Търси

Борислава Богданова: Играейки Паневритмия, Душата пие Живот (ИНТЕРВЮ+ПОКАНА)

Още по темата ...

Д-р Светла Балтова: Каква е връзката на Паневритмията с Vesica Piscis и друидите? (ЛЕКЦИЯ)

Виж повече
Паневритмия

Константин Златев: Упражненията в Паневритмията са проекции за бъдещето и 7-те степени на Посвещение

Виж повече
Здравето

Д-р Светла Балтова: Здравето е въпрос на координиране на силите вътре в човека (ЛЕКЦИЯ)

Виж повече
04.10.2022 г.
5259
Добавена от: Таня Борисова
Подкрепям Портал 12! Портал 12 е алтернативна медия. Подкрепете ни за повече материали, видео и лекции! Виж повече
Започна новата Духовна учебна година и всеки, който има желание да учи божествения танц на Паневритмията ще може да го направи, в стартиращите безплатни курсове в цялата страна. Един от тези курсове започва на 16 ти октомври в София, в център „Нараяна“ с преподавател Борислава Богданова. Тя практикува и изучава танца от 10 години, завършила е Школата за преподаватели по Паневритмия към Обществото Бяло Братство и провежда обучения от 2019г. година насам и вече има 3 завършени класа с ученици.

Борислава казва, че целта на курса е участниците, водени от свещения трепет на душите си, да познаят себе си чрез колективната практика, която някои сравняват с динамична медитация. Когато упражненията на Паневритмията са лишени от своята философска основа, от идейната си насоченост, те не могат да влияят върху съзнанието, за това освен в тяхната форма учащите ще се потопят и в съдържанието им, и в техния смисъл. На заниманията ще се разглеждат принципите, които я изтъкават, видовете движения в различните равнини, геометричните фигури, които се създават, както и всяко упражнение подробно в неговата структура. Една от задачите в курса е да се разбере кое прави практиката уникална и какви са начините й на въздействие върху човешкото тяло.Разговаряме с Борислава Богданова за ключовете в Паневритмията, какво отключват те и каква е отговорността на играещите този Свещен танц, след като излязат от залата и отидат на пролет да играят навън.

Борислава, защо е важно да изучаваме Паневритмията като движение и смисъл освен в чистото разучаване на техниката на изиграване на упражненията, върху какво друго се въздейства по време на уроците?

Първото, което ми идва наум е, че всъщност в този момент на изучаване, в този период, когато ние сме по-активни навътре, а не толкова навън - през тези шест месеца - човек може да има спокойствие, да има време да се потопи. Защото, когато хората (визирам новите) отидат навън и играят, те я изиграват понякога на магия (часът отлита като миг), но това се случва с помоща на цялото, а тук ще трябва да се научим да разчитаме на себе си. Когато учим Паневритмията няколко месеца в залата, всяка неделя и успяваме да влезем спокойно и в текста - да видим какви са ключовете сложени там. Защото, една дума в този текст може да отключи определени представи и те да извикат конкретно чувство, което от своя страна да внесе пълнота на движението. И тези три елемента, които постоянно са в едно Единство се припокриват като един часовников механизъм, където всяко нещо има своето място. И ние всъщност, започваме една по-задълбочена молекулярна работа. Тоест, имаме спокойствието и времето да се потопим в Паневритмията чрез концентрация, която ни осигурява пространството на курса, създадено само за нас в тези моменти, когато се събираме с ясното намерение да учим.

Освен в текста, се потапяме и в структурата на музиката. Защото там има също едни много интересни движения, мотиви, които остават непипнати, незабелязани, а те въздействат на по-фино ниво, което не можем да го обясним с думи.
Като цяло, Спасението на човека, си е лично негова работа и задача. Тоест, ако ние навън в танца играем чрез колективно, тук вече човек трябва да започне да полага усилия съзнателно да изработва своето Спасение, чрез израстване и усъвършенстване. Чрез полагането на собствени усилия, в случая свързани с ранно ставане, придвижване, дъжд, сняг, студ... Това са мънички привидни неудобства, които ни каляват в постоянноство и усърдие към стремежа.

