Търси

Д-р Светла Балтова: Ясна е духовната причина за Covid19. Една част от болестите, коренът им е в душата (ВИДЕО)

Още по темата ...
Константин Златев

Константин Златев: Истинният човек не може да бъде болен, защото е потопен в океана на Божественото (ВИДЕО+ПЪЛЕН ТЕКСТ)

Виж повече

Здравей Здраве 2021 - Троян: Проф. Александър Илиев - Тибетската медицина, здравето и връзката с Шамбала (ЛЕКЦИЯ)

Виж повече
Елеазар Хараш

Елеазар Хараш: Любовта към Истината е здравословие. Здравето е състояние на Любовта

Виж повече
23.06.2021 г.
17177
Подкрепям Портал 12! Портал 12 е алтернативна медия. Подкрепете ни за повече материали, видео и лекции! Виж повече
Д-р Светла Балтова: Фините тела, здравето и важността на намеренията
(Лекция - фестивал Здравей Здраве 2021 - Троян)

Всяко нещо се развива дълго. То се проявява внезапно, но то дълго време стои. Това, което духовната наука нарича фини тела, или фини полета, докато слезе на физически план. И тогава всъщност тялото ти “изкрещява” това, което душата ти е шепнела дълго време, ама ти не си го слушал, не си го чул. И другото нещо е по отношение на родовата карма, родовото предразположение или родовата линия. Сега има много терапевти, които работят с това. Правиш едно изследване - майка ти на същата възраст какво е имала? Баба ти на същата възраст какво е имала? Защото това също се проявява. Това са неща, които се проявяват в рода. 

По отношение на това, че ние съвременните хора сме много затлачени от това “трябва”, искам да дам един съвсем наскорошен пример: Една жена дойде. Дъщеря ѝ е в една от западните страни - във Франция. Знаете, че там мерките на изолация са много по-тежки отколкото в България. Тя казва, че е много притеснена. Дъщеря ѝ започва да развива някакви психични проблеми - не говори, не контактува. 
И аз казвам: Ами да се върне в България. - Тя казва: Ама не може, защото тя сега ще защитава... (не знам, докторантура или каквото е там). И са хвърлили толкова много усилия. 
И казвам: Добре, нали е зле, нали казваш, че тя дори с тебе не иска да говори. - Защото тя казва: Аз се страхувам не за здравето ѝ, а за живота ѝ. - Ами викам: Щом се страхуваш за живота ѝ, да се върне тука, към корена си, малко да вдъхне от атмосферата на родната си страна. - Не, не казва, не знам дали ще го направим това, защото наистина много усилия са хвърлени до момента, много неща други са пожертвани. - Ето това всъщност е голяма грешка! 

Защото ние сме всички в една такава матрица, че трябва да постигнем някакъв външен успех, трябва да постигнем нещо, което околните са ни казали, че то трябва да стане. Добре, това е хубаво до известен момент, но в един момент вече нещо в теб ти казва: 
“Спри! До тук! Стоп!” 
И тогава, ако не го послушаме то започва да се проявява като заболяване и по-добре да бъде физическо заболяване, отколкото психическо - психоза. Защото няколко мои познати, дъщерите се върнаха от чужбина, диагностицирани с психически заболявания. Когато се върнаха в България всичко това спря. Изчезнаха и диагнозите и лекарствата - тежки медикаменти. Тоест, не всичко се лекува с тежки медикаменти. 

Друг подобен случай: Така разпространената “епидемична” болест на Хашимото - Това е автоимунен тиреоидит. Тоест, тялото започва да образува антитела срещу щитовидната жлеза - засягат се жени. 

Какво значи автоимунно заболяване? Значи, че клетките на тялото биват разпознати като чужд агент. И съответно нашите войничета на тялото започват срещу тях да реагират.  Защо се атакува тази жлеза? Наричат я Жлезата на времето, защото нейните хормони всъщност ускоряват или забавят процесите на метаболизма. Тоест, ние в един момент искаме времето или да спре - да го забавим и тогава тя започва да функционира по-бавно, или да го забързаме и тогава е другото заболяване - хипертиреоидизъм. Но, в случая, когато говорим за автоимунни заболявания, организмът се самонаказва заради нещо. В случая щитовидната жлеза и гърлото изобщо, има връзка с един архетип. 

