Търси

Аида Марковска: Любовта пробужда душата и ни издига над дребнавостта в живота

Още по темата ...

Аида Марковска: Любов, отношения, деца и огледалните травми в родовете (ЛЕКЦИЯ - Здравей Здраве 2021 - Ботевград)

Виж повече
жена

Аида Марковска: Жената е концентрат на най-хубавото семе, което носи един род

Виж повече
прегръдка

Прегръдката може да бъде мост на Любовта, но може да бъде и опасно преплитане

Виж повече

Проф.Константин Златев: Уроците на земната женитба са незаменими (ЛЕКЦИЯ+ВЪПРОСИ)

Виж повече
14.02.2022 г.
3059
Подкрепям Портал 12! Портал 12 е алтернативна медия. Подкрепете ни за повече материали, видео и лекции! Виж повече
„Любовта пробужда душата, а истинската любов е тази, която създава добро трето нещо”,  казва родовият терапевт Аида Марковска.  „Когато сме в любов и то любов от цялото ни същество – умствено, телесно, духовно ние сме във висша вибрация и се издигаме далеч над дребнавостта, над нещата, които ни разболяват. Когато две души искрено се обичат, независимо дали са двойка, родители или приятели – когато има двама, това което създава тяхната любов е по-голямо, по-съществено от двамата взети поотделно и събрани заедно. Става друго – трето нещо, което има свой живот, то е по-красиво и е великолепно. Затова, когато се разделяме с някого и се разочароваме от него нас всъщност ни боли от разрухата именно на това третото. Ние оставаме същите хора, но ни болят сърцата и душите, защото умира това трето нещо. Това трето нещо е допълнителното очарование на живота, без него човек е празен. Напоследък, обаче хората си внушават, че тази празнота е хубава, че това е онова опустяване към което се стремим – да не зависим от никого и от нищо”.

Според Аида ние трябва да дадем внимание именно на това трето създание, за да може то да расте и да става по-добро.  Става дума за внимание не само и единствено към другия човек, а към общото дело, което са създали двамата. Към общия дух, който те зареждат. Благодарение на това този общ дух ще бъде мощен и силен. Той ще захранва и двойката със своята сила. Според родовата терапевтка, това внимание трябва да се проявява във всички житейски аспекти. Това е обмен на енергия, който е изключително важен в човешкия живот. Добре е да се отдаваме истински на това, да го пълним с добро и вяра. Любовта умножава тази красота. 

За доверието в една връзка Аида казва:

„ Доверието и любовта вървят ръка за ръка. Не проверявайте непрекъснато, не се съмнявайте, а бъдете изпълнени със спокойствие относно това, че заедно създавате нещо разумно, нещо красиво и то ще живее в добро”. А това, което стопява любовта са егото и егоизма.


„Егото е нещо като слънце – всички знаем колко е важно слънцето за нас и как без него не можем да съществуваме, но знаем и че ако застанем под парещите му лъчи дълго време то ще ни убие. Затова е важно да сме в разумна позиция със своето его – да отстояваме себе си, да опознаваме себе си, да търсим най-доброто в себе си, но и да не позволяваме то да се раздуе така че да събори другия и да унищожи нашата мъдрост. Егото може да се раздуе във всяка посока, дори в посока – „аз съм безкрайно добър”, „аз съм много толерантен”. Тогава човек решава, че в своята добрина и всеотдайност е много ценен и точно тогава егото се спуква. Егото пречи на нашето любовно същество, на любовния дух да расте здрав и силен”.

Аида открива модела „аз съм много добър човек” и в родовите модели, където го разбира в най-голяма дълбочина. Обяснява, че когато в рода има един всеотдаен човек, искрен, който тотално е загърбил себе си, своето тяло, душа и мисъл и отдава цялата грижа, обич и внимание на другите в рода той накланя везните в рода.

„Родът е фино подредена структура, с много деликатен баланс. Везните се накланят така, че когато в рода има един всеотдаен, след едно-две поколения се появява един всеприемащ, който нищо не може да даде, а само може да взема.

За жалост такъв всеприемащ обикновено е в образа на безпомощно болно същество, което се ражда така, че целият род да се грижи за него. Това всеприемане е за баланс на всеотдаването. В рода има закон за равновесието според, който колкото вземеш толкова е хубаво и да дадеш, а може би и да дадеш малко повече, но не всичко, не изцяло. Когато даваш трябва да знаеш, че давайки създаваш потенциал за приемане. Когато това е осъзнато всичко е елегантно и балансирано. Тогава и ти получаваш от рода си и от любимите си хора уважение, почит, признателност и се чувстваш цялостен”.

„В рода е много важен свещеният брак. Днес имаме ново понятие – партньорска двойка, което все още осмисляме какво съдържание да му вложим. При рода има съпруг и съпруга, мъж и жена, хора в брачен обет, които поставят двата си рода в роднинска връзка и зависимост. Обединяват се два големи рода, в общо ДНК в децата на двамата души.

