Търси

Д-р Светла Балтова: Великите страни се стремят да вземат нещо от България. Кое е най-важното ако има нова война? (ПЪЛЕН ТЕКСТ+ВИДЕО)

Още по темата ...
дълбоко дишане

Дълбокото дишане променя виждането на живота и на окръжаващата среда. Човек започва да вижда цялостно проявите на Бога

Виж повече
Eleazar

Елеазар: Бог не гледа твоето богословие, а твоята Любов, твоето сърце (ВИДЕО)

Виж повече
Нумерологична прогноза

Числата на 2022 г. изискват силен духовен стремеж в индивидуалния път на всяка душа

Виж повече
15.02.2022 г.
11539
Подкрепям Портал 12! Портал 12 е алтернативна медия. Подкрепете ни за повече материали, видео и лекции! Виж повече
Таня Борисова: Здравейте, д-р Балтова! Радвам се, че отново сме заедно в, така да се каже, началото на 2022-ра г. по една много интересна тема, която определихме с вас - 10 години от 2012 г.  Един цикъл, за който с Вас си говорихме и защо той е толкова важно да бъде отбелязан? 
Д-р Светла Балтова: Да. Всъщност през 2012 г. се изговори много за края на света, за евентуално ново начало, за квантов скок. И се шегувахме после с приятели, че не знаем скочихме ли и, ако сме скочили, от коя страна сме, защото всичките сме пак от една и съща страна. Но всъщност когато става въпрос за нов цикъл и за промяна на човешкото съзнание, не може да се очаква, че нещата ще станат веднага. Те са процес. Промяната на съзнанието на човечеството като цяло е един дълъг процес.

Таня Борисова: Но все пак да кажем какво се случи тогава в тази година, защото определено това беше една повратна точка?
Д-р Светла Балтова: Да. Всъщност ако се погледнат нещата астрологично две планети мощни, Уран и Нептун, смениха знаците си. Сега, искам да кажа нещо за тези, които се чудят как едни така отдалечени планети могат да влияят на хората. Очевидно влияят, защото ние в тоя триизмерен свят сме далече от Уран и Нептун, но понеже сме многоизмерни същества, ние сме… клетки от нас, части от нашата същност резонират с тези енергии. И е доказано, че когато човечеството открива една планета, т.е. прави връзка с нея, нейната енергия започва да му се отразява. Така например когато е открит Уран, това е началото на революциите и няколко години след това започва Великата френска революция. Тоест ключовите думи на Уран - освобождаване, свобода, край на ограниченията, а също така и новите технологии. Тогава се открива електрическата крушка, парната машина, т.е. човекът започва да се придвижва на по-големи разстояния, така че човечеството като цяло влиза във взаимодействие с енергиите на тази планета. Важно е да го отбележа, защото те ще играят… Той сега играе много голяма роля, Уран. Нептун… Когато е открит Нептун, с това се свързва епохата на романтизма. Човекът се огорчава все повече от несъвършенствата, грубостите на света, и търси да излезе, търси изход в красотата на поезията, на музиката. Едни от най-нежните композитори, Шуберт и Шопен, са от тази епоха. Художници, които рисуват картини с, как да кажа, фантастични пейзажи, т.е. Нептун е сфера, която ни въвежда някъде далече в света на поезията и музиката, и в по-фината реалност изобщо. Обаче в човешкото тяло медицинското направление в астрологията свързва тези две планетни сфери с две много важни жлези в мозъка на човека, а именно хипофизата и епифизата. 

