Търси

Българският Фън Шуй: Домът като свят храм и материално продължение на душата

Още по темата ...
Благодарност

Лили Димкова: Благодарността е решение на всякакъв род проблеми

Виж повече
Точка на занулаване

Коя е точката на зануляване в живота на човек и как да я разпознаем?

Виж повече
Душа

Истинската Женитба, това е стремежът да Познаеш Себе Си!

Виж повече
Веселин Орешков

Веселин Орешков: Промяната е вътрешен процес, който се проявява външно

Виж повече
16.02.2021 г.
11228
Подкрепям Портал 12! Портал 12 е алтернативна медия. Подкрепете ни за повече материали, видео и лекции! Виж повече

„Моята баба, нека бъде светлина по пътя й, си замина скоро на 90 години. Тя практикуваше по-добър фън шуй от мен, без да разбира от фън шуй. Умееше и знаеше къде е мястото на всяко нещо в дома. Знаеше, че мушкатото може да стои навсякъде в дома, защото издържа на студ, че здравецът е капризен, че цветята с остри  листа са отлични пазачи и трябва да стоят на прозорците или около входната врата, а онези с обли листа, които носят нежност и грижа, трябва да са в дневната, кухнята, кабинета. Както и че бодливите и красиви рози пазят къщата от зли очи, а ножовете трябва да са скрити в кухненското чекмедже, че не трябва да се виждат, защото са агресия”, казва Цветозар Мръвков – експерт по фън шуй, основател на “Фън шуй Академия” – България. 

Важно е хората да разберат, че както тялото има чакри и меридиани, по които тече енергия, така и всяко затворено пространство има енергиен център и енергийни канали. Чрез йога, рейки, масажи или акупунктура управляваме енергията в тялото. Фън шуй работи със същата тази енергия ци, но не в тялото, а около тялото на човека, като идеята е то да черпи енергия от пространството около него.

Домът трябва да бъде изчистен. Ци е планински поток, който трябва да тече плавно. Коридорите трябва да бъдат светли - това са вените на жилището и всички обувки, кашони, струпвания трябва да се махнат и изчистят. Представете си, че късметът и благополучието ви звънят всеки ден на вратата. Енергията ни е гост и когато отворите и се види една тъмнина, мизерия, мрак, кашони, обувки, безпорядък и хаос, космическото съзнание само надниква и си тръгва. Домът е свят храм, материално продължение на човешката душа. Къща, отворена към Всемира, която носи на обитателите си хармония с вечно променящите се природни вибрации, цикли и ритми. За съжаление днешните модерни домове често ни разделят от изконния източник на енергия, което носи страдание на тялото и душата. А приемането на правилата на фън шуй започва с осъзнаването, че ние сме част от Вселената. Първо трябва да разберем своето място в света и да се научим да разбираме законите на мирозданието, да работим и управляваме, доколкото можем, енергиите, които са около нас. 

Какво означава български фън шуй?

Ритуалите на дедите ни носят благополучие и изобилие, носят послания и мъдрост не по-малко стари от тези на древен Китай и изкуството фън шуй, за което се казва, че е на 3000 години. Дали днес децата ни знаят какво е сърп и какво е ръкойка? Какво е соба, одая и чардак? Какво е чекрък и хурка? Знае ли някоя градска „мома“ в какво се състои ритуалът „ладуване“? Знае ли как се премахват уроки с вода и метла, защо не се подава през праг и защо не се сяда на ъгъл? Остана ни само обичаят за кичене с мартеници. Може би защото го превърнахме в търговия.

Ние, българите, сме древен народ. Ние сме траки. Въпреки непрестанните войни, кланетата и пожарищата, през които е орисан да премине българският народ– винаги такава е била посоката, такава е нашата карма, напред и нагоре, към търсене на пътя за единението. Неслучайно в Плиска са намерени десетки статуетки на Буда и Розетата от Плиска, неслучайно в Източен Китай има връх Омуртаг и връх Тангра. Това си е наша земя. Само че ние сме се върнали тук, откъдето сме тръгнали. При някакъв социален или природен катаклизъм в началото на новото хилядолетие тръгваме към Азия, пребиваваме там около 500 години и после се връщаме обратно, при братята си. Затова и Аспарух не среща траки тук, както се твърдеше в социалистическите учебници. Те били изчезнали преди нашето идване. Не, ние просто сме срещнали себе си. След половин хилядолетие.