В Астрологията има 12 Архетипа - 12 емоционално моментални модела, които са познати като 12 астрологични знака. Но тази Астрология, която се практикува общо взето е профаниране на истинската наука. Този архетип го разпознаваме като архетипа на телеца.  Тоест, това е нещо от нас, което иска мир, хармония, уют и Любов. 
Разбира се всички имат нужда от Любов, обаче няколко архетипа, които живеят в нас имат повече нужда от Любов. И като няма сигурност - материална. Като няма изобщо сигурност и спокойствие, всъщност по един или друг начин при определени хора - по нататък може да кажа, защо при едни става така, при други става другояче - започва да се самонаказва организма: “Аз не можах да постигна благополучие.”

Втори съвсем пресен случай:
Млада жена, която е заминала с желание да намери работа и реализация в чужда страна. Това не ѝ се е получило. По същият начин, връща се диагностицирана с тироид на Хашимото - никаква сигурност, никакъв уют, никакво спокойствие не е преживяла тя. И се самонаказва, защото не е успяла да постигне това, което е искала да постигне.
И така, една част от причините за болестите са си вътре в нас, в по-фините тела, както се наричат. В душата ни бих казала аз! 
И е хубаво да се наблюдаваме доста време преди да се развие болестта. А, има едно правило на Учителя Петър Дънов, че: “Истинският лекар разпознава болестите десет години преди да се проявят в тялото.” 
Но, казва той: “По тази причина, лекарят трябва да изучава духовните науки.”
Бащите на медицината: Хипократ, Клавдий Гален, Андреас Верзалиус - всички са изучавали Астрология и духовна наука.  Има едно правило на Хипократ, в чиято клетва се кълнем:  “Лекар, който не познава влиянието на планетите, не може да лекува.” Колегите ми в антропософската медицина, те учат влиянията на планетите. 

И така, една част от болестите, коренът им е в душата. Ще стигнем и до лечението.
Когато болестта идва, тя идва нещо да ни научи, нещо да направи с нас. Една част от болестите, които преживяваме са послания на душата ни. Може да изглеждат нещата много тежки и трагични, обаче последствията след това за самото ни еволюционно развитие са добри. Това звучи жестоко като го казвам. Аз съм видяла наистина много тежки неща, когато работих в Окръжна болница и не мога да кажа, че хладнокръвно го казвам. Но то е факт.

Три мои приятелки, с които заедно преминахме…, тоест аз ги лекувах по време на Ковид - едната беше в много тежко състояние, която влезе в болница, млада жена; другата беше възрастна жена на почти 80 години - вкъщи се лекувахме и премина през кризата; и третата също - сравнително млада жена, тя най-бързо премина. 

И трите после казаха едно и също нещо: 
“Благодарна съм на тази болест. След нея се чувствам като новородена.”
Защо? Защото, когато човек премина през голям трус, той оценява живота си по различен начин. Трябва да кажа, че и моят духовен път започна след голям трус. Така че, понякога, когато човек не си върви по пътя както трябва го друсват здравата и тогава вече разбира, кои са истински важните неща в живота му.

И сега, като заговорихме за Ковид-а, трябва да кажа, че ние като част от едно човечество споделяме съдбата на това цяло човечество. Има по-добри специалисти от мене. След обед с интерес ще слушам лекцията на доц. Чорбанов, но това, което знам от физиологията на това заболяване е следното нещо. Свързвам го с нещата, които знам от духовната медицина:  Прекъсната е връзката между алвеола и капиляра. 

Алвиолчетата, това са последните мехурообразни образования на белите дробове, до където достига кислорода. 
Всяко алвеолче е като “прегърнато” - обгърнато е с капилярче. През капилярчето преминават еритроцитите, за да бъдат обогатени с кислород и същевременно въглеродния двуокис. През тази тъничка мембрана минава в капилярчето и го издишваме. Тази връзка е прекратена! След серия от биохимични процеси, вече всички знаят за цитокини, и т.н., тук аз не съм имунолог. Но в крайна сметка това става.