Спомена “ключове”, които са сложени в Паневритмията. От твоите наблюдения, какво отключват тези ключове в Душата? Всеки преживява нещо различно когато играе, но има нещо, което обединява. Кое е то?Да. Обединяващото - това е Докосването до един по-висок и чист свят. Защото, ние често в ежедневието си търсим и се стремим към един Идеал - да го пипнем, да го видим, да го реализираме в живота си. И всъщност, играейки Паневртимия, почти през цялото време, ние сме докоснати от този Идеал на Красиво, Възвишено, от който всъщност Душата пие Живот.

Можем ли да кажем, че чрез Паневритмията, когато ние играем осъзнато, когато сме преминали през периода на техническото заучаване на упражненията, че тогава се случва, вълшебството в този танц и сякаш докосваме струните на Душата?

Да. Това е много красиво! Просто в един момент човек го вижда и го усеща това докосване. И това сме го коментирали на предишните курсове по Паневритмия, защото това са етапи, през които минава един обучаващ. Тоест, напълно нормално е в началото, като се докосне човек до нея, да бъде вдъхновен, да бъде озарен, да бъде много летящ, да се чувства опиянен от вълшебството й. Но, това е защото той още не е осъзнал отговорността, която имаме като играем Паневритмия. И когато този човек започва да навлиза и да вижда тази материя и тогава, както ти каза, умът се включва. Когато умът се включи, той не позволява на Душа да се разтвори, да се разгърне, да заликува. Но това са естествени моменти в развитието на практѝка. След определено време, за всеки то е различно - на някой ще му е необходима една година, на друг две, на някой десет, в тялото започват да навлизат и да се запечатват физическите форми на Паневритмия и той, практикуващият, може да отпусне ума си и да остави да започнат да извират чувствата от Сърцето, идеите от причинния свят. И вече може да кажем, че Паневритмията въздейства върху Душата, но това зависи от човека, от неговото моментно състояние.

Защо е важно да осъзнаем отговорността от правилното изиграване на този танц с будно съзнание, за което Учителя винаги е призовавал?

Учителя Беинса Дуно казва за Паневритмията, че тя е едно мощно оръжие, което е дал в ръцете ни. И когато ние не я танцуваме правилно, тя може да има и своето обратно въздействие. И от там идва нашата отговорност.

Можем да приемем, че Паневритмията представлява художественият израз на Словото от една гледна точка. Защото, когато започнем дълбоко да навлизаме в нея, ние можем да видим идеите и принципите, от които тя е проникната, че това са идеи-Слово за цялото Битие. И има значение с каква нагласа, с каква настройка я танцуваме, защото това е нещо, което ние изпращаме в света. Тоест, това, което ще получим е правопропорционално на нашето отношение, с което ще влезем в нея.

Разкажи ни за предстоящият курс. Какво се случва на него? Получава ли се обмен в групата, който да прерастне и в една хармонична общност?

Това е едно красиво Тайнство! Това е нещо интимно, което се създава между нас, между хората, които идват. И аз се чувствам привилегирована, че мога да участвам всеки път, защото всеки път те са различни, а аз съм една и съща, и е интересно как всяка година какви хора идват. И за мен е красиво да започна да ги виждам, да виждам себе си в тях и те да докосват себе си в мен. Защото ние, не просто се събираме разни хора в една зала, които играят или се учат на нещо и си тръгват, а всъщност създаваме една среда, където всеки да може да се отвори, всеки да може да бъде естествен, да е себе си, да се чувства приет, разбран и сред свои. Това са тайните цели. Това са скритите блага на курса, от които всички после пием.

Къде ще се провеждат занятията и кое ще бъде водещото в твоето преподаване? Всеки преподавател има принципи, на които стъпва и подход, с който работи. Кой е твоят?

Курсовете ще се провеждат в център Нараяна (Narayana), в София, ул. Странджа 52 - много близко до метростанция “Опълченска”, всяка неделя от 8:00 ч. до 9:30 ч.

Като преподавател съм завършила „школата за преподаватели” към Обществото Бяло Братство. И всъщност, ние вече имаме създаден един модел. Аз няма да измислям нещо ново, но с оглед на това, че всеки един преподавател е различен – този, който е архитект ще предава Паневритмията по един начин, един художник ще я предава по друг начин - всъщност с времето, всеки си създава собственият подход според своята уникална същност и според аудиторията.
Аз не бих могла да преподавам, ако нямам дъска, ако нямам флумастер, с който да рисувам и пиша. Това е едно от нещата, които за мен са ценни и може би това различава курса ми от другите. Защото, едно е да си говорим с представи, но понякога тези представи трябва да придобият точно определена конкретна форма, за да могат да достигнат до ума.