Таня Борисова: Това са доста ключови органи, които са пряко свързани с духовното развитие и с усещанията, духовните.
Д-р Светла Балтова: Именно, да. Епифизата, която се свързва с влиянието на Нептун, е в духовната традиция отваряне на третото око, на по-фината сетивност, възприемането на висшите светове. А Уран управлява хипофизата, която се нарича жлезата-диригент на всички други жлези, защото тя ги управлява. Той също е свързан с отваряне на висшето съзнание от човека, интуицията, която всъщност е умът на душата. Така че смята се, че когато те се свържат, когато те се активизират, тогава се казва в духовната наука, че прехвърча искра между тях и тази искра се превръща в една дъга -  мостът Антакарана се нарича. И тогава всъщност човешката глава започва да излъчва светлина, така както виждаме ореолите на светците, т.е. те са извършили този процес в себе си. И можем да кажем, че това е нещо, което е заложено като по-нататъшно развитие на човечеството. Само че такъв един скок не става веднага. Той изисква време и изисква постепенно развиване на добродетели и пробуждане на човешкото съзнание. Пробуждането на съзнанието не е лесен процес и опитът показва, човешката история показва, че то става винаги с катаклизми. Един спящ човек трябва да го разтърсиш, за да се събуди. И така започва нов цикъл от 2012-та. Нали всички… старите писания, т.е. на маите, казват, че завършва нещо, т.е. започва нещо друго и във всеки цикъл има ключови моменти, повратни точки. Това е винаги седмата година от всяко начало. Това се знае в психологията. Това в духовната наука е цикълът на Сатурн, защото той определя… от неговото движение, активиране на самия себе си, се определят тези седем годишни цикли. Но това е цикълът и на Уран, защото той пък на всеки 7 години сменя знака си, т.е. влиза в нов астрологичен знак. Така че 7-та година е много важна и това беше 2019-та. И през 2019 г. всъщност нещата, с които ще я запомним, беше тази модерна болест ковид-19. И още в началото на годината астролозите наблюдаваха едно събитие, а именно съвпада, т.е. съчетаването на енергиите на Сатурн и Плутон, два много могъщи планетни архетипа, защото трябва да кажа, че в астрологията планетите се разглеждат като образи, като архетипи, (това е концепция на Юнг всъщност), които резонират в човешката душа индивидуално и в човечеството като цяло. И точно те, двата могъщи бога - Сатурн, който е на кармата, на причинно-следствената връзка, това е древногръцкият Кронос, богът на времето. Един неумолим бог, който всъщност може да бъде умилостивен, само ако човек понесе товара си, разреши задачата си и тогава той може да продължи нататък в развитието си. А Плутон е древногръцкият Хадес, богът на подземното царство, който пък изважда на бял свят всичко, което човек не би искал да види, което е потулено в душата. В социален план Сатурн управлява структурите на властта, а Плутон управлява подземния свят и тези, които стоят зад видимата сцена на действието.

Таня Борисова: И така зад видимото през тези две години, приключващи този 10 годишен цикъл, какво резонира в нашето общество и какъв товар трябваше да понесем, за да продължим напред?
Д-р Светла Балтова: Най-напред трябваше да преминем през голямо предизвикателство, защото, когато искаме да видим какво ще се случи, трябва да видим предишните пъти, когато това се е случвало, как е резонирало. И в началото на 20-ти век, когато двете планети са били отново в съвпад, тогава е започнала Първата Световна Война. Какво е станало? Човечеството е преминало през страха и ужасите на войната като цяло. Но същевременно точно по това време, в началото на 20-ти век, са се развили в Европа и в Америка духовни учения, които са подготвили човечеството за навлизането в следващото хилядолетие, в 21-ви век. Имам предвид учението на Щайнер, на Учителя Петър Дънов, в Америка движенията на Розенкройцерите на Макс Хайндл, Шри Оробиндо в Индия… то продължава, разбира се, по-нататък развитието на неговата школа… и други духовни учители. Не е възможно да се изброят всички. 

Таня Борисова: Те са много по това време, които се появяват, в много точки по целия свят. 
Д-р Светла Балтова: Така че от една страна винаги в процесите има една видима страна - това, което историята ще запише, в случая войната - и една невидима страна, която остава встрани от историята и човек трябва да си порови. И това всъщност е новият духовен импулс, който започва да се разгръща в няколко духовни школи. После този съвпад пак между Сатурн и Плутон е през 33-та година, това е епохата на студената война и след това още веднъж, когато пък започват броженията… започва… в момента ми избягва годината… обаче в тази година от една страна е освободен Лех Валенса, който преди това е бил в затвора. Тоест недоволството на хората, солидарност, полската солидарност, са избуявали тогава, и същевременно в Москва умира Горбачов и е заменен с Андропов. Тоест в политически план пак има едно противоборство между диктата, да го наречем, и силите, защото Плутон и Сатурн като комбинация искат контрол и диктат, безпрекословно подчинение, но винаги на всяко действие има реакция и съответно избуяват и другите сили. 