Да погледнем от духовна гледна точка какво означава това? 
Чрез въздуха, ние приемаме това, което наричат “Диханието на Бога” или “прана” - жизнената енергия.
Само че това, което наричат прана в мистичните западно-християнски школи се нарича “Животворен Дух”.

По капиларите тече нашата кръв. А кръвта е носител на “Аз-а” на човека, неговият индивидуален “Аз”. Така че е прекъсната връзката. Онази връзка в картината на Микеланджело
Божественият палец, от който искрата преминава в Адам. Тя точно е прекъсната: между Висшето и материалния човек.Достигнахме ли до такова състояние като общество? Достигнахме. Дойде ли такова заболяване? Дойде.
Да, има теории и вероятно е така, че е създадено изкуствено и така, така, така…, но е допуснато да стане. Щом като е допуснато, значи то също е урок. Какво стана в следствие на това? - маски. Моята маска е много специална. Тя е израз на моето отношение към маските, което се споделя и от временното Министерство на Здравеопазването: отделение, разделяне на хората и страх.

“Страхът разяжда душата” - арабска поговорка. 
Страхът е противоположното на Любовта. Страхът може да те накара да извършиш всякакви престъпления. И всъщност, сега е момента, когато хората се поляризират и когато трябва да решат, кое  е Истински важното в живота им? И да настъпи обратното движение.

От изолацията, сега виждате колко голямо желание има за споделяне.
Значи, трябва винаги да ни се случи нещо лошо, за да оценим хубавото, което сме имали. Хубавото не като материални блага в случая. Защото знам, сигурна съм, че хората сега се радват не на приходите толкова много, колкото на това, че могат да контактуват. В България много не сме разбрали от карантина, но имам много приятели, които се върнаха от западните страни. И от там, когато се върне човек казва: “Дишам свободно”. Пак глагол, който е свързан с диханието, с Духа.

Общите болестотворни фактори: 
Да, ще кажете, че има чисто химически увреждащи средства и болестотворни фактори - вярно е. Това обаче няма да го засягам. Много обширна тема е, че “всичко е замърсено”. Но има нещо друго - болестите, които се разпространяват епидемично.Те са три типа най-вече: рак, автоимунни заболявания, алергии.
Тези три направления показват, че всички водят до едно и също нещо. До това, че човекът се е отклонил доста от пътя, който му е предназначен. 
Защо? Много голяма част от всички болести, изобщо лечението започва с изчистване:

Изчистване на тънките черва:  
Орган отговорен за имунната защита и за много голяма част от автоимунните заболявания. Те са анализатора, който у нас казва: “Това - да, това - не”. Това са така наречените “пропускливи” тънки черва. Тогава те не могат да отделят, да махнат тези агенти, които са болестотворни. И дори заболяването на щитовидната жлеза, лечението започва с това да се подобри дейността на тънките черва. Астрологично те са под знака на Дева - знакът на чистотата.

Пречистване на лимфата:
  Лимфата астрологично е под знака на Луната. Също е свързана с чистене, пречистване. Лимфният ток трябва да се оптимизира. Една руска лекарка казва, че аутизма при някои деца е свързан с прекъсване на лимфния ток - задържане на лимфа.

Пречистване на черният дроб - нашата химическа лаборатория:
Черният дроб е под влияние на две мощни планетни енергии: Сатурн и Юпитер. И е свързан с пречистване на нисшите емоции, на нисшите чувства и мисли. Така че, това пречистване става чисто физически, с физически мерки.
Първото нещо е поддържане на Чистота! Вътрешна чистота в организма: ментална, емоционална, физическа.
 
