Търси

Слънчев портал в Ирландия показва, че предците са свързвали зимното слънцестоене със Сириус и Орион

Още по темата ...
Науката на Числата

Науката на Числата е първото Посвещение, давано като Ключ още в Древен Египет

Виж повече
Ехантон

Учителя: Всеки глас, който иде от центъра на Слънцето носи светлина. Да обичаш, значи да влезеш във връзка със Слънцето

Виж повече
Зимно слънцестоене

Зимното слънцестоене - Портал към новото, преломен момент за Промяна

Виж повече
Сириус

Беинса Дуно: Слънцето представя Божественият живот, Сириус символизира Божията Мъдрост

Виж повече
18.12.2023 г.
9247
Подкрепям Портал 12! Портал 12 е алтернативна медия. Подкрепете ни за повече материали, видео и лекции! Виж повече
По повод настъпването на зимното слънцестоене на 21 декември ще ви представим една различна статия - за древен мегалитен комплекс и обект на световното историческо и културно наследство на ЮНЕСКО - Бру на Бойн, Дворецът на Бойн (Brú na Bóinne), който се намира в Ирландия. Той се състой от три мегалитни структури. Най-известната от тях е древният слънчевият портал Нюгейндж (Newgrange, 3200г пр.Хр.), който предшества главните пирамиди в Гиза, Египет, с 400 години и Стоунхендж с около 500-700 години.

В непосредтвена близост са другите два монумента Ноут и Даут (Knowth & Dowth). До скоро те са били считани само за гробници, но с тази статия ще обследваме какви познания са закодирали предците от времето на неолита в архитектурата и камъните. Примитивните им инструменти са били само от камък, дърво и кости (желязото идва по-късно през Бронзовата епоха), но познанията за космичните тела, както и за слънчевите и лунните цикли са били забележителни.

Посвещаваме тази статия на всички български души разселени по цялото земно кълбо, но чувтстващи се обединени в Дух и Истина.

Български души. Чужди земи
Навярно много от вас сега са извън обусловената от физически граници България, но истинолюбят Чистото Слово и Учението. Стремежът към себепознание следва естествено да преобразява носталгията и тихата тъга по Родината в светлина и лекота, но това не винаги е толкова лесно на практика. Оказва се така, че различните места по света, където живеят българи, се оказват съвкупност от неслучайни условия за израстване и укрепване на чисто съзнание, качества и добротетели.

Светлината
В лекция преди година, д-р Светла Балтова припомни акцент от Слово на Учителя Беинса Дуно, което ще резонира силно с всеки истински търсач, който е отделен физически от България. Тя припомни, че Слънцето праща един личен лъч светлина на всеки човек. Този лъч е индивидуален и идва веднъж в живота. Когато го възприемем, Учителя казва, че тогава вече сме възприели най-важното послание и пълнотата от нашият слънчев двойник, тоест от нашият Дух. За този лъч душата трябва да ти каже къде да бъдеш, за да го възприемеш. Сега има българи, които външно може да са отишли да учат или да работят в чужда страна, но всъщност отиват, защото точно там ще им се даде този слънчев лъч. Заради това избрахме преди зимното слънцестоене да представим интересен мегалитен обект, който е в друга държава, в случая Ирландия.

След най-тъмната нощ на земята Слънчев лъч изпълва със светлина каменния проход, както по сходен начин Слънчев лъч изпълва надземното съзнание и събужда човека за Новия Ден.


Newgrange
Конструкцията на Newgrange в долината Бойн е чудо на древното инженерство. Могилният паметник е построен с помощта на масивни камъни, които са били транспортирани от километри разстояние, а конструкцията е проектирана да се привежда в съответствие с движенията на слънцето. Уникалните характеристики на Newgrange включват неговата кръгла форма, сложните резби по екстериорните 97 каменни блока и впечатляващия входен проход, който води до централната камера.Деветнайсет метровият проход води в камера с три кръстовидни ниши, всички от които са астрономически подравнени с изгряващото слънце по време на зимното слънцестоене.

Над входа на прохода има отвор, наречен покривна кутия. Целта му е да позволи на слънчевата светлина да проникне в камерата през най-краткият ден от годината. На 21 декември, тесен лъч светлина прониква през кутията на покрива и достига пода на камерата, като постепенно се простира до дъното в задната част на камерата. Явлението продължава само 17 минути. Значението на празника на зимното слънцестоене в Нюгрейндж се корени в древното вярване, че то бележи прераждането на слънцето и началото на нов цикъл на живот. Този празник е време на обновяване и продължава да бъде важно събитие за народа на Ирландия до ден днешен.Съвременни генетични изследвания направени през последните 10 години осветляват истинският произход на неолитните племена от Нюгрейндж.  Оказва се, че техният генетичен код няма нищо общо с днешните ирландци или дори с техните пра-родители - келтите. Те са още по-древни фермерски племена, които започват да се разселват преди около 5000 години от Анадола (днешната азиатска част на Турция) и Ирландия е най-западната граница на това разширение.Трикстелионът/Келтският спирален възел

