Търси

В добри времена практикувайте даряваща любов. В лоши времена се вглъбявайте за да израстне Новото

Още по темата ...
енергия в самия себе си

Човекът става силен, когато създава енергия в самия себе си

Виж повече
Степени на посвещението: Подготовка, Просветление, Посвещение - осъществява се връзка с висшите духовни същества

Рудолф Щайнер: Степени на посвещението - Подготовка, Просветление, връзка с висшите духовни същества

Виж повече
свещен егоизъм

Какво е свещен егоизъм и как много ученици оправдават своя застой на гърба на Учителя..?

Виж повече
Всичко е Бог

Всичко е Бог, но само в дълбините, отвън са хората и тяхната свободна воля - Грехопадението

Виж повече
08.07.2024 г.
921
Подкрепям Портал 12! Портал 12 е алтернативна медия. Подкрепете ни за повече материали, видео и лекции! Виж повече
Добрите и лошите времена трябва да се възприемат по следния начин: трудностите са моменти, кои­то ви предоставят най-много възможности да се вгледате в себе си внимателно. Тогава е моментът да помислите за себе си, да се вглъбите и да обмислите собствения си характер и поведение. Времето, изпълнено с трудности, е най-ценното време за обучение.

Добрите времена пък са моментите, когато трябва да практикувате даряваща любов. Това е времето, когато трябва в живота ви да изпълните принципите и законите на истинността. Това са дните, когато следва да дарявате лю­бов на хората под различна форма.

Когато нещата ви не вървят добре, дали околните ще ви предложат помощта си, или не, зависи от това, колко семена на любовта сте посели, когато всичко е било добре. Затова, когато имате проблеми, не жалете сили да се стегнете, а когато ви върви, сейте се­мената на любовта. Кажете си, че това е моментът, когато трябва да практикувате любов, която дарява, а не отнема. 

Обаче, когато са изправени пред неприятност, хората обикновено копнеят за това, което нямат. Оплакват лошите си обстоятелства или нещастия и разчитат на помощта на другите. А когато нещата се оправят, се изпълват с гордост и вярват, че успехът им е по­стигнат изцяло благодарение на собствените им усилия. Стават арогантни и приятелите им ги изо­ставят. Подобни хора се справят добре, когато не­щата вървят леко, но щом настъпят трудности, се сгромолясват и откриват, че около тях няма никой, който да им помогне да се изправят.

Като погледнете миналото си, вижте дали има моменти, в които никой не ви е предлагал съвет, когато сте се сблъсквали с някаква опасност или криза. Ако сте имали подобно преживяване, веро­ятно това е, защото сте били твърде горди, когато нещата ви са вървели добре. Хората, които са твър­де горди и обсебени от себе си, които мислят, че са родени, за да ги обичат и да им се възхищават, ще открият, че никой не им предлага съвет, докато не претърпят пълен провал. Приличат на клоуни под светлината на рампата. Вярват, че са популярни, но когато спрат и се огледат, ще открият, че никой не е останал да ги гледа. Когато са в беда и не могат да се справят сами, чак тогава започват да се питат къде са сбъркали, та няма кой да им се притече на помощ.

От друга страна, тези, които не забравят дру­гите, когато са добре, и продължават да сеят семе­ната на любовта, ще открият, че когато изпаднат в беда, винаги имат една безценна невидима помощ. Винаги става така. Човек с любящо сърце, който се интере­сува от съдбата на другите и ги дарява със светлина на съзнанието и чист духовен устрем, израства в същото време цялостно и като личност. Ако нещата се обърнат към лошо, такава личност ще привлече хора, които ще окажат помощ в нуждата. Никога не забравяйте това. Особено тези, които лесно се превъзнасят от собствения си успех, трябва много да внимават. Гледайте да не губите лесно контрол и да не се задоволявате с дребни постижения.

 

Препоръчани книги:

Коментари 0

За да коментирате, е нужно да влезете

Спонсори на Портал 12