Търси

Високо съдържание на въглерод и вода, откриха в проби от астероида Бену

Още по темата ...
Всяка мисъл се материализира

Брат Михаил - Омраам: Всяка мисъл се материализира - отвън или вътре в човека

Виж повече
въглища

Учителя Беинса Дуно: Съвременната култура трябва да се освободи от употребата на въглища

Виж повече
три вида тайни

В света съществуват три вида тайни: Тайни на физическия, на Духовния и на Божествения свят

Виж повече
Изворът на Парацелз

Изворът на Парацелз блика и до днес своята Жива Вода (СНИМКИ+ВИДЕО)

Виж повече
13.10.2023 г.
1072
Подкрепям Портал 12! Портал 12 е алтернативна медия. Подкрепете ни за повече материали, видео и лекции! Виж повече
Високо съдържание на въглерод и вода, откриха учени в проби от астероида Бену. Това са двете основни съставки, подкрепящи материалният живот в познатата ни Вселена.

Астероидът Бену (официално обозначение 101955 Bennu) е близък до Земята астероид от тип "B" с приблизителен диаметър от около 490 метра. Той привлече обширно внимание, тъй като е потенциално опасен за Земята и беше цел на космическата мисия OSIRIS-REx на НАСА, която имаше за цел да събере образци от повърхността му. Мисията донесе проби обратно на Земята през изминалия месец.

Интересни факти за астероида Бену:

Името: Бену - на древно-египетски означава - фениксът, древната птица, птицата светлина

Откриване: Астероидът Бену беше открит през 1999 г. и получи името си след конкурс, организиран от "Planetary Society". Името произхожда от древноегипетския бог на създанието.

Траектория: Бену е един от астероидите, които най-вероятно биха могли да се сблъскат с Земята през следващите столетия, макар и рискът да е много нисък.

Мисия OSIRIS-REx: Тази мисия на НАСА беше изстреляна през 2016 г. с цел изследване на Бену и събиране на образци от повърхността му. През 2020 г. апаратът успешно събра образци, които трябва да бъдат доставени обратно на Земята през 2023 г.

Състав: Научни изследвания показаха през Септември 2023, че Бену е съставен главно от въглеродни материали и съдържа воден лед и органични молекули. Това го прави интересен за изучаване, тъй като може да предостави информация за началните условия на Слънчевата система и произхода на живота на Земята.

Форма и ротация: Бену има формата на топка за ръгби, което е обусловено от неговата бърза ротация. Астероидът завършва една ротация около себе си за приблизително 4,3 часа.

Потенциален риск: Въпреки че Бену е един от астероидите с най-голяма вероятност за сблъсък с Земята, шансовете за реален удар през следващите 100 години са много ниски.

Бену представлява интерес за научната общност поради потенциалната му връзка с началото на живота и ролята на подобни астероиди в предаването на органични материали на ранната Земя. Въглеродът е основен компонент на органичния живот. Откритието на въглерод и потенциални органични молекули на астероиди като Бену подкрепя теорията, че физическите основи на живота могат да бъдат пренесени на Земята от космически обекти.

Астероидите се считат за едни от най-древните обекти в Слънчевата система. Пробите от такива астероиди могат да предоставят информация за началните условия и материали, от които се е формирала Слънчевата система.

 
Коментари 0

За да коментирате, е нужно да влезете

Спонсори на Портал 12