Търси

Вижте 24 от Великите закони на Любовта (+ВИДЕО за Любовта и осъзнаването)

Още по темата ...
прегръдка

Прегръдката може да бъде мост на Любовта, но може да бъде и опасно преплитане

Виж повече
Учителя Беинса Дуно

Учителя Беинса Дуно: Светлината не се бори с тъмнината. Тя само изгрява.

Виж повече
Eleazar

Елеазар: Бог не гледа твоето богословие, а твоята Любов, твоето сърце (ВИДЕО)

Виж повече
21.01.2022 г.
3112
Подкрепям Портал 12! Портал 12 е алтернативна медия. Подкрепете ни за повече материали, видео и лекции! Виж повече
ВЕЛИКИТЕ ЗАКОНИ НА ЛЮБОВТА ( предтсавени от Елеазар Хараш)

Те са някъде около тридесет. Разбира се, те са много повече, но тука ще се ограничим.

1-во. Първият закон: Бог се съчетава само с любовта, само с хората на Божествената, свещената любов.

2-ро. Способността да действуваш като Любовта е по-важна от всеки резултат.

3-то. Любовта е дълбочина. Ти можеш да обичаш някого, но да нямаш любов, това са различни неща. Ти може да знаеш много за религията и за науката, но да не знаеш нищо за Любовта, става въпрос за Божествената Любов, четвъртата степен, която Учителят нарича Любовта като Принцип.

10 Закона на Благодарността

4-то. Това е един закон, даден от Mохамед. Той казва така: Господи, направи така, че Любовта да ми е по-скъпа от мен самия, от моето семейство и от моето богатство.

5-то. Да любиш, без да искаш нищо, значи да си истинен – една мярка. Накратко ще обясня защо е така. Когато обичаш, не може да задължаваш другия да те обича, понеже Любовта, това е Бог. Не можеш да задължаваш Бог да те обича, понеже не познаваш законите, кармата и дълбоките причини. И всеки, който настоява да го обичат, той предизвиква Бога и така постепенно си изработва нещастие, катастрофа, защото всеки, който насилва Бога, трябва да пострада. Понеже Любовта не търпи никакви закони, никакви правила. Тя е закон над законите.

6-то. Само любовта – казва Учителят – има право да вижда в Тайната. Това означава много неща, няма да коментирам, но ще кажа, че чрез този закон който е придобил Любовта, може да чете Библията в оригинал – става въпрос за смисъла. Той няма да се занимава с формата, няма да се занимава със съдържанието, а с третата степен: смисъла на нещата.

7-мо. Любовта е всякога будна, т.е. динамична, никога злото не може да я изненада, понеже Любовта има вибрациите на Бога. Това е една постоянна динамика и човек, който живее в Любовта, злото не може да му посегне, защото Учителят казва, че когато злото влезе в Любовта, то ослепява, то не може да вижда в тази сфера.

8-мо. Любовта има пробудени отношения с всички светове. Не само с животни, минерали и растения, но и със съществата на другите звезди.

9-то. Трябва да бъдеш добър от твоята Любов, а не от култура и образование, т.е. доброто да произхожда като резултат от твоята любов.

10-то. Любовта носи в себе си едно естествено и дълбоко разбиране за живота, т.е. който има Любовта, има ключ да разбере всеки свой проблем. Ако иска да го разбере, ще го разбере много лесно, защото може да задвижи Любовта в себе си, т.е. Бог.

11-то. Насилието – става въпрос за човека на насилието, насилника – е неспособност да любиш. Всеки, който е изгубил способността да люби, става насилник, малко или много той все насилва някого и в краен случай себе си. Насилието е изгубена способност да любиш.

12-то. За да стигнеш до розата – това е един кабалистически закон от Зохар – трябва да минеш през бодлите. Казано по друг начин: за да стигнеш до Любовта, трябва да минеш през страданията.

13-то. Който няма свещено отношение към Любовта, той няма център.

14-то. Познанието на Любовта е спасение, истинското спасение.

15-то. Любовта държи ключа към тайната на Бога. Само тя го разкрива. Тя е единственият метод, не е мъдростта, мъдростта не може да помогне. Mъдрост без Любов не може да свърши това нещо. Учителят казва: Любовта държи ключа към тайната на Бога. Само тя може да го разкрие.

