Търси

Думата благост - най-силната дума в българския език

Още по темата ...
Благовещение - това е празникът на тържеството на Духа над материята

Благовещение - празникът на тържеството на Духа над материята

Виж повече
Първа пролет

Пролетта вдъхновява човешката Душа и събужда енергията в нас

Виж повече
Антония Дуенде

Глаголицата е писана чрез медитация и свързване с Духа, затова има силна енергия (ВИДЕО)

Виж повече
Първа пролет

На Първа пролет отворете Сърце и се заредете с Новата енергия

Виж повече
25.03.2021 г.
7974
Подкрепям Портал 12! Портал 12 е алтернативна медия. Подкрепете ни за повече материали, видео и лекции! Виж повече
Днес на Благовещение разглеждаме думата благост от нейното окултно значение.

Какво казва Учителя Беинса Дуно - Петър Дънов за нея:

"Вземете българската дума благость (според правописа до 1945г. - бел.съст.). Вземам първата буква, която дава смисъла на цялата дума. „Б“-то съдържа всичките качества на думата, които са скрити. Всичките други букви са в съгласие с първата буква.

„Б“. „Б“-то показва онези Закони, тази сила, която кара нещата да растат в света. „Б“-то е семенце. Тази малка опашка показва, че е покълнало, порасло. Има една разумна сила, която [кара] семето да расте.

Следната буква „Л“ подразбира стремежа, откъде туй растене взима сила. Тя казва, че моята сила иде отгоре, от Слънцето иде силата ми.

„А“-то показва разумното в света, което ръководи туй движение.

„Г“-то показва вечния процес, туй безкрайното, вечното начало. В математиката се употребява този знак. „Г“-то показва нещата, които държи, всички неща, свързани в едно.

 „О“-то означава вечността, в която всичките нещастия са вложени.

„С“-то показва големите промени, които стават.

„Т“-то показва силата, която побеждава всичките мъчнотии.

„Ь“ показва онзи велик закон на равновесие.

Първата буква съдържа всичко туй в себе си. Всичките букви са коментар на благостта. Имате думата благость, която съдържа всичко туй. Който от вас каже: „Благость“, ще разбере всичко туй, което казах. На нито един от вас не му е идвало на ум. Когато кажа благость, в мене изпъква силата, която расте, разумната сила, вечното начало, което държи всичко хубаво, вечността, всичките условия – всички те дават сила на мисълта. Думата благость почти считам най-силната дума в български език. Съдържа нещо, което няма двойственост. Не може да мислиш нищо друго." 

Каква е идеята на благата вест, която следва да чуе всеки един от нас?

Всички страдания, изпитания и препятствия в живота на човека целят пробуждане на висшето съзнание в него, т.е. да се роди нещо велико в душата му. Това виждаме в двата примера за Елисавета и Мариам. Първата роди Йоан Кръстител, а втората – Христа – Спасителя на човечеството. Разгледайте тези примери като символи в духовния си живот и ги приложете. ...

И тъй, всеки от вас трябва да зачене и да роди в себе си пророк като Йоан Кръстител и Спасител на своята душа като Христа. И апостол Павел казва: „Родих ви.“ Ако вземете неговите думи в буквален смисъл, това е невъзможно. Днес само жената ражда. Тогава какво означават думите на апостол Павел? Той подразбира друго: да роди човек нещо велико и красиво в своята душа.

Ако и вие сте верни на Божественото във вас, Ангел Господен ще дойде и ще уреди всичките ваши мъчнотии. Вие ще минете през огън, без да падне косъм от главата ви.
Това е истинско учение, това е истинска религия, защото почиват на здрава, положителна, изпитана вяра. Само такова учение може да осмисли живота на човека

из беседа: Постижимото - 1 октомври 1933 г., Неделни беседи, София
из беседа "Благословена между жените",17 август 1930 г., Второто рилско езеро
Коментари 0

За да коментирате, е нужно да влезете

Спонсори на Портал 12