Казват, че има легенда, в която се говори, че след като разбил византийците при Онгъла, първите думи на кана били: „Аз се върнах в земята на дедите си.“

Сведения за нашите предци се откриват в много древни източници като индийския епос „Махабхарата“, датиран между X и VII в.пр. Хр. и Ведите, където името „българи“ и древната ни държава Балхара, със столица Балх, се споменава над 70 пъти. Всъщност, ако се зачетете по-добре, ще видите, че във Ведите се описват предимно слънчеви култове и ритуали, подобни на тракийските мистерии. Ако трябва да търсим аналогии и тук, то „Веди“ е третата буква от българската глаголична азбука. Преди нея са „Азъ“ и „Буки“. „Веди“ означава „виждане“, „разбиране“, „знание“.Казвате, че буквата Ъ е нашият запазен знак?

Да, така е.  Да сте чули чужденец, който произнася правилно думата „българин“? Допреди сто години „Ъ“ се е слагала на думите отзад, сега вече това го отмениха, с тази отмяна ние останахме без идентичност.

Самата думата „България“ притежава сакрална същност. Трябва да знаем и помним, че в старите китайски, арменски, арабски и византийски хроники името на българите се свързва с такива добродетели като необикновена честност и справедливост.

Многократно е изтъквано, че българите са народ с голямо достойнство. Епископът на Галия Магнус Феликс Енодий през 486 г. казва за древните ни предци: Българите – това е народът, който имаше всичко, което е пожелавал; те вярваха, че светът е открит за тях; те никога не се съмняваха в победата; това е народът, на който се учудваше светът.

Моля, обяснете повече за енергията ци?

Всичко зримо и незримо е плод на космическата енергия, наричана в Китай ци. Тя е изначалната сила, създала всичко и всеки в тази Вселена. Тя кара едни и същи атоми да се свързват по различни начини помежду си и да се превръщат в камъни, в дървета, реки, живи същества и растения. Древната мъдрост гласи, че човек може да живее 30 дни без храна, седмица без вода, 3 минути без въздух, но умира в мига, когато ци напусне тялото му. Когато човешкото тяло остарее и умре, заключената в него енергия се връща във Вселената, откъдето е дошла. Но само физическата ни обвивка е подложена на изменения.

Нашата вечна, съставяща изначална същност пребивава във всички неща и съществува вечно. Тя не се ражда, не умира и не може да бъде унищожена. Тя участва във вечното циклично създаване и унищожаване на всички форми и същности.

За съжаление днес ние предпочитаме да не забелязваме този кръговрат на единството, а сме съсредоточени върху търсенето на различията между нещата.

Кой е секторът в дома, който отговаря за здравето?Това винаги е центърът на дома. Независимо къде се намира той – дали е в банята, тоалетната, коридора, трябва да се грижим за него и да осигуряваме там да има нещо от елемента „земя“ – цветя, керамични предмети, дори една ваза е достатъчна, украсени битови чинии и всичко, което е свързано със земята.

Жив организъм ли е домът?

Да, ние живеем в симбиоза с това пространство. Във всеки дом има домашен дух. Когато отношенията между хората в дома са хармонични, положителни, когато има покой, домашният дух е добър. Когато енергетиката в къщи е лоша, духът се ядосва и иска да си върне хармонията и мира.  Той е бил тук и преди нас.

Не бива да го ядосваме с кавги, скандали, иначе гледа да му е добре и ако харесва дома, го пази. В нашия дом ние никога не вдигаме масата след вечеря, защото и духът идва да се нахрани, но чак когато всички вече спят. А когато хората се карат, той започва да се сърди и започваме да чупим без да искаме чинии, чаши, да се спъваме. Той ни дава знак и се ядосва, когато има разправии в къщата. Ако един гост се спъне на прага, духчето казва – внимавай, този гост не идва с добри намерения, внимавай.
На някои хора може и да не им се вярва, но малките деца виждат духчетата. Когато синът ми беше малък, си говореше с духчето. Питах го с кого говори и къде е духчето, а той ми отговаря, че е зад печката. Домашните духчета живеят точно зад печката и те са добри, демоните не са добри. Ако имате котка, обърнете внимание как понякога гледа в пространството и върти главата си, защото вижда духчето и го следи с поглед. Кучето е друго. Преди години, когато скъсах кръстни връзки, две седмици по-късно и кучето ми скъса кръстни връзки. Кучето обира болката, то съпреживява с теб, а котката си общува с фините енергии. Домашните животни са идеални за всеки уважаващ себе си фън шуй дом, защото раздвижват енергията на неподозирани места. Кучето е ян - то дава енергия, без да взима, а котката е ин - тя се храни с лошата енергия, която преработва в добра за себе си.

