Търси

Долмените в Сакар – Енергийната лечебница на древните траки

Още по темата ...
Нестинарски игри

Нестинарят Горан Стефанов: Огънят те прави смирен

Виж повече
снимка: Мартин Константинов

Луминисцентният метод разбулва истината около мегалитите

Виж повече
Владимир Цонев - Древните българи

Древните българи - първи европейци и цивилизатори

Виж повече
Мариана Везнева © 2017 Портал12

Мариана Везнева: В житните кръгове е записано, че потопът ще залее първо Англия. В България има защитени зони (ВИДЕО)

Виж повече
09.02.2024 г.
7177
Добавена от: Таня Борисова
Подкрепям Портал 12! Портал 12 е алтернативна медия. Подкрепете ни за повече материали, видео и лекции! Виж повече
Сакар е люлка на много древна цивилизация, която все още е недостатъчно изследвана от науката. В наши дни останките от стотици менхири, светилища и долмени са разпръснати в най-отдалечените и недостъпни кътчета на планината, разпалвайки търсенията както на изследователите, така и на любителите на загадките. Нищо чудно, че напоследък за Сакар се заговори като за Мегалитния парк на Европа.

Оказва се, че тук има особено голяма концентрация на съоръжения, които датират от зората на човечеството. В Сакар са описани впечатляващите 600 долмена, като най-много се намират около 
село Хлябово, в местността Нъчеви чаири. Тук преобладават т. нар. долмени – каменни плочи, тежащи по няколко тона, закрепени хоризонтално над земята върху каменни опори или скали. Тези монолитни „къщички“ са подредени с необяснима лекота от човешка ръка. Според Веселин Кълвачев, един от изследователите на района и директор на Общинския исторически музей в Тополовград, това не са просто гробници, а енергийни центрове. Предците ни са ги издигали тук заради огромните залежи от гранитен плутон и най-вече заради кварцовите жили, които излъчват топлинна енергия.

Камъните, изградени в подобен тип долмени, създават енергийна защита от всякакви земни и други енергии. Обикновено около тях има и кръг от кварцови камъни, които предварително спират земните енергии. Когато човек влезе в такава структура, мозъкът престава да получава външни дразнения и свързването с нормалната истинска същност се улеснява многократно. Тогава посветеният започва да работи в долмена си на вътрешно ниво. Именно затова долмените в Сакар, и в частност в Хлябово, са били първоначално използвани за медитация, но после и за астрономически наблюдения, както и за търсене на връзка с Висшата реалност. Използвали са се и за лечение.

Наричат тези долмени още „змейови дупки“ или „змейови къщи“. Някога хората вярвали, че в тях живеели змейове, които олицетворявали мъжката сила. В Сакар има много песни и легенди за кражби на девойки от змейове със златни криле, които обитавали тези каменни къщи. Според едно местно поверие, долмените притежават лечебни сили, затова жените, които не можели да заченат, минавали през отвора на каменните дупки с надеждата, че ще се сдобият с рожба.
Подобно е и предназначението на така наречените тракийски куполни гробници. Те се изграждат според размерите на тялото на даден човек и са в пълен резонанс с него. Докато тялото е живо, това съоръжение се ползва както долмените, а след смъртта му се превръща в погребалнa камерa.

Днес енергията в долмените на Хлябово и куполните гробници все още се усеща, но и усилва според това, което човек носи като собствена енергетика в себе си.
Таня Борисова
Таня Борисова
Таня Борисова е създател на сайта Портал12. Има дългогодишна практика като журналист и мениджър на медийна група в периода 2007-2016. Работи активно по утвърждаването на Портал12 като алтернативна медия с изконни принципи, ценности и цели за себепознание и чисто духовно развитие.

За запитвания и предложения за заснемане на интервюта с личности, отразяване на семинари, лекции и събития в сферата на себепоизнанието, здравето и духовното развитие, можете да пишете на: tanya@bgmedia.bg 
Коментари 0

За да коментирате, е нужно да влезете

Спонсори на Портал 12