Радослав Гизгинджиев: Идва денят, в който водата ще проговори (ИНТЕРВЮ)

07.02.2018 г. 4 042 Добавена от Радослав Гизгинджиев
Подкрепям Портал 12! Портал 12 е алтернативна медия. Подкрепете ни за повече материали, видео и лекции.

Представяме ви интервю с писателя Радослав Гизгинджиев по повод новата му книга "Повече от любов".

Каниш читателите си да прекосят Реката с новата ти книга „Повече от любов“? Разкажи ни за тази Река?

Водата е най-силният образ в книгата. Реката е безмълвният съюзник, който казва най-много на новите персонажи. Говори се за  Реката от светлина – тази божествената, която тече в нас. Реката Лета – известната от митовете, т.нар Реката на забравата – ако отпием от водите й забравяме живота си и преминаваме в Отвъдното. Разказва се и за онази река, най-близката до нас – за мелодията на водата, която ни „заговаря“. И за онази Река, която може да видим в пълзящата вода на пода - от чашата, която сме изпуснали. 

Реката е границата, зад която се намират преобърнатите пространства, за които се разказва в митовете. С тази книга пресякох тази Река, сега искам и моите читатели да изпитат това усещане, за да погледнат света от преобърнатата му страна.

Какво означават деветте секунди във всичките ти анонси?

9 не само, че е символ на преход между световете, но и завършване на един цикъл – когато „змията прехава опашката си“. Девет се използва  в магическите праритуали из целия свят – тя реално е 3x3. Затвърждение чрез затвърждение.  В началото на книгата едно малко момче разказва за деня, в която водата спира да тече за 9 секунди, за да се помоли за хората – Молитвата на водата. Този ден настъпва един път в годината, тогава дърветата и цветята се накланят към земята в молитва. Детото разказва, че когато сме готови, ще успеем да станем свидетели на това.

Анонсите ти са много загадъчни, но какво по-конкретно може да очакват читателите в България?

Абсолютно всичко – няколко човека вече са прочели книгата и смятат, че романът действа като „удар“. Мисля, че много хора ще се разстроят, най-малко, че някаква част от най-шокиращите сюжетни линии са вдъхновени от реални животи. Всичките ми водещи персонажи са съвсем обикновенни хора, които се оказват на брега на своята река и те трябва да я прекосят на всяка цена, за да продължат живота си.

Част от книгата разкрива истории и за „Лагерите на смъртта“ в България?

Да. За мен е важно да разкажа за тях, особено на младите, които не знаят за онова смразяващо време.

Романът беше планиран за 2016 г., знам, че прочуванията ти са те забавали?

Исках да се запозная с подробности от младата история на България. С неща, които не се намират в учебниците. Това отне най-много време и емоционална енергия – имаше моменти, в които, колкото повече влизах в дълбините на тъмната страна на тоталитарния режим след 1944 г., все повече  ме напускаха силите и вдъхновението да пиша. Навлязох в такива пространства, че нямах никаква идея, какъв изход бих могъл да дам за себе си и за героите си. Зарових се в документи, списъци и записи на интервюта, които все повече ме залостваха в кошмарите на миалото. Не познавах думата „въдворен“ в онзи смисъл, в който оцелелите от „Лагерите на смъртта“ я познават. Истината ме изстиска, а после ме вдъхнови.

Сега се сещам за един момент - държах огромен лист хартия с имената на стотици хора, които никога не са се завърнали от лагера в Ловеч – „Слънчев бряг“. Исках да го разскъсам от гняв, защото дори да пиша до края на живота си, не бих могъл да разкажа техните истории. А те го заслужават. Спомням си когато слушах интервютата със затаен дъх и затворени очи. Сякаш бяха отвъдни гласове, които са се завърнали тук, за да ни учат как да живеем живота си - пълнокръвно и благодарно. Точно това ме вдъхнови.

Изглежда персонажите ти ще са много интересни и провокативни, какво още ще ни разкажеш за тях. В трилогията „Рай“ са многобройни, смели и органични. Тук какви са?

- Книгата отново задава въпроси за начина, по който живеем и се отнасяме със света и другите. С болката и любовта си. Кога трябва да продължим и кога трябва да спрем? Кога да остоим себе си въпреки убежденията на другите. И коя е тази сила, която може да ни накара да си спомним името на любовта си, въпреки че сме забравили собственото си.

След няколко дни книгата ти ще бъде в ръцете на стотици хора, какво ще им кажеш преди началото на това пътешествие?

- В  „Повече от любов“ всичките ми герои правеха неочаквани за мен неща, станах свидетел на техните разговори, подслушвах ги. За мен бяха истина, надявам се, че след като пресечете Реката, стичаща се между буквите, водите ще отнесат всичко ненужно от живота ви.

Портал12

КНИГАТА МОЖЕТЕ ДА ПОРЪЧАТЕ ПРЕДВАРИТЕЛНО ОТ ТУК:

Повече от любов - Радослав Гизгинджиев

Присъствайте на премиерата на книгата

 

ВИЖТЕ ВИДЕО ТРЕЙЛЪР:

 

Thumbnail Радослав Гизгинджиев Радослав Гизгинджиев - писател, публицист, общественик   Завършил: кинорежисура Завършващ: Славянска филология филми:  Светлосиньо 1 & 2/ режисьор и сценарист Този филм постави началото на кампанията "Не на дрогата и домашното насилие" , с подкрепата на "Майки срещу дрогата" Привидения/ документален...

Коментари

Направете дарение

Портал12 е алтернативна медия, която се издържа от съпричасността на читателите. Подкрепете ни за повече материали и видео.

Можете да направите дарение по един
от следните начини:
paylogo1 paylogo2 paylogo3