Как да стане тази работа? Всеки ден в момента, в който влезем в живота, сме атакувани от всякакъв вид фактори. Не на последно място са психическите, всяващи страх, омраза, неприязън и т.н.Това става с: 

Ежедневна сутрешна практика - ежедневно настройване! 
И сега преминавам към тези най-простички неща, които помагат:
Най-напред, наистина, сутрешното настройване - “Вода газим, жадни ходим” , както се казва. Ние сме окъпани в енергия. И крайният, последният източник на енергия, това е Слънцето - слънчевата светлина.
Сега сме точно в тази част от годината, когато наближаваме лятното слънцестоене. Тоест, слънчевата енергия е най-мощна. Потокът от слънчева светлина и заедно с него жизнена енергия е най-мощен. И най-мощни и най-целебни и оживотворяващи са лъчите на слънцето: точно преди изгрев слънце, по време на самия изгрев, и не по-късно от един час след изгрева.

Направете си труда поне един ден в тези дни да излезете сутрин, да останете спокойно да гледате слънцето. Или ако нямате тази възможност поне да излезете на място, което е сред природата - извън къщи, извън бетона, извън електрическото поле, в което сме всички потопени - електромагнитния смог.

И тогава ще видите как във вас ще се усети тази “Ра-дост”. Радостта на детето, което се радва просто на самия живот - на самия факт, че е живо, че гледа нещо хубаво и тогава се настройваме за деня.

Слънчевата светлина или тази практика на посрещане на слънцето е много древна. Има я при Орфизма, видях я при есеите, че я има, когато съм била в Кумран. И тя е може би една от най-старите неща, които са дадени в духовните школи на древността: Посрещането на Изгрева на слънцето.

Слънчевата светлина, когато не можем да я видим пряко, ние можем да си я представяме. Или можем да медитираме, като усилваме светлината на т.н. вътрешно слънце.

Има един израз на Учителя Петър Дънов, че: 
“Вътре, в центъра на нашият мозък, се намира така нареченото летящото око  на Душата”, го нарича той. Летящото око на Душата или вътрешното слънце.  

И казва, че: “Когато вътрешното слънце свети, тогава ние сме радостни, разположени, работоспособни.” 
Когато вътрешното слънце е затлачено, тогава целият свят ни е крив. Това последното е мой израз. Той не го казва точно така. 

Когато ние свържем външното с вътрешното слънце, всъщност тази енергия на радостта започва да прониква във всичките ни клетки. 

И има една много хубава формула:

“Господи, нека пулсът на сърцето ми се слее с ритъма на слънцето и нека да разнася кръвта по всичките ми клетки, така както слънцето носи живот и светлина навсякъде.”


Това, особено за хора, които имат проблеми със сърцето, е хубаво да си го казват. Защото тази светлина усилва нашата вътрешна светлина. 

Учителят казва: 
“Вие сте Светлина. Вие сте забравили, че сте дошли от Светлината и един ден ще се върнете отново там.”
Това го доказват двама немски учени, които говорят за биофотоните: Фриц Поп и Хуго Нигли, през около 70-те години на 20-ти век. Двама физици правят редица експерименти и доказват, че нашите клетки на тялото, нашите 60 билиона клетки излъчват светлина. Наричат ги биофотони. Те са същите както са фотоните на светлината, но се излъчват от нашите клетки. Така че ние подхранваме слънчевата светлина в себе си. А също така има един американски учен Херера, който доказва, че меланина - хормонът на епифизата, на пинеалната жлеза - върши същата работа, както хлорофилът на клетката. Тоест, той преработва слънчевата светлина в енергия и тази енергия всъщност задвижва процесите в митохондриите. А митохондриите са нашите малки “лабораторийки в клетките”. 

Тоест слънчевата светлина е жизнено важна! Ние не бихме оцелели и секунди ако в един момент Слънцето угасне. И това е най-доброто, или първото лечебно средство. 

Аз, в своята сутрешна практика трябва да кажа, че ползвам една книжка: “Завета на цветните лъчи на светлина”. Тя се намира вече по големите книжарници. Това е книга, която е с цитати от Библията, подредени по тяхната вибрационна честота, тоест по техния цвят. Дадена е от Учителя Петър Дънов, през 1914 г. 