Таня Борисова: Ние в нашия този период сега пак наблюдаваме опит за контрол, за натискане, за страх и всичко, което наблюдавахме през тези две години. Но Вие казахте, че това е външната страна, а във вътрешната, по-дълбоката, се събужда винаги един духовен импулс. Новият импулс, който сега се събуди през тези две години, той накъде ни насочва? Има ли ново стъпало, където иска той да ни отведе? 
Д-р Светла Балтова: Да. Новото стъпало се прояви или беше подсказано пак в края на 2020 г., т.е. семенцето на всяка година се засява по време на зимното слънцестоене на предишната година. И всъщност тогава се намеси… Трябва да кажа, че преди това още към този съвпад на Плутон и Сатурн, се намеси и Юпитер в Козирог, трети могъщ бог, но той вече… неговият лъч внася светлина, осветява нещата. И ние много яснота добихме за всичко, което става и на сцената, и зад сцената основно, в световен мащаб. Маските паднаха, както казахме в едно интервю. И човекът започна да разбира малко повече, да оценява малко повече свободата си, да осъзнава повече или все повече хора осъзнаха, че не искат да бъдат манипулирани, че не искат да им внушават какво е добро за тях, че те самите имат достатъчно разум, за да знаят кое е доброто. И след това се намеси вече знакът Водолей, защото в края на годината, 2020 г., Сатурн и Юпитер заедно влязоха в знака Водолей. А Водолеят носи новите неща. Водолеят, знаем… Нали всички чакат епохата на Водолея, която след две хилядолетия ще настъпи, но сега е в подготовка човечеството за тази епоха. И всъщност започнахме да осъзнаваме много повече, че сме едно човечество. Дори и тези новини, които последваха през 21-та година… виждате колко много природни бедствия имаше - земетресения, наводнения, пожари… ни направиха съпричастни с всички краища на света. Така че това е нещо хубаво, което зад всички катаклизми, които пък бяха предопределени от един много труден стресов аспект между мощните Уран и Сатурн и който продължава и ще продължи през 2022 г. Зад всичкото... това е едното, това е негатива. Обаче зад всичкото това човечеството, или поне една голяма част от него, се научи да мисли малко по-глобално, да мисли за това, което става в другия край на света, да бъдем съпричастни към протестите, към страданията, към бедствията, които не ни засягат лично, но засягат някои други. 

