Учени потулват информация около мистериозен радиосигнал прихванат от съзвездието Херкулес

01.09.2016 г. 4 442
извънземен живот
Подкрепям Портал 12! Портал 12 е алтернативна медия. Подкрепете ни за повече материали, видео и лекции.
Мистериозен радиосигнал открит миналата година предизвика през последните седмици сред научните среди в Европа и САЩ редица предположения, че напреднала извънземна цивилизация излъчва сигнали от сравнително близка планета, но данните се прикриват.

През май 2015 г., астрономите в обсерваториите в САЩ и Европа получават изключително силен интензитет от радио вълни, идващи от посока на звездата HD 164595, която се намира на около 94 светлинни години от Земята в съзвездието Херкулес. Сигналът продължава няколко секунди и достига максимална мощност от около 750 millijansky, което е доста силно според радиоастрономическите стандарти (1 Jansky равнява на 10-26 вата на квадратен метър/Hz). 

Учените oт института SETI, чиято мисия е да се търсят признаци на извънземен разум, са насочили своите апаратури в Западна Вирджиния към HD 164595  за да сканират за сигнали. "Там нямаше нищо", казва Дан Вертимър, астроном от SETI. Той потвърждава обаче, че получените сигнали, макар и еднократно са изключително силни и сякаш някой е натиоснал "бутон за предаване на радио сигнал". Той обяснява, че Земята като цяло е силно радио-замърсена и отличаването на радио сигнали от извънземни цивилизации е наистина много трудно.

Радиотелескопите на нашата планета трябва да се борят със сателити, електропроводи и излъчванията от мобилните телефони, които всички взети заедно излъчват радиовълни, които могат да смажат космическите сигнали. 

Странно съвпадение обаче в случая от миналата година е, че в космическа обсерватория в Квказките планини на Русия, също са уловени силни радио сигнали на честота около 11 гигахерца. Всичко около случая обаче е засекретено.

Коментари

Направете дарение

Портал12 е алтернативна медия, която се издържа от съпричасността на читателите. Подкрепете ни за повече материали и видео.

Можете да направите дарение по един
от следните начини:
paylogo1 paylogo2 paylogo3