Основата на могилата е заобиколена от 97 каменни блока, много от които са богато украсени с гравирани върху камъните резби. Използват се широка гама от сакрални мотиви - кръгове, спирали и дъги. Смята се, че тези геометрични мотиви имат символично значение.Един от най-разпознаваемите е трискелионът, който е гравиран от вътрешната страна на камерата. Той се звързва с троичността, защото се състои от три спирали или три крака, съединени в центъра. Различните форми на триединство включват земя, вода и небе или живот, смърт и прераждане, за да отразят тяхната взаимосвързаност. Тази идея за троичността се превръща по-късно в централна за келтската символика.Каменен блок номер К52. Гравюра на Орион и Сириус

Един от най-забележителните каменни блокове е К52. За него ирландският изследовател на древна история Андрю Мърфи прави предположение, че той e изображенние на специално подреждане на звездите, което е идентично за времето, когато е построен Newgrange. Върху десния панел на камъка (K52 изглежда разделен на отделни панели на изкуството чрез вертикален жлеб в центъра му) има поредица от три тройни дупки, затворени в картуш (допълнително ограждане около дълбоката част на дупките). Неговата теория е, че камъкът включва изображения на звездите от пояса на Орион, съзвездието „Куче“ и Сириус като най-ярката звезда на нощното небе.Когато Нюгрейндж е построен, Сириус е споделял същата деклинация като зимното слънцестоене. Казано на прост език, това означава, че наблюдател в камерата на Нюгрейндж през ноща, би видял Сириус да преминава през същия отвор на покривната кутия (за която разяснихме горе), през която слънцето прониква в прохода на сутринта на 21 декември. Оставяме на вас да прецените, дали това е проста случайност или древните хора съвсем целенасочено са се стремяли да отпечатат положенето на важните за тях звездни тела, по най-прецизния начин върху своите храмове.

Knowth & Dowth
Само на няколко километра от Newgrange се намира мястото Knowth, което се състои от голяма мегалитна могила и 18 по-малки сателитни могили. Голямата могила с площ от хектар съдържа два прохода, разположени по линията изток-запад. Пасажите са независими един от друг и всеки води до гробна камера. Източният 40 метров проход е най-дългият в Западна Европа и води до кръстообразна камера, подобна на тази открита в Нюгрейндж. Над 200 украсени камъка са открити по време на разкопките в Knowth. Голямата могила е заобиколена от 127 каменни блока, много от които са украсени с мегалитно изкуство от спирали, дъги, кръгове и най-различни форми, които откриваме в природата. Knowth съдържа една трета от мегалитното изкуство в цяла Западна Европа.Нека разгледаме само два от най-известните екземпляри:

Каменен блок K15 , Слънчев календар

Този камък е разположен на изток и представлява точен слънчев календар, изчисляващ годината на 365.25 дни (+1 високосна на всеки четири). Тук се виждат голямото и малкото слънце, които показват двата преобладаващи слънчеви сезона лято и зима. 3-те подвижни арки, които показват 3-те аква сезона на изпразване на вода, пълнене с вода, сядане на вода. И кълбата, които вероятно показват лунните точки на застой за лятото и зимата. Може би по-удивително от всичко друго е ясното доказателство, че предците ни не само са имали математически и цифрови системи за измерване, те са ги използвали, за да начертаят земята спрямо слънцето. На работата на нашите предци, ние дължим концепциите за време и пространство.


Каменен блок K86, Небесното Огледало

Водещи мотиви тук са две арки и точка, които сякаш огледално се отразяват един в друг и напомнят вторият Херметичен принцип за съответствието - “Каквото горе, това е и долу. Каквото долу, такова е и горе”.В стари времена Млечният път е бил известен на ирландски като Bealach na Bó Finne, Пътят на бялата крава. Имената на реката на земята (Ábhainn Bó fhinne) и „реката“ в небето имат подобен произход. Арките напомнят изображения на египетската богиня на небето Нут, разпъната като Млечния път в гигантска аркова форма.

Най-широко разпространената теза е, че символиката на този камък е представителна за противоположни светове (или дори за смесени светове):  Този свят, онзи свят. Земя, небе. Проход, утроба. Обективно, субективно. Земно царство, надземно царство. Видимост, Реалност.

Животворящият слънчев лъч
На зимното слънцестоене на 21-и Декември много хора, включително на Нюгрейндж, ще празнуват, защото денят започва да расте, а с него да идват и нови сили. И така, стигаме отново до това съответсвие, което докоснахме в началото, между външното посрещане на слънцето на днешният ден и вътрешното възприемане на слънчевата светлина, за която говори Учителя. А за тези от вас, който живеят на чужда земя, но се намерят на точното място и в точното време за личният си слънчев лъч, това че сте далеч от България може да се превърне в най-голямо благословение.

Слънцето свети еднакво навсякъде и Чистото Слово ни обедянява през хиляди граници. Пожелаваме вашият слънчев лъч да ви събуди за Новия ден, за Новото разбиране и Новото виждане в живота, за което дойде и Христос.

 
Коментари 0

За да коментирате, е нужно да влезете

Спонсори на Портал 12