16-то. Любовта е образ на свещената сила, свещената сила на живота.

17-то. Само Любовта има уши, т.е. висша будност, тя може да различава, може да разбира. Затова е казано в Библията: “Който има уши, нека да слуша”, т.е. който има Любов, той ще разбере, а който няма Любов, може много да слуша, но няма да разбере.

18-то. Един много важен закон, даден от Учителя. Учителят казва следното: Не ходиш ли в пътя на Божествената Любов, Божествената Mъдрост и Божествената Истина, всички Учители да се съберат около тебе, нищо няма да могат да ти помогнат. Всички най-велики Учители, които се сещате, да са до вас, няма да ви помогнат, защото има изискване. И това е дадено с много прости думички от Учителя. Тука няма жив Учител, няма умрял, просто има условия. Не ходиш ли в пътя на Божествената Любов, Божествената Mъдрост и Божествената Истина и да търсиш Учител, и да не търсиш, няма да намериш; и да е до тебе, няма да го видиш или ще го видиш от съвсем друга гледна точка. Например от гледната точка на менталното тяло. Даже и да си оптимист, малко ще ти хареса, но както ще видим после за телата, оптимистът не е духовен човек. Той е също отчаян човек, както и другите, само че временно е оптимист, докато не е станал песимист. На такива хора не може да се разчита, а само на пробудени. 

19-то. Учителят казва: Любовта не живее в бъдещето. Ако живеете за бъдещето, непременно ще остареете и умрете. И обяснява Учителят кратко и много точно: Понеже всяко нещо, което не е станало, е бъдеще. Всяко нещо, което човек е изпуснал, то вече е избягало и човек го нарича бъдеще и се надява, че ще го постигне. Така говори човек, който изпуска настоящето, който спи. Понеже всяко нещо, което не е станало, е бъдеще, понеже човек иска да го постигне и умът му изиграва пореден номер и му казва: “в бъдеще ще стане, вярвай в бъдеще”, а всъщност всичко е сега. Ти сега може да проявиш Любовта, а не някога.

20-то. Учителят казва: Най-великият закон в света е Любовта. И обяснява: Тя е само в ръцете на Бога, не е дадена в човешки ръце. Любовта е единственият закон, който само Бог може да прилага в света.

21-во. Само любящият е готов за духовен подвиг.

22-ро. Само любящият може да се посвети на Бога. Дотогава, разбира се, може да се старае, може да прави упражнения, да чете, да се занимава, може да се моли много, но той още не може да се посвети, понеже не е постигнал онова състояние на молитвата, при което молитвата се превръща в Любов. Защото истинската молитва е състояние на Любов и ако той постигне това, от този момент нататък ще му бъде дадена част от Любовта, т.е. той ще познае своята душа, и в тази душа той може да се посвети, защото без душа всяко посвещаване е илюзия.

23-то. Когато се пожертвуваш за Любовта, Божият глас става твое ръководство, тука става въпрос, когато се пожертвуваш изцяло.

24-то. Засега последният закон, след време ще продължим:  Любящият живее с душата си. Не с ума си, даже не със сърцето си, а той живее с душата си.

Елеазар Хараш
Елеазар Хараш
Елеазар Хараш
Елеазар Хараш е един от най-емблематичните представители на чистата духовност в нашето съвремие. Около 40 години изнася лекции в сферата на духовното развитие и себепознанието. Словото му се отличава с особена чистота, дълбочина и свобода.

Като лектор и писател изнася квинтесенцията на всички световни учения и значими мъдреци, обединявайки чистата духовност на цивилизациите и техните Учители от древността до днес. В лекциите си поставя мост между всички древни учения и религии, като премахва разделението, омразата, междуособиците и показва тънката връзка в основата на всяко учение. Основните принципи в изнасяните лекции от Елеазар Хараш са: Любовта, Мъдростта, Истината, които съграждат главната посока в развитието на всяка душа.