Таня Борисова: Ние сме свързани така или иначе всички в една нишка. Но не беше ли това и сигнал, индивидуален, към всеки един? Защото може би тук все повече започнахме да осъзнаваме, че животът, такъв какъвто го живеем, се отразява не само на нас, а и на всички останали. И промяната, и свободата, е първо едно вътрешно състояние, което ние трябва да постигнем - в това ние да се променим, да израснем в тези условия, които уж са затворили, ограничение… Но всъщност дават една голяма възможност за самоанализ, така да се каже.
Д-р Светла Балтова: Ами всъщност точно идвайки до 10-та година от цикъла сега е важно всеки да погледне назад и да си спомни какво е било през тези 10 години. Какво му се е случвало? По какъв начин се е развил животът му? Какво е преодолял? Или какви страхове е имал? Тоест ако се погледне… мисля, че няма да има изключения… говоря за всички мислещи и разумни хора, които предполагам, че гледат Вашето предаване… няма да има изключения - хората да каже, че са си останали същите. Не, всички сме се променили по един или друг начин. Но сега е моментът! Понеже е десетата година (2022 г.), като направим равносметката какво сме преминали, да си помислим и какво искаме да продължим, как искаме да продължим. Понеже, предполагам, че не за всички е било хубаво последните 2 години. Виждаме колко бяха трудни. И също така и тази, която идва, няма да бъде лесна в материален план. Но това е важно - да се помисли кои са ценните неща в живота. Междувременно карантината и затварянето ни накараха всички малко повече да се обърнем към близките си, да оценим семейството си, грижите за болните си - родители, деца, близки. Също отвориха повече сърцата на хората. Има едно изказване на Николай Рьорих, че “сърцата на хората са отворени надолу”, казва той, в смисъл че когато страдат. Казва, ако някой е щастлив, хората не са толкова съпричастни. Те са по-съпричастни, когато той страда, за съжаление. И сега вече, като идваме до тази десета година (2022 г.), тук започва… Първо, че тътенът на Уран е заложен още в края на 2021 г. по време пак на зимното слънцестоене, когато те бяха отново в напрегнат аспект, квадрат се нарича в астрологията, Сатурн и Уран. Сатурн в Урановия знак Водолей, Уран в земния знак на Земята, Телец. И аз мисля, ние го говорихме това, че ще има събития, които ще накарат хората да оценят кое им дава сигурност, кое е наистина ценното в живота им. Мисля, че ще им подскажат тези неща няколко планетни енергии, вече доста по-фини. Това са на Нептун и Юпитер. Така че отново идваме към тези действащи лица, с които започнахме, двете мощни планетни сфери, Уран и Нептун, защото сега Нептун ще играе важна роля също. През пролетта Юпитер със своя лъч, който разгръща, разширява нещата, осветява ги, ще съвпадне с енергията на Нептун. Двете планетни сфери отварят душата на човека за по-фините реалности - и Юпитер, и Нептун, те са съ-управители на знака Риби. Така че, особено през март и април, особено през април, по един или друг начин хората ще станат, би трябвало да станат… т.е. дадено им е да станат… вече зависи от всеки човек индивидуално… по-милостиви, по-съпричастни, по-добри, да го кажа така простичко, по-добри. Това се вижда вече, то става вече, наблюдава се в най-различни дребни ежедневни жестове. Всеки ден има в социалните мрежи за някакъв такъв жест събития, мъничък, помощ за някой човек или за животно дори. Така че това е нещото, към което трябва да се върви.

Таня Борисова: Ако тук трябва да споменем и Учителя Беинса Дуно, Петър Дънов, той казва… така говори за едни цикли от порядъка на… сега дано не ме лъже паметта… 22 години. Така ли беше? Тоест сега, ако трябва да кажем, че ще приключат едни 22 години, какво имаме да изпълним още за този цикъл? 
Д-р Светла Балтова: Да, това е 22-та година на третото хилядолетие. Учителя казва, че ако една идея или нещо запланувано не се осъществи за 22 години, то няма да стане. Така че това, което новото съзнание или промяна на съзнанието, еволюция по-скоро е думата, на съзнанието на човечеството трябва да се осъществи тази година (2022 г.) Не казвам, че вече ще станем всички… ще прекрачим в някакъв… ще направим скок, но ще се издигнем като човечество, като цялостно човечество, в едно по-високо поле. И това ще става. Винаги ще има разслояване между хората. И даже то сега се наблюдава още по-изразено, за съжаление така ще бъде. Една голяма част от човечеството, една критична маса човеци ще извисяват съзнанието си и по този начин те ще помагат и на Земята, на планетата, защото тя също еволюира. Гея се издига на по-високо ниво на съзнание. И даже това присъствие на Уран в знака Телец, аз го свързвам и с издигането на планетата. И с нея заедно ще се издигат или ще й помагат или чрез нея… тоест заедно с нея и хората, които са вибрационно на по-високо ниво на съзнание. Вибрационно значи обичащи, радостни, уверени и с връзка с Бога, с Първата Причина.

