Търси

Филмът Ваклуш на София филм фест – почит към Духовния Учител и водач Ваклуш Толев

Още по темата ...
Ваклуш Толев

Ваклуш Толев: Няма смърт, защото има безсмъртие. Христос го доказа (ВИДЕО)

Виж повече
Ваклуш Толев

Ваклуш Толев: Страданието е развитие, злото - нееволюирало добро

Виж повече
Ваклуш Толев: Будителството

Ваклуш Толев: Будителството е феномен, присъщ само на българина (ВИДЕО)

Виж повече
24.03.2023 г.
3290
Добавена от: Николай Василев
Подкрепям Портал 12! Портал 12 е алтернативна медия. Подкрепете ни за повече материали, видео и лекции! Виж повече
София филм фест“ отдава почит пред паметта на Ваклуш Толев – философ, теолог, духовен водач и учител. Антикомунист, преминал през Голготата на комунистическите затвори и лагери. На 7 януари 1923 г. се навършиха 100 години от рождението му.

Премиерата на филма „Ваклуш“ беше пред препълнена зала в кино „Люмиер“. Поради големия интерес филма ще има допълнителна прожекция на 25 март в кино „Люмиер“, на 10 април в „Дом на киното“ в София, а на 8 април ще гостува и във „Фествален комплекс“ Варна.Документалният филм „Ваклуш“ е сниман в периода 1998-2022 г. и съдържа непоказвани архивни кадри от живота на известния духовен водач Ваклуш Толев. Филмът е посветен на 100 годишнината от неговото рождение и представлява разказ за житейския път и идеите на една от най-енигматичните личности на България.

Във филма своите спомени за Ваклуш споделят и Петър Стоянов, д-р Илко Семерджиев, проф. д-р Мария Славова, Огнян Минчев, проф. д-р Иван Желев, доц. д-р Иван Бъчваров, доц. д-р Кирил Коликов, Бойко Станкушев и др.

Ваклуш Толев е богослов по образование, лектор и автор на множество трудове с религиозно-философска и културно-историческа тематика. Преминал през затвори и лагери на комунизма, за него страданието не съществува, то е развитие. Преследван от репресивния апарат на Държавна сигурност като „враг на народа“. Завършва богословие, но стига до идеята, че човекът не е грешник, както учат религиите, а е бог в развитие.

След промените през 1989 г. е поканен да преподава в Пловдивския и Софийския университети. Там в лекциите си по историята на религиите често напомня надписа на делфийския храм „Познай себе си и ще познаеш боговете и света“. Той самият преживява това познание и формулира свое учение, което нарича „Път на Мъдростта“.

Николай Василев е сценарист и режисьор. Той не спира да търси вълнуващи герои и сюжети. Удостоен е с наградата „Jameson“ 2010 за филма си „Приказки“ В творческата му биография има още десетки наградени филми, сред които: „Добрият самарянин“, „Пътят към Тива“, „Високо“, „Добрият Ад“, „Резервни крила“, „Осенение“ и др. През 2019 г. филмът му „Формулата на Тео“, посветен на известния учител по физика от Казанлък Теодоси Теодосиев, се превърна в знамение, което пълнеше киносалоните не само в България, но и извън границите ѝ. През 2021 г. Николай Василев представи „Да бъдеш Майстора“, вълнуващ портрет на Владимир Димитров Майстора, както и своя последен филм „Гладиатор“ посветен на двукратния олимпийски шампион Боян Радев.„Снимал съм много истории и личности, но да направя филм за Ваклуш за мен беше личен път и кауза. Исках повече хора да се запознаят с една невероятна личност, чийто духовното пробуждане се е случило по време на политическо изгнание. Затова идеите му са заредени с енергията на преживяната истина и вече променят света. Надявам се филмът да вдъхнови повече хора, това което направи мъдростта на Ваклуш, с мен“, споделя режисьорът.

Билети за филма можете да запазите тук

Николай Василев и Ваклуш Толев - снимка от 1999-а година:

Николай Василев
Николай Василев
Николай Василев завършва кино- и телевизионна режисура в НБУ. Режисьор и автор е на редица документални филми и телевизионни продукции. Дебютният му филм "Пътят на Мъдростта" (посветен на учението на Ваклуш Толев), 2004 г., е отличен с награда от фондация "Култура Аними". Следват още много награди - за филмите: "Исполин", за "Бетон" - специалната награда "Джеймс Баучер", "Приказки", 2010 г. - награда "Jameson" за най-добър късометражен филм на София Филм Фест; "Диагноза", 2014 г. - специална награда на фестивала "Българската Европа", "Пътят към Тива" за най-добър документален български филм на фестивала Masters of art, 2014 г. и др.
Коментари 0

За да коментирате, е нужно да влезете

Спонсори на Портал 12