Търси

Веселин Орешков: При страстните хора всичко е спешно и важно. Те се намират във възбуда съчетана с разсеяност

Още по темата ...

Веселин Орешков: Човек, откъснат от земята, няма никава сила

Виж повече

Веселин Орешков: Нима не виждате Истината и спектакълът, който се разиграва? (ЛЕКЦИЯ)

Виж повече
Веселин Орешков

Веселин Орешков: Няма друга държава в света, която да граничи със собствените си граници (ВИДЕО)

Виж повече
06.03.2023 г.
11841
Подкрепям Портал 12! Портал 12 е алтернативна медия. Подкрепете ни за повече материали, видео и лекции! Виж повече
В днешно време човеците са ги приучили да налагат на себе си безброй задачи, и все спешни, но не важни. В живота си трябва да извършим много неща, но те се делят по принципа на важност и спешност и се подреждат така:
-
  • важни и спешни
  • важни, но не спешни
  • неважни, но спешни
  • неважни и неспешни
-
Какво значи важни и спешни неща? Спешните са когато обстоятелствата налагат да реагираме незабавно, на нещо очевидно, на някакъв натиск. Спешното винаги ни се налага отвън, то винаги е някаква програма извън нас, предизвикана от външна сила. А важните неща са винаги нещо вътрешно - нашето призвание, целта на живота ни. Важното се определя от самите нас (поради закона на свободата).

При страстните хора всичко е спешно и важно. Те постоянно препускат нанякъде и вършат това, което не е важно, но спешно. Те се намират във възбуда съчетана с разсеяност.

Човеците несъзнателно налагат на себе си безброй спешни задачи и умело биват подтиквани от външни сили да бъдат дисциплинирани, сиреч дресират ги сами да си слагат главите в хомота. Днес колко хора всеки ден си "поставят задачи", а те са им предварително заложени в главата отвън, да правят неща все спешни, но не важни за тях като човешки същества, не важни за развитието на тяхната същност, н аонова, което Творецът е заложил в тях. 

Веднъж приучен да прекарва по-голямата част от времето си (без да има живот в него) по този начин, човек се фокусира върху краткосрочни задачи (команди) и започва да развива синдрома на "жертвата". Защо? - Защото винаги се оказва жертва на обстоятелствата, на онова, което му се налага отвън. В крайна сметка това води до постоянна умора и такъв човек започва да търси стимулатори. След тях идва депресия, и това са двете крайни точки на махалото, този човек вече е изваден от равновесие. Той усеща живота си като нещо безсмислено и се опитва да го запълни с някакъв смисъл - празни приказки, телевизия, интернет, компютърни игри....

След всички тези дяволски и "спешни и важни" задачи, има такива, които са ВАЖНИ, но не и спешни. Всички те са заредени с творчески сили и идват отвътре навън. Това са задачите, които трябва да изпълним, заради това, че са ни дадени - живота, здравето и силите, за да развием онова, което Творецът е предначертал. Покрай тях трябва да сме самодостатъчни и да придаваме нещо от себе си на Цялото.

Ако човек отдели време за истинските, важните, но не спешни неща и направи така, че те да преобладават в живота му, той ще се избави от синдрома на "жертвата". Ще постигне виждане в перспектива, дисциплинираност, равновесие, увереност в себе си, мир в душата си.

Защо всъщност не обичаме и не искаме да действаме в категорията "важно и неспешно"? - Защото резултатите не се виждат веднага, а днешните човеци са програмирани за резултат. Всичко трябва да стават много бързо, при това да става лесно и да е много. Но в природата съществува законът, че естествените процеси са постепенни.

Според мен, най-важното е да придобием умението да определяме приоритетите си. Не напразно Богомилите в книгата на качествата, като ПЪРВО и най-важно качество са определили РАЗПОЗНАВАНЕТО. Щом не можеш да разпознаеш кое е важно и кое не, щом не можеш да отделяш зърното от плявата, ти построяваш живота си на пясък.

Ако умеем да разпознаем, кое е истински важно за нас, ще можем да се откажем от много маловажни неща. А това е много важно за рамката на краткия ни престой на Земята в този земен живот.

Веселин Орешков
 

Препоръчани книги:

Свързани публикации

Веселин Орешков
02.10.2022 г.
29407

Веселин Орешков: Бъдете внимателни! Животът трябва да се наблюдава! (ВИДЕО + пълен текст)

Защото сега голяма част от храните в суперите са докарани на боя, на миризма, на какво ли не - да става за ядене, ама те не вървят в крак. Освен това, земята не е достатъчна да ви произвеждат каквито и да са продукти… - ГМО ли, какво ли не. Сега пишат “Био”, обаче то трябва да е биологично. А, то е само “Био”, колкото да не е изкуствено
Виж повече
Веселин Орешков пробуждане
16.11.2022 г.
5353

Веселин Орешков: Днес светът има спешна нужда от пробуждане на съзнанието (ЛЕКЦИЯ - пълен текст)

Това, което е написано за нас от Учителя и го е изказал, е действителност. Хубаво е да го знаем, обаче да не облягаме на тази кълка, а ние да допринесем още нещо - да докажем наистина, че ние сме носители нa този Нов Завет. 
Виж повече
Коментари 0

За да коментирате, е нужно да влезете

Спонсори на Портал 12