Таня Борисова: Това означава, че ние сме в един много ключов момент, щом ако за 22 години една идея не се реализира, тя няма да се реализира. И Вие казахте, че е време това пробуждане да се случи. Означава, че хората, които имат колебания накъде да поемат - дали по-старото, дали да променят живота си, дали да изберат нов начин на живот и т.н. да се променят, да минат на едно по-високо ниво - те ще са изправени пред избор и то… решителен.
Д-р Светла Балтова: И то решителен! Да, така е. Всеки човек си има един ангел хранител и един зъл гений, злия гений го тласка да свърши нещо, за което после дълбоко ще съжалява. И въпросът е да слуша човек този глас, който е гласа на мира и хармонията в него и който носи светлина в душата му. Няма начин да не преминем през такава борба. Това ще се случи. И понеже тази година двете затъмнения, слънчеви, и съответно лунни, т.е. четири затъмнения са в оста Телец-Скорпион… Тази ос е на сигурността, в смисъл материална, не само емоционална, дълбинна, дълбоко чувство на сигурност. И това ми напомня за една формула, която, ако не се лъжа, идва от розенкройцерите: 

“От Бога сме родени. 
В Христа умираме. 
В Духа възкръсваме.”


Тоест хората, които се колебаят и които са на кръстопът, нещо ще трябва да умре, нещо старо, което трябва да си отиде, за да може да се роди новото. Защото няма начин човек да продължи, ако мъкне товарите… така… вехти товари на гърба си. И тук ще ни помагат природните същества. Пак Учителя казва, че още от 1975 г. над 100 хил. адепти са започнали да се въплъщават на Земята, някои чрез прераждане, други чрез въплъщаване, за да помогнат на човечеството в тази ключова фаза. А сега в момента хората, които са с по-фини сетива, усещат това присъствие, това брожение, това настъпление на Светли Същества, които помагат на хората в този ключов момент от човешката история.

Таня Борисова: Това щеше да ми е и следващият въпрос - дали ще има помагачи на тези, които са решили, избрали, да вървят по този път? Но Вие отговорихте на него, така че следващото, което ми идва да Ви попитам, е означава ли, че точно този период е много благодатен за учене? Но не учене такова каквото ние сме го свикнали да учим, а учене вътрешно, духовно, т.е. да практикуваме и да търсим точно това отваряне на нашето съзнание и онази искра, която се запалва и вече оттук нататък получаваме този импулс и казваме няма връщане назад.
Д-р Светла Балтова: Да, това е много добър… сега пролетните месеци след като вече тръгнаха напред, и съвсем отскоро и Меркурий, а преди това Венера в Козирог… е много благоприятен и за практически неща. Защото човек се учи правейки нещата, така че ако имате планове, хората, които имат някакви планове - конкретни, материални - могат да си ги реализират през тези месеци, те са добри. Има слънчево затъмнение на 30-ти април, което е много силно слънчево затъмнение. И дори аз споменах за тътена на Уран, който на Китайската Нова Година на 1 февруари, така, го дочух, усетих, мисля, че тътенът на Уран ще се чуе много ясно тогава, на 30-ти април. Не говоря само за катаклизми или не говоря, как да кажем, предимно за катаклизми. Такива може и да има, но говоря за промени, големи, в социалното пространство. 

Таня Борисова: Това означава, че се получава една като борба, едно натискане, хем отгоре, хем отдолу, а ние сме по средата. И в този период ли да очакваме да усетим тази преса, от която сякаш трябва да я разкъсаме? 
Д-р Светла Балтова: Мисля, че през пролетните месеци изобщо ще бъде време, когато ще трябва да се работи осъзнато с материята. Хората, които имат плодотворни проекти, които са творчески, материални проекти включително, със земя, инвестиции, но екологични, щадящи планетата, те ще могат да ги реализират. Понеже, тук пак с Уран в Телец свързвам нещата, понеже той е свързан със Земята, но и с подземните богатства също, земите и подземните богатства, мисля си, че ще бъдат ключови също дните около средата на март, защото тогава Венера, която управлява Телец, Венера и Марс всъщност заедно във Водолей, ще активират този Уран. Тоест това се нарича взаимна рецепция - Венера и Марс в знака на Уран активират Уран в знака на Венера. И тогава може да има такива събития, трусове, и също така големи промени в материален план също. Но дори това смятам, че ще бъде добро. Поначало ще се променя осъзнаването на хората за материята и за материалните ценности.

