Търси

Билки и астрология: Защо розенкройцерите са имали специален 12-торен ключ за работа с 12 билки?

Още по темата ...
Зор Алеф интервю

Зор Алеф: България е неслучайно място - Дом на богомилството и мистичното християнство (ИНТЕРВЮ)

Виж повече
Здравето

Д-р Светла Балтова: Здравето е въпрос на координиране на силите вътре в човека (ЛЕКЦИЯ)

Виж повече
Петър Димков

Магдалена Асенова: Петър Димков беше проводник на висш разум

Виж повече
20.05.2023 г.
11534
Добавена от: Жулиета Илиева
Подкрепям Портал 12! Портал 12 е алтернативна медия. Подкрепете ни за повече материали, видео и лекции! Виж повече
В средновековните тайнствени школи на езотерическата мисъл, розенкройцерите са известни като мистично общество, което обединява духовни познания и алхимично изкуство. Одобрените от тях методи и идеи, пълни със сакрална символика и енциклопедично познание, са съсредоточени около дванадесеторния ключ, или т.нар. "дванадесетократния ключ" - концепция, издигната до много високи нива. Този ключ и асоциираната с него система за лечение с 12 билки са ярки примери за тяхната алхимична философия.

Дванадесеторният ключ на розенкройцерите е изключително зареден със символика, свързана с числото 12. Тази цифра е въплъщение на универсалните циклични процеси в природата, в човешката история и в духовната еволюция. Тя може да бъде свързана с дванадесетте зодиакални знака, дванадесетте месеца на годината, дванадесетте апостоли в християнството, дванадесетте племена на Израел в Еврейската традиция, и т.н.

Дванадесеторният ключ представлява духовния мост между микрокосмоса (индивидуалния човек) и макрокосмоса (вселената), както е представено в алхимичната философия. Особено интересна е системата за лечение на розенкройцерите с 12 билки. Тя е създадена въз основа на традициите на алхимията и билкарството, както и на дълбоките знания за астрологията и биологията, които розенкройцерите са натрупали през вековете, а също и благодарение на тяхното наследство от Египетската култура.

Всяка от избраните билки се асоциира със специфичен зодиакален знак или планета и се приема, че има способността да лекува определени болести, свързани с тези астрологически елементи.

Например, счита се, че лъвът, който е зодиакалният знак на сърцето, може да бъде лекуван с билката лъвско сърце (Leonurus cardiaca), която е известна също като маминка. Съгласно с тази система, всеки зодиакален знак или планета има своя съответстваща билка, която служи за балансиране на енергиите и за подобряване на здравето.

Други примери:
 1. Овен (Марс): Овенът е асоцииран с главата и мозъка в астрологията. Следователно билките, които са свързани с Овен, обикновено са тези, които подпомагат кръвообращението и мозъчната функция. Примери за такива билки са копривата и розмарина.
 2. Близнаци (Меркурий): Близнаците управляват ръцете, плъците и нервната система. Билки, които могат да подкрепят тези части на тялото, включват лайка и мащерка.
 3. Рак (Луна): Ракът е свързан със стомаха и гръдния кош. Подходящи билки, които подпомагат доброто здраве на тези органи, са резене и лайка.
 4. Везни (Венера): Везните са свързани с бъбреците и пикочната система. Билки като бръшлян и черница могат да подкрепят функцията на тези органи.
 5. Стрелец (Юпитер): Стрелецът е свързан с бедрата и чревната система. Билки като мащерка и босилек могат да подпомогнат здравето на тези части на тялото.
 6. Козирог (Сатурн): Козирогът управлява костите и зъбите. Примери за подходящи билки са бял трън и лопуш.
 7. Водолей (Уран): Водолеят е свързан с кръвообращението и нервната система. Билки като лайка и коприва могат да подкрепят тези системи на тялото.
 8. Риби (Нептун): Рибите управляват краката и имунната система. Билки като ехинацея и бял трън могат да бъдат полезни за подкрепа на тези области на тялото.
 9. Скорпион (Плутон): Скорпионът е свързан с половата система и изхода на организма. Билки като пелин и медуница могат да подпомогнат здравето на тези части на тялото.
 10. Телец (Венера): Телец управлява гърлото и щитовидната жлезда. Билки като бял трън и лайка могат да бъдат полезни за подкрепа на тези области на тялото.
 11. Дева (Меркурий*): Девата е свързана с храносмилателната система и специално с черния дроб. В категорията билки, които могат да подкрепят тези функции, обикновено са включени смирна и мариамска трева (Cymbopogon citratus), още известна като лимонова трева.
 12. Лъв (Слънце): Лъвът е свързан със сърцето. Розенкройцерите асоциират Лъвът с билката лъвско сърце (Leonurus cardiaca), още известна като маминка.
*в астрологията, Близнаци се свързва с Меркурий,  Дева също се асоциира с Меркурий, но се отнася за различни аспекти на здравето и тялото.Ако здравето е равновесие на органическите обмени между индивида и околната среда и правилно разпределение на сили и вещества в различните системи на индивида, можем да заключим, че здравето се колебае между положителния полюс (+) пълнокръвието и отрицателния полюс (-) малокръвието.

