Търси

Във връзка с очакваните наводнения през следващите години, НАСА изстреляха специализиран сателит

Още по темата ...
планета Земя - Крайни времена

Природните катаклизми са необратими и носят очистване

Виж повече
Пророчества

Пророчества и принципи: Защо годините от 2021 до 2040 са толкова важни в духовен план? (СПИСЪК)

Виж повече
Мариана Везнева

Мариана Везнева: България е определена да се запази...максимално!

Виж повече
19.12.2022 г.
1108
Подкрепям Портал 12! Портал 12 е алтернативна медия. Подкрепете ни за повече материали, видео и лекции! Виж повече
Във връзка с очакваните масови наводнения през следващите години, някои от които могат да потопят под вода цели региони от Европа, САЩ и др. страни, НАСА изстреляха специализиран сателит, който да дава аналитична информация и предвиждащи модели. Космическият апарат SWOT стартира на върха на ракета SpaceX от Space Launch Complex 4E в базата на космическите сили Ванденберг в Калифорния с основна мисия от три години.

В официалното съобщение на НАСА се казва:
Сателитът ще измерва височината на водата в сладководните тела и океана на повече от 90% от повърхността на планетата. Тази информация ще даде представа как океанът влияе върху изменението на климата; как затоплящият се свят засяга езерата, реките и резервоарите; и как общностите могат да се подготвят по-добре за бедствия, като наводнения.

Сателитът SWOT e съвместна разработка на НАСА и френската космическа агенция Centre National d’Études Spatiales (CNES), за да се наблюдава почти цялата вода на повърхността на нашата планета. Той се издигна по пътя си към ниска околоземна орбита в 3:46 сутринта PST в петък, миналата седмица. 

„Затоплящи се морета, екстремно време, по-тежки горски пожари – това са само част от последствията, пред които е изправено човечеството поради изменението на климата“, каза администраторът на НАСА Бил Нелсън.

„Климатичната криза изисква цялостен подход, а SWOT е реализацията на дългогодишно международно партньорство, което в крайна сметка ще подготви по-добре общностите, така че да могат да се изправят пред тези предизвикателства.“

SWOT ще покрие цялата земна повърхност между 78 градуса южна и 78 градуса северна ширина поне веднъж на всеки 21 дни, изпращайки обратно около един терабайт необработени данни на ден. Научното сърце на космическия кораб е иновативен инструмент, наречен Ka-band радар интерферометър (KaRIn), който бележи голям технологичен напредък. KaRIn отхвърля радарните импулси от повърхността на водата и получава обратния сигнал с помощта на две антени от двете страни на космическия кораб. Тази подредба – един сигнал, две антени – ще позволи на инженерите да определят точно височината на водната повърхност в два откоса наведнъж, всеки от които с ширина 30 мили (50 километра).

SWOT мисията ще предостави, е значително по-ясна картина на сладководните басейни на Земята. Той ще предостави данни за повече от 95% от световните езера, по-големи от 15 акра (62 500 квадратни метра) и реки, по-широки от 330 фута (100 метра). В момента изследователите на сладка вода имат надеждни измервания само за няколко хиляди езера по света. SWOT ще увеличи това число до милиони.

По крайбрежието SWOT ще предоставя информация за морското равнище, запълвайки пропуските в наблюденията в райони, които нямат мареографи или други инструменти, които измерват височината на морската повърхност. С течение на времето тези данни могат да помогнат на изследователите да проследяват по-добре покачването на морското равнище, което ще повлияе пряко на общностите и крайбрежните екосистеми.

SWOT измерванията също ще помогнат на изследователите, политиците и мениджърите на ресурси да оценят по-добре и планират нещата, включително наводнения и суши. Като предоставят информация за това къде е водата – откъде идва и накъде отива – изследователите могат да подобрят прогнозите за наводнения за реките и да наблюдават ефектите от сушата върху езерата и резервоарите.

„SWOT ще предостави жизненоважна информация предвид спешните предизвикателства, породени от изменението на климата и покачването на морското равнище“, каза Лори Лешин, директор на Лабораторията за реактивни двигатели (JPL) на НАСА. JPL разработи инструмента KaRIn и управлява американската част от мисията.
Коментари 0

За да коментирате, е нужно да влезете

Спонсори на Портал 12