Японски учени доказаха, че светкавиците произвеждат антиматерия

22.11.2017 г. 1 973 Добавена от Борислав Борисов
Подкрепям Портал 12! Портал 12 е алтернативна медия. Подкрепете ни за повече материали, видео и лекции.

Японски учени от Университета в Киото доказаха на база редица опити, проведени от 2015 година до Септември 2017, че светкавиците произвеждат антиматерия. Те описват как гама-лъчите от светкавиците реагират с въздуха, за да произвеждат радиоизотопи и дори позитрони - еквивалентът на антиматерията на електроните. 

"Вече знаем, че гръмотевиците и светкавиците излъчват гама-лъчи и предполагаме, че реагират по някакъв начин с ядрата на всички елементи в атмосферата", обяснява Теруаки Еното от университета в Киото, който ръководи проекта и допълва: "През зимата западната крайбрежна зона на Япония е идеална за наблюдение на силни светкавици и гръмотевични бури, така че през 2015 г. започнахме да изграждаме серия от малки детектори за гама-лъчи и да ги поставяме на различни места по крайбрежието".

Екипът от учени установява, че благодарение на инсталираните множество гама-детектори, те са успели да уловят ново и скрито до сега лице на светкавиците. По време на светкавица учените откриват три отделни гама лъчения. Първото е с продължителност по-малка от една милисекунда; второто е гама лъчение, което се разпада няколко десетки милисекунди; и накрая регистрират продължително излъчване с продължителност около една минута. Първото лъчение е от мълния, второто е от реакцията на неутроните в атмосферния азот, а третото е от разпадането на слаби неутрони и нестабилни азотни атоми, водещо до разпад на материята и създаване на източник на излъчване - позитрони. Тези освободени позитрони, които впоследствие се сблъскват с електроните при анихилиращи събития, освобождават дългите гама лъчи.

Позитронът е елементарна частица, изграждаща антиматерията и представляваща античастица на електрона – двете частици са с еднакви маса и спин, но с противоположен заряд. Съществуването на позитрона е предсказано теоретически (като пряко следствие) от уравнението на Дирак, релативистичен вариант на уравнението на Шрьодингер, описващо частици със спин 1/2. Дирак, известен със своята скромност и тих характер, попитан по-късно защо е пропуснал да обяви съществуването на позитрона още през 1928 година, казва: „чиста страхливост“.

 

Thumbnail Борислав Борисов Борислав Борисов е автор на текстови материали, видео репортажи и интервюта в Портал12.  Роден в Търговище, завършил престижната Езикова гимназия в Ловеч, учил Аграрна икономика в Свищов, работил в редица страни на запад и у нас, главно в сферата на агробизнеса и сигурността, основател на Асоциация на българските села...

Коментари

Направете дарение

Портал12 е алтернативна медия, която се издържа от съпричасността на читателите. Подкрепете ни за повече материали и видео.

Можете да направите дарение по един
от следните начини:
paylogo1 paylogo2 paylogo3