Търси

Духовете на Кирил и Методий са преродени именно сега в България

Още по темата ...
Академик Дмитрий Лихачов

Академик Дмитрий Лихачов: Българската Държава на Духа се простира навред! (ВИДЕО)

Виж повече
Глаголица помагало

Татяна Атанасова: Глаголическите букви ни нашепват, очистват и изцеляват

Виж повече
Зор Алеф интервю

Зор Алеф: България е неслучайно място - Дом на богомилството и мистичното християнство (ИНТЕРВЮ)

Виж повече
Пако Рабан

Пако Рабан: Учението на Учителя Дънов ще бъде Основа на духовната култура на новото време

Виж повече
11.05.2023 г.
6382
Подкрепям Портал 12! Портал 12 е алтернативна медия. Подкрепете ни за повече материали, видео и лекции! Виж повече
Понеже живеем в сгъстени и крайни времена, можем да загатнем и част от някои забранени истини. Често в духовния път, загатването е достатъчно силно, за да могат душите с будност и проникновена наблюдателност да разберат за какво става въпрос, каква е посоката и каква е идеята на Бога. Това е част от една вътрешна тайна и затова тя само може да се загатва, но понякога и загатването може да помогне много на определени души.

Духовете на Кирил и Методии са преродени именно сега в България, в продължение на една кауза за съхранение и разпространение, която е отвъд границите на един човешки живот.

В подкрепа на казаното припомняме, изнесеното Слово от Учителя Беинса Дуно, който казва на 19-и Август 1909-а година, по време на Годишната среща на Веригата, която се провежда във Варна, че Кирил и Методий са славяни и: "ще се явят чрез въплъщение до края на този век, за да подготвят духовно този народ и ще повдигнат славянството." В същия ден, Учителя посочва, че славяните са изобщо по-близо до сърцето на Духовния свят и Сърцето трябва да се развие.

Сърцето трябва да е Олтар, а душата Храм. И сега Христос казва: „По-блажен е онзи, който слуша и пази Словото Божие“. Умът и Сърцето трябва да разбират туй Слово Божие. Сърцето трябва да бъде пълно с Любов, със светлина, със свобода, допълва Учителя.


***
на снимката по-горе - иконопис на св.братя Кирил и Методий - славянските просветители на християнството и славянската писменост през 9 век. Снимката е направена в Загреб, Хърватия. 

Гълъбът има значително символно значение, още повече, че е позициониран в средата между двамата братя. В християнството гълъбът се свързва пряко с идеята за Светия Дух. В Новия завет, след кръщението на Исус Христос, Светият Дух слиза върху Него в образ на гълъб (Матей 3:16, Марко 1:10, Лука 3:22, Йоан 1:32). Това се тълкува като символично представяне на присъствието и действието на Светия Дух.

Гълъбът е също символ на мир и спасение. След Големия Потоп, гълъб се връща с маслинов клон от планина върху Ноевия ковчег, което означава връщането на мира и края на потопа (Битие 8:11). Това се разглежда като образ на спасението и възстановяването на света след голямото бедствие.

В християнската традиция гълъбът може да бъде свързан и с понятието за Логос или Божието Слово. В някои дарове на иконографията се изобразява гълъбът, като носител на Божествената просвета и разум.

Пирамидата символизира духовното, Пътят към Истината, а Кръгът символизира Божественото - абсолютната разумност.
Коментари 0

За да коментирате, е нужно да влезете

Спонсори на Портал 12