В началото е била много тайна. Раздавана е само на посветени. Сега е достъпна за всеки. Има много неща, които се разкриват на съвременното човечество, които са били част от тайните познания, защото ние сме в криза. Защото истинските духовни Учители от всички направления, се мъчат да помогнат на човечеството да се качи най-после на следващият си еволюционен етап, който е точно сега. Миналата, тази и следващата година са критични.

Следващият фактор е въздухът.
“Въз-дух”. Има тук думата “дух”. “Дишам” и “дух” са от един и същи корен. Защото ние наистина чрез въздуха приемаме субстанция, която е много повече от кислорода и другите съставки. Известно е, че дихателните упражнения повлияват на мисленето. Изпълняване на дихателни упражнения с вдишване на цвят от слънчевия спектър е най-добрата и най-икономична лечебна практика, която може да съпътства всяко друго лечение.

Имам един приятел, който е докато е бил в Индия се разболява и получава енцифалит. Това е много тежко възпаление на мозъка, след което ако човек оцелее, мозъка му не оцелява съвсем. Той постъпва в Аюрведична клиника и освен всичко друго е четял по цял ден “Завета на цветните лъчи на светлината” - В момента той е в прекрасно здраве. И казва, че това го е спасило. Той е творец и всъщност, в неговите музикални произведения е вмъкнал това, което е придобил от болестта. В смисъл, работи с цветовете.

И сега искам да се спра на водата - една магическа субстанция. 
Ние сме изградени знаете от вода: 70% - възрастните, при малките - над 85%. Водата е нещо много странно. Водата лекува. Тя е универсален разтворител. 

И когато сме истинали, горещата преварена вода ни затопля. А когато имаме температура, треска - тя охлажда тялото. 
Това беше едно от първите правила, които прочетох в книгите на Учителя Петър Дънов и реших да го пробвам върху себе си. 

Годината беше 86-та, ако не се лъжа, някъде там - преди 90-та година. Бях с един много тежък грип с температура, която стигаше 39 градуса. Реших, че няма да пия нищо друго, само гореща преварена вода. Моите родители, които също бяха лекари казаха: “Ти искаш да се самоубиеш, това е лудост.” - Обаче, аз успях. След това децата ми, те пък повръщат като се разболеят, ги лекувах само с това: Гореща преварена вода. 

Тя внася жизнена енергия в тялото и нормализира не само химическият състав на клетката - изчиства, но и нормализира енергийното състояние на организма. Освен това, знаете, че има много практики, много традиции свързани с вода. Колкото и да е странно за някои хора, водата чисти не само физически, но тя чисти на астрален и на по-висшите планове. Не случайно има наричания с вода. 

Има изчистване с чаша вода - една много проста практика. 
Когато се чувстваш зле или обременен по някакъв начин, може да сложиш една чаша вода на пода, три пъти да я обиколиш по посока на часовниковата стрелка и да помолиш водата да поеме тази негативна енергия. Радиестезистите замерват, че тя наистина след това започва да се върти обратно. Ти се чувстваш облекчен. Това също съм го пробвала с познати и приятели, и със себе си. След това обаче тази вода не може да я оставиш така с твоите нечистотии. Трябва да налееш изворна вода в нея - няколко капки са достатъчни отново да я направят позитивна. Тоест, да ѝ върнат тая чистота, която има. 

Това, че водата чисти, това го знаем всички. Като си представим в какво състояние влиза и в какво състояние излиза от него. Как излизат течностите от организма ни? - фекалии, урина, т.н. Какво е поела тя в себе си? Защото водата, според Учителя Петър Дънов, тя, изразява водата на човека, която приема всичко в себе си и го изчиства. 
Той казва: “Тя е свързана с будическото тяло на човека” - елемента “вода”.
Тук има повече знаещи от мен, но знам, че в тракийското лечителско изкуство, водата е била една от четирите свещени течности. И дъждът е бил така наречената “космична вода”. 

