Търси

Връзката между Св.Иван Рилски, Боян Мага и цар Петър I - пример за съграждане на стабилна и духовна Държава

Още по темата ...

Проф.Дамян Попхристов: Примерът на богомилите и отговорностите пред българите днес (ИНТЕРВЮ)

Виж повече
Дамян Попхристов

Проф.Дамян Попхристов: Прекият контакт с Бога те поставя в пряка зависимост от твоята съвест (ЛЕКЦИЯ за богомилите)

Виж повече
19.10.2023 г.
6799
Добавена от: Таня Борисова
Подкрепям Портал 12! Портал 12 е алтернативна медия. Подкрепете ни за повече материали, видео и лекции! Виж повече
Свети Иван Рилски - приет от българите като духовен пазител на народа всъщност е посветен и пряко свързан с царската корона. Все повече историци като доц. Веселина Вачкова, и алтернативни изследователи на богомилите като проф. Дамян Попхристов, Христо Буковски и др.,  смятат, че светецът не е от обикновен произход, а най-вероятно е син на самия Симеон Велики, брат на цар Петър и богомилския водач Боян Мага.

Животът на най-големият български светец все още не е проучен напълно. Четейки житията му откриваме истории, които дават основание да се смята, че той не е бил обикновено пастирче от село Скрино, а доста образован за времето си мъж, отдал се на духовен живот.

Проф. Дамян Попхристов казва:

Иван, Петър и Боян, оформят един духовен триумвират, който е сътрудничел на Цар Симеон още когато те са само негови синове, принцове. 

Петър I отговаря за светските, държавни дела и макар да се смята, че е бил слаб цар, всъщност всъщност това е първият законен български цар, тъй като неговото управление е признато от Източна римска империя чрез брак с византийска принцеса. Така кръвта на римските цезари преминава в българска царска династия.

Боян Мага, от своя страна се посвещава на Духа и възраждането на християнското учение в неговия автентичен вид. В началото Симеон е искал най-малкият син - Боян, да бъде наследникът на короната, но самия Боян е отказал това и битува една популярна фраза, че "Аз не съм точно от този Свят". Т.е. той се посвещава на духовното. Очевидно е, че Симеон е знаел това и го е изпратил в Магнаура при неговия учител - Николай Мистик, където започва неговото духовно обучение и посвещение.

Иван (Св.Иван Рилски) е човекът, който се отдава на вътрешното усъвършенстване, на молитви и постничество, и създава система за вътрешно усъвършенстване и прозрение, която след това пренася в Рилския манастир.
Тази теза се подкрепя от факта, че  цар Петър лично отива два пъти на поклонение при Светеца от Рила, което говори за тяхната родова връзка.

Не е случайно, че Свети Иван Рилски избира за своя обител именно свещенната планина Рила, която със Седемте рилски Езера и връх Мусала са един от енергиините центрове на света.
"Иван Рилски казва : Напускам всички тези алчни хора (в църквата) и няма да им служа! Боян му казва: " Иване, църквата е мъртвило, двореца е мъртвило, света е мъртвило, в пустинята е Разцвета!"

Учителят Беинса Дуно потвърждава в своите лекции, че свети Иван Рилски е покровителят на българския народ. Той казва:

Имате няколко светии, имате един свети Иван Рилски. Англичаните и те си имат един светия, французите и те си имат един светия, русите имаха един светия знаменит, американците също имат. И всеки един народ си има по един светия знаменит, който е председател. И евреите имаха един председател Мойсей.

Един светия след като е бил на Земята, живял между хората, хората не са го зачитали. Като умре, погледне, хората ходят на гроба му. Сега ходят на гроба на Иван Рилски. Една дупка има там, се провират. Аз искам всички да минете през дупката на Любовта, там дето Иван Рилски е ходил, по пътищата на Любовта да минете. Дето Иван Рилски не е ходил, нито един не искам да мине. Всеки българин, който е минал по пътя на Любовта – искам всички да минете. Ония българи, които са минали по пътя на Любовта – искам вие да не отлагате, всички да минете по този път. Пътят, по който всички добри българи, всички любящи българи са минали, по този път на Любовта да минете. Всички народи трябва да минат по този път. Мойсей е казал: “Онзи народ, който не слуша пророка на Любовта, той няма да има никакво благо на Земята.” 

Сега се отваря една нова епоха, бъдещето на народите, на личността, на дома се определя от това. Ние сме в една епоха, когато се определят съдбините на цял свят. Един нов свят иде. 

Таня Борисова
Таня Борисова
Таня Борисова е създател на сайта Портал12. Има дългогодишна практика като журналист и мениджър на медийна група в периода 2007-2016. Работи активно по утвърждаването на Портал12 като алтернативна медия с изконни принципи, ценности и цели за себепознание и чисто духовно развитие.

За запитвания и предложения за заснемане на интервюта с личности, отразяване на семинари, лекции и събития в сферата на себепоизнанието, здравето и духовното развитие, можете да пишете на: tanya@bgmedia.bg 
Коментари 0

За да коментирате, е нужно да влезете

Спонсори на Портал 12