Важна особеност в дейността на Елеазар Хараш е тази, че по отношение на своите последователи и ученици той не прави формално обединение в организация, структура или каквато и да е външна обществена, социална или религиозна форма. Напротив – налице е свобода и непривързаност. Елеазар Хараш изнася в лекции, книги и видео интервюта, всичко необходимо за персоналното духовно развитие на всеки човек, без да го поставя в условия на каквато и да е зависимост. Многократно казва, че в духовното развитие се върви самостоятелно, чрез воля и по свобода. Всички негови лекции са безплатни, а в ежедневието си работи, потопен в дълбини за всяка нова книга, предстояща лекция или видео интервю.

„Любовта ти дава живот, Мъдростта – светлина, Истината те дарява със свобода. Затова Учението е универсално и това е нашата свещена троица – Любов, Мъдрост, Истина. Отнема недостатъците, слабостите. В това учение не можеш да мразиш, да критикуваш, да завиждаш, да боледуваш. Нямаш проблеми. Имаш задачи. Дава нещо универсално, което не се обяснява, а се чувства. Дава възможност да познаеш онази част от себе си, онази пълнота в живота, която е изгубена още в рая. Изгонени от рая – изгнание означава изгубената пълнота и Учението я връща. Но трябва да се отдадеш много искрено, предано.“

 
 • Главното ударение на това учение – е в чистотата, тя е външна, вътрешна и мистична.
 • Другото ударение е в смирението и всеобхватната мъдрост.
 • Чистотата трябва да бъде явна и тайна, скромна и тиха, а смирението трябва да бъде без показ.
 • В това учение са важни малките постоянни усилия – те са безусловни.
 • Мъдростта е всеобща.
 • Това е учение за чистия път към Бога.

За истинските ученици, Елеазар Хараш казва няколко основни принципи:
 • Който е въвлечен в света, не е ученик. Ученикът ражда хармония от себе си, а не от другите.
 • Човекът се учи, но не се развива. Само ученикът се развива.
 • Ученикът не се бори със ситуациите – той ги преодолява.
 • Ученикът знае, че любовта към Истината го освобождава от борбата за оцеляване.
 • Ученикът всякога съхранява Любовта, защото знае, че само чрез нея възприема Бога правилно.
 • В смирението на ученика е скрит силен огън. Ученикът живее в потока на Бога. Той е сключил свещен съюз с Тишината.
 • Ученикът има свещен говор. Той има чист и динамичен покой.
 • Ученикът всякога съхранява своята чистота, за да може да има висше ръководство.
 • Ученикът е владетел на себе си и затова обстоятелствата не го владеят.
 • Никога не нарушавай своята безкрайност.
 • Ако изгубиш опората на живота си, придобий увереност.
 • Човекът е красив, когато е създал Безкрая в себе си.
 • Поставяме на първо място Бог в живота си, а после себе си.
 • Ученикът всякога избягва злословия и многословия. Ученикът много бди над думите, вършителите на кармата.
 • Ученикът знае, че тайната на живота е в това, че има само Едно Действащо Същество.
 • Ученикът познава намерението като тайна енергия на собствената си същност.
 • Ученикът познава свещеното Слово и свещеното Слово го познава.
 • Ученикът носи в себе си силата, която може да изменя пространството. Разбира се това става насаме, между него и Бога, във взаимно съгласие.

„Аз съм благодарен, че имам такива ученици, които видях, и за които Учителя ми каза, че са определени.
Аз наблюдавам от много време тяхната работа – мога само да кажа, че е нещо изключително да познаваш истински ученици на Учителя – скромни, тихи, могъщи – ежедневно и съзнателно работещи върху себе си – бих казал – те са една светеща тишина. С тях ще образуваме ядрото на България, с тях ще работим и в бъдещето, защото Учителя иска могъщи ученици – надрастнали изкушенията на живота, победили напълно змията в себе си, господари на себе си и на своята съдба...познаващи същността на учението...чиито символ е диамантената воля. Няма време за поздрави и външна култура, няма време за излишни въпроси, няма време за отпускане и отлагане...няма време за баби в окултизма. Сега е огнено време, огнен цикъл, сега е време, в което се изработва могъществото на ученика и неговото изключително смирение, което е висок връх."
 


Биографични данни:
Елеазар Хараш е творчески псевдоним на Петьо Йорданов, роден във Варна на 29-и януари 1954-а година. Израства в уединение сред семейство на глухонеми. От 8 годишна възраст започва да изучава тайните на природата и да общува активно с невидимия свят. Още като дете е привлечен от невидимото и жаждата за Бога.