Таня Борисова: Означава ли това, че ние биваме подтиквани да одухотворяваме материята? Тоест не просто да работим, не просто да печелим пари, не просто да си купим това или онова, за да минава живота, а всяко едно нещо да го преосмисляме. Придобивайки нещо, първо, то какво ни носи и, второ, какъв отпечатък и резонанс дава?
Д-р Светла Балтова: По-скоро мисля, че понеже в знака Риби ще продължи да действа Юпитер, който е на справедливостта, също както и Сатурн, който ще бъде пък във Водолей, Юпитер в Риби… по-скоро ще става въпрос за осъзнаване от хората, които са готови да го осъзнаят, че има едно изключително и чудовищно неправилно разпределение на благата. Хората не са повече, отколкото планетата може да изхрани, но благата на тази планета са изключително неравномерно разпределени. Всъщност възможно е да възникнат всякакъв вид недоволства, движения, малки и големи, които да изискват точно това. То няма да стане сега. Аз мисля, че това ще стане, че ще се променят, че ще има много по-големи социални промени, когато Плутон влезе в знака Водолей, излезе от Козирог и влезе във Водолей, но сега започва това осъзнаване - материалните блага трябва да бъдат разпределени по-правилно.

Таня Борисова: Тоест ето пак природата ни кара ние да се самоограничим по някакъв начин и да живеем по-простичко и по-близо до нея.
Д-р Светла Балтова: Да, само че ще ни накара по начин, който на много хора няма да хареса, защото все пак доста хора са консумативно настроени. Има огромно разхищение на материални ресурси. Това няма да се позволи повече! Помислете си какво става със супермаркетите, с тези огромни витрини, претрупани, когато никой не ги купи. Аз съм чувала, че товарът се хвърля в морето. Също така въпросите за земята, за почвата, за използването на земята, експлоатацията, бих казала, на земята, също ще стоят много належащо… така, на преден план. Аз се надявам много да има от по-младите поколения, от тези които са родени през 2000-та година и около нея. Хора, които са много по-осъзнати за нуждите на земята и работещи с енергиите… и по-възрастни, разбира се, не изключвам по-възрастните, но милениумите, родени през 2000-та година, сега са на 22, и те са се сблъскали за първи път сега … това е във всяка биография се случва тоя сблъсък на 21-22 години с несправедливостите в обществото. И оттам нататък ми се струва, че ще има… от една страна природата ще ни ограничава, от друга страна ще трябва ние да сме по-разумни. И като казвам ние, имам предвид като цяло пробуждането на човека за нуждите на другите. Защото в България това е процес, който е по-лесен като че ли, но в много осигурените общества, където хората са свикнали всичко да получават наготово, един минимум, може би ще се наложи да разберат, че няма да става така. 

Таня Борисова: Ако трябва да се върнем сега в този месец, който започва, всички ги вълнува една определена дата - 22.02.2022 г. Има ли някакъв ключ и някакво послание в датата?
Д-р Светла Балтова: Аз даже разбрах, че жени, които ще раждат планувано, с цезарово сечение, са планували тази дата. Обаче за мен тя е свързана с две шестици - 22.02 е едната шестица, годината е втора шестица, липсва само третата шестица. Знаем 666 чие число е - на Сатана, на антихриста. Така че това е… а пък шестицата… Учителя казва защо е така. Той казва: шестицата, да, тя може да бъде на любовта и на Венера, но тя е и число на илюзията. Една илюзия на физическия свят е едната шестица. Една илюзия на духовния свят - втората шестица. И на третия свят, вече там е трудно, ако се появи третата шестица. Така че аз към тази дата бих подходила доста предпазливо и с медитация, в светлина и не мисля, че… 

Таня Борисова: Тоест на тази дата е по-добре да се обединим в една молитва и медитация, за да можем да минем през нея плавно? 
Д-р Светла Балтова: Да, така е, така мисля.