Друго важно в моите часове е настройката на участниците. Учителя казва, че трябва да настройваме “цигулките си”. Всеки идва със своята енергетика, от своя личен свят и винаги преди да започнем занятия, пием чай и се хармонизираме взаимно, споделяйки усещания, преживявания. Това е много важно, за да влезем всички в залата, като един оркестър, в който всеки е настроил отлично своя инстурмент за репетиция.


Успех на бъдещата група! Нека тя да работи хармонично и целеустремено, за да може след това всеки един да подходи отговорно в танца на Паневритмията през пролетта.

Благодаря! Благодаря. Много красиво пожелание.Кога и къде стартира курса по Паневритмия с Борислава Богданова?

На 16 ти октомври в София ще стартира нов курс по Паневритмия, подходящ както за начинаещи, така и за напреднали практици. Обучението е безплатно. Всяка неделя от 8:00 часа в център „Нараяна“, ул. „Странджа“ 52, (до метростанция Опълченска).

Какво означава ПАНЕВРИТМИЯТА?

Тя е хармоничното творческо изявление в цялата Вселена.
"Чрез нея човек е вече по-готов да отвори душата си за Доброто, за Правдата, за Красотата, за Истината, за оная Светлина, която идва в света!"
Чрез свещения танц се работи, за да се събудят спящите духовни сили и заложби на човешкото естество.
Тя помага на човека да влезе във връзка с енергиите на природата и тяхното използване за неговия растеж.
Паневритмията е метод за трансформиране на негативни състояния. Тя е мощно средство за поддържане на здравословното състояние.

"Искам да ви покажа един път - да ви дам метод, чрез който можете да влезете във връзка с ПЪРВАТА ПРИЧИНА. Този метод е Паневритмията." –  Учителя Петър Дънов

Кой може да практикува?

Днес Паневритмия се танцува на много места по света. Няма ограничения за практикуващите относно тяхната народност, религия, възраст, пол. Тази колективна практика тонира човека, организира и хармонизира вътрешните му сили, координира ги и ги насочва към разумен живот. Тя е висшият закон, който трябва да се приложи за самовъзпитанието на индивида и обществото. Паневритмията е новото, което трябва да се внесе в културата. Тя има да играе важна образователна и възпитателна роля. Чрез нея учащата се младеж ще се кали физически, а от друга страна ще се подтикне към идеен живот, творчество, идеализъм – всички идеи, вложени в Паневритмията ще оживеят в подрастващото поколение и благородните чисти семена в душата му ще покълнат, ще призоват към активност. Практикуването на Паневритмията ще даде голям тласък за вливане на нови културни ценности в днешното общество. Тя ще даде нов подтик, нови възможности, нови хоризонти и перспективи. По този начин ще се направи важна крачка към осъзнаването на новото, което сега се събужда в живота като красиво зазоряване на човешките души.

Линк към адреса на студиото:
https://www.google.com/maps/place/ul.+%22Strandzha%22+52,+1303+Pette+Kyosheta,+Sofia/@42.699897,23.3122724,17z/data=!3m1!4b1!4m5!3m4!1s0x40aa854252a2156d:0x72f0fa354a85f451!8m2!3d42.699897!4d23.3122724

Линк към център Нараяна:
https://narayanayoga.bg/

Контакт за информация и записване:
тел: 0888851173 - Борислава Богданова

Препоръчани книги:

Таня Борисова
Таня Борисова
Таня Борисова е създател на сайта Портал12. Има дългогодишна практика като журналист и мениджър на медийна група в периода 2007-2016. Работи активно по утвърждаването на Портал12 като алтернативна медия с изконни принципи, ценности и цели за себепознание и чисто духовно развитие.

За запитвания и предложения за заснемане на интервюта с личности, отразяване на семинари, лекции и събития в сферата на себепоизнанието, здравето и духовното развитие, можете да пишете на: tanya@bgmedia.bg 
Коментари 0

За да коментирате, е нужно да влезете

Спонсори на Портал 12