не може да свърши всичко, ако през останалото време подхождате невнимателно към вашите навици на хранене, начинът ви на мислене и действия.

Екадаши не е просто разтоварваща практика, а е свещен подход, имащ за цел да разтовари телата - физическото и астралното, за да ви повдигне и свърже с душата ви. Затова, ако решите да практикувате Екадаши дни, отделете тези дни не само за физически пост, но и за духовни практики - молитви, формули, мантри, йога, съзерцание, мълчание, концентрация.

Кои са дните Екадаши за 2021 г?

8, 9, 24 януари
7, 23 февруари
9, 24, 25 март
7, 23 април
7, 22, 24 май
5, 6, 21 юни
5, 20 юли
4, 18 август
2, 16, 17 септември
2, 16 октомври
1, 14, 30 ноември
14, 29, 30 декември
 
Таня Борисова
Таня Борисова
Таня Борисова е създател на сайта Портал12. Има дългогодишна практика като журналист и мениджър на медийна група в периода 2007-2016. Работи активно по утвърждаването на Портал12 като алтернативна медия с изконни принципи, ценности и цели за себепознание и чисто духовно развитие.

За запитвания и предложения за заснемане на интервюта с личности, отразяване на семинари, лекции и събития в сферата на себепоизнанието, здравето и духовното развитие, можете да пишете на: tanya@bgmedia.bg 
Коментари 0

За да коментирате, е нужно да влезете

Спонсори на Портал 12