Записването за форум Българският дух през вековете започна (ПРОГРАМА)

02.03.2018 г. 5 823 Добавена от Таня Борисова
Вижте лекторите и културните събития в програмата
Подкрепям Портал 12! Портал 12 е алтернативна медия. Подкрепете ни за повече материали, видео и лекции.

След успеха на първите два форума под същия надслов във Велики Преслав през 2016 и 2017 година, организирани от Фондация „Български Център Просветление“, тази година Фондацията и Портал 12 обединиха усилията си за провеждането на третото издание на Форума във Велико Търново от 13 до 15 ти април, 2018 година.

И този път традицията ще бъде спазена и на Форума ще бъде осветлен приносът на България и българите за духовното и културно развитие на Европа. В рамките на теоретичния семинар ще се следва цялостната хронология от най-ранните данни по нашите земи (пещерата Магура) през Варненската черноморска цивилизация и Ранното Средновековие до наши дни. Със свои презентации участие ще вземат авторитетни български и чуждестранни учени,  изследователи и етнографи.

Ще се срещнем с творци като акад. Антон Дончев с когото ще разлистим неотворени страници от българска история, ще говорим за забравени ценности от нашето духовно наследство и пренасянето им от древността  през Средновековието и Ренесанса до нашето съвремие.

, споделя Таня Борисова, създател на Портал12.

Българският Дух и българската духовност са нишката, която ще пронизва всички мероприятия на Форума, като освен лекционна част, са предвидени и съпътстващи културни събития.

Специално за форума, даровитият български художник Павел Митков ще представи своята изложба: “Просветление”, в която ще бъдат включени изцяло нови творби вдъхновени от Българския дух. Също така в арт програмата на събитието ще бъдат показани платната със сакрални кодове на българската шевица, които ще могат да бъдат видяни в експозицията на Росица Бакалова.  Гостите на форума ще се докоснат и до посланията на глаголицата през платната в изложбата на художничката Антония Дуенде.

Гостите на събитето няма как да не се върнат назад във времето на Втората ни българска столица и Царевец през магията на светлинния спектакъл „Звук и светлина“, който е включен в програмата специално за Форума.

По традиция българската музика ще съпътства Форума, като кулминацията е концертът предвиден във втория ден на събитието, в който специален гост е Теодосий Спасов, а участие още ще вземат няколко видни български изпълнители: Трио „Калина“, „Ева квартет“, Иван Шопов и формация „Авигея“.


Форумът ще завърши с посещение в пещерата „Божиите Очи“, Карлуково;  където участниците ще преоткрият древните олтари и ще се потопят в магията на човешкия глас с кратък концерт в самата пещера.

Форумът “Българският дух през вековете” е с БЕЗПЛАТЕН вход. Местата обаче са ограничени и се изисква регистрация, която може да направите в интернет на адрес: www.portal12.bg/forum-2018/

В страницата на събитието, могат да бъдат закупени и билети за концерта на 14 април, който ще се проведе с участието на виртуозният музикант Теодосий Спасов. Билети за концерта могат да бъдат закупени и от касата на ДМТ Константин Кисимов - Велико Търново.

Нека си припомним думите на Акад. Дмитрий Лихачов и преживеем тези три дни, заедно сплотени от Българския дух.

И чуждите завоеватели не можаха да победят тази ДЪРЖАВА НА ДУХА, защото в защита на българския народ в плътен строй стояха българският език, писменост и култура!

 

Коментари

Направете дарение

Портал12 е алтернативна медия, която се издържа от съпричасността на читателите. Подкрепете ни за повече материали и видео.

Можете да направите дарение по един
от следните начини:
paylogo1 paylogo2 paylogo3