Търси

Днес и утре Бургас и Варна са домакини на безплатна прожекция на филма за Ваклуш Толев (ПОКАНА)

Още по темата ...
История на религиите

Ваклуш Толев: Книгата История на религиите представлява отворените Двери на Храма (ИНТЕРВЮ)

Виж повече
Спас Мавров

Спас Мавров: Вмени се грях и страх, защото се искаше покорство в невежеството!...

Виж повече
Ваклуш Толев: Будителството

Ваклуш Толев: Будителството е феномен, присъщ само на българина (ВИДЕО)

Виж повече
02.09.2023 г.
1999
Подкрепям Портал 12! Портал 12 е алтернативна медия. Подкрепете ни за повече материали, видео и лекции! Виж повече
Поради големия интерес и запитвания относно филма „Ваклуш“, Община Бургас пуска нова дата за прожекцията. Лентата ще бъде представена от режисьора Николай Василев на 2 септември /събота/ от 19.00 часа в Културен дом НХК. Входът е свободен.

В рамките на фестивала “Любовта е лудост” във Варна също има още една извънредна прожекция, която е на 3 септември /неделя/ от 19:00 ч. във Фестивален и конгресен център – Варна.

Филмът, посветен на 100-годишнината от рождението на мъдреца, е сниман в периода 1998-2022 г. и съдържа непоказвани архивни кадри.

„Само преди 10 години този исполин на Духа напусна физическия свят. Преминал през политическите затвори и лагери на комунизма, той твърдеше, че страданието не съществува, то е развитие. Преследван от репресивния апарат на Държавна сигурност като „враг на народа“, учеше, че няма зло – то е нееволюирало добро. С премеждия завършва богословие, но за него човекът не беше грешник, както учат религиите, а е бог в развитие. Смятам, че Учителя Ваклуш няма нужда от нашето признание, а ние имаме нужда от присъствието на неговия Дух, с който е показал как човек може не само да съществува, а да Живее.”, казва Николай Василев.

Във филма участват Петър Стоянов – президент на България в периода 1997-2002 г., д-р Илко Семерджиев – министър на здравеопазването в периода 1999-2001 г., проф. д-р Мария Славова – юрист и преподавател в СУ „Св. Кл. Охридски“, Огнян Минчев – политолог и доктор на социологическите науки, проф. Иван Желев – богослов, доц. д-р Иван Бъчваров – физик и преподавател в СУ „Св. Кл. Охридски“, доц. д-р Кирил Коликов – математик и преподавател в ПУ „Паисий Хилендарски, Бойко Станкушев – журналист и др.


 

Препоръчани книги:

Коментари 0

За да коментирате, е нужно да влезете

Спонсори на Портал 12