Таня Борисова: Добре, ако трябва да погледнем, приключвайки този първи цикъл 10-годишен, и отправим поглед към следващия. Всички виждат, че доста от нещата, които и нашите пророци български са ги казали, в един момент започват да се случват. И тук вече влизаме в едни следващи години, за които те говорят неща, които трябва да ни накарат да се замислим. 
Д-р Светла Балтова: Ами всъщност пророците, и на първо място Учителя Петър Дънов, който е, разбира се, повече от пророк, но и другите, пророците като Слава Севрюкова, като баба Ванга, говорят за възход на България. И аз го вярвам. Смятам, че така ще стане. Учителя казва, че повече от 4000 години сме подготвяли, българите, за тяхната мисия. Аз мисля, че тази мисия е точно сега, в този момент започва, защото досега България показа… българите показахме здрав разум, човечност, и не си затворихме сърцата и домовете за другите, не се уплашихме от вирусчето за разлика от много други нации. Освен това има нещо, което също е… взимам го от беседа на Учителя... Той казва, че… скоро я четох… това е пред Младежкия окултен клас… Той казва, че всеки народ се различава по своята кръв и кръвта на българите се различава от тази на всички други народи. Така че има нещо, което ние можем да дадем сега, да покажем като устойчивост, като дълбока духовност. Като казвам дълбока духовност си представям архетипа на българина - като едно дърво, което дълбоко-дълбоко в земята му са корените, здраво вкоренено. Обаче това позволява ствола да бъде много мощен и силен и короната да бъде високо в небето. Не всички народи имат, пак от беседа на Учителя, са написани на дланта на Бога. А той казва така: българите са написани на тази длан. Така че мисля, че България тепърва ще има да играе много по-важна роля и ще бъде повече забелязана, почитана, отколкото е било досега.

Таня Борисова: Този възход обаче ще бъде ли съпроводен от сътресения, в които ние да покажем, да проявим, тази устойчивост. Сега примерно наблюдаваме в момента голямо напрежение, което между другото с Вас през прогнозата, която направихме за годината, Вие го казахте, че точно по това време ще има такива нагласи да се случват. Какво казват звездите сега? Може би сигурно сте гледали… Очертава ли се според тях военно напрежение, конфликт, в който пък ние няма как да останем незасегнати? 
Д-р Светла Балтова: Война няма да има. Да. Това, което премина през предишните 2 години, беше трудното. Сега се очертава отново голямо напрежение. Сега ще се… малко ще се разнесат нещата, въпреки че в природен план като катаклизми… Да, като катаклизми, да го нарека, датата 30-ти и слънчевото затъмнение за мен с това струпване във Водолей са… възможно е да има нещо, възможно е.

Таня Борисова: Тоест природата ще отпуши напрежението. 
Д-р Светла Балтова: Дали ще го отпуши не знам, но напрежението, което съществува и което си е част от цикъла… Това са неща, които са цикли. Те не могат да бъдат избегнати, но могат да се разразят по един или друг начин. Може би ще се разрази или като природен катаклизъм, или като големи икономически сдрусвания. Но след последния конфликт между двете планети, Уран и Сатурн, в края на годината, когато ще има отново някакъв вид напрежение, в есенните месеци - октомври и ноември. А пък сега България няма да блесне на бойното поле, така да се каже. Още някога Учителя Петър Дънов е казал: пълен неутралитет. Трябвало е да спази България пълен неутралитет. Тя не го е направила. Сега в момента ми се струва, че… сега ще кажа нещо, което изглежда съвсем различно от видимостта… че великите страни се стремят да вземат нещо от България. Такова усещане имам. По някакъв начин да я придърпат, всеки да бъде като… да я придърпа като съюзник на своя страна. И тази мъничка страна е като скала в бурното море, което е наоколо. Точно така я виждам, в този образ - просто като една здрава скала, здрава опора, и наоколо си бушуват вълните, но тя си стои. Да. Не мисля, че ще влезем в какъвто и да е военен конфликт.