Днес сутринта гледахме това. Водата я виждаме в един много чист, много достъпен вид. И това е една от малките тайни на един немски учен - Пол Свилде, който вече не е жив - на 80 годишна възраст почина. 
Той е работил много години: Лечение с роса. Антропософски лекар, с огромна практика. Беше доказал, че ако здравото тяло, по радиестезичните мерки има максимум 7 бовис единици, една капка вода съдържа 3,2 милиона бовис единици. Тоест, тя има изключително лечебен ефект. 

Нищо не ви коства сутрин малко да съберете роса, да се измиете. 
Това са стари български практики. Това е възраждане на старата мъдрост, която нашите прадеди са имали. 

Храната:
Много важно нещо е, че ние всички имаме вътрешно сетиво за това коя храна е полезна за нас. 
Поради това, което е полезно за едни може да не е полезно за други. То е закърняло, поради това, че много са остри вкусовете, които сега в момента ползваме. Но човек трябва да се слуша. Слушайте си не устата, а стомаха! 
Като се приближите към една храна: дали стомахът ви лекичко се разширява или се свива? Понякога ми се случва на някои много привлекателни храни, стомахът ми да каже: "О". И казвам :"Не,не."
И също така трябва да е по малко. Може нещо много да го обичате, хапвате по малко. 

Интервалът между храненията:
За да се подмлади тялото и да се възстанови, трябва да има от 12 до 16 часов интервал от последното хранене до следващото през деня. Това е откритието за автофагията, за което един японски учен получи нобелова награда, чието име в момента не мога да се сетя.
Най-важното е всъщност, че има два пътя. Преди да викнем лекар, преди да се хванем за хапчетата за каквото и да е, за всеки човек има 6 - 7 начин за лечение. 
И най-напред се питайте или помолете!
Единият път е навътре - вертикалната връзка, връзката с Душата. 
Душата се храни с красота, с молитва, с песен също...песен. 
Защото песента е небесна хармония и красота.
Помолете се...Молитвата, която не е само няколко думи казани, но молитвата идваща от сърцето и от Душата, и желанието да оздравееш.
Намерението, което е подплатено със силна воля да оздравееш са едното средство за лечение. И другото е - външните елементи на природата.
Когато казвам за силното намерение, ще завърша с още един пример: 
Моя приятелка, млада жена, преди 15 години я диагностицират с Левкоза - рак на кръвта. И даже й намират, че тя има такъв ген, който предразполага към ракови заболявания. И тя каза така: “Не, това не е за мен. Това не съм аз, нямам го." - и край! Отказва всякакъв вид лечение и контакти с лекари. И след една година се оказва, че на нея нищо ѝ няма. 
Така, че: Сменяте програмата! Само, че затова се иска: много силна воля, определено с решимост. 
Има такива примери. В една лекция на Учителя Петър Дънов се разказва за двама паралитици в една болница. Влязла огромна змия и двамата скочили и избягали. Тоест, ние имаме много по-големи възможности отколкото тези, с които си служим.

В тая връзка искам да кажа нещо. Напоследък много се говори за това как ние сме създадени, има други цивилизации по-могъщи, че те са ни създали и т.н. Може да има други цивилизации, те са ни братя, обаче ние сме Божие Създание. Кой ни е вдъхнал Душата? Другите ли цивилизации са ни дали Душа? А Душата, това е съсъда, в който нашият истински Божествен Дух, нашият "Истински Аз" се изразява.

Така че сега има много тенденции, които по всякакъв начин омаловажават тази вертикална връзка - да не осъзнаваме колко сме могъщи като същества, като същности...И това става по различни начини, включително и по някои псевдо духовни начини и псевдо духовни книги. 

А пък аз ви казвам, че когато осъзнаем истинската си  същност, тогава сме силни!
Благодаря ви за вниманието!

