Търси

Акад. Антон Дончев: Идеите на Богомилите се превръщат в основа за събуждането на човечеството (ВИДЕО)

Още по темата ...
Акад. Антон Дончев

Акад. Антон Дончев: Във време разделно, да запалим Искрата, както богомилите! (ВИДЕО)

Виж повече
Антон Дончев

Акад. Антон Дончев: Главното на смъртта е, че те пращат извън времето (ОТКРОВЕНИЕ-АУДИО ЗАПИС)

Виж повече
21.10.2022 г.
1737
Подкрепям Портал 12! Портал 12 е алтернативна медия. Подкрепете ни за повече материали, видео и лекции! Виж повече
Богомилството е една проява на Българският Дух, която е съвършено отчетливо защитава Изправеният човек и правото на Достойнство.

Богомилите вкарват жената в черквата. Богомилите за първи път се отдръпват и казват на жените: “Елате и влезте наред с нас в Светите Места на човечеството.” Сега, протестантите се опитват да последват богомилите, но това, за което ви говоря е станало преди 1200 години. 

Един народ на Балканите успява да събуди почти цяла Европа. 

Два документа са останали от това време: Свещената книга на Богомилите, Тайното Евангелие (Евангелието на Йоан), които показват че едно учение родено от един народ, успява да освети почти цяла Европа: във Франция, северна Италия, Швейцария, Германия (по река Рейн), отчасти Англия…За съжаление много малко ни е познато за неговото разпространение в Русия.

Едно наше българско учение успява да се превърне не в огнище - в Клада! Телата на бълагрите, които са били от много народности горят на Кладите и Осветяват цяла Европа. От тука почва Зората!  Идеите на Богомилите се превръщат в основа в събуждането на човечеството. 


Тези два документа представляват Тайната Книга на Богомилите (и двата на латински). Единият препис се намира във Виена, другият се намира в Париж - въпреки, че се нарича “каркасонски” (Каркасо̀н е град в южна Франция. Разположен е в историческата провинция Лангедок днес региона Лангедок-Русийон, департамент Од, на 805 km югозападно от Париж и 88 km югоизточно от Тулуза.) - много мъдро черквата прибира всичко каквото има по този въпрос на едно място…скрива повечето от нещата в сандъци, някъде дълбоко в основите на Ватикана. Ние нямаме славянски (български препис), но благодарение усилията на много учени, успяваме да докажем, че всъщност зад двата документа стоят два оригинала. Тоест, самата тази свещена книга е имала такъв живот, че самата тя си е позволявала да има варианти. Всичко друго е унищожено.

Изключително трудно можем да си представим това гонене на книгата, тая съпротива на официалната черква против това, което се нарича “ерес”.

Думата ерес е хубава, защото означава избор. Тоест - гонитбата на правото да избираш.

Какво сближава българският селянин с французина, наречен албигоец или катар? Кога и при какви обстоятелства възниква Богомилството?

България се намира в отчаяно (както се оказва сега) икономическо и политическо състояние. Това са годините на Петър, воините на Симеон - оставили след себе си повече развалини, отколкото нови постройки. 

По същото време западна Европа - северна Италия и особено южна Франция - преживява едни от най-тежките години на совето съществувание. За 120 години - 70 години няма реколта. И затова много, много не се говори. Европейците стават “човекоядци” - човекът се превръща в животно, което може да е заклано и изядено. 

Нашите българи по негово време имат един голям духовен проблем: тази религия, която влиза при тях и се носи от византийците (понятието Византия е създадено много по-късно) - тези византийци, които са идвали и са носили Христовото Учение, са проповядвали на гръцки…те са проповядвали на едно население, от което 60-70% са били християни и които са чували Истината от 700 години (50-60-та година след Христа)

Апостол Павел, Андрей Богоизбраний (по черноморското крайбрежие) са влезли дълбоко в България и всъщност гърците идват при един народ, който има “свое християнство”, което е и оплодено от още един духовен поток - Орфей. Тоест, траките са хора, които са осветени от пантеизма на Орфей. Славяните, които са дошли по-късно са имали християнски центрове - големи.

Достойнството на българите се поставя под въпрос. Нещата, против които нацията се бунтува се носят от гърците. Гърците носят, според българите, развалата на царският двор (царицата е гъркиня). Нашето духовенство започва да следва пътя на гръцкото духовенство: коприни, злато…нещо абсолютно чуждо на българите и на духовния свят.
Богомилите изведнъж се превръщат в защитници на изконните човешки, български ценности. 

Да се замислим: По какъв начин жената присъства в тоя пантеон?

По същото време, в такива центрове в прованс, в центрове като Каркасон, като Тулуза - една блестяща култура, се намират под алчния жадния, користен поглед на северна Франция. В северна Франция са по-бедни от Юга - Юга пее, свири на китара, има поезия, слънце, хубави жени, плажове…

Ситуацията в „България и южна Франция си приличат по това, че има инвазия на чуждо влияние, едновременно със затъмнение на слънцето - тежка икономическа ситуация.

Българите чисто физически попадат във Северна Италия и във Франция. 

