Търси

Брат Михаил-Омраам:  'Познай себе си' означава - намери другия полюс в себе си и се слей с Божествеността

Още по темата ...
Брат Михаил-Омраам

Брат Михаил-Омраам: ​​​​​​​Истинската власт вече съществува в света: върховната власт в света е Бог

Виж повече
Брат Михаил-Омраам

Брат Михаил-Омраам: Всяко създание е родено за да бъде извор. Какви са символите, че изворът блика?

Виж повече
равновесие и будност - духовно развитие

Най-същественото качество за запазване на равновесието е будността

Виж повече
23.07.2021 г.
3798
Подкрепям Портал 12! Портал 12 е алтернативна медия. Подкрепете ни за повече материали, видео и лекции! Виж повече
Любов към себе си, Любов към ближните и Любов към Бога: Тези три форми съответствуват на три етапа в живота на човека.

Детето мисли само за себе си, то не може да мисли за никой друг. По-късно то започва да обича майка си и баща си, братята и сестрите си, приятелите си, а след това съпругата и децата си … И накрая, измамен и предаден от хората, той се обръща към Бога, Обича само Него, търси само Него. Всъщност  по-високите степени на Любовта се съдържат в Любовта към себе си, тъй като в Любовта към другите и Бога, на практика Азът е, който обича, с Любов по-фина, светла и духовна, но винаги Азът е този, който обича. Защо обичате само една жена, а не всички? Защото тази жена отразява нещо, което е във вас, и то е вашата друга част, друга половина. Човешкото същество е поляризирано и тя го подтиква да търси другата си част в жените, мъжете и дори в Бога. Човек винаги търси себе си, обича себе си, но не както се вижда в огледалото, не. Той търси другия принцип, другия полюс. Ако сте мъж, другият полюс е женският принцип, ако сте жена, това е мъжкият принцип.

Човекът, както е разбиран от посветените, е цялостно същество. Двата полюса, положителен и отрицателен, са двете половини от един съюз, който е бил разделен в процеса на еволюцията. Първоначално, човешкото същество е било двуполово, мъж и жена в едно. Когато това разделение е станало, всеки принцип се е поляризирал, но всеки един от тях е продължил да носи дълбоко в себе си гравиран отпечатък, образ на другия в душата си. Затова, когато мъжът види дадено женско лице между стотици и хиляди жени наоколо, той подскача от радост и прави всичко възможно, за да потърси и намери тази жена. За съжаление, след известно време установява, че двата образа не съвпадат и я напуска, за да търси друга, надявайки се, че този път ще намери другата си част, душата – половинка. Това се отнася и за мъжете, и за жените, без изключение. Но един ден тази среща между двата принципа трябва да се състои, защото любовта между тях е по-силна от всичко.

Всъщност, нашата душа - половинка, това сме самите ние, това е нашият друг полюс. Ние сме долу, а другият полюс е горе, свързвайки ни с небето, с ангелите, със Самия Господ, в съвършенство и пълнота. Затова, при всички посвещения, на учениците им се разкрива как да намерят другия си полюс.

 „Познай себе си” означава: намери другия полюс в себе си и се слей с Божествеността. Ако сте мъж, другият полюс е жена и вие ще я познаете, както любовник познава своята възлюбена… Не точно по същия начин, разбира се, защото това сливане, това познаване става в по-високите светли сфери. Когато проникнете в тази светлина, тогава ще се слеете със себе си.

Същото предписание, изразено малко по- различно, намираме в Евангелията: „Възлюби Господа, своя Бог, с цялото си сърце, с цялата си душа, с цялата си сила”, което означава, че само посредствомoм висшето си Аз можем да общуваме с Бога. Христос има в предвид същото, когато казва: „Никой не отива при Баща ми, освен чрез Мен”. Христос е символ на Божествеността, на словото, той е Божи син, Божествена искра, заровена дълбоко във всяка човешка душа. Чрез присъединяването си към висшата душа, човек се обединява с Христовия принцип, който е навсякъде, във всяка душа, а чрез Христос, той се слива с Бога. Само чрез висшето си Его можете да се приближите до Бога, тъй като то представлява всичко най-добро и най-истинско във вас. Ето защо медитираме, за да оставим временно физическия материален свят далеч зад нас и за да се издигнем до светлия свят горе и по този начин да достигнем Божествения принцип на по-висшата си душа. Поради съществуващата полярност се образува сходство и симпатия, връзка с допълващия принцип, мъжкият се притегля към женския и женският към мъжкия.

Всеки притежава този допълващ принцип в себе си и може да достигне Бога единствено чрез него. Жената намира Бога чрез мъжа, защото той представя липсващият й принцип, който я свързва с Небесния баща. А мъжа намира Бога чрез женския принцип, чрез жената, чрез Природата, или чрез Божествената Майка. Без женския принцип той не може да постигне нищо. Няма тласкащ импулс, няма вдъхновение, няма свършена работа, няма нищо. Както и без присъствието на мъжкия принцип, женският принцип остава безформен, инертен и безплоден. Идете и се учете как работи природата и ще видите, че Слънцето, което е мъжки принцип, излъчва светлина, топлина и живот. В нашия вътрешен живот ние също трябва да бъдем обогатени, раздвижени и оживени от Божествения принцип на Слънцето. За жените това е по-лесно, тъй като те са възприемащи като даденост, докато мъжете, които са поляризирани положително и предаващи, трябва да променят полярността си и да станат приемащи.


из лекция на Брат Михаил - Омраам, изнесена през 1962-а година

Препоръчани книги:

Свързани публикации

Елеазар Хараш
27.03.2021 г.
6870

Елеазар Хараш: Учителя, Брат Михаил Омраам и Старците (непубликувани ръкописи)

Приятели на Портал12, представяме ви първи 3 от 10 непубликувани до момента ръкописи от Елеазар Хараш:
 
Виж повече

Спонсори на Портал 12