Какво можем да вземем от природата в дома си?

Полускъпоценни минерали. Ако искаме духовност, можем да вземем аметист. В древен Рим този камък е наричан камъкът на трезвия ум.

Папата има пръстен от аметист – той е символ на духовността. Когато един папа умре, този камък се унищожава и на новия папа се изработва нов пръстен от аметист. Другият ми любим камък е планинският кристал. За него се смята, че джуджетата си го дялкат през нощта в пещерата и това е техният труд и красота. Планинският кристал е най-чистият камък, който пречиства от негативни енергии, от болести, от стрес, от страх. Предпазва от кавги, от дрязги. Добре е да стои на масата за хранене, а аметистът може да поставите в спалнята или на бюрото, където работите.

Как съдбата ви свърза с философията на фън шуй и източните учения?Още от студент се занимавам с източни бойни изкуства – първо с карате, а после и с по-интересното за мен – Айкидо, при което няма удари и съревнование, а само демонстрации. Айкидо означава „аз управлявам живота си“, „аз съм в хармония с живота си“. То прилича на танц, при него има само красота. Покрай бойните изкуства започнах да се занимавам по малко и с фън шуй и така се запалих по идеята за хармонията на дома и влиянието върху човешкия живот, разум, здраве и т.н. Целта на фън шуй е да създадем пространство, което да има повече енергия от нас самите, пространство, което да ни дава. Неслучайно всички духовни учители съветват, когато имаме проблем, да се разходим в гората, за да се заредим. Трябва да се стараем да вкараме в дома си енергията, която има в природата. Оцеляването на нашите предци в един враждебен свят е зависело изцяло от способността им да живеят в хармония със силите на Природата и Космоса. Всичко започва от природата, това е женското начало, майката земя.

В цялата източна култура, и в българската също, ябълката е символ на женското начало и същност, на детеродната функция, затова във фън шуй се препоръчва, когато жените имат проблем със зачатието, около тях да има символ на ябълково дърво, а в най-добрия случай да посадите ябълково дърво на двора. Така че, когато се купува къща или парцел, е добре да има плодни дървета. Кипарисите, боровете и всички иглолистни дървета пък са символ на мъжката, оплождащата сила, която се слива с женската и ражда – ин и ян.

Под леглото трябва да е празно, таваните да са бели

Цветозар Мръвков казва, че универсалните правила за спалнята са чистота, светлина, проветреност. Под леглото трябва да е празно, за да минава енергията (може да има символично само пари - монети, банкноти). В спалнята не трябва да има огледало, или поне да не отразява спящия. Не трябва да има и водни елементи, защото водата зарежда много силно, а енергията тук трябва да е на покоя. Казват, че цветята, изображенията на цветя и огледалото водят до изневяра, защото вкарват трети в двойката. Живите цветя са добри на всяко друго място, както и водата, но не и в спалнята.

Огледалото се препоръчва в кухнята, защото умножава. То е мощен магически символ и врата към друго измерение във всички религии. Във фън шуй се използва за умножаване - храната, гостите и усмивките са двойни.

Във всекидневната можем да експериментираме най-много с цветове, звуци, светлини и каквото ни хрумне. Текучеството от хора тук е толкова изобилно, че дори да оплетем енергиите, не е фатално – движението отнася всичко. В различните зони могат да се залагат огледала, аквариуми, различни фигурки, цветове. Добре е таваните да са бели, защото с вибрацията на бялото, която означава липса на цвят, символизират небе и простор. Банята и тоалетните са като черни дупки, защото оттам изтича водата - символът на благосъстоянието и мъдростта. Логично крановете трябва да са затворени, а капакът - спуснат.

Препоръчани книги:

Драгомира Иванова
Драгомира Иванова
Драгомира Иванова е журналистка. Завършила е Българска филология в СУ „Св. Климент Охридски“. Пише статии в печатни и интернет издания, свързани с духовното развитие.  Вярва, че мисията ѝ е да е полезна с тях. Стреми се да развива духовното в себе си и да има хармонични отношения. В словото на Учителя Петър Дънов намира отговорите за живота.
Коментари 0

За да коментирате, е нужно да влезете

Спонсори на Портал 12