Неслучайно в родовата терапия има понятие брак и свещен брак, който създава специално потомство, повлияно от родовата енергия, която идва от двата рода. В свещения брак на двойката се гледа като на двама души съзидатели, обединители, за които любовта не е страст в прекия смисъл на думата, а един огромен пъзел от доверие, работа, даване на смисъл, подкрепа, отстъпване. Плете се една сериозна нишка между двамата, която ще се създаде в следващите поколения. Затова на двойката в рода се гледа с огромно уважение. Всеки има определена роля, която му носи сила и дава възможност да подсили и другите в техните роли. Тук любовта като влюбване както се разбира в днешно време – „много харесвам някого и искам да съм с него”, не е водещото. По-важното е двата рода да се огледат един в друг, да видят, че имат общ път, по който да градят доброто, да напредват и да лекуват болките си”.

Аида сравнява двойката с двама катерачи:

„Представете си двама катерачи по една скала – единият носи предпазното въже, за да не падне другия и после обратното – единият се покатери и дърпа другия. В едно семейство има мъжка сила, която е хубаво мъжът да проявява, но много често жената му я отнема и обратното.


Жената трябва да  подкрепя мъжа в мъжката му сила, а мъжа да подкрепя жената в женската сила – тогава става много хубаво, защото един друг подклаждаме огъня си и той ни дава топлина и енергия. Когато се подиграваме и не разбираме, когато не ни интересува силата на другия, тогава вече партньорската двойка много трудно може да оцелее”, казва Аида и цитира писателката Ева  Монгерстерн според която връзката е люлка. Тя казва още че в  една двойка, ако единият се е издигнал за сметка на другия, със сигурност ще последва реципрочна вълна – другият също трябва да се издигне. 

Връзката е люлка. Невъзможно е да се запази единството на двойката, ако единият е даващият, а другият – консумиращият. Хармонията и балансът изискват взаимодействие на енергиите, чрез което двойката не само се наслаждава един на друг, но и се развива.

Това е творчески съюз, който не се ограничава от времето и пространството. Достатъчно е да обичате и да вярвате в човека, в неговия творчески резерв на душата и духа, който трябва да бъде развит самостоятелно – чрез лични усилия. Любовта дава тласък на разгръщането, на преодоляването и постигането.

Всеки е оставен сам със своите кармични задачи, чрез които се осъществява личностното израстване. Съзнанието на двойката поддържа тяхната цялост и не е на ниво консуматорство, а на ниво даване. В това единство и двете са насочени нагоре, към отвъдното, към звездите. Те не са привързани към нищо външно, а се сливат на фино и вътрешно ниво. Двамата си помагат взаимно да преодолеят негативните житейски програми – своето его, но без да поемат тежестта на другия, да решават проблемите му и да поемат отговорност за житейските му задачи. Разделянето на двойката на външно ниво запазва уникалността и индивидуалността на всеки от тях, докато на вътрешно ниво те са обединени и цялостни.”

За да е хубава, красива люлката трябва да се движи нагоре-надолу. Когато е в покой тя не е люлка, тя си е столче, смята Аида и обяснява, че люлката е люлка, когато животът я люлее високо горе, след това я връща в ниската точка и пак я качва високо.

„На тая люлка, когато са двама и с равна тежест и усърдие люлеят люлката, тогава става най-приятно. Ако само единият люлее, а другият само се вози става по-трудно. Не забравяйте и че двамата партньори са на една люлка заедно със своите родове и за да бъде приятно житейското люлеене трябва да има еднаква воля от двете страни – усилие и желание да бъде хубаво”. 

Препоръчани книги:

Драгомира Иванова
Драгомира Иванова
Драгомира Иванова е журналистка. Завършила е Българска филология в СУ „Св. Климент Охридски“. Пише статии в печатни и интернет издания, свързани с духовното развитие.  Вярва, че мисията ѝ е да е полезна с тях. Стреми се да развива духовното в себе си и да има хармонични отношения. В словото на Учителя Петър Дънов намира отговорите за живота.
Аида Марковска
Аида Марковска
Аида Марковска е холистичен и родов терапевт, преподавател, мотивационен оратор, евдемонолог и човек с богат опит в холистичния подход към здравето на човека.

От 2012 г. се интересува и занимава с терапия на рода и родовите потоци. Тя е основател на Школа за родова терапия “Задругата на родонавтите”. В Школата от 2019 г се обучават родови терапевти, които са призвани и мотивирани да преобразуват родовите травми в родови творчески импулси и така да даваме тласък на доброто и здравето в българските родове. Основател на център за знания и просветление Делфи в Пловдив - където провежда обучения, семинари, терапевтични сеанси.

Аида е откривател в прилагането на родова терапия чрез български етно и обредни традиции, което се оказва изключително високо резултатно в подобряването на родовата ни орис.
Тя е преподавател в повече от десет различни енергийни и езотерични системи. Често можете да я срещнете на фестивалите “Здравей, Здраве!” в цялата страна, където изнася лекции и сказки по различни теми.
 

Практикувам и преподавам холистични методи за развитие на личността от единадесет години и за мен това е основно житейско призвание. Вярвам в баланса и възможностите за единение, вродени във всеки човек. Търся и откривам най-добрата и светла страна, която притежават хората, извеждам я на преден план и я осветяваме заедно за постигането на мъдрост, здраве, успех и творчески импулс за живот.
Коментари 0

За да коментирате, е нужно да влезете

Спонсори на Портал 12