Търси

Днес отбелязваме годишнина от рождението на Учителя Омраам (АКЦЕНТИ+ВИДЕО)

Още по темата ...
Омраам

Брат Михаил - Омраам: Аз съм и си оставам ученик на Учителя Дънов

Виж повече
Дънов и Омраам

Какво е Бездната? ( Откровение от Брат Михаил - Омраам и мигове от потаен разговор с Учителя Беинса Дуно)

Виж повече
Брат Михаил-Омраам

Брат Михаил-Омраам: Всяко създание е родено за да бъде извор. Какви са символите, че изворът блика?

Виж повече
31.01.2022 г.
3155
Добавена от: Борислав Борисов
Подкрепям Портал 12! Портал 12 е алтернативна медия. Подкрепете ни за повече материали, видео и лекции! Виж повече
Днес отбелязваме годишнина от рождението на Брат Михаил - Омраам (Учителя Омраам Микаел Айванхов), който се явява на 31.01.1900г. в северно-макдеонското село Старо Змирново. Той е пряк продължител на Учението на Всемировия Учител Беинса Дуно (Петър Дънов), като разпространява словото и Принципите на Бялото братство в Западна Европа (предимно Франция). Може да се каже, че Омраам е обновител на езотеризма в най-чистият му вид и затова днес има милиони последователи в цял свят, а лекциите му се превеждат на над 40 езика.

“Човек е свободен.” – казва брат Михаил –“само чрез свободата на Бога. Свободата на човека се определя според близостта с Бога. Истинската свобода е Посвещение. Само Посветените са свободни.” Казва: “Трябва да бъдеш верен на Бога, а не на хората. Който е верен на хората го очаква печална участ, дори това да е един добър човек, очаква те печална участ.” 

Акценти от Брат-Михаил Омраам:
  • Душата е възхитително, божествено, изразено, женско начало. Душата се нуждае от свещена жертвеност.
  • Душата работи върху своята вечност, а духът работи върху своята безконечност.
  • Само Духът може да се слее с Бога и да изживее вкусът на свободата. Духът е квинтесенция. Духът е синът Божи, а душата е дъщеря на Бога.
  • Ако човек често мисли за Истината, това ще го заведе при Духа. Духът достига звездите, прониква в океаните, навсякъде може да отиде синът на Бога. Нашият дух има скритата природа на Бога.
  • Духът в човека, това е вътрешната реалност и реалността на всички Учители. За да бъде господар на своята съдба, човекът трябва да познае своя Дух, своята скрита вътрешна реалност.
  • Мъдрият не се намира под влияние на звездите, той се намира под влиянието на Бога. За да бъдеш свободен, трябва да станеш слуга на Този, Който е абсолютно свободен.
  • За да се създаде този свят, Бог е ограничил една част от Себе Си и тази част, която е ограничена, се подчинява на законите, които Той сам е дал.
  • Само мъдреците знаят, че да бъдеш свободен значи да ограничиш себе си.


В своя лекция за Омраам, Елеазар Хараш споделя:
"Изключително същество, постигнало своята цел и вървящо все по-нагоре към Тайните на Мистерията.
Още от малък той е способен да се концентрира с часове върху природата, водата, огъня и да се уединява. 
Брат Михаил казва: Аз вярвам в невидимия свят, даже само в него вярвам, защото цялото наше съществуване се управлява от невидимия свят и е пронизано от него.

Брат Михаил е слънчево същество и още от малък той е осъзнал, как невидимият свят му помага. Жаждата му за истинска мъдрост надминава видимия свят. Още от млад той отдава изключителната си енергия за духовна дейност и много рабóти, но усеща, че му трябва водач, истински духовен Учител. Той осъзнава, че Учителят е най-голямото богатство в този свят. Той знае, че Учителят е чистият Създател на пътя навътре. И по-късно той го среща във Варна, близко тука до гарата, в хотел „Лондон”, и му посвещава целия си живот. И по-късно казва за него, че това е Учителят на Учителите.

Брат Михаил споделя, че при срещата им имало нещо, което не се поддава на обяснение. Става въпрос за откровенията на мълчанието – при такива срещи те се случват, т.е. те се запознали вътрешно, те се разпознали вътрешно от миналото; те се разпознали взаимно и нямало нужда от думи. След тази среща започват вече много други срещи – срещат се сутрин пред морската градина, на път към брега, за посрещането на слънцето. Учителят много му се радвал. Когато го видел, свалял шапка и го поздравявал, защото това било чудно, вдъхновено, седемнадесетгодишно момче.

* очаквайте избрани акценти от биографията на Омраам и срещите му с Учителя Беинса Дуно, който го изпраща да разпространява Учението на запад.
 

Препоръчани книги:

Борислав Борисов
Борислав Борисов
Борислав Борисов е автор на текстови материали, видео репортажи и интервюта в Портал12. Работи в сферата на медиите от 2004-а година. Създател на едни от първите големи новинарски онлайн платформи в България, сега собственост на водещи медийни групи.

Роден в Търговище, завършил престижната Езикова гимназия в Ловеч, учил Аграрна икономика в Свищов, работил в редица страни на запад и у нас, главно в сферата на агробизнеса, медиите и сигурността ( анализатор в B2 Security - продоволствена сигурност, противодействие трафика на хора, регионално развитие и политики на Балканите, антитероризъм), основател на Асоциация на българските села.

Борислав Борисов е последовател на духовните и езотерични учения от 19-и век, като сред любимите му автори са Морис Метерлинк, Рудолф Щайнер, Райнер Мария Рилке и др.  Отдаден на изучаването и въвеждането в потънкостите в Учението на Учителя Беинса Дуно (Петър Дънов), както и на школите на Брат Михаил - Омраам (Михаил Иванов) и Елеазар Хараш.

Изследовател на алтернативните методи в психологията, парапсихологията и квантовата медицина.  За контакти: borislav@portal12.bg 

Спонсори на Портал 12