Аз самият, за първи път като попаднах в еретическите места на Южна Франция, потресающо впечатление ми направи, че все едно, че се връщаш в България. Даже, на всичкото отгоре (както е река Тарн и другите), все едно че отиваш в Търново - същата река, същите скали - вляво, вдясно. Представям си тоя българин, който е минал през Средиземно море или пък тоя дългият път - през Балканският полуостров и Италия - представям си той като го е видял, какво е почувствал?! Той все едно, че се връща вкъщи. 

Това, че тези провансалци, лангедокци, албигойци (и каквото щете) са признали, че нашите богомили могат да ги учат и могат да ги водят е голяма работа. Ние исторически знаем, че това се е случило. 

По някаква Божия Благословия, в един от преписите на Тайната Книга е написано: “Тази книга е донесена от епископ Назарий…България…” Ние сме показали на европейците начин да стоят изправени, да гледат Истината в Очите и да не се страхуват от репресиите. Защото всичко това се е плащало с кръв, със страдание, с ужас.


 И хората са поели този път, като са смятали, че това е Пътя на Христа и че, Истинският Защитник на Вярата, на Господната Правда е длъжен, ако трябва, да плати с живота си. 

Какво бихме могли да направим, ние самите?

Да се борим с това, което се случва, защото то не се случва само по света, то се случва и в България.
Нашият народ не се дели толкова на поддръжници на вярата, вярващи, невярващи и прочие - той се дели на: бедни и богати.

То не отговаря на това, че човек е прав и че е изправен на два крака и че гледа Истината в Очите…За да съществува и това нещо, очевидно е, че и ние не гледаме Истината в Очите…или ако я гледаме не казваме ясно: 

“Вижте какво, какво се правите на луди? - Всичко това е ненормално.”

Има една дума, която, Слава на Бога, тя седи и пред сградата на Народното Събрание - думата: Съединение. Като махнете С - то, остава още по-хубава дума - Единение.

Единствената възможност да си запазим стойката на човек, който стои на два крака е да гледаме Истината в Очите - да казваме Истината. Това е обединението на хората, които признават това нещо в общество (Съ-общество) на съмишленици, които говорят Истината, покланят се на Истината и казват: “Само Истина, само Истина, само Истина!”
Защото една от причините да се случи всичко това по света, да се случи и в България, това е мълчанието или недостатъчно високият тон на хората, които пострадаха от това нещо. 

Чудесно е, че съществуват общества, като нашето сега в момента, където могат да се кажат неща, които са…или забравени или недостатъчно добре наблюдавани. 

Той го е казал Исус (ама кой да го слуша): Имаш ли свещ не можеш да я сложиш под кревата. 
(Ще си запалиш къщата.) - Ще я сложиш на прозореца, да видиш къде хората могат да дойдат - да осветиш нещата. Всички тия неща трябва да се осветят!

 
Това е календар и часовник, който се сверява на 1000 години. Това е направено от цивилизация, която знае чудесно, че той, човека - звездоброеца, ще умре след 40-50 години, но че ще има държава, ще има племе, ще има последователи, които след 1400 години ще видят дали Сириус-а се намира там, където той е предсказан…И именно затова, че Сириус ще бъде там, той може да каже: “Аз ви дадох верен календар.” 

Те са имали право да мислят, защото от това, което в момента разбираме - центърът на тази цивилизация се намира в Тибет. Нейни представители: Лао Дзъ

Че ние Даоизма нямаше да го имаме, ако един българин не беше отишъл от степите да служи на китайците и не беше си тръгнал…да умре - над 100 години и китайският военачалник в заставата не му беше казал: “Учителю, вземи да напишеш - нещо да оставиш.” И той сяда и за три дена написва “Дао”. И от това ние научаваме, че тоя човек се връща да умре в това, което нарича “България” - в степите на един конен народ, от който произхожда.

Думата гордост не случайно е “набутана” в 7-те смъртни гряха, но ние имаме нужда от самочувствие и имаме право да го търсим в нашето Минало. 


Ние трябва да се замислим по въпроса: 

Щом сме го направили, що пък да не го направим сега?
Можем ли да го направим сега? Не сме по-лоши…


Трябва…El Greco (Ел Греко - виден художник и мистик) като рисувал великите си картини - свирила му музика и се намятал с един чаршаф като тога…Ами, нека да се наметнем и ние с по един чаршаф, нека чуем нашата българска музика, нека и ние да рисуваме картини…

…Да нарисуваме една фантастична земя, една земя, която свети…

Аз съм виждал картата направена…
Има места в България, където човек - побъркал се, закъсал…се възражда…Тия места са при нас. Тия места са при нас и те са на местата, където траките, след това келтите, и прабългарите са имали Светилища. 
Това богатство ние си го имаме…
Ако знаеш, че имаш сандък със злато, можеш да не го изкопаеш, но да живееш с вярата и силата, че имаш сандъка със злато. 

Аз ви казвам: Имаме ги бе, хора! Имаме ги бе, хора!
Нека, дори в момента да не използваме златото, което е закопано в земята ни - знайте, че ние го имаме! Вярвайте, че ще го изкопаем!


…Нека спомена за тези хора, които все пак са успели духовно да покорят Европа, да ни вдъхновява! 


 
Коментари 0

За да коментирате, е нужно да влезете

Спонсори на Портал 12