Търси

Д-р Тимен Тимев: В днешната антицивилизация има култ към тялото и отрицание на Духа. Затова няма свобода (ВИДЕО)

Още по темата ...
Тимен Тимев

Д-р Тимен Тимев: Светът на видимото е творение на невидимото в нас. Нищото е есенцията за новораждане (ВИДЕО)

Виж повече
Тимен Тимев

Тимен Тимев: Нищото е Сърцето, което излъчва импулси и припламва. То е като Слънцето (ВИДЕО+текст)

Виж повече
Тимен

Тимен Тимев: Бог в Любов означава, че много вдъхновени хилядолетия Господ стимулираше човешката цивилизация (ВИДЕО)

Виж повече
09.01.2022 г.
4056
Подкрепям Портал 12! Портал 12 е алтернативна медия. Подкрепете ни за повече материали, видео и лекции! Виж повече
Връзката между господарите и робите между хората възниква по една "телепатична" връзка между тях, по едно усещане. Затова само този, който не се страхува от собствената си смърт и е готов да заложи себе си, само той е способен да се издигне в свободата и на висотата на ценността, наречена Съзнание. 

За животното кое е най-голямата ценност? Животът му. Затова животните или нападат или бягат. Напада по-силния, бяга по-слабия. За животното инстинктът му за самосъхранение е най-силния. 

Кога се ражда духовното съзнание в човек? Когато той е готов да заложи живота си, но за да получи ценност. Ако днес сред човечеството, братя и сестри, няма ценности, това е защото всички сме принизени до скалата на животните.

Питайте дори децата - всеки ще ви каже в тази псевдоценна, в тази антицивилизация, в която съществуваме всеки ще ви каже "Най-ценното е човешкия живот". Всичко - от новите компютри до старата медицина, всичко е хвърлено в това - да увеличим живота на тялото си - на времетраенето си. В съвременната скала на човешките ценности - най-горе от всичко стои човешкия живот, и че няма по-ценно от него. Тъкмо това девалвира духовното у човека!

Във всички предишни векове имаше ценности, защото по-високо от човешкия живот имаше нещо (Бог), и човешкият живот, когато е склонен да се принесе в жертва на това, което стои най-високо в ска́лата, едва тогава се поражда ценност.

Ценности има само тогава, когато в скалата на човешките ценности има нещо по-високо от човешкия живот. А цялата съвременна цивилизация е съставена от култ към тялото и абсолютното отрицание на Духа - построена е върху липсата на ценности и това води до взаимния нихилизъм.

 

Препоръчани книги:

Спонсори на Портал 12