Таня Борисова: И тук всъщност идва и това, което ни очаква през този следващ цикъл от 10 години, когато може би ще ни се дадат още по-големи възможности ние да проявим този духовен импулс, който носи българският народ.
Д-р Светла Балтова: Ами той всеки цикъл зависи от предидущия, той стъпва върху него. И каквото направим сега, такова ще бъде през следващите години. Обаче има все повече признаци, че в България нещата вървят добре. Да, мисля, че вървят добре. Като гледам хората, не говоря за правителствата, те идват и си отиват.

Таня Борисова: Не говорим за видимата част, за това, което ни се показва… 
Д-р Светла Балтова: Да. Говорим дори за хората, които са обикновени, т.нар. обикновени хора, защото те са всъщност нацията, те носят душата на българина. И тази душа е непокварена. Това е много важно. Непокварена.  

Таня Борисова: Ами тогава да си пожелаем в това бурно море, което ще бъде явно в следващите 10 години, да остане стабилна, непокварена, и да очакваме нейното разцъфване.
Д-р Светла Балтова: Да, стабилна в Духа. Това всъщност ще бъде. И наистина, когато се говори за мисията на българите, за което аз нямам съмнения, в това което Учителя казва: подготвяхме 4000 години българите за тяхната мисия. Мисля, че това не е помпозно изхвърляне или, как да кажа, някакво шовинистично изказване. А то е отговорност. То е отговорност! И ние си я носим тази отговорност, съвсем ежедневно. Носим си я по един ежедневен начин. Но, да, България ще си остане в Духа. Непоклатима.

Таня Борисова: Благодаря Ви, д-р Балтова, за това интервю!
Д-р Светла Балтова: Благодаря!

Д-р Светла Балтова
Д-р Светла Балтова
Д-р Светла Балтова е холистичен терапевт, астролог и отдаден изследовател на учението на Петър Дънов. Тя е учител по паневритмия и един от забележителните автори на книги свързани с Учението на Бялото братство в България.

След като дълги години е практикувала в сферата на  конвенционалната медицина, тя се отдава на алтернативна медицина.
Светла Балтова владее метода за лечение с цветните есенции на д-р Бах, антропософска и холистична медицина, астропсихология и медицинска астрология.
Преподава паневритмия като провежда ежегодно курсове от 1997 г. в България, а от 2000г. в чужбина: в Австрия, Холандия, Финландия, Германия, Щвейцария, Италия, Гърция, Бразилия, САЩ, Израел.

 

"Душата е нещо, което не се вижда и много хора се питат дали има душа...но тя се проявява чрез мислите, чувствата и действията ни. Ако душата не се вижда, то пък тялото е нещо много осезаемо, и то показва какво става в душата ни. То е нашият най-добър съветник. Защото когато ние се завкостеняваме и влизаме в някакви модели - мисловни или емоционални, съответно точно определена част от тялото ни започва да дава сигнали (чрез болести), че нещо не е наред. "

 

"Учителят казва, че ако ние с волята си не можем да овладеем тялото, то просто нямаме воля. Тялото според духовната наука е създадено от душата и от Духът ни. По тялото, което сега имаме, можем да съдим каква работа сме извършили преди, в предишните си прераждания.", споделя д-р Балтова."Науката за неделимостта на душата и тялото, или за неделимостта на мислите и чувствата и физическото им проявление - това е много древна наука. Тя е била забравена в епохата на материализма, когато е било отделено физическото от духовното; осезаемото от неосезаемото. Сега тази наука се възвръща, нарича се психобиология. Тя показва как определени органи и системи от тялото как точно реагират при определени мисловни или емоционални модели. Това е развито и в антропософската медицина на Рудолф Щайнер. Към тези неща многократно насочва вниманието ни и Учителя Беинса Дуно, който говори за това кои части на тялото с какви процеси или с какви добродетели са свързани."'Коментари 0

За да коментирате, е нужно да влезете

Спонсори на Портал 12