Търси

Актът на прощаване е лична среща с Бога

Още по темата ...
12 молитви за изцеляване

12 молитви за изцеляване и прощаване на взаимоотношения

Виж повече
Прошка

Прошката е израз на Божественото в човека чрез Любовта

Виж повече
село Златолист

Преподобна Стойна: Дай на човека свобода и ще познаеш Духа му (ИНТЕРВЮ)

Виж повече
06.03.2022 г.
3510
Подкрепям Портал 12! Портал 12 е алтернативна медия. Подкрепете ни за повече материали, видео и лекции! Виж повече
Мощното начало на Христовата идея е скрита в способността за прощаване. Няма такъв свят, в който прощаването да липсва и той да не е рухнал. Прощавайте! Прошката извира от самата най-дълбока същност на Бога. 

Сергей О. Прокофиев пише в своята книга “Окултно значение на прошката”:

Актът на прощаването може да доведе човек до реално изживяване на Христос в собствената си душа. Това е истинското разбиране и призвание на християнството, съзнателно следване по пътя на Христос. Колкото до всеки отделен човек, способността да прощава и да приеме докрай собствената си съдба му носи като последствие, че след своята смърт минава през изключително лек период на пречистване. В Камалока, съзерцавайки в Хрониката на Акаша своя изтекъл земен живот, на мястото на всяка прошка, дадена от него на Земята, той вижда нещо като възникване на свободно пространство, което постепенно се запълва със субстанцията на Христос.Може да се каже, че на мястото на всяка прошка, дадена от него през изминалия му живот, му се явява самият Христос.

Тази лична среща с Бога чрез акта на опрощение на Земята може да доведе до това, че такъв човек след смъртта си, да стане Негов непосредствен посредник и служител, вестител на Неговата воля и милосърдие спрямо онези, на които този човек от все сърце е простил на Земята. Такава е духовната сила на истинската прошка, тя дава на душата на простителя след смъртта да носи в себе си Христовата Светлина.


Трябва да знаем, че във всяка истински дадена прошка вече се съдържа началото на поемането от единия човек на кармата на този, комуто е простено. Това позволява на простителя, след смъртта на двамата, да стане светлина и пътеводна звезда в мрачния хоризонт на този, който е простен. Затова човек, прощавайки на Земята, приема в своята душа импулса на Христос и след смъртта може да носи силите на Христовото Слънце в духовното пространство, обхванато от законите на кармата, където да помага и дейно да участва за тяхното постепенно преобразуване в благодат.

В днешното сгъстено време, прошката изисква мигновена реакция, за която говори Елеазар Хараш в своите лекции. Той казва:

Прошката е задължителна и тя трябва да е със скоростта на светлината - веднага, още докато се случи нещо, да не става на въпрос даже, че трябва Прошка. Туй е за Новото Време. По време на Учителя, Учителят е дал време до един час. Обаче един час да чакаш, сега е толкова гъсто.

А в Свещенните думи Учителя Беинса Дуно - Петър Дънов той дава своя завет за прошката:

Прощавай винаги заради Бога!
Прощаването не произтича от човека. 
То иде от Бога. То иде от Бога! Можеш да се бориш в себе си, дали да простиш, но ти трябва да победиш в тая борба.
Първата стъпка, с която ученикът влиза в духовния живот, е прощаването.
Прощавай заради Бога

Коментари 0

За да коментирате, е нужно да влезете

Спонсори на Портал 12