Елеазар Хараш е продължител на Учението на Всемировия Учител Беинса Дуно (Петър Дънов), като своеобразно поема щафетата в Учението през 1986-а година от прекия ученик на Учителя – Брат Михаил – Омраам (1900 – 1986).
Елеазар Хараш започва да издава редица книги, както по свои лекции, така и по Словото на Учителя, или както го нарича – Първия Старец от йерархията на 24-мата Старци.

„Името Елеазар Хараш ми е дадено от Учителя през 87-а година, да нося с него отговорност. Дадено е след самадхи, с него нося голяма отговорност. Има две значения, ще кажа само едното: Божествен център."
 
Афоризми от Елеазар Хараш:
 • Чистите действия нямат съдба.
 • Само Любовта лекува, защото е Сила Божия.
 • Бог въоръжава с Любов този, когото иска да съхрани.
 • За да бъде човекът висше същество, той трябва да има воля избрала Бога по свобода и любов.
 • Над всяка практика е чистото сърце, то може да променя събитията.
 • Който е познал себе си, става Изгряващо Слънце в себе си.
 • Силата работи в Тишина.
 • Гласът е загадка. Има гласове, които ни пречистват. Изворът показва, че само това, което е постоянно, е реално.
 • Най-здравословният живот е близост с Бога.
 • Знанията са бреме, Мъдростта е лекота.
 • Истинското образование е да научиш детето да търси Бога цял живот. Детето трябва да търси умението на Словото.
 • Дълбинно Чистото е всякога трудно за разбиране.
 • Овладей себе си, ако искаш да получиш Пътя си.
 • В Любовта е Единението. В Истината е Изчезването.
 • Древността действа с Безмълвие и Безупречност. Древността работи и сега. Тя е тук. Тя е Всеобхватът.
 • Словото превъзхожда всяка наука и религия.
 • Словото отключва световете – измеренията. В Словото е скрит Пътят.


Творчество:
След 1989-а година, Елеазар Хараш продължава изнасянето на лекции, като първоначално това са сбирки в апартаменти и малки зали, в градовете София, Варна, Бургас, Русе, Добрич, Плевен, Шумен, Стара Загора и др. Постепенно започва един процес на поставяне на основите и актуализацията на цялостната визия на всички духовни течения през вековете до днес. Паралелно с това Елеазар Хараш издава книги за духовно развитие. Някои от най-дълбоките са за Христос, автентичното християнство, богомилите, както и множество лекции за Египет, Атлантида, Древна Индия, Учението на толтеките, Мъдростта на индианците, Мъдростта на суфизма, Мъдростта на Лао Дзъ, както и Мъдростта на народите по света.

Една от най-разпространените му книги е „Формулите - свещени ключове“, в която се съдържат 1000 тематични формули за работа със Словото. Най-дълбоките книги на Елеазар Хараш са по темата за Мистериозните Старци.
Освен книги със свои лекции, Елеазар Хараш издава книги на редица мъдреци и мистици. Издава книги на белгийския мистик и драматург, носител на Нобелова награда за литература (1911-а година) – Морис Метерлинк. В серията от книги влизат и книги за Кабала, тайната на числата и множество тематични книги из Словото на Учителя Петър Дънов (Беинса Дуно).

Видео интервюта и лекции:
От 2016-а година Елеазар Хараш започва изнасянето на видео интервюта пред специализирания сайт за духовно развитие и себепознание – Портал12. В поредица от теми, чрез интервютата се навлиза плавно в дълбочината на фундаментални истини и принципи, свързани с осъзнаването, будността и развитието на духовните добродетели и способности. Така от началните и базови теми през 2016-а година, зрителите се потапят до изключително дълбоко Слово, предадено същевременно на разбираем език, едва 3 – 4 години по-късно, разглеждайки ретроспекцията на подбраните теми.

Паралелно с това, Елеазар Хараш продължава да изнася лекции във Варна (и по изключение 2 лекции във Велико Търново (2017 и 2018 година).

Коментари 0

За да коментирате, е нужно да влезете

Спонсори на Портал 12