Физическият живот е движение. Начините на съществуване са начини на движение. Кой е действителният символ на движението? - Огънят. Старите мъдреци са доказали, че познават Огъня, като нещо над обикновената физика и наблюдения. Всяка легенда за същината и сътворението на света е легенда за Огъня; но не - както казват нашите материалисти-археолози - само за физическия огън, а за многообразния Огън, който блести в камъчето, в облака, в звездата, във флуида, а също така и в ума, в сърцето, и в невидимото. Да не забравяме, че браманите са отбелязали 49 пламъка на Агни, а равините - 50 врати към огнището на Бина.

Знаем, че първа рожба на движението е топлината. В патологията (наука за болестите) всичко се свежда до положително или отрицателно топлинно разстройство. Затова се и дават два вида лекарства: съгревателни и изстудителни.
Ако отделим от цялостното човешко същество земното същество (тялото); след това оставим настрани в последното неговото физико-химическо вещество - неподвижно и безучастно само по себе си, но живо и сетивно, поради живота, който го въодушевява.....и ако отделим от този индивид, от горната страна - неосезаемия дух, а от долната - съвсем бездейното тяло, на нас ни остава това, което се поддава на заболяване и на изцеряване, т.е. - флуидното тяло, тялото на страстите и мисловното тяло, които образуват в здравната човешка цялост четворна система на равновесие: всяко за себе си и всички три заедно.

Ще имаме, следователно:
 1. веществена фармакопея (наука за приготвяне на лекове), която въздейства на флуидното тяло;
 2. флуидна фармакопея, която въздейства на тялото на страстите;
 3. страстнотелесна фармакопея, която въздейства на мисловното тяло.
 4. мисловна фармакопея с единствено лекарство: волевата сила, която действа укрепително на цялата спомената тройка.

Понеже волята е всякога тъждествена сама със себе си, нейните слабости или прекалености произлизат изключително от лошото състояние на нейните инструменти - гореказаните три организма, чрез които се проявява.

Във физиологичната област е лесно да се намерят церове за пречистване на кръвта, различни успокоителни, които се борят против повишението на температурата, средства за увеличаване прилива на кръвта или възбудителни лекарства против студа. Във всеки случай, трябва да обърнем внимание на това, че по този начин се въздейства върху флуидното яйце с двойна поляризация; че възбудата или сънливостта се причиняват от размествания на вътрешното съдържание, а не от каквито и да било приноси отвън; че избирайки цяра, ние предвиждаме как ще отговори тялото на него. Във флуидната област лекуването подбира всички възможни средства, които извлича от силата на окултните науки и изкуства. В страстнотелесната област са потребни психологически реактиви.

Гореспоменатите няколко указания характеризират, както са казвали старите херметисти, двойния ключ за лекуване.

Дванадесеторният ключ, с който си служели розенкройцерите, за да избират 12-те растения - извори на тяхното церително вещество - произлиза пак от двойния ключ, като негов по-нататъшен развой между зенита и надира, между изгрева и залеза в трите свята - веществен, чувствен и мисловен.

Може да се каже, че всеки от тези 12 чудотворни лекарства (магистерии) носи прилива на определен зодиакален знак и че, понеже всеки зодиакален знак излива своите лъчи към определена част от човешкото тяло, или по-право към отделна органична служба, се получава доста сложна и съвсем пълна система за лекуване.

Числата 3, 7, 9, 5 и 8 могат също да станат изходни за повече или по-малко сполучливи церителни ключове и системи. 

ОЩЕ по темата вижте в свързаните видеа по-долу:

Препоръчани книги:

Жулиета Илиева
Жулиета Илиева
Жулиета Илиева е част от екипа на Портал12 във Велико Търново, като работи основно по Словото на Елеазар Хараш в официалният сайт на Елеазар Хараш, текстообработване, добавяне и редакция на дигитално съдържание от YouTube. Сътрудник и в книжарница Портал12 
Коментари 0

За да коментирате, е нужно да влезете

Спонсори на Портал 12