Търси

Ваклуш Толев: България получава Освобождение, но сами си извоюваме Независимост!

Още по темата ...
Ваклуш Толев: Тайната на изкуството е да намерим Бога в човека

Ваклуш Толев: Тайната на изкуството е да намерим Бога в човека

Виж повече
Учителя Беинса Дуно - Петър Дънов

Беинса Дуно: Къде е твоята самостоятелност и независимост?

Виж повече
Кирил и Методи

Стоян Михайловски: Истинското възраждане се постига чрез възход на Духа

Виж повече
шести спетември

Актуалните думи днес на Стоян Михайловски за свободата, морала и демокрацията

Виж повече
22.09.2022 г.
2038
Добавена от: Таня Борисова
Подкрепям Портал 12! Портал 12 е алтернативна медия. Подкрепете ни за повече материали, видео и лекции! Виж повече
Независимостта на един народ се ражда в свободата на неговия Дух! Те са взаимосвързани и предопределени от Твореца, като израз на свещената свободна воля на човешкия род, чрез която той има възможността да се извисява. Днес честваме Независимостта на България, която народът ни постига без помощ, в пълно единение около един идеал!

По този повод ви споделяме, словата на Ваклуш Толев, който извежда основни постулати за Независимостта,Свободата, Духа, Жертвата, Човекът, Мъдростта и за какво е призван народът ни в бъднините:

 - България получава Освобождение, но сами си извоюваме Независимост! 
 - За мен свободата е ограничен Бог! Но свободния човек трябва да осъществи неограниченост - да даде възможност ограниченият Бог да се изведе в живот.
 - Трябвало е да върнем доблестта като отговорност и жертвата като готовност! 
 - Независимостта е първата валенция на голямата тайна: човекът е свещен!
 - Ние подебихме чрез жертва за националната история, която ни повели да имаме независимост, защото Небето ни определи за култура на бъдността. 

Ваклуш Толев
из Духовните дарове на България, том II


Националният  дух, принадлежащ към дадена родова група, има основание да се осъществява в своята биологична даденост чрез това, което е пратил; вложените възможности и реалните дадености!

Каква е била ръката на щедростта на Небето към българския народ, е безспорно зримо, защото големите империи ги няма - България е тук! Предоставена ни е Мирова енергия, която националния дух е акумулирал в идея - идея за история, а не присъствие, каквото историческото време отнесе с Византия, с Римската, с Османската империя….Историята на България като вложена политика на възможностите в националния дух на нашия народ само тук има над 1300 години битие, а преди това - поне още 2-3 хилядолетия.

Най-голямата доблест на българския народ е Независимостта! Тя е национална потреба, при наличие на държава с територия, но подвластна, тя е право на достойнство на българите. 

България получава Освобождение, но сами си извоюваме Независимост! Не чакаме някой да ни я даде. Когато ние я осъществяваме, другите са принудени да ни я признаят.

Идеята за независимост е творение на личността - доколкото може да се осъществява като свобода! За мен свободата е ограничен Бог! Но свободния човек трябва да осъществи неограниченост - да даде възможност ограниченият Бог да се изведе в живот. 


Трябвало е да върнем доблестта като отговорност и жертвата като готовност! Тогава ще намерим какво ни е предоставило човечеството в своите култури. Защото нацията не оспорва универсалната теза “човечество”!
Човечеството страда от бездейността. А ние правим Независимостта, защото сме живели в своята национална потреба! Така, че ако искаме да правим развитие, нека събудим жертвата като готовност за независимост - потребно ни е това, което една независимост изисква. Не е проблемът във формата на управление, не е проблемът в това, че можем да кажем “Roi des Bulgares” и след това цяла Европа да ни приема - не! 

Проблемът е - можем ли да направим човека свещен, а не институцията! Независимостта е първата валенция на голямата тайна: човекът е свещен!

И този празник е щедър дар, отреден от космичната даримост на българина в неговата хилядолетна битност! Когато казваме, че 22 септември е Ден на българската независимост, трябва да помним, че това е денят на равноденствието.
Ние победихме чрез жертва за националната история, която ни повели да имаме независимост, защото Небето ни определи за култура на бъдността. Българският народ не е белязан в заник-слънце, а за едно ново утро в историята на тази планета - утрото на Мъдростта!

Доктрината на Мъдростта ще стане нов олтар на човечеството!

В своята книга "Духовните дарове на България", том II Ваклуш Толев разглежда обстойно значимите събития случили се в българската история като хроника на духовлия лик на страната ни. Историята не е наниз от факти - тя е провиденция на Духа, казва Ваклуш Толев и ни въвежда в него по един много фин начин като разглежда теми за будителството, Трети март, Съединението, Независимостта, 24 май, Мъдростта - новата култура, както и разглежда 13-те поименни безмъртни българи.

Илюстрация: Ваня Димитровска, Портал 12

Препоръчани книги:

Таня Борисова
Таня Борисова
Таня Борисова е създател на сайта Портал12. Има дългогодишна практика като журналист и мениджър на медийна група в периода 2007-2016. Работи активно по утвърждаването на Портал12 като алтернативна медия с изконни принципи, ценности и цели за себепознание и чисто духовно развитие.

За запитвания и предложения за заснемане на интервюта с личности, отразяване на семинари, лекции и събития в сферата на себепоизнанието, здравето и духовното развитие, можете да пишете на: tanya@bgmedia.bg 
Коментари 0

За да коментирате, е нужно да влезете

Спонсори на Портал 12