Търси

Единственото място, където можете да чуете тихия глас на Бога, това е областта на скръбта и страданието

Още по темата ...
колективни молитви

Призив за колективни молитви до 3-и Март 2022

Виж повече
Egipetska fizika

Елеазар Хараш: Свещените думи въздействат върху сърцето на боговете. Ето защо молитвата е много важна

Виж повече
Елеазар Хараш - Народите, войните

Елеазар Хараш - Народите, войните, разделението и милостта на Бог (ИНТЕРВЮ)

Виж повече
01.03.2022 г.
5233
Добавена от: Борислав Борисов
Подкрепям Портал 12! Портал 12 е алтернативна медия. Подкрепете ни за повече материали, видео и лекции! Виж повече
* на снимката: сцена в тронната зала от Откровение 4, 24 старци и 4 живи същества ( Първото живо същество приличаше на лъв, второто приличаше на теле, третото имаше като човешко лице, и четвъртото живо същество приличаше на летящ орел )

Страданието поставя човека в пътя, който Бог му е определил. Чрез страданието човек се приближава все повече до Истината. И Учителят казва: Кое е най-важното нещо в живота? Страданието. Разбира се, хората не го желаят, не знаят, че то пробужда разума и извисява човека. Кое е най-важното нещо в страданието? Поуката. Кое е най-важното нещо в поуката? Вниманието. И наистина, като придобие известен опит, човек става много внимателен, това е крайният резултат.

Учителят казва: Човек не може да разбере живота, докато се страхува от страданията, от сиромашията и от злото в света. И казва: Привилегия е за човека да страда. Чрез страданията той придобива права на гражданство. Не мине ли през страдания, човек не може да стане гражданин на Царството Божие.

Единственото място, където можете да чуете тихия глас на Бога, казва Учителят, това е областта на скръбта и страданието. Значи, ако започнеш да разправяш навсякъде и да се оплакваш, няма да чуеш този глас, ще чуеш други гласове. Но ако страдаш тихо, с любов, без да споделяш, заради самата любов, ако страдаш за нещо истинско, в тази скръб, именно, в това страдание, дори в този мрак ще чуеш тихия глас на Бога. Не в радостта, в радостта ще заспиш. Тя може да ти каже нещо приятно, но там няма да чуеш дълбокия и тих глас на Бога. Говорим за скръбта, дълбоката, истинската скръб на душата, не на ума.

Следователно, като дойде страданието при вас, не го отбягвайте. Но вслушайте се в него, за да чуете Гласа на Онзи, Когото търсите. Който разбира страданията, той ще разбере и смисъла на живота.

И после Учителят казва нещо важно: В тъмнината на страданието човек може да научи това, което в светлината по никакъв начин не може да научи.

из лекция на Елеазар Хараш (2003-а година)
Борислав Борисов
Борислав Борисов
Борислав Борисов е автор на текстови материали, видео репортажи и интервюта в Портал12. Работи в сферата на медиите от 2004-а година. Създател на едни от първите големи новинарски онлайн платформи в България, сега собственост на водещи медийни групи.

Роден в Търговище, завършил престижната Езикова гимназия в Ловеч, учил Аграрна икономика в Свищов, работил в редица страни на запад и у нас, главно в сферата на агробизнеса, медиите и сигурността ( анализатор в B2 Security - продоволствена сигурност, противодействие трафика на хора, регионално развитие и политики на Балканите, антитероризъм), основател на Асоциация на българските села.

Борислав Борисов е последовател на духовните и езотерични учения от 19-и век, като сред любимите му автори са Морис Метерлинк, Рудолф Щайнер, Райнер Мария Рилке и др.  Отдаден на изучаването и въвеждането в потънкостите в Учението на Учителя Беинса Дуно (Петър Дънов), както и на школите на Брат Михаил - Омраам (Михаил Иванов) и Елеазар Хараш.

Изследовател на алтернативните методи в психологията, парапсихологията и квантовата медицина.  За контакти: borislav@portal12.bg 

Спонсори на Портал 12