Въпрос:
...Настройката за бъдещето на човека. Чела съм от Едгар Кейси, че много е важно, когато се разболееш да си помислиш с каква настройка ще продължиш като оздравееш?
Да, точно. Точно тази вирусна епидемия точно това цели всъщност да си помислиш: "От тук нататък, сега като прескоча трапа, какво ще правя нататък?"
Защото ние сме като хипнотизирани. Ние сме в една обща хипноза. Всички казват:"Трябва да станеш такъв - първо родителите ти казват: една престижна професия, после трябва да създадеш семейство, после трябва да храниш това семейство…" Не, че не трябва, аз не го отричам, но понякога това те отделя толкова много от нещо, което Душата ти желае. И в един момент идва някакъв стрес - ето, както казваш - трябва да си помислиш: "От тук нататък аз накъде ще продължа?"

И нещо важно, което всъщност пропуснах. 
Учителят Петър Дънов казва, че: "Всички методи на лечение, каквито и да са те, всъщност целят едно и също нещо: Да мобилизират скритият резерв на човека - неговите скрити сили, които са в потенциално състояние." 
И които с болестотворни агенти, включително химическите средства, с които лекува официалната медицина , така както се практикува, казвам ви:  не съм съгласна, не съгласна...И много често огромни дози лекарства - те, понеже имат инстинкт за самосъхранение си ги спират сами или вземат минимална част от дозата. Не казвам за всички, но има такова нещо. 

Така че, това са: алопатичната медицина, която провокира организма с химически средства, хомеопатичната - с малки такива дози, провокира този резерв. 

И тогава организмът проявява истинското си могъщество и се лекува сам. Защото ние се лекуваме сами! 
Всъщност, ние лекарите, сме само милосърдни сестри. Ние помагаме на този вътрешен процес. И е важно всеки човек да си подбере неговото лечение. За едни ще бъде едно, за други ще бъде друго, но човекът не бива да са оставя пасивен. Защото, тогава той ще се излекува от едно нещо, след време със същия модел на поведение, на мислене, ще дойде друго нещо.
Благодаря ти за въпроса!

Препоръчани книги:

Д-р Светла Балтова
Д-р Светла Балтова
Д-р Светла Балтова е холистичен терапевт, астролог и отдаден изследовател на учението на Петър Дънов. Тя е учител по паневритмия и един от забележителните автори на книги свързани с Учението на Бялото братство в България.

След като дълги години е практикувала в сферата на  конвенционалната медицина, тя се отдава на алтернативна медицина.
Светла Балтова владее метода за лечение с цветните есенции на д-р Бах, антропософска и холистична медицина, астропсихология и медицинска астрология.
Преподава паневритмия като провежда ежегодно курсове от 1997 г. в България, а от 2000г. в чужбина: в Австрия, Холандия, Финландия, Германия, Щвейцария, Италия, Гърция, Бразилия, САЩ, Израел.

 

"Душата е нещо, което не се вижда и много хора се питат дали има душа...но тя се проявява чрез мислите, чувствата и действията ни. Ако душата не се вижда, то пък тялото е нещо много осезаемо, и то показва какво става в душата ни. То е нашият най-добър съветник. Защото когато ние се завкостеняваме и влизаме в някакви модели - мисловни или емоционални, съответно точно определена част от тялото ни започва да дава сигнали (чрез болести), че нещо не е наред. "

 

"Учителят казва, че ако ние с волята си не можем да овладеем тялото, то просто нямаме воля. Тялото според духовната наука е създадено от душата и от Духът ни. По тялото, което сега имаме, можем да съдим каква работа сме извършили преди, в предишните си прераждания.", споделя д-р Балтова."Науката за неделимостта на душата и тялото, или за неделимостта на мислите и чувствата и физическото им проявление - това е много древна наука. Тя е била забравена в епохата на материализма, когато е било отделено физическото от духовното; осезаемото от неосезаемото. Сега тази наука се възвръща, нарича се психобиология. Тя показва как определени органи и системи от тялото как точно реагират при определени мисловни или емоционални модели. Това е развито и в антропософската медицина на Рудолф Щайнер. Към тези неща многократно насочва вниманието ни и Учителя Беинса Дуно, който говори за това кои части на тялото с какви процеси или с какви добродетели са свързани."'Коментари 0

За да коментирате, е нужно да влезете

Спонсори на Портал 12