Търси

Духовният будител на българите Учителя Беинса Дуно пробуди душите за Учението на Любовта

Още по темата ...
Денят на будителите е венчалният пръстен на новата съдбовност

Денят на будителите е венчалният пръстен на новата съдбовност

Виж повече
Кирил и Методи

Стоян Михайловски: Истинското възраждане се постига чрез възход на Духа

Виж повече
Рила

Будителите и Българската кауза на Забравените (ВИДЕО)

Виж повече
01.11.2022 г.
3833
Добавена от: Таня Борисова
Подкрепям Портал 12! Портал 12 е алтернативна медия. Подкрепете ни за повече материали, видео и лекции! Виж повече
“Пробудената душа казва: Мина дългата нощ!
Дигнат е воалът от моите очи, и аз разбирам вече:
Всичко е красота! Всичко е радост! Всичко е чистота!
Всичко е любов!
Аз обичам всички, понеже красотата, радостта, чистотата и любовта са в тях!
Ще отида при обезверените, за да им дам от светлината, в която живея.
Ще отида при плачещите, за да им дам моята радост.
Ще отида при отчаяните, за да ги утеша.
Ще отида при обременените, за да им дам от моята любов!
Ще отида при всички, за да им дам моя мир!
И в това е моята радост! Защото всички те са в мен, и аз в тях.
Аз отивам да служа.”

Свещенни думи на Учителя


В днешния ден на будителството отдаваме почит на българските будители, които свързваме най-вече с периода на Възраждането дало тласък на всички процеси по освобождението ни като народ, след 500 години робство. Делата на тези будители остават пример за вяра в един идеал - национално самосъзнание и освобождение.

Стоян Михайловски, един голям български будител, пише години след освобождението, че всъщност истинската свобода и просвета, първо трябва да се случи в душата на човека, след което тя може да се прояви по правилен начин и в обществото.

Той казва: “Истинското възраждане се постига чрез възход на Духа. Първият стадий на всяко опълчаване към свобода е освобождаване сам от себе си, победа над себе си, тържество над себе си, самозавладяване.”

Затова и в днешния деня на будителите, ние от Портал 12 искаме да отдадем почит и на духовния будител на българите Учителя Беинса Дуно - Петър Дънов, който пробуди душите за тяхното вътрешно освобождаване, чрез Учението на Любовта.

Учителя идва да изпълни мисията по събуждане на българската душа в едно изключително тежко време, когато хората са разделени от много „изми” – националсоциализъм, фашизъм и други, а войната е реалността. Това е епоха, в която в контекста на омразата и пълната ненавист към другите, се ражда едно светло учение, което говори за любов към ближните. 

Учителя призовава към любов, дори в условията на омраза! Какъв по-голям будителски подвиг от това, да говориш за Любов към ближния и към врага, в условията на световна война!


Неговите думи, са още по-актуални, сякаш произнесени в днешните времена, когато човечеството отново е разделено на фили, фоби и т.н. Днес, имаме най-силна нужда от пробуждане на душите, които да са готови да приемат новия живот и да оставят стария да си отиде.
 
Когато душата се пробуди, тя разбира че при всички условия: “Всичко е красота! Всичко е радост! Всичко е чистота! Всичко е любов!” и отива да служи. Повече от всякога днес имаме нужда от служене - тихо, скрито, всеотдайно, безкористно, за да разгорим отново духовния огън на България и на света!
 
Таня Борисова
Таня Борисова
Таня Борисова е създател на сайта Портал12. Има дългогодишна практика като журналист и мениджър на медийна група в периода 2007-2016. Работи активно по утвърждаването на Портал12 като алтернативна медия с изконни принципи, ценности и цели за себепознание и чисто духовно развитие.

За запитвания и предложения за заснемане на интервюта с личности, отразяване на семинари, лекции и събития в сферата на себепоизнанието, здравето и духовното развитие, можете да пишете на: tanya@bgmedia.bg 
Коментари 0

За да коментирате, е нужно да влезете

Спонсори на Портал 12