За първи път астрономи заснеха звезда, която умира

30.08.2018 г. 2 512 Добавена от Борислав Борисов
Подкрепям Портал 12! Портал 12 е алтернативна медия. Подкрепете ни за повече материали, видео и лекции.

Тази драматична снимка от Космическия телескоп Хъбъл на НАСА и Европейската космическа агенция (ЕКА) показва планетарната мъглявина NGC 3918 - блестящ облак от цветен газ, намиращ се в съзвездието Кентавър, което е на 4900 светлинни години от Земята.

В центъра на облака от газове,  почти невидими от мъглявината, са умиращите останки на червен гигант. По време на последната конвулсивна фаза на еволюцията на тези звезди, огромни облаци от газ се изхвърлят от повърхността на звездата, преди да излезе от пашкула ѝ като бяло джудже. Поради интензивното ултравиолетово излъчване от малката остатъчна звезда, околният газ свети като флуоресциращ знак.

Странни лъчения в Космоса от гробницата край Свещари са регистрирали военни (ВИДЕО)

Тези необикновени и колоритни планетарни мъглявини са сред най-драматичните забележителности на нощното небе и често имат странни и неправилни форми, които е нормално да не могат да бъдат обяснени от конвенционалната наука.

Специфичната, наподобяваща очи, форма на NGC 3918 с ярка вътрешна газова обвивка и разпръсната външна обвивка, която се простира далеч от мъглявината, изглежда, че може да бъде резултат от две отделни изхвърляния на газ. Но всъщност това не е така: изследванията на обекта предполагат, че те са били образувани едновременно, но се “издухват” от звездата с различни скорости.

Д-р Тимен Тимев: Мозъците имат връзка с тъмната енергия в Космоса (ВИДЕО)

Мощните струи газ се отделят от повърхността на звездата с приблизителна скорост от 350 000 километра в час. По стандартите на астрономическите явления планетарните мъглявини като NGC 3918 са много краткотрайни, с продължителност на живота само няколко десетки хиляди години.

Красотата на Вселената ни е дадена за да се разпалва все повече нашето вътрешно чувство и вдъхновение за търсене на Истината. 

Изображението е съставено от видими и близки инфрачервени снимки, заснети с Wide Field и Planetary Camera 2 - камерата, инсталирана на Хъбъл. 

Thumbnail Борислав Борисов Борислав Борисов е автор на текстови материали, видео репортажи и интервюта в Портал12.  Роден в Търговище, завършил престижната Езикова гимназия в Ловеч, учил Аграрна икономика в Свищов, работил в редица страни на запад и у нас, главно в сферата на агробизнеса и сигурността, основател на Асоциация на българските села...

Коментари

Направете дарение

Портал12 е алтернативна медия, която се издържа от съпричасността на читателите. Подкрепете ни за повече материали и видео.

Можете да направите дарение по един
от следните начини:
paylogo1 paylogo2 paylogo3